標題: 如提醒自己發緊夢的方法 [打印本頁]

作者: fung2107    時間: 2004-10-5 06:06 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

我想問一下各位~
有無人試過係發夢既時候係好清楚自己係度發緊夢架呢~~??
如果真係有既話咁你係咪可以係夢中想做咩就做咩架啦~
大家覺得有無方法可以提醒自己在發夢的時候告訴自己發緊夢呢~
我曾經試過係睡之前腦用支箱頭筆係自己手掌上寫"我依家係發緊夢"
並係睡前不斷想著.......希望發夢的時候自己看見手掌上的字來提醒自己~
但最後都係唔成功啦~~大家有無的咩建意~~~
作者: liwk    時間: 2004-10-5 06:37 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

我都ng算係100%知道發夢既時候係好清楚自己係度發緊夢架...而且緊夢時你當然可以
想做咩就做咩la~不過夢就好似一場話劇, 你所做的都來不及夢的發展...所以夢大多都係
"逼"你做下一步, 所以好難 anti - control 個夢law~
你想知發夢既時候係好清楚自己係度發緊, 你試下係夢大叫, 可能得ga~( p.s. 我之前都成功過^^)
作者: 小C    時間: 2004-10-5 08:09 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

下面引用由fung21072004/10/05 06:06pm 發表的內容:
我想問一下各位~
...
你既意思係話,發夢的時候想很清楚看到自己手心寫下的字,這個是可行的,不過這種狀態不是叫做發夢,而是叫做 "靈魂出體";這個本人不太主張你practice, 除了靈魂出了體會容易被 "軀殼霸佔"(真有其事的)之外,做完這種 "夢" 是很累很累,像整晚沒有睡的感覺,很傷 "元氣"......
至於可不可以控制自己的夢境「可以提醒自己在發夢的時候告訴自己發緊夢」,是可以的。不過要你睡著的時候,你個人的意識要很清醒。科學一點,就是腦電波長期留在(唔記得左係alpha定係beta)狀態~~
作者: 羅偉成    時間: 2004-10-5 08:19 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

看這裡:
http://cyberx.fransoftlab.com/cgi-bin/topic.cgi?forum=9&topic=150
作者: yukpark    時間: 2004-10-6 06:06 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

下面引用由Tom042004/10/05 07:38pm 發表的內容:
你想知發夢既時候係好清楚自己係度發緊, 你試下係夢大叫, 可能得ga~( p.s. 我之前都成功過^^)
don't copy other member's academese
作者: buntun    時間: 2004-10-7 04:06 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

下面引用由羅偉成2004/10/05 08:19pm 發表的內容:
看這裡:
http://cyberx.fransoftlab.com/cgi-bin/topic.cgi?forum=9&topic=150
Very interesting man, I'll try and tell u if it success or not.....
作者: zoh33    時間: 2004-10-9 02:59 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

發緊夢哥時知道自己係發緊夢
但係一起身就嘜都唔記得~~只知自己發過夢~~
.............................
作者: 劍    時間: 2004-10-9 04:49 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

唔知呢
我諗要心底記住幾真實
但有d怪
都諗下係咪發夢
如果覺得係,試下控制夢境
不過我冇試過控制夢境
只係控制自己醒左
作者: MACABREKOO    時間: 2004-10-9 11:09 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

我一時時啦......果時好清楚知道自己係夢入面,
感覺好似第三者係一邊袖手旁觀,一邊見住自己當時O既樣呀,發生D咩事呀咁.....
之後我用第三者角度諗我係應該做D咩,我就見到自己O既應對,
動作同自己所諗O既一模一樣........之後通常中途斷開,唔知結局.....
追夢都無試過一次追到過.
作者: 玻璃薔薇    時間: 2004-10-10 08:02 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

我每發惡夢就可以控制裏面o既野...
剩係惡夢得..
作者: SilverWolf    時間: 2004-10-15 07:01 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

我在發夢時只不過好像在回想記憶...
控制不到夢裡的故事的未來發展...
多數過一陣就唔記得...

作者: csgsx1217    時間: 2004-10-20 01:33 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

我發夢成日都係睇住自己做緊咩ga wo
姐係第3身 去睇自己
作者: 影子人    時間: 2004-10-22 04:40 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

控制夢呀...?我都試過一次咁啦
我既方法係..臨訓之前..同自己講,我就黎發夢嫁啦..就黎嫁啦
記住自己係發夢咁lor..
作者: 卡洛斯    時間: 2004-10-28 06:39 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

大家有沒有想過,自己以為在控制著夢,但其實是夢在控制你去"控制"夢?
作者: sim    時間: 2004-10-31 02:10 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

下面引用由fung21072004/10/06 02:06am 發表的內容:
我想問一下各位~
...
其實呢d野都無乜野可以做到........
我都唔識點講..不過我可以做到你想做既野
作者: 殺神§麟§    時間: 2004-11-1 10:25 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

