標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星? [打印本頁]

作者: abcxyz302005    時間: 2004-11-24 12:07 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

你地覺得太陽係總共有幾多個行星?
我覺得起碼有幾十個,因為太陽的引力可以到4000幾天文單位外,但冥王星o個度都係得49天文單位
作者: death1234    時間: 2004-11-24 12:58 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

但好像說只得八大行星,因為太遠的地方已經不是行星,只是被引力帶著的隕石、氣体以及冰塊而已,所以有科學家認為由冥王星以外就不應該算是行星,因為只是冰塊而已。
作者: scd20000    時間: 2004-11-24 01:16 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

下面引用由death12342004/11/24 12:58pm 發表的內容:
但好像說只得八大行星,因為太遠的地方已經不是行星,只是被引力帶著的隕石、氣体以及冰塊而已,所以有科學家認為由冥王星以外就不應該算是行星,因為只是冰塊而已。
本人也覺得.."行星"並無一個很好的定義..
但目前較多的認為是九大行星.
本人也認為是九大行星

作者: kit3674    時間: 2004-11-24 02:14 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

水星,金星,地球,火星,木星,土星,天王星,海王星,冥王星 只是9大行星, 仲有其他小行星的!
太陽係有幾大都無人知, 何況係行星?只是暫時發展9個行星,
作者: 檸檬柚子    時間: 2004-11-24 05:23 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

我覺得9大行星只是一個發現到9個行星的名稱罷了..
聽說現在已發現了比冥王星更大的行星..
計下沒發現的未知星.....
我猜最少有20個以上
作者: chanyuwing    時間: 2004-11-24 06:21 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

人類對宇宙的認識不多,也許還有幾個像樣的大行星
作者: 真理    時間: 2004-11-24 06:38 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

聽說宇宙每天也在不斷擴大呢..正如chanyuwing 所說...
人類對宇宙的認識..還不到億份一...(慚愧)
順便問一問..你地覺得除左地球人之外有冇外星人呢??
我就覺得一定有law...話唔定正係某一角觀察梗我地...
作者: 羽音    時間: 2004-11-24 08:03 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

我覺得太陽系有很多的行星  
可能我們還沒發現
所以我投16的以上
我相信在過幾年  可能又會發現10幾的以上
作者: JLee2134    時間: 2004-11-25 07:55 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

幾多個真係無人知....佢地都係估計咋....見到就叫做一個....
可能有好多地方佢都未去過or 未見過....都唔知有無....就話無~~
就咁定下9大行星
作者: peiria    時間: 2004-11-26 10:54 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

其實我feel成個宇宙係好大好大ga~d人成日話有外星人,就可能係o係第2個星系黎ga tim...人ge智慧多極都有限.....可能d外星人仲笑我地咁蠢tim 呀~!
作者: 室女座    時間: 2004-11-28 08:16 AM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

.......
希望所有人知道一點
"行星"和"小行星"不同。
現時所知的行星只有:
水星、金星、地球、火星、木星、土星、天王星、海王星、冥王星
如果我們把水、金、地球、火、冥王放在木、土的位置上,他們也不能算做一個行星。
想要帶給大家最重要的一點就是,行星的命名跟當時時代有很大關係。
曾有科學家提出是否應該把冥王星從行星中除名,因其大小和運行路線有問題。
可是由於九大行星這名字已經出現太久,所以最後決定並不會改變。
但也宣佈了所有跟冥王星大小的小行星也不會列為行星。
基本上,除非最起碼找到一個和天王星、海王星一樣大小的小行星,否則是不會再增加行星的。
所以我可以好肯定的說,太陽系只有九大行星!
P.S 小行星可有二千多粒
作者: abcxyz302005    時間: 2004-12-3 05:27 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

你點知宣佈了所有跟冥王星大小的小行星也不會列為行星?
作者: 室女座    時間: 2004-12-5 02:25 AM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

下面引用由abcxyz3020052004/12/03 05:27pm 發表的內容:
你點知宣佈了所有跟冥王星大小的小行星也不會列為行星?
我也說過, 冥王星本身是一個比較特殊的存在。
冥王星能夠稱為行星係同佢既歷史背景有關……
如果你要講一些不知所謂的說話, 我也不想去加以理會。
作者: hades80    時間: 2004-12-8 02:37 AM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

