標題: 世界上真係有龍? [打印本頁]

作者: foxmagic    時間: 2005-8-2 10:24 PM     標題: 世界上真係有龍?

[這個投票最後由foxmagic在 2005/08/03 01:16am 編輯]

世上真係有龍?
in China, all of our dynasty uses Dragon to be the symbol..they believe that DRAGON = fortunate....mostly in the rest of the world.DRAGON also exists....however...in western country ..DRAGON=EVIL and they means it's bad luck...
so do u believe 世上真係有龍? or this is the dream?
I though that there should be DRAGON....if not...Chinese and Western will not have lot of things about it (and mostly have same charateristic...for instance 有磷..有腳...will have fire form their mouth...).....but I think it just likes Dinosaur which has already ?isappeared since the bad environment in earth.....^^hope u can express ur idea...
作者: foxmagic    時間: 2005-8-3 01:14 AM     標題: 世界上真係有龍?

why some msg delete already?

作者: rinkai08    時間: 2005-8-8 02:51 AM     標題: 世界上真係有龍?

雖然冇親眼見,但間中都會有新聞說在某些地方有人見到,有人說過如果傳聞是假,就不會一直流傳幾千年.
作者: ojuz    時間: 2005-8-8 01:42 PM     標題: 世界上真係有龍?

承上面那位,是呀,不會是謠傳的,因為一直有人傳呀
就像靈魂一樣,只是龍更難見到,大概也因為數量少吧,畢竟人類數量太多了
作者: KEEFFE    時間: 2005-8-17 01:32 PM     標題: 世界上真係有龍?

我覺得是有的 啊
有不定真的有的 ..只是現在沒有人看到罷了
不過不是聽説 ..最近遊人在 西藏上空拍到一條龍嗎 ..不知道那個照片是不是合成的哦 ..
作者: 跳繩皇帝    時間: 2005-8-19 07:42 PM     標題: 世界上真係有龍?

恐龍就係龍了,我估計有龍掛..
可能龍係一種非常非常罕有既動物,全球得番幾隻個時
冇生到仔,比人殺死左,就冇哂啦
因為d人真係整到個龍樣出黎
作者: kingsummer    時間: 2005-8-26 11:25 PM     標題: 世界上真係有龍?

古代可能有瓜!不過而家一定無啦!有都比飛機撞到啦!可能進化左,我覺得有d似蛇者!
作者: kkkso04010    時間: 2005-8-29 11:57 PM     標題: 世界上真係有龍?

下面引用由kingsummer2005/08/26 11:25pm 發表的內容:
古代可能有瓜!不過而家一定無啦!有都比飛機撞到啦!可能進化左,我覺得有d似蛇者!
相信只有在中國神話中才會出現
比飛機撞到咁就未必
龍有眼睛,會避開飛機
作者: joyce586    時間: 2005-9-1 03:26 AM     標題: 世界上真係有龍?

絕對有龍咩!!
因為我小時後聽老一輩的說~在八七水災時剛好有個外國人到台灣來~~
結果發現天上有一片雲形狀怪異~所以就將它拍下..
幾天過後相片上居然是一尊觀音站在龍頭上俯瞰災區.....
雖然沒有照片存證~~但是我還是相信有龍啦!!
畢竟地球上有太多我們不了解的生物嚕..
作者: 健仔隊長    時間: 2005-9-4 03:50 PM     標題: 世界上真係有龍?

下面引用由joyce5862005/09/01 03:26am 發表的內容:
絕對有龍咩!!
因為我小時後聽老一輩的說~在八七水災時剛好有個外國人到台灣來~~
結果發現天上有一片雲形狀怪異~所以就將它拍下..
幾天過後相片上居然是一尊觀音站在龍頭上俯瞰災區.....
...
我屋企有個張相=V=
印左係本書到=V=
作者: bzceleb    時間: 2005-9-6 09:16 PM     標題: 世界上真係有龍?

