標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday..... [打印本頁]

作者: 笨小飛    時間: 2005-3-23 09:10 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

相信大家都聽說過Gloomy Sunday呢首歌, 這首歌曾經殺過好多人....
而下一d資料, 不過我不詳細打出黎
想看詳細的可以上網search, 會有很多詳細資料
五十多年前,音樂史上曾發生過一宗著名的「國際音樂奇案」:人們因聽
這首樂曲而自殺的事件接連不斷地發生。
而下係一d受害者寫下既遺言:
「局長閣下,我受理的案件不用繼續偵查了,其兇手就是樂曲-黑色的星期天
。我在聽這首曲子時,也忍受不了它那悲傷旋律的刺激,只好謝絕人世
了。」
:「我無法忍受它
的旋律,這首歌就是我的葬禮曲目。」
「這樂曲的旋律太殘酷了,這不是人類所能忍受的曲子,毀掉它吧,不然
會有更多的人因受刺激而喪命。」
後來, 這歌的原譜被人一致認為要毀掉, 所以現在的
所謂原版應該已經是改過的喇......
但是, 我好希望可以找到原版, 有沒有人有或者知道在哪裡可以下載?
原版據我所知是沒有人唱, 只是鋼琴彈奏....
作者: 笨小飛    時間: 2005-3-23 09:17 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

有d科學家話係因為原曲鋼琴旋律對人腦有好大既影響, 所以會令人想自殺
不過呢首歌係正正二次世界大戰作成
果時好多人生活勤苦, 咁啱好呢首歌旋律極影響人去想不快樂的事, 所以接二連三咁自殺...
作者: curious5354    時間: 2005-3-23 09:43 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

依件事聽聞過...
但係我好?疑...
有乜可能聽完首歌會死人... =.="
有D...荒謬...
作者: 笨小飛    時間: 2005-3-23 09:54 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

下面引用由curious53542005/03/23 09:43pm 發表的內容:
依件事聽聞過...
但係我好?疑...
有D...荒謬...
都唔一定既, 而家果d版本都唔係原版
你有冇試過比一d歌影響你情緒?一定有喇
如果隻歌有一種可以對人腦影響極大既旋律, 我諗影響到人自殺可以能並唔係好難
尤其是當你唔開心果時....
作者: vling2884    時間: 2005-3-23 10:18 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

小飛,你試下用Google搵下,o岩o岩我打"黑色星期天原版"上去,彈左好多條Link呀!但唔知邊個至係呀~
Sorry,剩係幫到你o甘多咋~~
作者: 笨小飛    時間: 2005-3-23 10:24 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

下面引用由vling28842005/03/23 10:18pm 發表的內容:
小飛,你試下用Google搵下,o岩o岩我打"黑色星期天原版"上去,彈左好多條Link呀!但唔知邊個至係呀~
Sorry,剩係幫到你o甘多咋~~
今日成日都係係google搵, 搵左好耐lu^ ^"
唔緊要呀, 你有回我我都好關心家喇
作者: curious5354    時間: 2005-3-23 10:48 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

下面引用由笨小飛2005/03/23 09:54pm 發表的內容:
都唔一定既, 而家果d版本都唔係原版
你有冇試過比一d歌影響你情緒?一定有喇
如果隻歌有一種可以對人腦影響極大既旋律, 我諗影響到人自殺可以能並唔係好難
尤其是當你唔開心果時....
咁依個堂然有啦~~~
特別楊千嬅?小星星...自由行...
不過...想到要自殺咁騎呢...
咁我諗首歌?能量都幾強... =.=y
作者: 笨小飛    時間: 2005-3-23 11:17 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

下面引用由curious53542005/03/23 10:48pm 發表的內容:
咁依個堂然有啦~~~
特別楊千嬅?小星星...自由行...
不過...想到要自殺咁騎呢...
咁我諗首歌?能量都幾強... =.=y
係個旋律
你講果d歌我全部未聽過, 哈哈^ ^"
作者: yausuetfan    時間: 2005-3-24 02:11 AM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

