標題: 香港人吃人事件/澳門萬人坑 [打印本頁]

作者: 臻霜兒    時間: 2004-11-6 12:39 AM     標題: 香港人吃人事件/澳門萬人坑

人吃人的事件﹐在香港陷落初期即已發生一九四二年﹐港島一帶﹐街頭垃圾堆中頻頻發現死嬰的人頭﹐卻不見身﹐引當地坊眾的關注。一個潔凈工人﹐發現第三街樓下的空屋﹐有一個婦人專收集棄嬰。一些無以為家的男女﹐或垂死的病人﹐都搬到那裏蓆地而眠﹐涉嫌婦人住在空屋近廚房裏面的角落這個潔凈工人後來投訴 ﹐日憲兵隊派人入內搜查﹐結果在屋裏搜出放著幾個死嬰人頭的鐵盆﹐婦人被帶走。 當時港九兩地的僻靜街道﹐常出現餓殍﹐傳說有人把這些死去不久的屍體﹐割掉身上肉﹐當作豬肉出售。又傳上海街某雲吞麵店﹐以人肉作餡﹐鬧得滿城風雨。  直到一九四三年﹐港島皇后大道西茗芳茶樓附近﹐發現一個載有新鮮骸骨的草蓆袋﹐這些人骨已被斬碎﹐所有肌肉已被削去﹐驟看起來有如肉食市場出售的鮮豬骨、牛骨一樣。類似的蓆袋跟著在附近的街道上出現﹐引起居民的震驚這些被削去肌肉的人骨﹐是活人還是死人﹖當時餓殍遍地﹐屍體來源並不缺乏﹐但那些狂徒削去了人肉﹐是自己吃還是供別人吃﹖根據多數人的推測﹐他們可能將這些人肉冒充豬肉或牛肉﹐?成牛肉粥、豬肉包販賣。事實上當時油麻地、深水涉一帶﹐都有這類小攤檔上述事件在當時不斷發生﹐但日軍當局並無片言隻字提及此類「殘害遺屍肢體」的事件﹐早於香港陷落後一年左右即已發生。正確數字實難估計。在那個兵荒馬亂的年代﹐街頭上屍骸遍地﹐人們對於這情況早已麻。但在當時來說﹐市民如果拋棄屍體被發現﹐卻會惹上官非。首宗被控「拋棄屍體」的案件﹐發生於一九四二年十一月十四日﹐被判監禁十月。 直到一九四五年﹐當時一分香港中文報章﹐就有這樣一段記載:  慘無人道的炆人案件﹐昨日九龍方面又發現一宗﹐疑兇為一女性﹐更發覺另有其他熟人肉﹐可見此種殘暴手段﹐已不止一次……。在日本投降之前的十多天﹐香港報章又刊出一宗令人髮指的新聞﹐原文如下
旺角新填地街婦人張陳惠﹐與張珠堂 (十三歲) 相依為命。張陳惠小販﹐張珠堂亦以沿途叫賣糖果為業﹐殺身之禍突然降臨……當昨午十二時許﹐張珠堂如常叫賣糖果﹐及至南昌街﹐二樓有婦人喚張童上樓買糖﹐張童年登樓。兇婦上前手扼張童頸﹐張童大呼救命。適有餐室東主﹐忽聞救命之聲登樓﹐發現張童已身首異處兇婦仍在。於是聯同坊眾及保衛團登樓拘捕﹐同時在屋內發現其他熟人肉及人耳、人骨之類……。兇案主角多屬纖纖弱質女流。同年﹐同日報章上又有另一段:劉星、藍潔文夫婦二人﹐住深水步北河街二樓﹐下午三時﹐二人往南昌街﹐發現一遺棄男子屍體﹐即移返家中煮食。翌日又宰一屍﹐將三分之一煮食﹐再將二分一在旺角上海街龍珠酒家附近販賣……。 
幾宗炆人吃人案﹐兇案主角多屬女流之輩﹐她們何以一下變成這麼心狠手辣﹐變成失去理性的悍婦﹐值得令人深思﹗香港電台舉辦《口述歷史》節目﹐對香港淪陷時期的經歷﹐就有一段可怕的回憶:
當其時﹐街上有些人餓到快要死﹐但還沒斷氣的時候﹐身上的肉已經給人割去。 當時我住在筲箕灣﹐見過一個年輕女人餓到全身發軟﹐躺在街邊﹐還沒有斷氣﹐她的大腿肉、胸肉和其他的肉已被人割去。多殘惡啊﹗受害者沒未斷氣呢某晨﹐一具被削去皮肉的嬰兒屍體﹐遺棄在迎賓館庭隅。憲兵隊不予理會﹐只說:一具小孩屍體﹐也值小題大作﹐一一照料嗎﹖你們處理算了。只好等街上專責檢收屍的人員﹐將它搬上「搬運車」。此後仍發生了類似事件﹐但每次都不了了之。 這些可憐人﹐除了軀體被人烹食之外﹐就連僅是蔽體的衣物﹐竟然也成為歹徒搶掠的對象。專門打劫陰司路的「劫屍賊」﹐在淪陷期間湧現。先母當年去世。潛伏醫院內的「劫屍賊」連先母口腔內的幾顆金牙﹐後來已全被撬去﹗ 全澳門一天內四百人死亡﹐仵工收屍收到手軟。其後還出現人吃人的血淋淋事件。澳門將奄奄一息﹐尚未斷氣者﹐全部草草里葬。當年澳局挖了幾個深坑﹐每個二、三丈寬﹐屍體被丟進坑裏﹐重重疊疊﹐臭氣薰天﹐間中還夾雜著未氣絕者慘厲的呻吟聲、嘶叫聲。運屍者將埋下的屍體草葬﹐填了一層坭土﹐又堆上新屍﹐被埋者不計其數﹐「萬人坑」之名由此而來﹐成為澳門四十年代初期一場沾滿血淚劫難的歷史佐證。
=======
轉自2000FUN.COM
作者: 小闊闊    時間: 2004-11-6 12:48 AM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