我今天就看了國家地理頻道的一個節目
有關一個古生物學家去世界各地探訪
不同文化所誕生的龍的形象
並且去推敲龍的來源(不過他是探討西方的噴火龍)
結論是有可能真的有類似龍的生物
不過更大的可能是
古人發現了恐龍部分的化石
然後再加上想像力 創造出我們現在熟知的龍的樣貌
但是這並不是定論
從地球上第一個生物誕生到現在
被現今的人類發現的物種大概只占了1%而已
說不定世上真的有龍的存在
祇是沒被人類發現而已
作者: lonely05    時間: 2005-9-15 09:20 AM     標題: 世界上真係有龍?

I believe have the dragon existence!Ancient times until now, continuously also some people witness the dragon appearance. if it 's  empty doubts, why did they see the appearance and the shape all were almost ?

作者: eva630105    時間: 2005-9-15 10:41 AM     標題: 世界上真係有龍?

我相信是有龍的!!
中華文化 炎黃子孫們5000年的歷史是不可抹滅的!!
世界上的生物畢竟太多  沒有人知道除了人類之外
是不是還有其他各類的生物
也許人類不過是各種生物中最低下的一階罷了!
世界上無奇不有阿!!

作者: rttkamet    時間: 2005-9-15 03:35 PM     標題: 世界上真係有龍?

介紹你們看一套電影, 叫尋龍奇幻紀, 用現今科學的角度去引證火龍是存在的, 而且也有講中國四川竹林出現的龍, 其實是火龍的變種
作者: shogun16    時間: 2005-9-17 03:35 PM     標題: 世界上真係有龍?

我覺得龍係屬水
應該只在海之類居住或其上空出現
但又有傳說話見到金龍會發達
作者: JUSTLOVE    時間: 2005-9-17 06:59 PM     標題: 世界上真係有龍?

前面有一位大大說..現在所發現的生物只有1%...真的假的阿=0=
我個人很喜歡"龍"這個生物!所以我想信是有的!也許再幾千年前或是更早的時候有龍的存在!但是現在有沒有我不知道...沒看過不代表他不存在喔~!
作者: yan0714    時間: 2005-9-19 11:31 PM     標題: 世界上真係有龍?

我都相信龍是存在的。
好耐之前我老豆亦有同我提起過有關龍既傳說,
佢都係聽上一輩d人講,呢件事係發生於內地,
我曾祖母的年代,大約我諗都百幾年前喇,
佢住果條村有塊農田,無論種乜都很難種到野出黎,
咁條村d人見係咁,都冇再o係呢塊田到種野啦,
直到有一日,個天行晒雷落晒大雨,烏雲密佈,
咁無啦啦就地震,而且農田到又好嘈,咁村d人就出去睇下咩事,
我聽我老豆口述,d人睇到果塊田到有條掘尾龍(即尾巴唔係尖)翻土而出,
條龍土色,大至都係同中國形容果d龍咁既樣,條龍破土而出之後直飛上天,
當時好多村民都睇到(我諗睇到果到都瓜晒架喇= =).
所以我覺得應該有龍存在.
作者: rttkamet    時間: 2005-9-21 05:19 PM     標題: 世界上真係有龍?

曾幾何時在恐怖熱線聽過有位女仕, 在新蒲岡看見過龍, 當時她坐van仔經過孔教中學時, 看見對面大廈外牆出現龍, 但當時好像只有她看見, 而且她只是看見龍尾部份, 而她肯定不是圖畫或圖案, 因為那尾是會動的, 而van 仔一轉彎, 女仕再回頭望已不見龍尾了, 那即是說能夠看見龍的人, 都不是人人可以見的, 是要有慧根或者機緣才可以見的, 來一個假設, 龍在出現的時候, 會發出一些電波, 而這種電波, 在我們人類大腦接收後, 令我們大腦產生了一種訊息, 強迫我們看不見龍, 但當中有些人類卻沒有產生此種訊息, 所以就可以看見龍, 而此種電波在城市是最有效的,因為可以在大廈中反射,  空擴的地方效用就比較小, 可能就因為此原因., 古代城市沒有高樓大廈, 所以古代的人就很易見龍, 現代人就很難
作者: yuhoi    時間: 2005-9-21 09:09 PM     標題: 世界上真係有龍?

