標題: 水怪的牙齒+討論 [打印本頁]

作者: 米飯    時間: 2005-6-2 01:15 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

繼去年年尾,一名叫MacDonald人士,在尼斯湖岸邊陸地,發現不明生物,留下的腳印後.
最近,又有一些消息傳來,一名學生,到當地旅行期間,於湖邊近岸地方,發現一具只得半截身駒鹿屍(上圖),從屍身看來,可能是由大形動物一口擔起,擺動廘身,撕開所至.
而人員檢查期間,在屍體組織,發現一枚由捕食者留下的斷齒(下圖),究竟水怪是否素食,就不得而知.
各位認為尼斯湖水怪是肉食性或素食性?
定一話有其他生命體存在?
作者: 米飯    時間: 2005-6-2 01:27 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

本人其實半信半疑,75%到,牙齒未必是真,又未必屬於水怪,我個人覺得它很懂得躲臧,是肉食性居多.至於有冇另一生命體,我認為沒有.
驚異的顏色~淺粉藍.黃金虹鱒
http://www.cyberxfiles.com/cgi-bin/topic.cgi?forum=6&topic=1202&show=40
NO PAY白化生物圖片集
http://www.cyberxfiles.com/cgi-bin/topic.cgi?forum=6&topic=1166&show=60
10月9日更新版[原創]怪異生物圖集.^^
http://www.cyberxfiles.com/cgi-bin/topic.cgi?forum=6&topic=1212&show=20

作者: chung1219    時間: 2005-6-2 02:06 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由米飯2005/06/02 01:27pm 發表的內容:
本人其實半信半疑,75%到,牙齒未必是真,又未必屬於水怪,我個人覺得它很懂得躲臧,是肉食性居多.至於有冇另一生命體,我認為沒有.
最頂一幅照片 , 映的是那隻東西的什麼部位呢 ? 呵 ~

體毛好似『樹懶』D 毛 啵 ?
喔 ? 似乎是沒有『牙根』?

作者: 米飯    時間: 2005-6-2 03:17 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由chung12192005/06/02 02:06pm 發表的內容:
最頂一幅照片 , 映的是那隻東西的什麼部位呢 ? 呵 ~

體毛好似『樹懶』D 毛 啵 ?
喔 ? 似乎是沒有『牙根』?
右邊係双腿,中間係腹部,一啖咬左個頭OR尾LOR,剩番半截.
都話斷齒LOR,有冇看文架.
吖!!!!有人加評級甘好呀!小心係護士來洗傷口WOR...........
作者: browneyes    時間: 2005-6-2 03:56 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

以牙齒來看~真的很特別~
不過是否水怪很難說吧~
而那個人士是誰喔?=.=?當地村民還是學者?
作者: 米飯    時間: 2005-6-2 05:04 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由browneyes2005/06/02 03:56pm 發表的內容:
以牙齒來看~真的很特別~
不過是否水怪很難說吧~
而那個人士是誰喔?=.=?當地村民還是學者?
那個人呀?
妳話圖二個隻手個人呀?
作者: kingking1st    時間: 2005-6-2 06:50 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

好型囉~    但好似d釘咁
作者: MrX    時間: 2005-6-2 11:39 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

我本人就覺得水怪是食肉食性居多
但只是食魚和海洋生物之類的東西

作者: joe198663    時間: 2005-6-3 03:24 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

Thanks for your sharing! ^.^
The news is really interesting & useful for me...
In fact I want to know more about Loch Ness monster...
And I hope that there will be more news about Loch Ness monster...
Maybe we will proof the existance of Loch Ness monster oneday...

According to your news, it seems the monster is carnivore...
However I only believe it in a half...
In fact the teeth may belong to other animals...
Such as crocodiles, serpents or sharks...
There isn't any evidence can proof that it belongs to Loch Ness monster...
Maybe there is another animal hides near the Loch Ness lake...
Maybe the teeth is fake...

Actually it is very strange that the deer's remain has some huge nasty gashers in it...
It seems that a big predator has taken it in its mouth and shanken it...
And it seems that the predator is big enough to kill the deer...
It is coincident that the Loch Ness monster may have a similar size...
I am really interesting to see how this event develops...
This secret msut break oneday...
If the truth opens, it will be a big surprise for everyone...

No one knows the truth...
But something really exists...

