標題: [認真討論]我覺得稍為關注世界既都應該入來睇一睇-----超級大海嘯 [打印本頁]

作者: michael0528    時間: 2005-1-5 11:45 PM     標題: [認真討論]我覺得稍為關注世界既都應該入來睇一睇-----超級大海嘯

我..並唔係危言聳聽...但我睇報紙同節目..
未來..於非洲西北岸對開既加那里群島上...有2個火山..一個死..一個活..
活火山名為庫巴菲加....科學家有足夠既證據顯示...呢個火山既西面.....
將於人類可見既未來崩塌.....大量岩石將會湧向大西洋...
以下下來既數字...已經係最保守估計...但我實在好好好驚訝!!!!...根本從未見過
大約5千億噸既岩石將會直墜海床...所激起既海浪將有可能高達650米..海浪延綿數十公里!!!!
9小時內將會橫越大西洋..直達美國東岸..西岸亦有部份地區受到牽連...海浪將會將美國內陸20公里既地方全數摧毀
紐約,邁阿密.波士頓等東岸沿海地區將會被毀滅...美國西岸亦有部份地區受到摧毀..但恕我唔記得太多地方名...希望大家能多留意....而加勒比海島嶼將會被浸沒...
而火山崩塌後6小時海浪將直搗英國
而......最重要既係....呢場人類有史以來既大災難....根本沒有辦法避免...問題不是如何去避免..而是何時會發生.....
科學家保守估計火山可能崩塌5次,可能10次,可能15次...火山西面既岩石先全部直入海床
科學家認為...火山可能數十年先爆發..可能數年...可能幾個月....根本係冇從預測
而我睇報紙.......就話火山爆發將使綿延19公里既巨石崩塌...面積係接近香港面積既一半...十米高海浪將以時速800公里既速度極速奔向美國.....
好可惜...未完...如果海嘯力量係太大既話...海浪經過美國後...將會繼續前進....繼續攻擊其他地方....................................................
而...庫巴菲加呢個火山...
以上就係我知道所有關今次可能發生既海嘯既所有消息
我要再強調一次...我並唔係危言聳聽...呢0的資料我全部都係睇報紙同電視節目睇返來....我個人認為今次事件係所有人都應該關注..
因為造成既傷亡人數將可能高達100萬....
而大家想像...當紐約呢個咁重要既地方...一旦停止運作..呢個世界將會變成如何呢...眾所周知紐約係世界金融集中地...更係世界貿易既地方...
而其他可能受波及既地方都有影響...
我唔明白...其實而家係好急切既情況...我唔係科學家..但我相信只要有地震...呢個火山就可能爆發...而有預言家預言今年既1月同4月美國將有可能大地震..我唔知2件事關唔關事...
但係..根本冇人會預知到呢件事會幾時出現...
而家..我再次感覺到...人類係幾咁渺小...今次事件可以預計到...但根本係冇野可以做...甚至唔知幾時0黎...根本可以做既..就係等待...到時就比海浪吞噬..或者狼狽咁逃命

作者: oiman    時間: 2005-1-6 12:01 AM     標題: [認真討論]我覺得稍為關注世界既都應該入來睇一睇-----超級大海嘯

類似這一研究,我在電視也看過,是翻起50米的巨浪,而不是650米,不過也夠受了!
而類似這樣的火山爆發而引起之海嘯,具研究若十萬年才出現一次,不過對上一次出現剛在十萬年前,故在未來的日子內,我們的確充滿危機。
不過,我相信只要多多注重環保,多行善事,很多問題會解決得到的。
作者: michael0528    時間: 2005-1-6 12:30 AM     標題: [認真討論]我覺得稍為關注世界既都應該入來睇一睇-----超級大海嘯

我係今日先睇個節目...
節目入面既科學家預測若所有岩石一起擊到海床係會擊起650米既海浪...不過即使50或650米...結果都冇分別...人類將受嚴重既重擊
而研究係指出...對上一次係約4000年前....
順帶一提....呢個海嘯既成因係"山泥傾瀉"....呢個成因比起由地震引起既海嘯威力高出數倍
而節目訪問2個生還者....因為在50多年前曾經有一次山泥傾瀉引起既海嘯高達520米....所以可以知道今次既海嘯絕對唔係南亞既海嘯所能及得上
作者: 基斯    時間: 2005-1-6 12:59 PM     標題: [認真討論]我覺得稍為關注世界既都應該入來睇一睇-----超級大海嘯

我都有睇~而且好早前都睇過另一個講地震~
係講板塊中間~類似波浪型o既折起~
積存o左一D能量~想用個模擬程式預測下次邊度發生~
同一邊搵資料證實下個程式同理論得唔得~
最後亦係計到~有個大地震好快出現~
而且震央係個大城市~又係果句~可能幾百年~幾十年~幾年~隨時發生~
因為個週期差唔多到~
作者: 小闊闊    時間: 2005-1-6 03:54 PM     標題: [認真討論]我覺得稍為關注世界既都應該入來睇一睇-----超級大海嘯