>,<
真的很慘~
我覺得他們真的在無計可施之下才逼著吃人肉,
想想,
是人肉,
雖然跟豬肉等紅肉相似…
但如果告訴那人知他在吃人肉的話,
絕大部份必當場扣喉企圖嘔出剛才吃過的人肉,
或是感到惡心而嘔吐,
接著一連幾天也會失去食慾…
可想而之當年的人民生活是多麼淒慘~
也可想而知當年的日軍是多麼殘酷~!!
作者: 濱崎步    時間: 2004-11-6 01:00 AM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

我之前都有睇過類似的文章,亦問過一d老人家,在當時的情況下吃人不是一件什麼的事,
有很多人吃人的事件都沒有公開,再加上打仗的年代中除了人吃人外,還有很多更恐怖的
事情我們是不知的,有很多基於道德問題從未公開................我們又可以做什麼呢?

作者: 臻霜兒    時間: 2004-11-6 01:12 AM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

下面引用由濱崎步2004/11/06 01:00am 發表的內容:
我之前都有睇過類似的文章,亦問過一d老人家,在當時的情況下吃人不是一件什麼的事,
有很多人吃人的事件都沒有公開,再加上打仗的年代中除了人吃人外,還有很多更恐怖的
事情我們是不知的,有很多基於道德問題從未公...
還有更多恐怖的事??~你知道是什麼事嗎?
可以透露一下嗎@@"  
我在想喔..看一些恐怖故事 都會聽說..人肉是所有肉類之中是最好吃的呢@@"
也有聽說吃過人肉的話..其他肉也吃不上去=.=.. 不知道是不是真的說..
作者: feliloveryo    時間: 2004-11-6 08:13 AM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

一路睇個心一路打冷震呢><...... 最殘忍係..."見過一個年輕女人餓到全身發軟﹐躺在街邊﹐還沒有斷氣﹐她的大腿肉、胸肉和其他的肉已被人割去" 活生生都比人割.....><....癲嫁.................... 我會諗起喪屍呢><....食人...........
作者: 凌少xling    時間: 2004-11-6 10:24 AM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

人類真係冇人性,食自己同類...!
雖然情況係咁因難,但都唔應該咁做丫...!
唉...
人性真係醜陋!
作者: jpm    時間: 2004-11-6 10:51 AM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

那些人很慘啊..
在生的時候被人割肉,
死去還要被割拿去賣,吃..
或者連樹皮都全沒有了,
才迫使他們去吃人肉吧..
如果是我..
情願餓死都不吃,
吃了一次,難保下一次都有得吃嘛..
到頭來,又是要餓死..
作者: 傻佬丁    時間: 2004-11-6 12:34 PM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

我雖然同情被食者 , 但也不能全怪食人者....
他們都是到了逼不得已的地步才會這樣做呀....
作者: kokoangel    時間: 2004-11-6 01:20 PM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

如果比我食左,我死左去好過啦∼∼!!
唉....大埔有吃人肉事件∼!
慘慘慘∼!
作者: anonymw13    時間: 2004-11-6 07:51 PM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

雖然他們值得同情
不過他們的行為不值得原諒
作者: 臻霜兒    時間: 2004-11-9 04:47 AM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

下面引用由凌少xling2004/11/06 10:24am 發表的內容:
人類真係冇人性,食自己同類...!
雖然情況係咁因難,但都唔應該咁做丫...!
唉...
人性真係醜陋!
人性本惡人不為己天誅地滅..就算以別人痛苦 去死 也不為所動  都是出於私心~
所以人性本善 還是本惡呢 我總是覺得 本惡..