下面引用由curious53542005/03/23 10:48pm 發表的內容: 咁依個堂然有啦~~~ 特別楊千嬅?小星星...自由行... 不過...想到要自殺咁騎呢... 咁我諗首歌?能量都幾強... =.=y
大大說的幾首歌我也沒聽呢~ ^ ^"(看來我追不上香港的文化......一個只聽日文和英文歌的人自 pia 中) Gloomy Sunday...... 我有這一首~ 但不是原版的...... 是有人唱的...... 先不說歌吧~ 因為我覺得那人唱得沒什麼問題,而且沒有什麼感覺...... 那說一下曲~ 令人有些感覺有些怪怪都是曲的問題......(我覺得啦,當然,如果那人唱得投入就另計啦~) 主要是那些(大?/中?/小?提琴??)拉弦拉出怪怪的音調?? 這不是原版的 Gloomy Sunday~ 所以不能對這歌有更多的了解~ 不過笨小飛說得沒錯......(我覺得啦......) 旋律問題~ 這全都是我覺得啦~ (<<<<< 廢話 ) 畢竟我是沒有聽過這首歌原裝正版的人嘛~ 題外話~ 我有 Gloomy Sunday 的 piano version~ 我個人覺得很好聽~ ^ ^ 又一個不是原版的看法了~ 抱歉~ 又留了個廢言......
作者: 笨小飛    時間: 2005-3-24 01:04 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

下面引用由yausuetfan2005/03/24 02:11am 發表的內容:
大大說的幾首歌我也沒聽呢~ ^ ^"(看來我追不上香港的文化......一個只聽日文和英文歌的人自 pia 中)
Gloomy Sunday......
我有這一首~
但不是原版的......
...
別這樣說, 你有留言我已經很開心了^_^
我聽不是原版的都沒什麼感覺
下面引用由藤原文太2005/03/24 02:54am 發表的內容:
我有一隻Gloomy Sunday 係純音樂.............(爵士鋼琴彈的...........)
主施律同一般搵到ga唔同...........
係好激動..............音調起落好大..........時慢時快..........有時開心.........有時好灰沉......
呢個我有, 但聽既時候係直接拉到後邊聽後半
所以冇太大感覺
不過呢個都唔係原版, 原版係純piano
作者: curious5354    時間: 2005-3-24 01:09 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

下面引用由藤原文太2005/03/24 02:54am 發表的內容:
我有一隻Gloomy Sunday 係純音樂.............(爵士鋼琴彈的...........)
係好激動..............音調起落好大..........時慢時快..........有時開心.........有時好灰沉......
我覺得依首歌冇乜...主題... =.="
好melody好亂...唔好聽?... =.="
有陣時仲好嘈添... >.<  
作者: 天草流    時間: 2005-3-24 01:27 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

难道是所谓的共振~?~0甘呢只歌边个作噶`?~同埋弹过个人呢~?
作者: hsu    時間: 2005-3-24 02:13 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

maybe there is a hint of hypnotism in the melody driving people to suicide!Especially people whose will power is week!
作者: syota    時間: 2005-3-27 01:02 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

大家可以多看點背景資料
http://heero18.com/storeword/gloomy_sunday.txt
http://home.kimo.com.tw/fairydancing/gloomysunday/veryfirst.htm
我沒聽過第一版匈牙利話 (都唔明啦...) 的原版,  其實有好多版本 (香港陳慧嫺N年前也有唱過中文版!) , 唔係個個版本也有那種味道, 我聽過Sarah Mclachlan(聽說比較煽情) , 像鬼哭那樣的唱腔, 我就唔多鐘意...
個人覺得這很特別的事件就是了...我覺得因為這首曲旋律和歌詞很絕望很哀傷所以情緒低的人聽落感同身受就去xxx了....
作曲者是在人生低潮時寫這首曲, 是寫給要分手的女友, 滲入個人感情也不足為奇, 最後連這作曲者和他女友也是自殺死的, 加上日後的多次自殺現場也發現這曲和其樂譜, 所以會引起很大注意和之後的電台禁播, 令這事更加濛上迷離色彩...
作者: 恨鬼劍EX    時間: 2005-3-27 01:56 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

係上年有關黑色星期天的文章出現過(唔清楚位置)
我係一d討論區down過,但是我用平常心聽首歌沒咩唔妥
但用傷心的心情去聽,會有心理反應~

作者: 笨小飛    時間: 2005-3-27 06:35 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

很多人說是主觀心情影響對這首歌的感覺
但我覺得是這首歌的旋律極影響人腦, 所以才令這麼多人自殺
可惜....原版被銷毀了...聽不到這首歌的真正威力...
感同身受我不否定, 但如果這首真的是"魔鬼的邀請信"
相信就算一個樂觀的人也逃不了
作者: Fireex    時間: 2005-3-28 01:04 AM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

我個人看法, 信不信自己想.
當你聽的時候就像你在的士上加上很快令到你很想停, 加上變來變去令到你的腦不聽想這首歌所以很多人想停.
不過因為有人些人忘記了這首歌令到他們沒事.
作者: 笨小飛    時間: 2005-4-11 09:46 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

噢...想不到我出了這麼久的post還有人回^ ^"
不過Fireex, 你的話我看不懂^ ^"
作者: so391312    時間: 2005-4-16 09:40 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