下面引用由eva6301052005/09/15 10:41am 發表的內容:
我相信是有龍的!!
中華文化 炎黃子孫們5000年的歷史是不可抹滅的!!
世界上的生物畢竟太多  沒有人知道除了人類之外
是不是還有其他各類的生物
...
本人認同你的發表,但是覺得龍可能已經絕種了!
或是已進化了某一種生物型態在地球上生活而不為人知,
因為人類本身到現在也不知 我們人類是怎樣出現在地球,
可況是龍~
作者: 嘻嘻哈哈    時間: 2005-9-22 12:21 AM     標題: 世界上真係有龍?

下面引用由KEEFFE2005/08/17 01:32pm 發表的內容:
我覺得是有的 啊
有不定真的有的 ..只是現在沒有人看到罷了
不過不是聽説 ..最近遊人在 西藏上空拍到一條龍嗎 ..不知道那個照片是不是合成的哦 ..
嗰张相已经比军方证明咗系合成噶~
作者: whitepig    時間: 2005-9-23 01:27 AM     標題: 世界上真係有龍?

我相信世界上有龍。我有一位朋友,是一位學法之人(道家),幾年前與妻子到大陸娥眉山旅遊時曾見過,同行的其他人均看不到,照相機亦拍不到,只有他們兩夫妻見到,據他們形容那條龍體型龐大。我想能否見到龍都是要講緣分的。另外,當年大嶼山大佛開光,我有幸在場觀看,那天天朗氣清,當儀式進行時,我看見寶蓮寺上空出現一條雲龍,整條長長的雲的形態就是一條龍,我身邊的朋友也覺驚訝。
作者: 西靈月    時間: 2005-9-26 02:01 AM     標題: 世界上真係有龍?

我不知有否龍的存在..
但...
我相信不知的生物
還有待人類去發現(為何這麼像書中的結論=.=這麼的官方!!)
哈哈...
若真的有龍
我一定要去騎騎他..
說不定是恐龍的變種或後代..
最好是翼龍..(能戴我上天嘛~)
ps::::我也要做發現龍的一份子~yeah!(發夢了!!)
作者: 燉靈芝    時間: 2005-9-28 07:29 PM     標題: 世界上真係有龍?

我都會信ge其實~
如果個個都見到ge就唔會係神物la~
作者: KennyWind    時間: 2005-10-1 01:35 AM     標題: 世界上真係有龍?

其实!
呢個世界甘多生物,你点知有咩噶!
好多也你地系唔知噶!有D也系好奇妙噶!
有緣噶話咩都有可能發生!
唔好一竹竿打死一船人!
唔信噶人你未唔信Lor......
信噶人你地就要用你地噶信仰或者你地噶信心去証实俾D唔信噶人睇!
我系信有龍!但我唔佘望可以見到!但我有信心終有一日全世界噶人會見到!
作者: SGRLTO    時間: 2005-10-6 06:53 PM     標題: 世界上真係有龍?

恐龍算唔算?不果唔計,我都覺得會有龍
作者: lcy120    時間: 2005-10-11 03:11 PM     標題: 世界上真係有龍?

i believe that. i read a news about it. an old man took a picture of the Dragon on his flght to Tibet. we can see the body , tile and the squama very clear from the picture.
作者: LASTRAVEN    時間: 2005-10-19 01:31 PM     標題: 世界上真係有龍?

相信係有,如果唔係唔會世界各地唔會有咁多有關"龍"的傳說及故事.
作者: 寧彩臣    時間: 2005-10-22 11:32 AM     標題: 世界上真係有龍?