其實有一段很久的消息﹐
天文學家發現天王星的軌道有偏移﹐
因而發現了海王星。
後來發現海王星的軌道也有偏移﹐
終於發現了冥王星﹐
但是冥王星的質量並不足造成那個程度的偏移﹐
所以天文學家認為有一顆接近木星質量的行星﹐
以垂直於其他行星的角度環繞太陽運行﹐
這顆未被發現的行星名叫X行星
作者: flama    時間: 2004-12-20 02:35 AM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

你說的那個x行星可能是火神星,很久之前在一些記錄片中看過,被發現的年期為1897年一個英國天文學家發現,他在天空對這個星體觀察了15年,並懷疑是太陽係的行星之一,之後該星體慢慢的神秘消失,可能是離地球越來越遠,難以觀察
作者: chow    時間: 2004-12-20 02:40 AM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

下面引用由hades802004/12/08 02:37am 發表的內容:
其實有一段很久的消息﹐
天文學家發現天王星的軌道有偏移﹐
因而發現了海王星。
後來發現海王星的軌道也有偏移﹐
終於發現了冥王星﹐
但是冥王星的質量並不足造成那個程度的偏移﹐
所以天文學家認為有一顆接近木星質量的行星﹐
以垂直於其他行星的角度環繞太陽運行﹐
這顆未被發現的行星名叫X行星
這個我也有聽過
有一個說法是這個X行星不是在我們這個空間,而是在另一個空間
(因為不同空間的質量也是會互相影響的)
所以,人類到現在也不可能用望遠鏡 "發現" 那顆X行星
這一套亦是一套比較合理的說法
作者: hades80    時間: 2004-12-21 02:41 AM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

下面引用由chow2004/12/20 02:40am 發表的內容:
這個我也有聽過
有一個說法是這個X行星不是在我們這個空間,而是在另一個空間
(因為不同空間的質量也是會互相影響的)
所以,人類到現在也不可能用望遠鏡 "發現" 那顆X行星
...
前陣子又看到一個假設認為行星是五倍大﹐
只有兩點可以肯定的﹕
海王星有軌道偏離﹐
冥王星的質量不足以拉動和海王星。
的確所謂的暗物質可能就是存在於另一個空門或者平行宇宙﹐
拉動了海王星。
好像估計宇宙的七成質量是暗物質吧

作者: chow    時間: 2004-12-23 12:50 AM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

下面引用由hades802004/12/21 02:41am 發表的內容:
前陣子又看到一個假設認為行星是五倍大﹐
只有兩點可以肯定的﹕
海王星有軌道偏離﹐
冥王星的質量不足以拉動和海王星。
...
看來這個說法應該是最正確的了!!
因為如果真的是五倍大,不可能看不到呀!!
宇宙中,人類可見的只佔0.3%,
所以,如果用望遠鏡去找,找不到的機會是很高的吧。
我對暗物質也有很大的興趣,
hades80你有想關的資料可以給我參考參考嘛?
作者: hades80    時間: 2004-12-23 11:03 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

下面引用由chow2004/12/23 00:50am 發表的內容:
我對暗物質也有很大的興趣,
hades80你有想關的資料可以給我參考參考嘛?
對於暗物質我只知道很少﹐
宇宙的擴張沒有因為星體的引力減慢﹐反而是在加快﹐
可能是因為暗物質的能量。
還有之前我漏寫了﹐有人猜測那個行星是地球的五倍質量
作者: hades80    時間: 2004-12-23 11:16 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

在這兒插入一個圖片

之前聽說非洲的達貢人除了知道天狼星有顆白矮星伴星之外﹐
還說太陽系有十顆行星。
而他們說的十顆行星是否包括冥王星呢﹖
因為冥王星很像奧爾特雲的星體(由上圖可見他和新發現的塞娜的軌道很像)﹐
所以我對第十行星真的很期待﹐
搞不好會有第十一顆行星(如果達貢人說的十行星不包括冥王星)
作者: chow    時間: 2004-12-24 01:22 AM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

下面引用由hades802004/12/23 11:16pm 發表的內容:
之前聽說非洲的達貢人除了知道天狼星有顆白矮星伴星之外﹐
還說太陽系有十顆行星。
而他們說的十顆行星是否包括冥王星呢﹖
因為冥王星很像奧爾特雲的星體(由上圖可見他和新發現的塞娜的軌道很像)﹐
所以我對第十行星真的很期待﹐
搞不好會有第十一顆行星(如果達貢人說的十行星不包括冥王星)
原來非洲的達貢人也有太陽系不止九大行星之說!!
以天文曆法為名的馬雅人,曆法中有三種不同的紀年法,分別為金星年、地球年和卓爾金年。推斷得出,如果真的有這個 "卓爾金星" 的話,它的軌跡應該是金星與地球的軌跡之間。(現時金星與地球的軌跡之間只有一堆碎石,聽聞就是因為卓爾金星爆炸而成)
所以如果達貢人也說太陽系有十顆行星,可能就是這個呢!!
可是影響海王星軌道的也一定不是這個 "卓爾金星" 呢.....
這個第十行星真的不容易找出來呀.....
達貢人有提及過這十個行星的排序或大小嗎?
作者: hades80    時間: 2004-12-26 10:01 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