原版找到 可能性 太低了~ 現在找到的 99.9999% 都不是原版的
我個人覺得~
音樂 可以影響人的情緒~ 歌詞是(回憶)催化劑
一首輕鬆的音樂 會令到人 不自覺地 慢慢放鬆~
一段悲傷的歌詞 會令到人 不自覺地 想起傷心的回憶
黑色星期五 就好像悲傷的音樂 加上 傷心的歌詞
再加上 生活的痛苦和無奈  形成自殺想法 的原因
作者: K-Polaris    時間: 2005-4-16 11:21 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

N年前聼過呢首歌,都是因爲大家講呢首歌會令人自殺,
但是我聼完后一點感覺都無,只是覺得歌詞好悲,
我試過連續聼佐一日,但是仍然無感覺的。。。
可能我個時心情好吧。。hoho。。。
作者: lazyyu    時間: 2005-4-17 12:20 AM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

我都聽過呢首歌,不過都冇乜事.我聽講好多聽佐呢首歌自殺既人都係因為潛意識被控制而做成架.系因為佢地长时间听呢首歌,无論系行紧街,做紧野或者訓緊覺都要聽住首歌,搞到佢地既潛意識被歌識影響佐而發生自殺行為架.
作者: nasamax    時間: 2005-4-21 04:38 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

不懂他在唱什么,要生要死
yeah~
作者: taoming    時間: 2005-4-21 11:47 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

有關自殺的成因有很多種,例如:失業、健康失落、人的失落、願望失落時、或親屬中有自殺行為、罹患嚴重憂鬱症、有酒或藥癮問題、情緒不穩定或有人格異常、等等。
在樓主提供的事件,在現代心理學上被稱為“心理流行性感冒”,每當社會充斥著負面情緒,某些自我意識薄弱的人就容易出現自毀的情況,由於現代傳播媒體的出現,自毀的意識就能假借媒體作為散播工具,彷如“流行性感冒”一樣,可以在很短時間內不斷出現大量自殺事件,只不過此次作為散播的工具是屬於一首歌吧了!

作者: ivan926    時間: 2005-4-22 09:26 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

唔係將首歌倒轉黎聽會聽到一d訊息
另外仲有一首哥都係.....
作者: ivan926    時間: 2005-4-22 09:38 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

唔係將首歌倒轉黎聽會聽到一d訊息
另外仲有一首歌都係.....係英文歌
作者: 笨小飛    時間: 2005-4-26 10:44 AM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

下面引用由taoming2005/04/21 11:47pm 發表的內容:
有關自殺的成因有很多種,例如:失業、健康失落、人的失落、願望失落時、或親屬中有自殺行為、罹患嚴重憂鬱症、有酒或藥癮問題、情緒不穩定或有人格異常、等等。
在樓主提供的事件,在現代心理學上被稱為“心理...
嗯, 我未試過以心理學角度去看
不過我想唯一有辦法證實就是聽原版的Gloomy Sunday
看看是不是真正的"魔鬼的邀請信"
作者: Chieri    時間: 2005-4-30 06:39 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

我第一次聽嗰陣就覺得好慘 ..... 但係耐咗之後﹐成日聽都唔覺得有啲咩問題﹐反而好鍾意個 melody ^^ 我諗係啲人嘅心理作用啦﹐成日覺得唔開心、覺得會死嘅人咪會容易啲受影響囉。
作者: onman92    時間: 2005-4-30 08:39 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

student.thu.edu.tw/~s895112/3.htm       殺人之歌Gloomy Sunday
作者: HAPPYILY    時間: 2005-5-1 08:48 AM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

我想...應該是第二次大戰時的人,生活處於絕望,而純音樂的旋律更容易使人進入幻想中(類似催眠吧),大家也應該有聽音樂而進入某種冥想狀態中的體會吧,對於那時生活絕望的人,這首歌無疑是將他們從井邊推下的那隻手.....純個人想法
作者: xxx666xxx    時間: 2005-5-3 03:29 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

我聽過呢隻歌....聽果陣緊係唔知點咁.....不過我冇想自殺的感覺........可能我聽果隻唔係原版啦
作者: fungchiyuen    時間: 2005-5-10 11:45 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