作者: 米飯    時間: 2005-6-3 06:13 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由kingking1st2005/06/02 06:50pm 發表的內容:
好型囉~    但好似d釘咁
係幾特別,係犬齒來的,我初看覺得似蟹殼物質,好脆甘.
作者: 米飯    時間: 2005-6-3 06:24 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由joe1986632005/06/03 03:24am 發表的內容:
Thanks for your sharing! ^.^
The news is really interesting & useful for me...
In fact I want to know more about Loch Ness monster...
And I hope that there will be more news about Loch Ness monste ...
好彩都睇得明,你寫乜.你都半信半疑,是嗎.
有另一生物存在,有可能既.
我有找過其他網站,好似冇update到,可能我不耐煩la
索性post上來先算.
作者: lokistwofive    時間: 2005-6-5 11:09 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

會不會是巨大的鰐魚?
有些人會把養得太大的隨意放生危害別人,就像前陣子南生圍一樣
作者: 米飯    時間: 2005-6-6 03:36 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由lokistwofive2005/06/05 11:09pm 發表的內容:
會不會是巨大的鰐魚?
有些人會把養得太大的隨意放生危害別人,就像前陣子南生圍一樣
鱷魚,有可能.要去驗吓隻牙la,其實甘簡單既事,
可能都做左勒.多謝你意見.
作者: 肥文    時間: 2005-6-6 08:47 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

水怪係唔係好多種類?
我認為果幅圖應該食肉
佢d牙禁長
作者: 米飯    時間: 2005-6-9 09:42 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由肥文2005/06/06 08:47pm 發表的內容:
水怪係唔係好多種類?
我認為果幅圖應該食肉
佢d牙禁長
現在可能一條OR MORE,都已經傳左甘耐,若果仲計品種,就真係煩死.
係食肉既.
作者: larryfung    時間: 2005-6-10 12:25 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

其實尼斯湖入邊係點嫁?係咪好冷無人落到去??
作者: andywong    時間: 2005-6-10 02:26 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

his teeth look like a monster's teeth...and i think this monster is eat meat..not vegetable!!!
作者: 米飯    時間: 2005-6-10 04:54 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由larryfung2005/06/10 00:25am 發表的內容:
呢個問題,我都答不到你,衹知好大的湖.睇吓有冇人回應你.
andywong:食肉,係la.我想會有下文既.
作者: 米飯    時間: 2005-6-11 10:56 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由chung12192005/06/10 06:16pm 發表的內容:
我知道有個網站可以通過湖底的攝影機....睇到湖底 , 我只記得在恐怖熱線....露芙有提起過 , 當時我有抄低 , 但後來唔見?張紙....唉 ~
想吓好la,嗰部攝影機,咪漆黑一片,乜都冇野睇,仲有隨時中毒呀!
作者: scorpion1030    時間: 2005-6-15 09:36 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

咁佢係食咩??
水內面點有meat俾佢食呀??
作者: 米飯    時間: 2005-6-15 11:31 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由chung12192005/06/15 02:20am 發表的內容:
俾個網址o黎睇睇啦 ? 快 ~ 快 ~ 快 ~
嗱嗱......補番數,網址:
http://www.lochness.co.uk/livecam/
有兩部cam.一部wideshot,一部影城堡,依家幾好早上,而水底個部係同衛星一齊,要click入去睇,仲要有java先睇到,load幾耐ga,我等唔切走左無睇.
scorpion1030:有魚ga ma.
作者: speedboy    時間: 2005-6-17 09:27 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

點解一定係話==>水怪...  可能 係d咁隱蔽?叢林裡面....仲會有d不知明?肉食性動物存在呢..
作者: 米飯    時間: 2005-6-20 03:00 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由speedboy2005/06/17 09:27pm 發表的內容:
點解一定係話==>水怪...  可能 係d咁隱蔽?叢林裡面....仲會有d不知明?肉食性動物存在呢..
其實我條題目問左你是否認為有另一生命体存在呀,有冇睇............
作者: m23211    時間: 2005-6-20 10:49 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

看銀背猩猩阿雖然他們是吃素哦而也有出打獵吃肉呢........不過還真的有點奇怪
作者: crazykerry    時間: 2005-6-22 08:43 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

想知發現個隻動物死屍個陣,件野死左幾耐o架~~
如果想知隻水怪係點o既話!~~欏佢隻牙o基因去複製隻咪知囉~~
作者: 米飯    時間: 2005-6-23 04:38 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由crazykerry2005/06/22 08:43pm 發表的內容:
想知發現個隻動物死屍個陣,件野死左幾耐o架~~
如果想知隻水怪係點o既話!~~欏佢隻牙o基因去複製隻咪知囉~~
複制,,,,我想問去邊度找合適卵子,若果甘易做到,
世界大亂了,睇得電影太多了!
作者: 聖殿之龍    時間: 2005-10-29 03:19 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由larryfung2005/06/10 00:25am 發表的內容:
我之前睇過某書,講到尼斯湖下好混濁,所以多年來水怪的照片
多數也在水面拍到,而在水底的水怪要距離照相機很近才能拍到
作者: 拍蚊    時間: 2005-10-30 12:30 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