我信有ga qwor.........雖然冇緣見過..........
但係我好鍾意ga~~~
始終有一日會俾我見到a3~
作者: pocky    時間: 2005-10-28 07:23 PM     標題: 世界上真係有龍?

有絕對有,這種龍一定是恐龍,還有很多品種,至於中國傳說的龍,我想會是虛構出來的,還有一些近似龍的族類生物,我想會是變種的怪物而已,這些該稱為似龍怪獸吧 !
作者: kennychan007    時間: 2005-11-15 09:21 PM     標題: 世界上真係有龍?

我屬龍的.在1988年生.西洋龍是我的化身(受魔戒和Harry Potter 's influance) ,because the look 's of western Dragon is better than chinese one(Having wings, like Lizard)

作者: 貝斯帕    時間: 2005-11-19 11:49 AM     標題: 世界上真係有龍?

可能有。
在西方因為龍在人類眼中是一種邪惡的特徵,如果在以前都可能被屠龍者(勇士)殺得清光,之後,繁殖量少,最後就絕種了。這和魔女狩獵的結果差不多。
作者: honeyx3    時間: 2005-11-19 07:20 PM     標題: 世界上真係有龍?

我認為有!!!因為中國古代中,有好多生物都出現過!所以我覺得會有!!不過都係個人意見!
作者: 貝斯帕    時間: 2005-11-19 10:55 PM     標題: 世界上真係有龍?

我也同意上面的說法,但中國人有所謂背脊向天就可以吃的說法,因此有很多未知生物已成為中國人肚中的食物了(尤其是大饑荒時期)
作者: nightknight7    時間: 2006-1-8 03:05 AM     標題: 世界上真係有龍?

maybe the oldest drawing of a dragon got misunderstood ...maybe people from ancient times is just drawing a lizard or snake, but then people start to add things and make the animal look bigger.
作者: chungkc    時間: 2006-1-10 12:59 PM     標題: 世界上真係有龍?

管理員按:無意義回覆
作者: 學豬叫的貓    時間: 2006-1-12 12:22 PM     標題: 世界上真係有龍?

我很肯定世界上有龍的存在!!
因為有就是有!
這是無用置疑.
作者: 皮蛋王子    時間: 2006-2-14 01:15 AM     標題: 世界上真係有龍?

世界這麼大~只是靈界就已經有許多不可思異的事未解開
更何況是這種只在傳說神話中的生物~
我相信有龍,更相信有鳳凰.天馬.天使.惡魔等等的東西,只是這種東西并不是可以用現今的科技就可以探索到.....因為這類生物是屬於比現今所有東西更高層次的存在著~

作者: a11042104    時間: 2006-2-19 12:02 PM     標題: 世界上真係有龍?

在論壇裡就有人說拍到龍的照片.在檔案裡也有
作者: babrt    時間: 2006-2-25 10:48 PM     標題: 世界上真係有龍?

傳言:
A Yellow River variety, seen on shore in the 1920s by a Chinese teacher, was bright blue, and as big as five cows.
Both dragons crawled into the water as soon as it started to rain.
來源:
http://www.angelfire.com/realm/shades/dragons/chinesedragon.htm

作者: 23411432    時間: 2006-3-3 05:23 PM     標題: 世界上真係有龍?

你說的龍是恐龍還是[中國龍]
恐龍的話中國境內是有很多唷

恐龍:
其實是在中國境內發現的恐龍化石, 即是說龍的由來是和恐龍有關連的...
他說, 龍可能是遠古時的生物之一, 推斷可能是恐龍時代的生物...

[中國龍]
而由於龍是源於中國的黃河流域, 龍又會否是恐龍時代的一種魚龍類的一種
但也可能是因某些原因而沖上了黃河流域附近, 而人類出現後將此幻想成[中國龍] 這種東
西... 可能龍是我們對某種生物的幻化而已, 而不是什麼神話傳說生物...
但也有可能古人所畫[中國龍] .是看物素描真有此物.也說不定唷!!!
作者: rttkamet    時間: 2006-3-9 02:56 PM     標題: 世界上真係有龍?

