標題: 飛天蝦 [打印本頁]

作者: liwk    時間: 2004-10-27 06:09 PM     標題: 飛天蝦

http://www.chjh.hcc.edu.tw/~planck/111/phychem/005_files/14812-2.jpg
http://www.chjh.hcc.edu.tw/~planck/111/phychem/005_files/14812-3.jpg
http://www.chjh.hcc.edu.tw/~planck/111/phychem/005_files/14812-4.jpg
冇左隻翼你話佢同蝦有咩分別? ^^"
作者: liwk    時間: 2004-10-27 06:12 PM     標題: 飛天蝦

其實佢叫做蜂鳥天蝦(中文名稱),
每年會在台灣和菲律賓(以南)之間遷徙,
飛的時候常常被誤認為蝦子∼會飛的蝦子,
事實上…,在台灣很少見的到蜂鳥,
牠既非蜂鳥更不是蝦子,經過查證:
牠是一種稱為長喙天蛾(屬名 MACROGLOSSUM)的鱗翅目生物。
作者: tobby    時間: 2004-10-28 01:28 AM     標題: 飛天蝦

我初初看的時候還以為是假的......
真的有這樣的天蛾?
樣子還幾可愛~~嘿嘿
作者: sze393    時間: 2004-10-28 02:19 AM     標題: 飛天蝦

真的好似一隻蝦...!!
是受保護動物嗎..???
樣子她可愛呢...!!@.@
作者: KOONFU    時間: 2004-10-28 08:02 AM     標題: 飛天蝦

的確好似一隻蝦!!好搞笑!!
請問仲有無其他趣怪動物相片??
如果有就多D貼上黎!!
作者: 葉山    時間: 2004-10-29 12:38 PM     標題: 飛天蝦

這生物  真的是讓我覺得有趣喔~^____^~
明明是隻昆蟲卻長的 又像蜂鳥  又像蝦子的..
重點是...他因該沒看過蝦子..尾巴怎麼會那麼像阿...
作者: 。琳.    時間: 2004-10-29 05:25 PM     標題: 飛天蝦

真係好得意呀!!!
  隻蝦可以飛ga﹏*勁”
作者: 傻佬丁    時間: 2004-10-29 06:02 PM     標題: 飛天蝦

哈哈∼∼好似蝦嘅動物�昆蟲..
特別係佢條尾啲度最似蝦∼身上嘅顏色仲靚喎..飛天鮮艷蝦∼
作者: bubucola    時間: 2004-10-31 06:08 PM     標題: 飛天蝦

我尋日咁大個仔第一次見過!!! 估唔到佢地連香港都有!!!
作者: 傻佬丁    時間: 2004-10-31 06:14 PM     標題: 飛天蝦

下面引用由bubucola2004/10/31 06:08pm 發表的內容:
我尋日咁大個仔第一次見過!!! 估唔到佢地連香港都有!!!
唉.....我咁大個仔一次都未見過呀.......
香港有?你喺邊度見到嫁?
作者: jerrylaw    時間: 2004-11-1 01:40 PM     標題: 飛天蝦

真的好像蝦, 開頭還以為是合成的, 但是後來看了解釋, 才知道真的有這種生物
作者: bubucola    時間: 2004-11-1 05:36 PM     標題: 飛天蝦

傻佬丁,我o係土瓜灣返工,突然見到隻飛得超快o既野飛尼飛去,好好奇有乜野會飛得咁快,之後佢停左o既隻杯度(其實唔係停,只係原地不停拍翼),我先見到佢個樣,成身好似好多毛,成隻龍蝦咁樣,唔係好大隻,大約係兩節手指咁長.我目擊時間大約一分中左右咋>.<
作者: 野蠻女    時間: 2004-11-2 04:28 AM     標題: 飛天蝦

下面引用由bubucola2004/11/01 05:36pm 發表的內容:
傻佬丁,我o係土瓜灣返工,突然見到隻飛得超快o既野飛尼飛去,好好奇有乜野會飛得咁快,之後佢停左o既隻杯度(其實唔係停,只係原地不停拍翼),我先見到佢個樣,成身好似好多毛,成隻龍蝦咁樣,唔係好大隻,大約係兩節手指...
是阿?你也在土瓜灣上班麻?你在那看到呢?讓我也去去碰碰運氣..