Gloomy Sunday所引發的自殺潮大多發生在二次大戰前,自爵士天后Billie Holiday翻唱後已成一般流行曲,之後那股自殺風已消失。我個人認為這首曲不是邪,而是毒!作曲作詞的人好毒,在一次大戰後歐洲人生活困苦,政治氣氛緊張環境下寫首咁令人沮喪的歌。一首歌曲會聽死人咁嚴重,就要衡量當時的歐洲人欣賞尺度,那個時期奧遜威爾斯在電台講了一個外星人侵略地球講播劇也有聽眾嚇死了。當時他們覺得這首歌旋律歌詞聽到人好down,聽完想去死,是當時風氣接受唔到那種旋律歌詞。70年代尾英國樂隊Joy Divison的歌稱死亡派,但都冇人聽到要死。
據資料,聽這首歌第一個自殺的人係作曲家的前女友,之後其實好似傳染病,聽完首歌而自殺的人好多。而作曲家自己最後亦自殺,因為他再寫不出咁轟動的作品。
題外話,記得廿多年前關正傑在"虛竹傳奇"一碟內,有首叫"惜別歌",內容係講一個人親人朋友死了,在世上很孤獨,想跟著一同去死。我好怕聽這首歌,歌詞灰暗,旋律悲涼,真係嚴重影響情緒。幸好首歌唔hit,否則就是香港版Gloomy Sunday。

作者: puppy    時間: 2005-5-11 11:30 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

很久前已經聽過*不過我覺得這首"黑色星期天(gloomy sunday)"都算動聽呢
旋律也不錯...但略免趣味...就好像重覆再重覆似的...
聽到厭了已經不想聽了.....但我沒有想自殺的感覺阿
作者: PANERAI    時間: 2005-5-17 03:09 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

我覺得係時代反景問題~?個時代聽可能真係不能接受~如果放?今時今日~可能只係不外如事~依家音樂種類咁多~真係乜歌都有~如果可以張依家D歌放返去二戰時代俾人聽~可能死得仲多人~~~~~~ =_=
作者: wsum    時間: 2005-5-24 06:51 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

Sarah Brightman has performed "Gloomy Sunday" a couple of years ago. Try to search it on the net! ^^ It's not that horrible or creepy actually.
作者: 離水的魚    時間: 2005-5-25 06:32 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

下面引用由curious53542005/03/23 09:43pm 發表的內容:
依件事聽聞過...
但係我好?疑...
有D...荒謬...
咁我又覺得唔一樣喎.
當你係一個絕境裡頭.
情緒正低落.
當聽到呢首歌.
情感因素上湧,就有可能會自殺.
我反而就覺得一d都唔荒謬囉.
次一令我覺得驚訝既係.
竟然會有人能夠寫歌寫到咁高既境界.
張自己既情感放得咁入.
好勁..也都令我好佩服
作者: mon120291l    時間: 2005-5-25 06:36 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

我有一個網址,係我 d fd 比我 ge ...   http://gloomysunday.hk.st/    入面有好多關於 e 歌 ge 資料...仲有多個版本 ge  Gloomy Sunday 聽 tim...
作者: 離水的魚    時間: 2005-5-25 06:45 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

um...
我係學校既電腦室聽過喳(有人聲的)
跟住個阿sir同一班同學走泥鬧我同叫我媳左首歌...
作者: 細細粒    時間: 2005-5-31 02:12 AM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

依件事聽聞過...
但係我好?疑...

作者: 入土第三天    時間: 2005-5-31 01:21 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

在100多个版本中我只听过24个。。。。我觉得女声一般比男声的更容易让人郁闷
作者: snake1020    時間: 2005-6-4 11:19 AM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

我都好想聽下哩首音樂........
唔知大家有冇聽個一個樂隊叫ENIGMA呢......
聽講佢地d歌都試過俾人禁賣....原因亦都係
好多人聽左之後去左自殺....自己本身都好鐘意
佢地....但都試過係唔開心既情況下聽完之後會
更加唔開心....我d朋友聽左之後都話好唔舒服,
好似有好大壓力咁......
作者: cherrybb    時間: 2005-6-4 12:38 PM     標題: [分享+尋找]有關殺人之歌Gloomy Sunday.....

容許我有少少解釋吧,,
其實,呢個係催眠術0既一種,我舉個例:
曾經在外國,有一班人入左cinema睇戲,但係,在套戲中,完全冇任何關於氣水0既廣告,唔知點解,D觀眾十居其九,睇完都好想飲可樂...
佢地都覺得好奇怪,,

解說:
原來,電影的原理係用一格一格film去播的,電影商在每唔知幾多格0既菲林中,加入左可樂0既影像,而睇0既人係睇唔到個coke,但佢地就sense到,(好似有時我地如直望時,唔覺個Mon'暫'得好勁,但一唔望個Mon,就會知道佢’暫暫’下,一樣原理!)
我諗,首gloomy sunday都係一樣,佢在每一段中,都有叫人去死的message,一D意志薄弱0既人,一聽左,就好似中左邪咁去自剎,,
我諗,應該係咁吧

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0