一張很舊的剪報, 相中的生物骸骨是否就是龍呢?
作者: 23411432    時間: 2006-3-10 09:10 AM     標題: 世界上真係有龍?

這大概就是傳說中的"水龍"吧
不過事實上不過是水龍捲而已

作者: 23411432    時間: 2006-3-10 09:14 AM     標題: 世界上真係有龍?

這就是傳說中的"火龍"吧
火龍捲就夠壯觀了
這兩張圖與妳們說的龍向嗎??

作者: chongerc    時間: 2006-3-12 03:25 PM     標題: 世界上真係有龍?

龍這個生物 我起初就開始相信有這個生物..中國十二生肖大家應該知道 每一種生肖可以說是常見的,偏偏就是龍可以說一萬個只有1個親眼看過..其實我真的很想了解一下為甚麼會有十二生肖,而十二生肖中為甚麼會多一個完全沒有人親眼目睹的動物(龍)呢?而我心理的得答案 世界上一定有龍 而且未必看得見 可能你旁邊的人或動物是龍的化身也說不定.....
作者: sgrlto    時間: 2006-3-19 09:55 PM     標題: 世界上真係有龍?

下面引用由kennychan0072005/11/15 09:21pm 發表的內容:
我屬龍的.在1988年生.西洋龍是我的化身(受魔戒和Harry Potter 's influance) ,because the look 's of western Dragon is better than chinese one(Having wings, like Lizard)
西洋龍是我的化身??...魔戒同Harry Potter,e二個我就知係咩,其實唔知講咩我係英文白痴,別怪我啊!
作者: sgrlto    時間: 2006-3-19 10:01 PM     標題: 世界上真係有龍?

金色小龍,不果假左d,唔知真唔真
作者: coollailai    時間: 2006-3-26 05:21 PM     標題: 世界上真係有龍?

My cousin seen it 20 years ago. A gold one and go through from one big stone to another.
作者: sgrlto    時間: 2006-4-14 05:30 PM     標題: 世界上真係有龍?

我把龍分了3類....清楚嗎?
中國古代的龍,外國傳說的飛龍,日本的哥斯拉恐龍..知道嗎??
作者: 23411432    時間: 2006-4-15 05:57 AM     標題: 世界上真係有龍?

下面引用由sgrlto2006/04/14 05:30pm 發表的內容:
我把龍分了3類....清楚嗎?
中國古代的龍,外國傳說的飛龍,日本的哥斯拉恐龍..知道嗎??
(uploadhut.com/upload/161021.jpg)

圖是話的有~可愛~
要新信那三種龍
我寧可相信
恐龍:
其實是在中國境內發現的恐龍化石, 即是說龍的由來是和恐龍有關連的...
他說, 龍可能是遠古時的生物之一, 推斷可能是恐龍時代的生物...

或是"龍捲風"

作者: sgrlto    時間: 2006-4-17 12:27 PM     標題: 世界上真係有龍?

下面引用由234114322006/04/15 05:57am 發表的內容:
圖是話的有~可愛~
要新信那三種龍
我寧可相信
恐龍:
...
你所說恐龍時代可能有中國的飛龍嗎??
其實我們就是龍-我們就是龍的傳人
作者: 瓏瓏    時間: 2006-4-18 07:59 PM     標題: 世界上真係有龍?

若真有龍的話也怕給現在的中國人看到嚕∼∼
原因如下:
1•人太會吃嚕∼怕被人抓來吃
2•人太自私了∼怕被抓來展覽
3.人忘恩負義∼怕被抓來研究
4•人不懂尊重∼怕被抓去打死
作者: look49    時間: 2006-5-18 12:58 PM     標題: 世界上真係有龍?