我睇過1本書叫' 彗星來臨之夜 '入便都係講水怪......捕食陸上動物行為更加係一樣.....
之不過係故事..........真唔真我就唔知喇
作者: 聖殿之龍    時間: 2005-10-31 05:18 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

我也看過那本"彗星來臨之夜",我認為作為一本抉擇叢書是不錯,
但內容此終太過浮誇,不可作參考之用
作者: 米飯    時間: 2005-10-31 09:23 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由聖殿之龍2005/10/29 03:19pm 發表的內容:
我之前睇過某書,講到尼斯湖下好混濁,所以多年來水怪的照片
多數也在水面拍到,而在水底的水怪要距離照相機很近才能拍到
hey....以我用肉眼看過的影片,大多數都是只能拍到水面波紋.
而真身未見其形,跟著就在電視製作一個特備節目.永遠都是
失望兼無謂.
而照片就看來看去都是那幾張,有假有真.有點悶了.
作者: bb1976728    時間: 2005-11-1 12:27 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

米飯兄!我有一大膽假設,就係水怪一路都食海中生物,
到唔夠飽之際會上岸捕食其陸上生物,但..............
因今次食錯嘢,(以前未食過)食左隻多骨又有反抗能力的動物
(如死前極力跳動以求擺脫)才令到水怪未有意式下同佢鬥力!
之後導至脫下一隻犬齒喇!
作者: 米飯    時間: 2005-11-1 04:41 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由bb19767282005/11/01 00:27am 發表的內容:
米飯兄!我有一大膽假設,就係水怪一路都食海中生物,
到唔夠飽之際會上岸捕食其陸上生物,但..............
因今次食錯嘢,(以前未食過)食左隻多骨又有反抗能力的動物
(如死前極力跳動以求擺脫)才令到水怪未?..
可能卦,不過若果水怪能上陸,再有能力捉到一隻,
可有時速30-40km既生物,你都咪話呀!
咪睇D獵豹追成條街,先捉到隻羚羊就知la..
作者: man27    時間: 2005-11-2 03:41 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

應該都係食肉啦, 不過如果真係有既話, 咁佢都真係收埋得幾好喎, 咁耐都仲未俾人捉到
作者: 23411432    時間: 2005-11-2 10:45 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由米飯2005/06/02 01:15pm 發表的內容:
繼去年年尾,一名叫MacDonald人士,在尼斯湖岸邊陸地,發現不明生物,留下的腳印後.
最近,又有一些消息傳來,一名學生,到當地旅行期間,於湖邊近岸地方,發現一具只得半截身駒鹿屍(上圖),從屍身看來,可能是由大形動物?..

疑問:
1.敢問一下尼斯湖水怪有腳嗎????
2.水中生物和兩棲類生物....的腳印和陸生生物大大不同唷~!!!
3.腳印大小和深度及間距成比例嗎????
4.你是水怪你會爬上岸嗎????
5.牙印大小和深度及斷牙處是從牙印的哪依部位拔出的??
6.如以確認屍體上的牙模因該可從屍體牙印深度估計咬和力吧!!!
   (不過還要加上麋鹿死亡時間及腐化程度吧)
7.如有牙模可從牙模可估計肉食性或雜食性吧!!!
   (草食性不太可能.....因為她咬了麋鹿對吧)
8.最後牙齒是否有找專家研究過????(或許該對照恐龍化石吧!!!)@"@!!!

作者: 米飯    時間: 2005-11-2 03:47 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由234114322005/11/02 10:45am 發表的內容:
疑問:
1.敢問一下尼斯湖水怪有腳嗎????
2.水中生物和兩棲類生物....的腳印和陸生生物大大不同唷~!!!
3.腳印大小和深度及間距成比例嗎????
...
估不到一只牙,帶出這麼多疑問.
我的文章,係有好多假設性.俾各位發表下.
1,唔敢話冇,你要明白水中哺乳類,都是由陸上移居.
2,3,footprint分柝是什麽,冇左下文喎!
4,不會.可能有另一隻uma做的.
5,6,7,8,技術問題...........幾專門.我答不到.
thanks.....
作者: rttkamet    時間: 2005-11-2 04:58 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

