標題: 地球氣候帶比我地既信息 [打印本頁]

作者: michael0528    時間: 2005-1-4 11:29 PM     標題: 地球氣候帶比我地既信息

感覺上有0的似是而非...因為地球好似真係比緊信息我地咁
例如澳洲上空大氣層既大hole
例如溫室效應,厄爾尼諾現象,使全球氣溫上升
南北極巨大冰塊開始溶化等等....
一切一切都會對地球既未來造成毀滅性既影響,
人類已經到達一個危險既階段,再唔醒覺,人類就會因此滅絕
但,似乎人類並未意識到呢0的危險,仲係唔識自愛咁進行種種破壞生態環境既事
為左錢,一切都會去做
是否真係要到冇辦法挽救,人類面臨滅絕既情況下先會醒覺呀!!!!
人類..醒呀!!
而家再唔團結...地球就將會毀於我地既手上面架啦...
唉!
作者: porkchophell    時間: 2005-1-5 12:23 AM     標題: 地球氣候帶比我地既信息

其實好多人都知道地球不停咁變壞.
只不過我地依種平民係好難去表達俾所有人知或者做任何事.
因為我覺得每個國家既政府都係為利益諗...
佢地唔會諗一個會影響未來既事..
所以可能我地只可以睇住佢變得愈來愈差.

作者: lungft    時間: 2005-1-5 03:33 AM     標題: 地球氣候帶比我地既信息

其實呢D連我們這些小市民都意識到的事其它大國點會冇想到丫
我反而覺得那些大國只係如今次海嘯事件為例般"收到有海嘯發生但不公告世界"
咪等一鑊熟之後人口大幅减少咪多D能源小D污染囉~"~
作者: 334556    時間: 2005-1-5 03:48 PM     標題: 地球氣候帶比我地既信息

孤掌難鳴呀....
呢d野,全世界人都知啦,只係事在人違,無好好管制 o者...
大家又何妨唔想救地球呢??而家只係差人類ge合作而已!
可惜ge係, 人係貪錢ge動物, 乜都貪, 特別係香港所謂ge中老年女士, 只要有著數就乜都ok, 完全無理會甚麼, 只要好的就來湊熱鬧。中老年男ge更離譜!只要方便, 不理三七三十一,做左就算, 無法無天!
小小ge香港都搞唔,試問又點何以搞好中國, 甚至世界呢??!
作者: benchan    時間: 2005-1-5 04:54 PM     標題: 地球氣候帶比我地既信息

地球最後都會毀於我們人類的身上~~﹗
但這問題是遲早的事~~﹗
現在污染嚴重~~廢物越來越多~~﹗
我都沒眼看現在的地球了~~﹗

作者: 基斯    時間: 2005-1-6 01:03 PM     標題: 地球氣候帶比我地既信息

其實保護環境應該每個人都可以做~
平日用少個膠袋~已經係對環境有益~
唔一定要做到拯救世界o既大事~
只係政府做o野.......有時真係幾咩下.......
作者: lungft    時間: 2005-1-6 04:08 PM     標題: 地球氣候帶比我地既信息

其實有心做好環保,香港就應該好似"美日"咁定出不同日星的垃圾回收方式,
如:1,3,5只收有機垃圾
    :2,6,便只收膠
    :4便紙張之類的
    :日便什物之類的
到時每家人也把垃圾分類好要回收再做或去堆田的便更好處理了!
可惜,香港的廢柴政府寧叫有小用垃圾也不願制定好機制把這開題做好,
幾有建設性的方法都冇用啦~"~
作者: keyman    時間: 2005-1-7 02:12 PM     標題: 地球氣候帶比我地既信息

我都覺
好多人都知ge
但有d唔理咁~~有d想理
又可以點做le~
喱幾年天災多左,,戰爭又多,,,搞到人都死多左
一個美好的地球就咁比人類破壞左
只怪人類唔懂得珍惜
作者: michael0528    時間: 2005-1-8 11:05 PM     標題: 地球氣候帶比我地既信息

