標題: [討論]有關 前世夢 [打印本頁]

作者: funggg    時間: 2007-3-7 09:32 PM     標題: [討論]有關 前世夢

我記得小學時老師曾向我提起過一本書叫"解夢"
入面有件真人事件
(以下描述只是大概)
.....係美國有個男人
.......................佢不時都發一個夢:
.......................佢係蠔廠度做緊蠔油
.......................忙忙下背後有個人插左佢一刀
.....又係美國有個女人
.......................姖又隔時都發一個夢:
.......................姖入左一間蠔廠
.......................因為某原因(唔記得左)想殺一個人
.......................姖用把刀插死左一個整緊野既男人
---------------------------------------------------------------------------
我記得老師話本書甘解:
夢好神秘既...可能係生活中一d tips
個男人既前生做蠔油既...俾個女人既前生就甘殺左
.....................................................................................................
大家信唔信E件事???
不如大家一齊討論下夢係一D咩既腦部神經活動???[hidepoll]
作者: porkchophell    時間: 2007-3-7 10:20 PM     標題: [討論]有關 前世夢

我選擇了不信.
我覺得夢的出現, 是因為白天的工作勞累.
對某種情感日思夜想才會令到某一種東西在你的夢中出現.
如果夢真的是人生的tips.
那我們的命運不就是完全掌握著了麼?
但為什麼人會因為很多事情多愁善感呢?
我個人覺得夢景只是一些你對生活的反射或是壓力所形成的.

作者: celiaw    時間: 2007-3-9 10:08 AM     標題: [討論]有關 前世夢

世界上有好多事是解釋不到的,有些鬼故事也與前世今生有關,所以我會信。
作者: 濕地狼人    時間: 2007-3-16 11:19 PM     標題: [討論]有關 前世夢

建議大家看一看衛斯理其中一本小說[尋夢]
和樓主所說的超似,又是油廠比殺,詳情請看此書~
(故事中還會記載前世發生的是什麼事,而前世的恩怨又帶到今世~)
作者: lastfier    時間: 2007-4-11 06:22 PM     標題: [討論]有關 前世夢

衛斯理中的[尋夢]我也看過。
兩人發夢次數越來越密之下經多次轉拆而認識,更聯集夢中人物造成死傷!
作者: KIT    時間: 2007-5-19 07:07 PM     標題: [討論]有關 前世夢

我相信
夢有時可給人一些提士
就算係出現一些前世的記憶完全不奇
作者: momovictor    時間: 2007-9-15 03:57 AM     標題: [討論]有關 前世夢

夢有時可給人一些提士
就算係出現一些前世的記憶完全不奇
我完全同意佢?講法
我覺得同先人報夢差唔多
雖然唔知係真係假, 但都有聽見發生啦
所以我選擇相信囉
作者: bianken    時間: 2007-9-21 08:30 AM     標題: [討論]有關 前世夢

几天前看了日本的《毛骨悚然撞鬼经》介绍日本的一位大师能够用催眠的方法让人知道自己的前世,有机会我也好想去日本体验一下!
作者: Nihaze    時間: 2007-9-22 07:01 PM     標題: [討論]有關 前世夢

我信..
Cuz I always dream about places I've neva been..
Especially when I was a kid..
I used to see myself playing arround somewhere..
& the dreams appeard several months a time..
作者: 雅妹    時間: 2007-9-23 04:58 AM     標題: [討論]有關 前世夢

前世   深不可測   
用今生  來尋找  ....!!
所以我相信 !!
因為前世因今生果
道理很簡單  !!

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0