我也有看(被逼…)  ~  !!
真的很恐怖…
那麼高,
還沒被溺斃就嚇死了…
節目中講述連那麼高的大樹也要倒下來,
我之前在新聞裡看到有人可以因卡在或爬上樹上而脫險。
但如果是這個大海潚的話,
我想這些樹也要被連根拔起了。
作者: cloudwat    時間: 2005-1-7 12:03 PM     標題: [認真討論]我覺得稍為關注世界既都應該入來睇一睇-----超級大海嘯

根據你提供的資料,  我作了初步的研究,  發現你所講的火山大概是這個:
Cumbre Vieja 火山, 它位於北緯28.6度, 西經17.9度, 西北非大西洋沿岸, 西班牙屬 Canary群島的 La Palma島上.
衛星圖

Cumbre Vieja 火山有發生巨大山崩的潛在可能, 傾瀉 150km^3 到 500km^3 的山體到大西洋
山崩發生後2分鐘到9個鐘, 侵襲美東海嘯有: 150km^3 崩塌 3-8 米高; 500km^3 崩塌 10-25米高.

作者: michael0528    時間: 2005-1-8 02:00 AM     標題: [認真討論]我覺得稍為關注世界既都應該入來睇一睇-----超級大海嘯

cloudwat ....你既資料在哪兒搵架...
有冇更多其他資料呀...
作者: cloudwat    時間: 2005-1-8 02:37 PM     標題: [認真討論]我覺得稍為關注世界既都應該入來睇一睇-----超級大海嘯

之前攻讀過幾個地理和自然科學的courses, 資料取材自教授提供的素材, 大學聯網和更多以前為做有關地質, 地震, 海嘯, 火山爆發, 大氣現象等等研究寫論文所搜集的資料和數據.
再講講 Cumbre Vieja 火山, Cumbre Vieja 西班牙文意思即 "老山峰," Cumbre Vieja 火山位於西班牙屬 Canary群島最西方的 La Palma島上, La Palma島不單只是世界最陡峭的島嶼, 它更是 Canary群島中最活躍的, 對上一次爆發在1971年, 再上一次在 1949年, 而Canary群島側由 7個東到西延綿 500公里, 離非洲大陸 100公里的主要火山島組成, 其中包括世界第三大火山 Teide, 形成原因是由於該地帶屬於大西洋板塊往非洲大陸板塊移動的 subduction zone (潛沒點; 我估是這樣譯).
Canary群島火山分佈圖

Canary群島空照圖, 左下方為 La Palma島

Cumbre Vieja 火山1971年爆發時照片

遠看直徑 20公里的 Cumbre Vieja 火山口

Cumbre Vieja 火山口深 2公里

Cumbre Vieja 火山最明顯的地理特徵 "caldera(破火山口)"

全島最高點 El Roque de los Muchachos, 高 2426公尺

同屬 Canary群島的世界第三大火山 - Teide

科學家擔心下一次 Cumbre Vieja 火山爆發有可能會把它因歷次爆發積累的火山灰和大量岩石而形成, 陡峭的西脊傾瀉到大西洋, 山體崩塌的瞬間會釋放相等於美國全國半年總用電的能量, 有可能激起最高 900公尺高海嘯, , 隨後幾次反彈, 海嘯峰值會迅速降低, 但當海嘯到達最近陸地, 西非的摩洛哥時, 海嘯最高峰值仍然可能高 100公尺, 到達加勒比海時高 50公尺, 到達巴西時高 40公尺, 到達美東時高 25公尺,  海水最後可能衝到低海平面內陸 6-8公里的地方. (請參看我上一個回覆)
幸好, 科學家預測的僅僅是最壞的情況, 指在提醒各國政府與人民事情的嚴重性和確立監測機制的必要性, 事實上, 大部分科學家都認為情況應該沒有如上形容這麼嚴重, 因為無數岩石與塵埃的傾瀉和一次巨大單一個的傾瀉根本不可能雙提並論, 因此現階段實沒有必要如此恐慌.
附帶自然科學不可或缺的海嘯波幅計算機
http://www.tsunamicommunity.org/debris_flow.cgi
作者: michael0528    時間: 2005-1-9 11:22 PM     標題: [認真討論]我覺得稍為關注世界既都應該入來睇一睇-----超級大海嘯

我都希望係你所講既情況....咁起碼短期內唔會有大災難...
但係...感覺上好似冇美國國民知道咁....佢地冇咩意識要提防
在香港亦只有好少篇幅既報導...
到底係因為呢件事會造成太大恐慌
還是根本冇人在意呢
作者: furbi    時間: 2005-1-10 01:36 AM     標題: [認真討論]我覺得稍為關注世界既都應該入來睇一睇-----超級大海嘯

人的力量又怎能控制火山崩塌、強大的海嘯?
就算我們預知這個災難嚴重性又可以如何避免呢?
唯有可以做的是注重環保,多行善積德、好好珍惜人生吧

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0