管理員按:無意義回覆。
作者: awe99    時間: 2006-5-19 05:06 PM     標題: 世界上真係有龍?

我相信大部份的神話生物都是曾經存在這世上的,可能只係一些比較巨大的未進化生物比人神化左,又可能係比我地更高知能既古代外星產物.但就不希望會看到因為就算佢冇攻擊性我都一定當場驚死左 X.X
作者: 11065566    時間: 2006-6-2 03:55 PM     標題: 世界上真係有龍?

作者: skyskysin    時間: 2006-6-16 12:21 PM     標題: 世界上真係有龍?

我覺得是古代人根據祖先描述再幻想出來,有可能是恐龍!!
作者: killuax    時間: 2006-6-16 04:28 PM     標題: 世界上真係有龍?

ME觉得有噶```
因为N个宗教都用龙的记载``
5同噶宗教都有5同噶信仰``点解甘不约而同地写有龙呢?
原因只有一个```因为真系有离样生物``
作者: narl034    時間: 2006-7-1 05:05 PM     標題: 世界上真係有龍?

在越南有種說法  給各位參考看看  他們那邊也有一個龍的傳說   他體型巨大  可以一口吞咬人類  人類依方面害怕  一方面又把它當成神來膜拜  (個人覺得越南蛇比較多...可能跟這個有關)   他們把那種神物  稱之為"那加"
70年前 大陸遼寧曾經天降過一條「真龍」
龍在我們中國文化中,有著非常特殊的涵義,可以說它佔據了各個領域,成為中華文化的精神象徵。那麼龍是否存在?這似乎至今還是一個謎。您聽說過在現代自然界中發生的有關龍的故事嗎?
據「博訊 boxun.com 」6月11日報導,2004年6月16日這一天,家住遼寧省營口市81歲高齡的孫正仁老人,帶著一件神秘的東西來到了營口市史志辦公室。匣盒被打開了,裏面呈現出五塊不起眼的骨片。據老人講,這是龍骨,自己珍藏多年。難道它們真是龍身上的骨頭?難道這世界上真的有龍嗎?
因為文章大約有點長  希望你們直接用標題去找  以免說我在灌水= ="

作者: Oo丘子oO    時間: 2006-7-3 07:28 PM     標題: 世界上真係有龍?

作者: jiann-chin    時間: 2006-7-16 08:27 AM     標題: 世界上真係有龍?

這項新聞,或許值得參考吧!

http://tw.news.yahoo.com/060716/19/3cwai.html
作者: nicemanpower    時間: 2006-7-17 12:41 AM     標題: 世界上真係有龍?

由於龍的行為模式 有游水 蟠柱 及比較神話的飛天 在海水淡水...等區域棲息 如果再考慮龍的體型  我會覺得龍不是揚子鱷 因為鱷魚不會爬樹 也不是蟒蛇 因為龍有腳 心目中的龍 是巨蜥類的動物 其中 科莫多龍擅長游泳 幼年期可以爬樹 但是成年後就不爬樹了 加上多生活在旱地 所以 我覺得巨蜥中體型第二大的澤巨蜥比較接近所謂的中國龍  澤巨蜥生活區域不脫岸邊 在淡水 紅樹林和近海都有可能出現 擅長爬樹 四足各有五爪 別稱五爪金龍
巨蜥是爬蟲類中與蟒蛇最接近的物種 共同的祖先是一種海生蜥蜴 mososaur
而龍 極有可能是某種頭部長角的巨蜥
澤巨蜥的照片

白色種的澤巨蜥

作者: 光音    時間: 2006-7-23 04:08 PM     標題: 世界上真係有龍?

我原来也认为龙是人类想象的。但是后来研究了很多的案例,觉得龙有可能是真实存在的。相信这些事件很多人都听说过的
作者: 雷恩    時間: 2006-7-26 07:07 PM     標題: 世界上真係有龍?