我一入夢就會變成無意識狀態,只會有少少影片出唻睇住,個人郁唔到,睇一陣就轉左唔知邊到咁睇
作者: RicPalladium    時間: 2005-2-4 11:36 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

hehehe I try it before too!!! and I flied arround like a fool, final I got crash on the ground and hit people like playing bowling :p sorry for the people I hitted in the dream >< For controling the dream, why don't you try don't something small next to you body, when you doing some big movement in your dream, your body(real) may move little bit, then you'll be half wake up (like you awake, but veryveryveryvery sleepy and get bad to dream soon, after you bad to dream , you may be more easy to able knowing this is a dream , and you can control it, I try before and Its work !! ><
作者: emmhu    時間: 2005-2-8 04:45 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

要提醒自己發緊夢, 是有一定難度的
因為很多時都是夢境控制你, 多過你控制夢境
畢竟睡覺時, 人是受潛意識所控制的......
作者: 傻盧x3    時間: 2005-2-11 04:34 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

有時我都可以控制到.. 但係我覺得係個夢控制你去控制你去個夢囉..唔係你想點就點..<--唔知大家明唔明=.= ..我自己有個方法...可以發到夢...我次次壓住個心口訓時..我就會發惡夢~ 係唔係100% 我唔知唷..但係次次發惡夢時..一醒個心口一定係壓住..同埋好(比) 同..唔知大家有冇試過=.= 發夢游水時..當你一醒..你會覺得好想去洗手間=.=""" P.S 係發緊夢時都會想去=.= (好在我平時係海..唔會咁...核凸姐=.=""")
作者: Fireex    時間: 2005-2-12 08:10 AM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

我的夢都是以後會發生的事, 如果我想知道一d野我才發夢.
可是知道候不一定是好事. 所以我不會發夢.
作者: dsan    時間: 2005-2-15 12:19 AM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

其實我覺得唔係唔可以o係夢入面提醒自己.....
最大問題可能係跟本無咁多時間比你意識到你發緊夢
雖然夢入面你可能已經經歷過好多野,但係可能真實只係過左幾秒
個夢完左你都未知自己發緊夢....
作者: charkie    時間: 2005-2-18 03:36 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

呵呵,我講你地都未必信,我一個星期最多只能發一個夢,但無論那個是什麽夢,噩夢也好,我都會可以在夢中對自己說,“這只是個夢”。如果不是好夢,我自己會起來再睡過,如果是好夢的話,我會叫自己再睡下去。。還有,我發夢有時會夢見到自己沒有去過的地方,然後,過幾天就會到那個地方,而且,我不想見到的東西我在夢
中都可以見到,但,現實也是一樣,我有時也覺得非常可怕。如果我認識到哪一個我認識的人或生物xx時我都會在夢中知道,那些夢都不會任我控制的,而是發到天光的!!我好幾個親人XX我都在夢中。。。但,我也是過在夢中發過試卷的夢,第2天真的考那張卷。。。。總之,我的夢真的 ,有好有不好。。。。
作者: angefan    時間: 2005-2-23 07:19 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

可以試試在日常生活中問自己:「我在作夢嗎?」在一天當中時時間自己這一個問題,漸漸的,你在夢中也會不自覺的這樣問自己。
以上方法是在解夢書中學來的。
作者: joe198663    時間: 2005-3-5 01:10 AM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

My brain is still clear when I dream...
I knew that I was dreaming, but I wasn't free to control my dream...
I really hope that I can fly in the dream...
It is great for us to control our dream...
But actually our mind lose control in our dream...
I think our dream is always opposites to the present...
Since when we have a bad dream, we will try to change it in the preseent...
And also when we are sad in the present , we will hide in our happy dream...
Do you agree?  ^_^
作者: 野蠻女    時間: 2005-3-5 04:42 AM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

反而我在發惡夢的時侯阿,會一直迫著自己起床.
在夢裏面一直叫自己快點醒來.這個辦法滿管用阿.
控制自己的夢才沒試過..
作者: ayin    時間: 2005-3-10 09:34 AM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

你係咪傻架..發夢就發夢架啦|!
點解成日要提自己發緊夢唧?
好多時候呢D野我地未必控制得倒架..
作者: Fireex    時間: 2005-3-10 08:49 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

some ideas i had never told you(sorry about that)
if you want to know tell yourself what you are going to do all the time means, when you want to sleep you tell yourself i am sleeping or something like this then wake up say , something or nice rest.......ok???
you need to control yourself before you can control your dream....^^this is true......is great if you can do it, because when i connet to my friends dream they could talk to me and when we ask each other, is the fact......he is trying to use his dream to do things in this world......sorry just some cases.......but i reaily want to have my own dream so if you have a dream at night enjoy it even is a bad dream^^
can't say too much because i scared i type the wrong thing......
作者: HimCheng    時間: 2005-3-11 02:46 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

唔係通常訓醒先知道自己發緊夢架咩?
點會有人發緊夢而知自己發緊夢呢?
作者: killua.基路    時間: 2005-3-11 04:13 PM     標題: 如提醒自己發緊夢的方法

我試過幾次都知道自己發緊夢,做一d想做既野(h野唔方便講=_=)醒左之後印象好模糊,但係都幾爽@@v

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0