作者: jacklle    時間: 2005-5-18 12:34 AM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

真的可以吃吗?好吃吗?不觉的恶心的吗?真的不是人.~哎~~~~~~~~~~~真被吃的人吃的是可怜啊~~~~~~~~~~`
作者: a731811b    時間: 2005-5-24 01:41 AM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

所以年輕一輩要記得~~打仗可不是玩的呀...
作者: pig999    時間: 2005-5-27 04:38 PM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

我就知道一件事,確實係好得人驚嘅真人真事。
大概20年前,應該係1984年嘅時候,喺廣州,天河,棠下村,
就發生過一件咁嘅事。
當時嘅棠下市場有幾個人係賣狗肉爲生嘅。
其中一個阿伯,生意特別好。
總係佢賣完之後,其他人先有生意嘅。
咁呢個阿伯呢,係一個人住嘅,無配偶,無乜親人。
佢間屋有個地下室嘅,做屠場嘅。樓上就賣狗肉。
其時,棠下村好多8歲以下嘅小朋友失蹤,人心惶惶。
但係無人將d失蹤嘅小朋友同呢個阿伯聯繫到一齊。
然而天網恢恢,疏而不漏。
有一次,呢個阿伯,就用糖仔呃咗一個小朋友返屋企。
呢個小朋友食完糖仔之後,就昏睡過去了。
當佢醒過來嘅時候,佢見到呢個阿伯,就話:
咦,舅公,點解我喺度架?
阿伯好奇怪,問佢,你識得我咩?做乜叫我舅公啊?
小朋友話,係啊,你係舅公嘛,過年嘅時候我同你拜過年架。
你唔記得我啦?我係阿邊個邊個嘅孫啊。
我嫲嫲係阿邊個,爺爺係啊邊個啊。
呢個阿伯聽完佢講之後,就知道原來呢個細路仔係自己嘅親戚。
虎毒不食兒,所以呢個阿伯就放咗呢個細路仔走,
仲叮囑佢,千其唔好話俾人知,佢來過自己度。
等到呢個細路仔返到屋企嘅時候,屋企人真係心急如焚,
因爲佢已經失蹤咗幾日了,所以屋企人都報咗警。
當時d警察就問佢:小朋友,呢幾日你去咗邊度啊?
最初呢個小朋友都唔肯講,但係後來d警察叔叔哄佢好耐之後,
佢就講出咗一個令人非常震驚嘅事實。
佢話:我佢咗舅公度啊。喺個地下室果度,裏面有好多手指仔架,
嗯,同我呢d差無多大架咋。
D警察就開始將佢講嘅嘢同失蹤兒童案件聯繫起來了。
跟住佢地就去到呢個阿伯嘅屋企,入到地下室,即係屠場,
發現咗更加得人驚嘅事實。
呢個屠場裏面,有一個灰池,裏面有好多細路仔嘅頭,
雖然面部已經高度被腐蝕,但係頭髮就依然未腐爛。
仲有一張台,係屠宰用嘅。上面仲有好多細路仔嘅手指。
整個屠場裏面臭氣熏天。
證據確鑿,警察當場就拉咗呢個阿伯了。
審訊嘅時候,好多人都去聽審。
法官問佢,你究竟殺咗幾多個細路仔啊?
阿伯話,我都唔係好記得了,大概一年就20-30個啦。
生意好嘅時候,米殺多一兩個囖。
法官又問,咁你做呢個做咗幾耐啊?
阿伯話,都已經3年了。通常我都係攞糖仔呃d細路仔返屋企,
整昏佢哋,然後在落手。
現場好多人聽到之後,馬上就林起佢嘅狗肉,嘔到七彩咁。
亦都有好多失去咗小朋友嘅家長當場就昏咗。
最後呢個阿伯就被判死刑了。
呢件事係一個阿姨講我知嘅,佢當年都在場聽審。

作者: fchan    時間: 2005-5-27 07:29 PM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

I have a question ??
If you're living in 1942 (香港陷落初期), when your child is really hungry & 餓到快要死, but you really can't find something to feed them, then what will you do ?  Let them 餓死 or You will cut yr body (or other one) to feed them ????
To me - I will let them die, since even I cut my body to feed them can only let them alive 1 -2 days more, then, they also will die!!!
作者: gaojijun    時間: 2005-5-28 05:42 PM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

饿到无野吃,紧是吃人啦
作者: 細細粒    時間: 2005-6-8 06:34 AM     標題: <資料>香港人吃人事件/澳門萬人坑

一路睇個心一路打冷震呢><...... 最殘忍係..."見過一個年輕女人餓到全身發軟﹐ 躺在街邊﹐還沒有斷氣﹐她的大腿肉、 胸肉和其他的肉已被人割去"

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0