我係一個大陸網站睇話中國真係有龍
係一條村個老人家話佢自己收藏左1節龍骨
作者: willfq    時間: 2006-8-10 09:47 AM     標題: 世界上真係有龍?

绝对有龙...毕竟系古时候传落嚟...由古至今好多人都影到有龙嘅相啦...

作者: 死神RICKY    時間: 2006-8-13 04:44 PM     標題: 世界上真係有龍?

恐龍就係龍了,我估計有龍掛..
可能龍係一種非常非常罕有既動物,全球得番幾隻個時
冇生到仔,比人殺死左,就冇哂啦
因為d人真係整到個龍樣出黎
作者: 孤峰    時間: 2006-8-15 09:49 PM     標題: 世界上真係有龍?

根據"龍"這個字的造型,應該屬於象形字.
先民們看到什麼,就畫上什麼.由此推斷,
確實有龍.但是,龍是否就像傳說中那麼神?
就無法證實了.
作者: 傷心人    時間: 2006-9-17 10:21 AM     標題: 世界上真係有龍?

中國龍,民間流傳下來已知是虛構出來, 目前大家認同的就是指恐龍一類的生物, 能飛天的就是翼手龍, 由於翼手龍行動較自由, 所以牠的絕種亦較為謎, 留待以後進一步考據吧.
作者: rttkamet    時間: 2006-9-27 02:14 PM     標題: 世界上真係有龍?

有無人在25號晚有聽恐怖熱線, 其中一位聽眾打去話二十幾年前在華富村的上空曾出現過龍爪, 而且話仲有好多人看見, 唔知有無這件事的資料呢?
作者: Beeno煒    時間: 2006-10-8 01:51 PM     標題: 世界上真係有龍?

以現在的科技
不可能會探測不到龍吧?
但說到底
龍是一種神秘而深不可測的生物
如果沒有這種生物就不會比世人流傳千年了
所以我都是投了有
作者: shumsamsam    時間: 2006-10-14 09:21 PM     標題: 世界上真係有龍?

作者: hytghy123    時間: 2006-11-14 04:05 PM     標題: 世界上真係有龍?

我也覺得龍是存在的
我們中國人自古以來自稱龍的傳人不是沒原因的!
作者: 青蛙    時間: 2006-11-16 09:23 PM     標題: 世界上真係有龍?

根據人類學家的研究其實龍是蛇被神格化的結果
還有一般龍的造型也是神格化與人格化還有父系社會對男性陽具的崇拜表現
作者: 痴心絕對    時間: 2006-11-17 10:45 AM     標題: 世界上真係有龍?

龍在我的印象是全宇宙最高等生物
為什麼呢??
因為會有哪個線上遊戲不是把龍給搞的很強阿...(冷
說有沒有龍存在,我相信一定是有
絕不會是空穴來風吧
PS:那麒麟也算是不是龍的一種阿...?
作者: Aeing    時間: 2006-12-18 03:22 PM     標題: 世界上真係有龍?

龍∼個人認為∼
是神話的代表∼
12生肖裡出現的龍∼
也是因為東方神話而出現的代表性∼

作者: paddyyeung    時間: 2006-12-19 08:49 PM     標題: 世界上真係有龍?

有龍架wor, 我師弟有修龍係魔法,佢可以召喚d龍黎傾計,而家既龍係屬靈體only,無左肉身
作者: paddyyeung    時間: 2006-12-19 08:52 PM     標題: 世界上真係有龍?

下面引用由shogun162005/09/17 03:35pm 發表的內容:
我覺得龍係屬水
應該只在海之類居住或其上空出現
但又有傳說話見到金龍會發達
唔止有水龍, 應該都有龍係屬火, 火龍都好common架
作者: paddyyeung    時間: 2006-12-19 08:55 PM     標題: 世界上真係有龍?

