標題: [貼圖]古代的凌遲~ [打印本頁]

作者: vling2884    時間: 2005-5-17 05:21 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

原出自法國思想家 George Bataille 的 'Tears of Eros' 一書。原書圖說大致如下:
清光緒年間的1905年3月25日,此人因殺害某蒙古親王,本來被判處火刑,但皇帝認為火刑太過殘忍,乃要求改以凌遲之刑以表慈悲。
Bataille表示據說為了防止受刑人在刑罰途中休克死去,[/colo在處刑前都被灌以大量鴉片,因此照片中受刑者的恍惚表情可能與鴉片有關。Bataille 是在1925年從法國某心理學家處拿到這些照片的。
解說:凌遲是從漢朝時代開始的酷刑,史記上有記載,最痛苦的凌遲方式可以讓受刑人存活長達20天以上,在凌遲的時候每一次下刀會避開血管與主要神經,所以不一定每次下刀都流血的,要是凌遲卻讓受刑人很快死亡,施刑人是要處死刑的...

"火刑太過殘忍而改凌遲以表慈悲"??
嘩..我唔認同咯..
都有一定既殘忍同恐怖喎..
好佩服當中既圍觀者..
若小妹在現場必定暈倒..
唉..現代既死刑(槍斃)對比之下..真係幸福得多..
你地認同嘛?

作者: arca    時間: 2005-5-17 08:02 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

個人覺得火刑仲好
燒完就死
但咁割法都唔知要割到幾時
作者: 檸檬柚子    時間: 2005-5-17 08:29 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

點解幫佢割既人唔心痛既...
佢地無人性的嗎...
如果係我..我寧願受罰都唔會咁對o的犯人
作者: christywong    時間: 2005-5-17 09:16 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

好嘔心ga一幅圖.........
越黎越相信人係冇人性...........
作者: nightmare12    時間: 2005-5-17 09:50 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

真係好得人驚,但係本人覺得可能係因為以前既人文化較低,又可能係心理有d問題,所以先會做出d咁既事,你睇下張相隔離d人,佢地全都波有覺得嘔心既樣子,就可以知道當時既人既心態係唔同我地現代人
作者: vling2884    時間: 2005-5-17 10:43 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

下面引用由檸檬柚子2005/05/17 08:29pm 發表的內容:
佢地無人性的嗎...
"要是凌遲讓受刑人很快死亡,施刑人是要處死刑的"..
據說是同一刑罰呀..
若果我係施刑人..
都會唯命是從..
作者: my9394    時間: 2005-5-17 11:22 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

下面引用由vling28842005/05/17 10:43pm 發表的內容:
"要是凌遲讓受刑人很快死亡,施刑人是要處死刑的"..
據說是同一刑罰呀..
若果我係施刑人..
都會唯命是從..
"要是凌遲讓受刑人唔夠一千刀死亡,施刑人是要自己凌遲的"..
我聽的係咁...
作者: 334556    時間: 2005-5-17 11:44 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

...= =
看過的圖...
我覺得還滿痛的...
還有的是中國人蠻無聊,,用那麼麻煩殘忍的手段去殺一個人,,殺完就沒了,,罪也還不了,,那殺來干嘛??勞師動眾...
如要殺一警百的話,,那麼用其他方法便行了= =
作者: jacklle    時間: 2005-5-17 11:53 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

太残忍了,还是服药好
作者: 米飯    時間: 2005-5-18 12:19 AM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

哎!!!!!!!!睇到憫呀,甘麻木不仁,甘血淋淋,樓主小心被扣............
我睇受邢者,好似雲不附体,行邢者係度研究最新手機甘,有冇攪錯.
作者: mkik    時間: 2005-5-18 12:36 AM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

本人認為佢地唔覺得自己係劏緊人囉....
我諗佢地應該係當自己劏緊隻豬別無兩樣
仲要係好熟手嗰隻
如果唔係點解咁殘忍又危險的職業都肯做吖
仲有我諗時呢個職位人工唔會高得去邊掛.
總之我覺得打呢份工的人一定係又鍾意剎人夾 心理唔平衡

作者: vling2884    時間: 2005-5-18 02:09 AM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

下面引用由米飯2005/05/18 00:19am 發表的內容:
哎!!!!!!!!睇到憫呀,甘麻木不仁,甘血淋淋,樓主小心被扣............
我睇受邢者,好似雲不附体,行邢者係度研究最新手機甘,有冇攪錯.
米飯兄:
多謝你既提點..
原先係想post條link就算..
但又驚其他會員唔願開黎睇..咪直接post圖片上黎..
唔..希望各位高抬貴手..唔會扣我評級啦..
作者: lidoji    時間: 2005-5-18 06:36 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

好残忍啊~~~好在是以前吾是现在!
作者: julinlove    時間: 2005-5-21 11:54 AM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

真係好殘忍!!
睇到頭都痛!
我記得我睇過一本書入面有講過,
凌遲係要割一個特定數量的肉(唔記得數目),
割唔夠的話,負責片肉的人會被處死!
被凌遲的人死得太快,負責的人一樣要死!
所以負責片肉的人真係冇得揀,
我諗以前人命真係唔值錢,
你唔做大把人做,
要你做,你唔做,只有死路一條。
作者: arliang    時間: 2005-5-21 01:13 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

下面引用由檸檬柚子2005/05/17 08:29pm 發表的內容:
佢地無人性的嗎...
唔好傻,如果你唔做,人地一定會對你做相同動作
作者: arliang    時間: 2005-5-21 01:15 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

下面引用由julinlove2005/05/21 11:54am 發表的內容:
真係好殘忍!!
睇到頭都痛!
我記得我睇過一本書入面有講過,
凌遲係要割一個特定數量的肉(唔記得數目),
...
覺得對
好似要1000下先可以完成
果個人唔夠100刀都死左好耐啦..

作者: a731811b    時間: 2005-5-24 01:30 AM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

未必每個都要1000下, 視乎刑罰而定
要是每個都1000, 那劊子手可沒時間睡覺了....
作者: 螳螂定食    時間: 2005-9-3 09:01 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

這張照片很震撼..
真係未見過凌遲照片
雖然係黑白...

作者: guccikakashi    時間: 2005-9-11 01:38 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

幅圖嘔心到爆丫....即刻嘔左出黎.....都唔知D人點落手架
作者: jerry1980    時間: 2005-9-11 07:42 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

我完全感覺到呢個刑罰好嘔心好無人性比死難受....
作者: jakoleese    時間: 2005-11-12 05:15 PM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

啲人係咪無聊到一得閑就係度唸呢啲咁唧酷刑ga?
作者: dhc597    時間: 2005-12-28 12:31 AM     標題: [貼圖]古代的凌遲~

我個人對此評鑑為A+無限.它是人性最黑暗一面的寫實.誰不想對自己痛恨的人.加以報復.世界上沒有所謂的.打你右臉左臉麻煩一下的聖人.

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0