標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』 [打印本頁]

作者: 濱崎步    時間: 2005-3-14 01:31 AM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

這次說的故事相信大家也一定相當熟識,在日本有不少的恐怖漫畫也利用此故事為題~~~~~~
例如:犬木加奈子的恐怖漫畫《裂口女傳說》、《裂口女傳說續集》以及日野日出志的恐怖漫畫《校園百怪談》等等
『裂口女傳說』

一九八○年代,都會區突然爆發「裂口女傳說」。一個披頭散髮、用頭巾矇住爆裂嘴巴的
女人,經常徘徊在學校門口附近。她的出現讓孩子們萬分恐慌、惶惶不可終日,裂口女因
為整形失敗,因而心生報復,會動手縫掉所有女孩的嘴巴。傳說中她會把圍巾摘下,主動
問孩子:「我漂亮嗎?」然後再強行帶走他們加以殺害後棄屍。歷年來,日本各地都曾傳
出有人目睹過裂口女的出現,對於家長們造成相當大的困擾,教育相關單位甚至提出因應
對策來解決。裂口女很可能是孩子們心中誘拐、綁架等犯罪者或變態者的化身。根據學者
的考察與分析,該則傳說是傳承自《四谷怪談》裡的阿岩,因為自己變成了醜女而心生報
復,只是報復的對象變成了孩童,讓社會對於兒童安全的保護提高警覺!

作者: joe198663    時間: 2005-3-14 02:25 AM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

I have read this on a book before...
What a terrible story...
Do anyone know that they will be killed atfer school?!
It is difficult for ''裂口女'' to hide her envy of the beautiful girls...
I lament with her terrible experience on her face...
The story tell us a kind heart is more important than a beautiful appearance...
Since ''裂口女'' haggle over on her face, it lead to her terrible wound...
Since she didn't have a pure heart, thus she was jealous of the beatiful girls and kill them...
Do you agree?  ^_^

作者: 濱崎步    時間: 2005-3-14 02:35 AM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

因為小妹英文不太好,但我也總算閒明白你想說什麼~~~~~~
日本對裂口女的說法也有很多,你所提到的也只是其中一些說法,
但無 論怎樣也好裂口女在日本以是心入民心喔!!
作者: 波子汽水”    時間: 2005-3-14 08:26 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

我喺第2d網度都睇過呀~~
佢地話裂咀女剪左d細路個咀果陣~~
會再用線整返埋~~
之後就塞個細路入個大公仔度..................
作者: devilsski    時間: 2005-3-14 10:00 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

好恐怖~~ 聽完有d怕怕! 不過我信有li 個''裂口女'' ~ 你地知la~~ li 個世界冇其不有><""" 有d人心理變態真係會咁做加ma
作者: faraday    時間: 2005-3-15 01:50 AM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

"裂口女"可能只不過係心理唔正常既女人o者
係d人鍾意疑神疑鬼之嗎
作者: 濱崎步    時間: 2005-3-15 02:31 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

日本有很多的妖怪~~~~也是由人的怨念而成~~~~~
例如早前我提及過的★丑時參★(丑時之女)~~~~~~~
日本有著形形色色的妖怪也好像★丑時參★及『裂口女』這樣由怨念生~~~~
有機會我再為大家講多些有關於日本的妖怪傳說吧~~~~
作者: c0082106    時間: 2005-3-19 03:31 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

咁呢個裂口女應該都算係人麻???
到而家呢個傳說在日本還盛傳嗎????
作者: 阿斯蘭З薩拉    時間: 2005-3-21 05:24 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

可能係傳聞黎,因為為報復而剎其他人,實在太可惡啦...
作者: 二奶    時間: 2005-3-23 04:39 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

都唔恐怖ge...
就算真係有都只係日本la
作者: LoseJoker    時間: 2005-3-25 03:13 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

好恐怖~~ 聽完有d怕怕!
不過我信有li 個''裂口女'' 這個人,但係d人所提到的也只是佢地諗既說法,
但無論怎樣"裂口女"在日本都是心入民心喔....~

作者: 童子軍    時間: 2005-3-27 10:51 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

真是BT =.="....

..
作者: naier    時間: 2005-3-31 01:40 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

佢係咪d妒忌靚女既變態殺手黎架咋= =?
作者: 52047    時間: 2005-4-1 11:59 AM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

内容太少了/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
作者: 濱崎步    時間: 2005-4-1 09:46 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

下面引用由520472005/04/01 11:59am 發表的內容: 内容太少了/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
因為係引用<百鬼夜行>此文獻~~~~~ 百鬼夜行>這類文獻跟其他文獻最不同的地方是簡潔易明,所以內容方面會比其他文獻少~~~~~
作者: Blue20    時間: 2005-4-2 08:49 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

我個人是十分愛好在日本的妖怪故事. 雖然有時會覺得幾恐怖,但是其實都相當有趣,還可以學到人生道理呢.
    人有好人 壞人, 我想 妖怪亦有 好妖怪 壞妖怪 吧!!
    據我所知,在日本的妖怪故事裡面都有好妖怪的.
    我期待"濱崎步"日後介紹的日本妖怪故事~
Thank you^.^ 你的裂口女傳說~
作者: 天草流    時間: 2005-4-3 05:20 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

0甘而家裂口女呢?死左稳到条尸应该会报道过喔。。。
作者: chanball    時間: 2005-4-3 06:07 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

