標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~ [打印本頁]

作者: sheunglin    時間: 2004-12-9 10:01 PM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

元朗公園以前係亂X綱~~聽人講一到5至6點就冇人行~~
個字唔識寫~~我念你地都會知我講咩架啦~~
管理員按 : 亂葬崗哦 (葬 = 廿廿)
作者: 小瑞    時間: 2004-12-9 11:55 PM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

果度好似有墓地架....我上次去過一次...
仲要3點幾4點...凌晨....
可能係我自己細膽啦...不過行行下見到d咁既野...
嚇到我死....
果晚我去都見到有人...不過係果度d年青人...
作者: pocky    時間: 2004-12-10 01:39 AM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

我就是住元朗的,以元朗來說,元朗公園不算是猛鬼,博愛、錦田、大棠、流浮山、大旗嶺等,才算是元朗出名猛鬼地,至於元朗公園 並不是什麼的亂葬崗,而一到五至六時就沒有人行的原因,就是這裡入夜有北姑技女以及流氓般的壞份子留連,以一般人來說流氓是比鬼更可怕,所以很少人在入夜會經過此地方。

作者: wwww0636    時間: 2004-12-10 01:52 PM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

5,6點係有人架=_=
5,6點果陣百鳥塔果邊已經有晨運客系度晨運,
2,3,4點果陣上面係幾恐怖,因為水池果邊已經冇晒燈,
加上周圍都係花草樹木,攪到d氣氛有d恐怖,但我上去咁多次都冇事發生,
我諗唔係你講得咁猛啊,我個人覺得係水池果邊最恐怖。
作者: Sayaka嘉嘉    時間: 2004-12-10 03:37 PM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

不是哩,元朗公園從前真的是亂葬崗。
早幾天前報紙才有報導過,而水牛嶺(足球場那邊)就是刑場。
草坪位置,的確是有墳墓,但在附近聚賭的婆婆伯伯似乎早已見慣不怪 XD
從前有一小小平地,是放金塔的地方,一排一排的很整齊,
也有管理員管理,小時候也被一個拿著掃把的伯伯趕走過。
5,6點當然有人啦,每到傍晚時份,很多人會來繞著公園緩步跑的,
我Daddy也是一份子,我也會到那裡溜狗。
再晚一點,當然沒什麼人啦,那附近沒有店鋪,旁邊的是大球場和游泳池,
沒人是很正常的呀。
至於鬼故嘛.......那麼多年來,的確未有耳聞過....... XD

作者: 松島朗B    時間: 2004-12-11 10:27 AM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

元朗公園呀~我成日去嫁喎~但都無咩特別,但我果fd以前百鳥塔下面果個足球瑒o既廁所(男)無啦啦好地地d燈閃過不停~
我知道果到有好多第二次世界大戰o既士兵~唔知定係抗日.....
作者: Taka∼    時間: 2004-12-11 01:13 PM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

我細個果時係果度玩,係山坡(佢個地型有少少似一個小丘)度跌落黎
明明隻手捉左一棵樹,點知好似棵樹有野推開我隻手咁
除左果次既經歷,都無乜特別
我成日凌晨1點幾同D frd 去果度吹水-o-點會5,6點就無人
不過果度確有好多金塔,夜晚仲會見到男女係果度........
作者: feliloveryo    時間: 2004-12-12 08:28 AM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

我都係住元朗嫁呢......
都成日同朋友去元朗公園蕩...
唔係太猛呢......
不過都有好多墳墓,墓碑o係周圍同入面.....
冇記錯.....睇過d字...有d係好似紀念士兵嫁.....
作者: 星矢    時間: 2004-12-13 01:15 AM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

元朗公園由興建時,我以聽人講過係亂葬崗~
不過直到現在好少有傳聞,幾年前恐怖熱線聽過一次
有個聽眾講過有關水牛嶺d經歷,(但經歷內容我已忘記)

作者: waterboy0627    時間: 2004-12-14 04:34 PM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

各位,
唔知大家有無聽過果坐白鳥塔既由來呢?
聽講話係因為元朗公園鬧鬼鬧得太猛而
興建黎鎮住架.
唔知大家信唔信呢
作者: Sayaka嘉嘉    時間: 2004-12-16 09:48 PM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