下面引用由chow2004/12/24 01:22am 發表的內容:
達貢人有提及過這十個行星的排序或大小嗎?
可惜沒有﹐他們只說天狼星還有第二顆伴星﹐
而這顆伴星天文學家也還沒找到﹐但因為消息是1980前的﹐
(消息出自談奇述異一書﹐1980年出版)﹐所以現在可能找到。
作者: jackyyeah    時間: 2005-1-26 11:38 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

冥王星都係90年代先發現la,十幾個有咩出奇
作者: calvin901220    時間: 2005-2-7 01:42 AM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

我觉得应该>10,海王星的轨道运转受到多种不明因素影响。
作者: 邪炎    時間: 2005-2-7 11:56 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

我覺得應該在十個之內~
一定唔會多過呢個數目!
因為以現今的天文技術並不算是最完美及完善~
就算冥王星被除了名~
可是我覺得還會有一至兩夥行星未被發現的!
可能是距離過分遠~而以我地的技術並未探索得到!
作者: 傻佬丁    時間: 2005-2-21 08:50 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

下面引用由jackyyeah2005/01/26 11:38pm 發表的內容:
冥王星都係90年代先發現la,十幾個有咩出奇
冥王星係90年代發現 !?
是1930年(30年代)發現的吧 !
作者: 艾力佳    時間: 2005-3-24 11:36 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

9個大行星(九大行星)只係現時所知的數目,
但人類是好奇生物,我相信未來日子會發現
更加多的行星!
----
個人睇法:
第9顆行星雖幾十年(忘記了=.=)才轉一個大圈,
可能第10顆是幾千年才轉一個圈,
第11顆雖幾萬年才轉一次!!只是未發現到而已..
作者: anyoneqq    時間: 2005-3-25 08:59 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

到現時為止,人類發現到既行星一共係10個.第10個係近年先發現,比冥王星更遠離太陽.所以我認為本來既時間一定會發玩更多行星,或者係外星生物,可能呢d生物好似電影電視咁既形態出現,或者更超乎人類想像,又或者...只係一個平凡人咁既樣,未來既事我地都唔知,可能人類滅亡係因為人類本身各種因素,或者,係果d外星生物做既,我地都唔可以肯定,但係而家做好自己咪得囉,到呢d事發生果陣我地都可能唔係道啦...(好不負責任咁=_=)
作者: 白天翼    時間: 2005-4-4 02:03 AM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

都冇話唔計小行星
緊係16個以上啦~~
作者: chan1    時間: 2005-11-15 06:03 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

下面引用由scd200002004/11/24 01:16pm 發表的內容:
本人也覺得.."行星"並無一個很好的定義..
但目前較多的認為是九大行星.
本人也認為是九大行星
你的就錯了
行星是有定義的
一.要圍著太陽
二.不可以小過我們月球的體積(最後果個行星只是例外,因為當時沒這樣的定義)

作者: tony1995118    時間: 2005-11-18 05:17 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

其實係有好多個嫁!
只係我地人類未發現炸!
作者: tony1995118    時間: 2005-11-18 05:41 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

其實係有好多個嫁!
只係我地人類未發現炸!
而家都有10個啦!
作者: alexiho    時間: 2005-11-23 01:34 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

會有有冇hear過 quour(好像是...) 同埋nebula ?
nebula 是合乎行星定義,橢圓形 orbit
quour  是不合乎行星定義, 好像是個ice ball
如果2個都計, 咁計埋 pluto就會有 11個
作者: Tsuki2517    時間: 2006-1-18 01:47 PM     標題: 你地覺得太陽係總共有幾多個行星?

下面引用由alexiho2005/11/23 01:34pm 發表的內容:
會有有冇hear過 quour(好像是...) 同埋nebula ?
nebula 是合乎行星定義,橢圓形 orbit
quour  是不合乎行星定義, 好像是個ice ball
如果2個都計, 咁計埋 pl?..
還有個是塞娜∼*
那就有12個了∼*

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0