假設:
在夜晚有一鹿在湖邊飲水, 飲水令湖水扳起波動, 而有一隻肉食水怪在水底等機會, 由於黑夜湖面很黑, 鹿便安然的在飲水, 突然水怪以最快速度游上水面開口一咬, 而鹿死前又有掙扎全身向後退, 經一番角力後. 水怪只能咬去上半身, 而下半身及怪牙就留在湖邊, 但是否是之前影到的那種水怪就不知道啦! 因為以前好像未曾發生過, 如果是之前那種水怪, 應該已經發現很多動物屍骸才對, 怎會現在才有發生呢?
作者: 米飯    時間: 2005-11-4 03:58 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由rttkamet2005/11/02 04:58pm 發表的內容:
假設:
在夜晚有一鹿在湖邊飲水, 飲水令湖水扳起波動, 而有一隻肉食水怪在水底等機會, 由於黑夜湖面很黑, 鹿便安然的在飲水, 突然水怪以最快速度游上水面開口一咬, 而鹿死前又有掙扎全身向後退, 經一番角力後. ?..
你這個假設最切合現場環境了.不過相信都會変成一個謎.
作者: atynger    時間: 2006-9-3 03:35 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

剛看的時候是嚇到~~
可是看一看之後~~不知道哪來的感覺~~
它不像是牙齒~~反而像是爪子~~
個人感覺像是爪子斷掉耶~~
這是我的推理~~^^*不好意思唷~~
作者: winfjs    時間: 2006-9-3 06:37 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

我都觉得水怪系吃肉类既动物。。。我好想见见距噶真样啊。。。
作者: Yurilon    時間: 2006-9-4 05:39 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

the tooth is fake no species of animal need that length of tooth to devour it prey
besides it should be worn down and had natural wear and tear due to time blush
it looks so stage and perfect and what the hell is that blue stuff on the tip >.>...
作者: 米飯    時間: 2006-9-7 12:10 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由atynger2006/09/03 03:35pm 發表的內容:
剛看的時候是嚇到~~
可是看一看之後~~不知道哪來的感覺~~
它不像是牙齒~~反而像是爪子~~
個人感覺像是爪子斷掉耶~~
...
隻牙係似甲殼類動物所有的,可能係後來的獵食者留下的。
作者: 米飯    時間: 2006-9-7 12:21 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由winfjs2006/09/03 06:37pm 發表的內容:
我都觉得水怪系吃肉类既动物。。。我好想见见距噶真样啊。。。
其實想睇都好渺茫,太久了,在真實與虛假中浮沈。
作者: 米飯    時間: 2006-9-7 12:31 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

下面引用由Yurilon2006/09/04 05:39am 發表的內容:
the tooth is fake no species of animal need that length of tooth to devour it prey
besides it should be worn down and had natural wear and tear due to time blush
it looks so stage and perfect and ...
i think it is not real,but something happen out of human knowledge.
The turth will not far but problem is time.
作者: yukpark    時間: 2006-9-7 07:43 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

我早前都去過NESSIE玩
以我所見個湖既面積好廣又或者應該用好長去形容
係唔會見到海岸線既
至於天氣
因為英國天氣春秋冬都較冷
而蘇格藺氣溫是比英格藺還低
再加上經常蔕著細雨 湖水實在非常冰涼的
所以真人落水係有一定難度
果次我由NEL出發跑左半個英國开 一日一夜車程辛苦非常

經過高地 可能只有几度

附近的一個CASTLE

附近一個主題公園既裝色品 十几米長 好真下架

目的地

因為我跌爛左個HD好多相都冇左 下次執好再傳過上黎

其實要証明尼斯湖水怪的存在確實很難
一方面這怪物行蹤飄忽 另一方
面尼斯湖湖底就有如一個大迷宮 有些地方水深近千尺
湖水又混濁  即使有怪物亦不能輕易發現  因為水中含有大量的泥濘
在水面最多只能看到幾呎深的東西

但回返個主題  果支野似D甲殼類種物身體一部份  
好似龍蝦個''乾'' 既其中一邊
會唔會又一個騙局呢

作者: 11065566    時間: 2006-9-7 10:11 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

@@天啊><
海怪的牙齒...
真希望可以知道那根牙齒的〝主人〞長什麼樣XD
個人覺得海怪是雜性性的!
不然不可能活那麼久@@
作者: 心之助    時間: 2007-5-11 08:38 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

管理員按:無意義回覆。
作者: hark1308    時間: 2007-12-18 01:41 PM     標題: 水怪的牙齒+討論

水怪應該是肉食性的,
在深海裡要吃水草過生活,這樣會部會不合常理阿?
況且草食性動物的牙齒都不會太銳利,只有大部分肉食性動物會用到犬牙阿。
作者: yuki0love    時間: 2008-1-11 01:48 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

好似#1咁話
有都唔出奇
因為地球實在太大
作者: 拉Ra    時間: 2008-1-25 12:42 AM     標題: 水怪的牙齒+討論

這個主題不存在!可能已經被刪除!
不是嘛 -o-!!

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0