百鳥塔的傳聞嘛,聽過!!
在報紙上指出,因為公園戰時是亂葬崗及刑場,
故政府在興建公園時,為"安定民心",興建了百鳥塔。
嗯,果然一直"風調雨順"哩~~

作者: 可惡帥姿公    時間: 2005-3-21 06:10 PM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

公園晚上少人的原因是...
巡警太少...只要你去過一次
就會知道那裡幾乎沒警察阿
那個跟亂葬岡沒關係
作者: fungchiyuen    時間: 2005-5-5 07:13 PM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

我一位住元朗圍村原居民朋友証實元朗市鎮公園到御X園一帶都係亂葬崗。他說就算夜晚那公園有金"執"也不會去,因為他親眼見到建那幅地時有大量骸骨掘出.不過都是較年長的元朗人才知,很多小朋友不知底蘊,又幸好見唔到污糟東西,便以為真的冇事....
作者: fungchiyuen    時間: 2005-5-16 05:57 PM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

元朗公園除了過去是亂葬崗,公園內有數個傳統墳墓,而在對著公園南路出口更是一個小型金塔墳場,應該有過一百個金塔(見上圖)。日間有不少人在公園做運動散步,但晚上就非常靜。在新界此類墳墓金塔很常見,在大欖、洪水橋、屏山都有。
作者: fungchiyuen    時間: 2005-5-16 11:21 PM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

再補充一下有關元朗公園內過百個金塔來歷,聽聞是當年起這幅地發掘出來的骸骨,用金塔存起來放回當年亂葬崗位置。我貼的圖片可見放金塔地方對上就是公園內的觀鳥塔,這觀鳥塔聽聞有風水作用。其實隔了公園南路對面就係御X豪庭(對正金塔位置),聽我那元朗老友講屋苑的看更成日見到鬼,有D阿伯做到見怪不怪。
後記︰我今日入開元朗,才第一次去元朗公園,因為日頭又好天,感覺上冇乜特別。我之後乘53號巴士回家,這巴士路線竟途經多個傳聞猛鬼地方,包括元朗公園、屏山、洪水橋、青山公路(志樂別墅)。我在車上望到志樂別墅心也發毛(這裡真係超級鬼屋,望埋去好重陰氣籠罩),真佩服夠膽走入去探險的朋友。
作者: ttphoto    時間: 2005-5-17 12:49 PM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

5,6點係有人架=_=
5,6點果陣百鳥塔果邊已經有晨運客系度晨運,
2,3,4點果陣上面係幾恐怖,因為水池果邊已經冇晒燈,
加上周圍都係花草樹木,攪到d氣氛有d恐怖,但我上去咁多次都冇事發生,
我諗唔係你講得咁猛啊,我個人覺得係水池果邊最恐怖。
管理員按:複製別人的回覆當成自己的回覆,現扣取0.5評級以示懲罰,請勿再犯。
作者: fungchiyuen    時間: 2005-5-18 11:13 PM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

我個人認為元朗公園的鬼是冇惡意的,只要大家互相尊重就OK,既然到晚上公園是屬於"它們"地帶,冇必要刻意晚上去這地方(否則公園的管理也不會那麼早關燈)。不過說到底, 一個公園內擺放過百個無名字的金塔....夜晚見到那會不心寒?
我那元朗圍村老友說過一件事,當年政府在亂葬崗掘出大量骸骨,他住附近圍村馬X村,跟同村朋友去八掛下,他的朋友唔知死拿那些骨頭來玩打鼓.....結果是那人差點病死。真係唔到你唔信邪!
作者: fungchiyuen    時間: 2006-12-18 08:36 PM     標題: 聽人講元朗公園很猛~~~~

這座在公園內的塔,除了底一兩層係給觀鳥,由頂到塔中間其實冇什麼作用,只可話作為觀光。當然,知情人仕必知塔的位置及附近一帶是三年零八個月時的刑場,所以不能起屋,因為真的猛鬼。 不過不知底蘊者又在那公園玩得很開心,特別週日很多一家大細和賓妹聚集。

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0