下面引用由rttkamet2005/09/21 05:19pm 發表的內容:
曾幾何時在恐怖熱線聽過有位女仕, 在新蒲岡看見過龍, 當時她坐van仔經過孔教中學時, 看見對面大廈外牆出現龍, 但當時好像只有她看見, 而且她只是看見龍尾部份, 而她肯定不是圖畫或圖案, 因為那尾是會動的, 而va...
唔認同係佢干擾人睇唔到佢,反而係佢唔係人人都接收到先岩, 因為收到佢既msg ,connect左先見到,好似鬼一樣,因為古代既人心比較簡單,接收到大自然既msg比較易,所以見到
作者: paddyyeung    時間: 2006-12-19 08:57 PM     標題: 世界上真係有龍?

下面引用由西靈月2005/09/26 02:01am 發表的內容:
我不知有否龍的存在..
但...
我相信不知的生物
還有待人類去發現(為何這麼像書中的結論=.=這麼的官方!!)
...
有套tarot 本manul有教人騎龍........
唔係好像想像中咁架......

作者: swliuhk    時間: 2006-12-20 02:48 PM     標題: 世界上真係有龍?

我都信有龍...因為中國五千年歷史以來都有提到有關龍的事, 到現在什至有人說蛇及鱷魚是龍的化身
作者: 無雙直傳    時間: 2007-1-24 05:27 PM     標題: 世界上真係有龍?

龍不是佛經說的天龍八部,八大外星種族之一嗎?
作者: oscarchan    時間: 2007-6-6 03:54 AM     標題: 世界上真係有龍?

真係有龍架我thought
龍應該分好多種~唔同屬性
可能佢地生存係某一個空間~定時到人間視察瓜
人分好壞,龍都唔例外呀~
作者: caesarl    時間: 2007-6-13 12:10 PM     標題: 世界上真係有龍?

作者: godzilla0121    時間: 2007-6-14 11:03 PM     標題: 世界上真係有龍?

我都覺得龍應該曾經系係哩個世界出現過,如果唔係點解日本龍同中國龍個樣會幾乎一樣?
作者: T-MAC    時間: 2007-6-29 11:09 AM     標題: 世界上真係有龍?

作者: *╮藍蝶    時間: 2007-7-3 01:53 AM     標題: 世界上真係有龍?

雖然我未睇過龍呢種野...
不過我信有o架...只係我未有緣見到o者
作者: pay1220    時間: 2007-7-13 03:21 PM     標題: 世界上真係有龍?

我想真的有
但是是否真如此神奇不得而知
但是很多生物也未被發現
所以不能斷定一定沒有
作者: loglong7    時間: 2007-11-8 02:23 AM     標題: 世界上真係有龍?

我信有龍,有好大好大條會飛的龍!!!!!勁正!!!!!!!!!!
作者: 小兒    時間: 2007-11-10 03:01 PM     標題: 世界上真係有龍?

係囉......有都一早比人殺晒啦.....又可能同d恐龍戈陣一齊死晒啦掛......

作者: leonlican    時間: 2007-11-10 11:25 PM     標題: 世界上真係有龍?

沒親眼見過
但是相信
而且
龍不帶向是用想像就出現的動物吧..
想想龍的樣子
沒見過圖片
時在想像不出來
作者: yuki0love    時間: 2008-1-11 01:52 AM     標題: 世界上真係有龍?

我信會有龍...如果唔係有人見過..d人都唔會講黎
作者: 拉Ra    時間: 2008-1-25 12:34 AM     標題: 世界上真係有龍?

我信有 但希望佢地唔好係人類面出現
一定會比啲變態佬生擒回去用來做實驗
作者: zeroky    時間: 2009-3-11 06:53 PM

我覺得如果無呢樣嘢,人就唔會相傳咁耐.而且唔係淨係中國人相信有龍,就連外國人都有,只係外型唔同!
作者: vinamix    時間: 2009-3-16 02:20 AM

我而家先睇到哩個post 個張相係點架
邊本書
作者: samlohk    時間: 2009-3-21 12:38 PM

終有一日都會見到既我諗

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0