標題: 恐怖靈訊(The Exorcism Of Emily Rose)之真實故事 [打印本頁]

作者: anonymw13    時間: 2005-11-28 09:07 PM     標題: 恐怖靈訊(The Exorcism Of Emily Rose)之真實故事

恐怖靈訊其真實故事發生於在1976年德國,其主角為
Anneliese Michel (21 September 1952 – 1 July 1976)她出生在Leiblfing,一個低中產階級的天主教家庭。在1968年, 中學生Anneliese已經開始受困擾,"在1972年11月Anneliese Michel身為西德大學的一個學生,被她的父母帶在她的Klimgenberg的家鄉見教區神父。 她已經拒絕進食、並出現做出反常行為, 如尖聲喊叫,到處攻擊別人。 在神父的意見裡,Anneliese Michel已經著魔,於是他建議驅邪。 羅馬天主教開始驅魔手續,這件事件主要由神父阿道夫,一位81歲的耶酥會會士調查。神父阿道夫與教區神父診斷相符,於是可以進行驅魔。驅魔由祓魔師是阿諾德和厄恩斯特執行。 Anneliese Michel在那時已經接受了4 年癲癇藥物治療。 在1976年7月1日,在幾個月的驅邪之后,Anneliese Michel死于營養不良和脫水。 她死時體重僅餘70 磅。 在1978年3月2日, 二位祓魔師及死者父母因過失殺人而被檢控,因為他們任由女孩死亡而沒有尋求醫生協助。在1978 年4月,二神父裁定有罪,被判6 個月監禁。在1978年5月德國主教會議裁決今後沒有醫生在場下不能進行驅魔儀式。 "
作者: Boby仔    時間: 2005-11-30 08:27 PM     標題: 恐怖靈訊(The Exorcism Of Emily Rose)之真實故事

我看過驅魔人同驅魔人前傳,可能文化不同(我是佛教徒),所以感受不到那种恐怖
作者: 天同    時間: 2005-12-1 02:44 PM     標題: 恐怖靈訊(The Exorcism Of Emily Rose)之真實故事

她是因為脫水和營養不良而死,咁點解又會和有冇doctor在場有X呢?
佢冇食野和飲水幾耐呢?
她又會肯跟父母返家鄉?
doctor開左4年癲癇藥佢食,咁長時間.有冇看其他doctor?
係她唔飲水唔食野,點解神父要坐監?
作者: 米飯    時間: 2005-12-4 09:04 PM     標題: 恐怖靈訊(The Exorcism Of Emily Rose)之真實故事

看過了,部戱同真實可能有出入,
個神父冇入獄,係帶罪獲釋.法官
同意下.
套戲情節呀!我一路看一路笑,sorry.
可能我覺得無稽,未夠驚嚇.不過場
景幾孤清,不妨一看.
作者: am3p    時間: 2005-12-18 04:03 PM     標題: 恐怖靈訊(The Exorcism Of Emily Rose)之真實故事

套戲我未睇過, 不過我就覺得個女孩好慘, d神父幫唔到她
點解會咁死的呢?
如果真係驅唔到魔的話殺左佢咪得囉
作者: DeathMetal    時間: 2006-7-28 03:27 PM     標題: 恐怖靈訊(The Exorcism Of Emily Rose)之真實故事

戲中上Emily Rose身隻野自稱係"666" 意即撒旦, 如果係真咁我相信一般神父係冇辦法幫佢驅魔.
anyway,我想知多d有關真實故事既有關內容.
作者: willfq    時間: 2006-8-2 03:12 PM     標題: 恐怖靈訊(The Exorcism Of Emily Rose)之真實故事

管理員按:無意義回覆
作者: Larwin    時間: 2006-10-16 08:18 PM     標題: 恐怖靈訊(The Exorcism Of Emily Rose)之真實故事

係香港,見死不救無罪架bor~~~
不過係個度就唔知啦~~~

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0