我都想會下隻裂口狗,睇下佢做
mu鬼嘢要為左小小妒忌殺D手無
寸鐵既細路。俾我見到佢我實幫
D小朋友報仇 ,塞條裂口狗落屎坑。
作者: WSWONG    時間: 2005-4-7 10:12 AM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

其實整容一直都有問題
唔係手術失敗都可能係細菌感染
再加上受唔住打擊都好易癲
作者: skyqtg    時間: 2005-4-18 01:51 AM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

我就應為『裂口女』係一個患上精神分裂的自戀狂人,而且仲係一個《四谷怪談》的小說迷..!試想想...她為力求完美而去整容,但換來的結果卻是手述失敗了~~~於是佢開始憎恨自已,憎恨一切美好的事物,由其係年輕的女生,因為左看右看,女生們還是比自已優越,在精神及觀能上,她都是無法承受,再加上自已的樣貌竟就如同小說裡的阿岩!思前想後之下..精神分裂便由些而起!為了要報復一切的不幸,佢將自已變成為小說中,人人都心生驚怕的角色....[阿岩]!
而我認為.....這位傳說中的『裂口女』並非什麼妖魔鬼怪,最低限度佢識揀小孩下毒手,唔似得成人會反抗啊!更何況日本係一個怪異傳聞特別多的國家,在道聽途說之下,又捉唔倒兇手,只好相信行兇者不是人間之物囉!
又一倫長篇大論添,嘻..嘻..唔好見怪!..........都係快步閃人為妙.........

作者: 希盈羽    時間: 2005-8-21 02:52 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

哇,整容整成甘?!
好彩我唔需要整容者!
作者: ydna2236    時間: 2005-8-21 06:04 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

我聽到ㄉ版本是
列嘴女是1種黑魔法ㄉ報負
是他ㄉ祖先可能拿(黑狗)
來施行黑魔法
蛋這種一是有ㄍ後遺症
就是那隻黑狗ㄉ靈魂會騷擾後代
不一定是第幾代
被報復ㄉ那代
生出來ㄉ女孩厚生都一定會嘴巴變ㄉ很開(變成狗嘴)
但這ㄍ黑魔法儀式主要是害人加破人王用ㄉ@@

作者: vling2884    時間: 2005-8-21 07:32 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

喔..
裂口女..
係好多網站都有提及過..
大部份都認為係整容失敗..
而令佢產生怨念嘛..
為了阻止流言散播..
佢會走到街中暗角位..
縫掉所有小孩既嘴巴..=.="
不過..
加奈子同真倉翔既漫畫曾提及..
裂口女對髮蠟..
可是會避之則吉@@"..
所以傳聞嗰個年代既學生..
都會將髮蠟搽往頭髮..
以作防御呢..

日本水木之路的裂口女銅像~~~
作者: kkkso04010    時間: 2005-8-30 12:08 AM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

下面引用由波子汽水”2005/03/14 08:26pm 發表的內容:
我喺第2d網度都睇過呀~~
佢地話裂咀女剪左d細路個咀果陣~~
會再用線整返埋~~
之後就塞個細路入個大公仔度..................
好可怕!
裂咀女我相信有
但塞個細路入個大公仔度就好殘忍!

作者: guccikakashi    時間: 2005-8-30 12:45 AM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

諗到佢個口就驚啦....仲要專向小朋友落手...嚴重殘忍囉
作者: venia79    時間: 2005-8-30 04:05 AM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

我都有睇個呢個漫畫~~睇完本漫畫後~仲想掉左本書去~
我以為只係個作者自己作出黎呀~~~原來真係有呢個傳聞
好在香港冇呢 d 人 o係度
作者: wingwingpig    時間: 2005-8-30 09:04 AM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

小時後經己知道此傳言,相信裂口女存在日本,她的遭遇很惹人可憐,希望可以早日安息,早登極樂世界。
作者: ari    時間: 2005-8-31 03:07 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

she hates hair wax is because the doctor who turn her like this used to put a lots and lots of wax on his hair...and also when he did the operstion for her,before she pass out she could also smell his hair!!
that's why she hate the hair wax...
it will remind her of that bin tai doctor!!!!who made her face like that!
作者: 火怪    時間: 2005-8-31 05:03 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

我覺得如果真係有的話,佢都應該好老架啦,
左傅右傳都已經有一個世紀囉,
唔∼
作者: ceail    時間: 2005-8-31 06:17 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

究竟裂口女係剪大小女孩個嘴定係縫埋佢呀~我聽親都係剪嘴喎~~
作者: TheCrow    時間: 2005-8-31 06:27 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

其实我觉得裂口女都挺可怜的~好多东西都不能怪她~她也只是想变靓D而已~却变成这样~换转是别人都会疯掉啦~总之我觉得巨系比较可怜啦
作者: lonely05    時間: 2005-9-9 05:15 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

下面引用由vling28842005/08/21 07:32pm 發表的內容:
喔..
裂口女..
係好多網站都有提及過..
大部份都認為係整容失敗..
...
裂口女?All has in the comic reads her story, but certainly did not believe, sends the hair-wax really is may cope with her?
作者: alive1980    時間: 2006-9-25 07:45 PM     標題: 日本妖怪故事『裂口女傳說』

管理員按:無意義回覆。

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0