根本...最終唔搞環保既主要原因都係為錢
搞環保係必需...但有咩回報呢....
要付出咁多,但係又冇回報....
完全唔符合經濟效益
試問咁樣政府同國家又點會重視呢.....唉
作者: Aphrodite    時間: 2005-1-9 12:01 AM     標題: 地球氣候帶比我地既信息

下面引用由michael05282005/01/08 11:05pm 發表的內容:
根本...最終唔搞環保既主要原因都係為錢
搞環保係必需...但有咩回報呢....
要付出咁多,但係又冇回報....
完全唔符合經濟效益
...
嗯..你好像很感概似的
anyway...很老套的說一句『對於地球,每個人都要負責。』
我對於環保等的工作是持這樣的心態:
自己做好本份嘗試感染那些並沒有做好本份的人
縱使日後如何,自己曾努力過,無怨無悔。
其實,以現今以金錢為首要點的時代,地球是什麼樣的角色?
居住地?炸彈?利用工具?
環保,總有一天會有人注視。
可以是今天,又可以是明年。更加可以是當起地球無藥可救之時。
在乎我們怎樣去決擇。
經濟效益,當然很微...
必需但是又無效益...很矛盾吧..應該這樣說..
必需但是效益不能即是實現。
就是因為人類對於事物的短視,一日復一日,究竟又有多少日給我們復呢?
作者: michael0528    時間: 2005-1-9 01:36 AM     標題: 地球氣候帶比我地既信息

Aphrodite
我好認同妳呢句說話..."自己做好本份嘗試感染那些並沒有做好本份的人"
我並唔係咩大人物...我自己盡量都做好本份...
但有時見到...例如:大量膠樽就咁掉去垃圾桶....大量二手傢私比人掉去堆填區咁
真係好無可奈何....點解呢個政府可以完全漠視環保問題
其實只要佢肯關注下,比多0的投資,回收及循環再造係可以做得更好
不過呢個只係我對香港內部問題既睇法0者
作者: chow    時間: 2005-1-9 05:45 PM     標題: 地球氣候帶比我地既信息

下面引用由michael05282005/01/09 01:36am 發表的內容:
Aphrodite
我好認同妳呢句說話..."自己做好本份嘗試感染那些並沒有做好本份的人"
我並唔係咩大人物...我自己盡量都做好本份...
但有時見到...例如:大量膠樽就咁掉去垃圾桶....大量二手傢私比人掉去?..
這個世界,那個國家不是為錢呢。
沒有經濟效益的事,那個國家會做?
我們這些小市民的努力,如果沒有國家的協助,是沒有作用的。
就像現在香港的所謂環保回收的膠樽,小市民盡力想循環再造,
可是,香港政府不想做這些沒經濟效益的事,
所以,轉個頭那些膠樽又在堆填區中出現了。
其實說真的,現時即使如果環保,也救不了地球,
就海流帶而言,前幾年還是在“擔心會減慢”的階段,
可是,現在已經是“證實了在減慢”的階段了。
但那又如何?誰會去管?
各國只會扮作看不見,繼續破壞這個地球,
這樣下去,即使人類因地球有大變化而滅絕,其實也是自找的。
到時,不要怪責這個地球,
因為,它已經給予了我們信息,只是我們沒理會。
作者: michael0528    時間: 2005-1-9 11:16 PM     標題: 地球氣候帶比我地既信息

下面引用由chow2005/01/09 05:45pm 發表的內容:
這個世界,那個國家不是為錢呢。
沒有經濟效益的事,那個國家會做?
我們這些小市民的努力,如果沒有國家的協助,是沒有作用的。
就像現在香港的所謂環保回收的膠樽,小市民盡力想循環再造,
...
錢..是否那麼重要呢?
沒有了地球...又可以在哪裡用錢呢
各國科學家或天文學家都已經知道而家地球呢個壞既情況...相信都會匯報比國家領袖
只要領導人係有長遠目光既話...就一定會做返0的野...出一分力...
但好可惜...目前冇一個領導係有長遠目光
而且搞環保....根本唔足以為佢地帶來選票...
導致咁嚴重既問題放在眼前...但冇人理會
可悲!!!

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0