作者: bubucola    時間: 2004-11-3 07:56 AM     標題: 飛天蝦

野蠻女,
我o係土瓜灣美善同道and落山道交界返工, 我係o係返工時見到o既, 但係我返左咁耐工都係見過一次,一分中都唔夠, 我諗要撞到都唔係一件易事呢^^"
其實唔細心睇同特別留意,好多人都會當佢係一般昆蟲. 只係佢飛得快到離譜我先留意佢, 而且如果當時佢無"停"過o係隻杯度,我根本連佢個樣都睇唔到呢∼諗返我都算幾好彩,cccccc
作者: 天地    時間: 2004-11-4 05:25 PM     標題: 飛天蝦

我小時候住山邊
經常見到
時常想活捉一隻玩玩
但用盡一切辦法都捉不到
飛得實在太快
而且它反應亦超級快
就算想把它擊落都不能
用相機只可看到它身體
但它的翼.....仍然看不清楚
作者: bubucola    時間: 2004-11-4 05:46 PM     標題: 飛天蝦

天地兄,
係邊區o既山邊? 有好多嗎? 佢地個隻o既color隻隻都係一樣的嗎?
作者: 天地    時間: 2004-11-5 04:33 AM     標題: 飛天蝦

我當年住柴灣及筲箕灣山邊見到
唔洗上山,一般在山腳山谷間出現
顏色無依幾張 PIC 咁靚
作者: bubucola    時間: 2004-11-7 07:19 AM     標題: 飛天蝦

但係而家個山仲有無o係度呢?.?  如果有, 我真係想去見多次呢種咁特別o既生物呀∼
作者: JLee2134    時間: 2004-11-25 02:50 PM     標題: 飛天蝦

乜真係有依隻野ga~?
我第一眼以為電腦整ge tim~~
睇回覆先知有依隻野
作者: BILLYMKIII    時間: 2004-11-30 11:14 PM     標題: 飛天蝦

佢叫做蜂鳥
條尾加上去ge= ='''''''''''''''''
好假
作者: bubucola    時間: 2004-12-6 12:01 AM     標題: 飛天蝦

BILLYMKIII,
佢唔係蜂鳥, 已經證實有呢一種生物, 係飛蛾一種, 我自己都親眼見過喎∼
作者: hhwong    時間: 2004-12-6 11:53 PM     標題: 飛天蝦

hm.....obviously it is a photoshoped pic......
i have seen that pic years ago.......in a photoshop contest.....
o well.....cant believe many people actually trust ur bs.........lmfao
作者: brock1982    時間: 2004-12-13 07:38 AM     標題: 飛天蝦

開頭睇糸似好得意~
睇睇下覺得希d嘔心-_-"
作者: 喜歡傳說    時間: 2004-12-27 05:12 PM     標題: 飛天蝦

「台北陽明山上有蜂鳥耶!」日前有民眾在陽明山發現疑似蜂鳥的動物,立刻用手邊的相機拍攝下來,不過卻發現這隻動物一點兒也不像蜂鳥,反而有點像是長了翅膀的蝦子,幾張「會飛的蝦子」圖片,在網路上流傳,也引起許多網友詢問,最後經由昆蟲專家鑑定後,才知道原來是一種名為「透翅天蛾」的大型蛾類,根本不是蜂鳥!(圖�透翅天蛾。荒野保護協會提供)
x生物檔案
作者: 喜歡傳說    時間: 2004-12-27 05:14 PM     標題: 飛天蝦

荒野保護協會副秘書長張宏林說,常常有遊客宣稱他們看到了蜂鳥,不過只要有點常識的人就會知道,蜂鳥是美洲的鳥類,台灣怎麼可能會有蜂鳥,每次一聽到這種說法,他們幾乎肯定又有人被透翅天蛾或長喙天蛾騙了!
天蛾屬於中大型蛾類,粗壯的身體呈現流線的紡錘形,觸角略粗呈絲狀、鋸齒狀或棍棒狀,末端形成一個小鉤狀,前翅呈細長的三角形,後翅為短小的三角形,看起來就像一架流線的噴射戰鬥機,振翅速度和飛行速度極快,飛行能力在昆蟲界可說是數一數二。
張宏林說,天蛾成蟲大多為夜行性,但也有少數種類會在白天尋花訪蜜,由於天蛾吸蜜時會快速振動翅膀,讓身體停滯在空中,再用細長的口器伸入花蕊中吸蜜,這種姿態和蜂鳥吸蜜的樣子頗為神似,加上尾部有毛就像是鳥類的尾巴一樣,所以才會常常被人誤認為蜂鳥。
不僅如此,還曾有媒體被透翅天蛾「害得很慘」!數年前某大報因為有民眾誤把透翅天蛾當成蜂鳥,竟在頭版刊登「台灣出現蜂鳥」的報導,而且最令人噴飯的是,該報記者的訪問中,竟然還有人說應該是養鳥的人沒養好飛出來,結果就在陽明山定居、後果堪慮之類的話,結果當天就被一群昆蟲學者好好糾正了一番。
張宏林說,雖然一般民眾不必像動物學者一樣專業,不過有空還是要多多充實一下野外自然知識,才不會在下次又看見天蛾時,繼續錯把天蛾當成蜂鳥而鬧笑話了。(圖�看清楚,我才是真的蜂鳥啦!荒野保護協會提供)
x生物檔案
作者: az    時間: 2004-12-30 12:52 AM     標題: 飛天蝦

我第一眼見到....
只覺得佢係瀨尿蝦同蜜蜂既混合體..=.=””
作者: 虎朝    時間: 2005-8-6 06:19 PM     標題: 飛天蝦

生到個樣咁怪,但係都得意
唔知有冇得買??

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0