標題: 戲院座位 [打印本頁]

作者: 恒少    時間: 2005-1-21 03:54 PM     標題: 戲院座位

大家去睇戲買票時覺唔覺
總有3~4個位係唔賣呢??
總會係話維修中,唔知係我去果間係咁or每間都係呢???
聽說好似係留比鬼坐......
唔知有無人聽過呢??
作者: christhk    時間: 2005-1-21 04:11 PM     標題: 戲院座位

我聽過的倒不是這樣呀...
其實不止戲院, 卡拉OK, 大部份都會留空一些座位或空房, 因為戲院及卡拉OK等都是娛樂事業, 而且較偏的, 故都會有些"大哥級"人物 "照顧", 這些人物都是貴賓, 他們一到來, 如果沒座位或沒房, 即是不給面子, 所以大部份娛樂場所均會長期留空座位及房間, 以供貴賓隨時來到都有位子....
作者: ezratse    時間: 2005-1-21 04:19 PM     標題: 戲院座位

在下雖然不信,但傳說是,最前排的坐位票是不會賣的,留給靈界的朋友,等他們不會找後排的人麻煩!因為戲院太黑,又從來不會見陽光,所以有好多鬼故事便出來!
作者: FaNnYcKw    時間: 2005-1-21 04:54 PM     標題: 戲院座位

我曾經買過第一排的位子..........
但我有一個有陰陽眼的朋友說,不要買最後排的最左及最右的位子。
因為她每次去戲院都見到那些位置都有"朋友"在那里。
作者: FaNnYcKw    時間: 2005-1-21 05:17 PM     標題: 戲院座位

下面引用由derrickman2005/01/21 05:10pm 發表的內容:
A__A"係咪真既先???
咁我朋友都沒有必要要騙我嗎。
有一次她們試過坐最後一排最左手邊的位子,A(有陰陽眼的)有問他的朋友為什麼買這個位子。但她的朋友答她沒有好位置,只好買下這個。
當電影開始不久,A的朋友是坐最左的位,而A則坐旁邊。
A的朋友愈坐就覺得愈冷,A亦知道什麼事,因為A看到有一個"朋友"在她的朋友旁。
當然A沒有說給朋友知有這一件事。
但當我問A為什麼總是那兩個位,A估是沒有大多人行,陰氣比較重。
作者: jpm    時間: 2005-1-21 06:19 PM     標題: 戲院座位

嗯。我記得有人也跟我說過,最左最右的位置是鬼坐的。
不過我不太相信,我覺得只是因看不清楚,而沒有人選擇坐而已。
作者: 鬼畜潮?吹★    時間: 2005-1-21 06:53 PM     標題: 戲院座位

以下亦有一說法, 好多時每當有新戲上演,戲院都會先影一場空場, 一來試條片放得順不順, 二來就係給那些『好兄弟』看, 等上首影及正場時不要與人爭位.... 傳聞以前全港最猛既東成戲院, 每次試片都會坐滿『好兄弟』的~ 感到鬼亦愛看電影?! 而第一排座位我亦坐過,<少林足球>第一日上映爆場 那次是到沙田ua,只是坐姿蠻辛苦,並沒有什麼不對勁~ 但我亦試過到旺角金x戲院坐較後的位看戲, 轉頭一望左上方看到一個男人獨個兒看戲, 一分鍾不夠再望就不見了,直至完場亦不在, 感覺那戲院怪怪的...
作者: emilycly    時間: 2005-1-21 07:13 PM     標題: 戲院座位

我也聽過一些類似的事情....
就是說.........一些唱大戲/電子院(?!)我都不記得太清楚了...
有一個有陰陽眼的女孩...打算買票進場了....
但售票員跟她說第一排的坐位已經滿座了...
那個女孩進場的時候發覺第一排的都坐著那些的"朋友"在...
他們不但用腳打著拍子....還不停地哼著.......
我聽到這.....再加自己的幻想也覺得恐怖極!!
幸好我從來也沒見過那些東東.....thank god!
作者: 鬼畜潮?吹★    時間: 2005-1-21 08:10 PM     標題: 戲院座位

下面引用由emilycly2005/01/21 07:13pm 發表的內容:
我也聽過一些類似的事情....
就是說.........一些唱大戲/電子院(?!)我都不記得太清楚了...
emilycly,你所指唱大戲,會不會是盂蘭節勝會那種...
盂蘭節的大戲,我真的聽老一輩說前排不要坐是給遊魂野鬼看大戲的..
但那種大戲好像不同戲院看的,兩者性質不同~

作者: benchan    時間: 2005-1-23 01:01 AM     標題: 戲院座位

我去九X灣既某某戲院睇戲~~都係見到前面幾排~~係唔會有人坐既﹗
原因一﹕係留俾D靈界朋友坐既﹗因為靈界D朋友同人一樣都會去睇戲架﹗
原因二﹕因坐位實太係前面啦﹗睇戲都要舉高個頭黎睇~~條脛會好累架﹗
而戲院方面都明白呢個原因~~而咁做既﹗
無論咩原因都好~~最緊要睇得開心
作者: 詠詠    時間: 2005-1-23 01:20 AM     標題: 戲院座位

我都聽過唔少呢d傳聞
之前旺角有一個戲院
而家已經無左架啦
我舅母響個度見過,
所以都唔敢去睇戲
就算去都會同d男性去
要佢地坐我隔離^^

作者: sonylai    時間: 2005-1-25 02:49 PM     標題: 戲院座位

吾...我係戲院都做過一段時間,我真係冇見過鬼,不過可能氣氛既關係,比較黑,如果夜場收工前比較少人啦.仲有通常每一場都會有D hold o左既位,以我所知就唔係比鬼睇既,而係留位可能比D網上book o左飛,但有出錯同一個位2個人買o左,咁就用D hole位比佢地,到o左場戲開映前幾分鐘就會放出黎. 大家可以留意hold 位通常係H果行(最左or最右),一D唔係好好既位置,仲有有時大家見到最前幾行爆o左而後面和中間都仲有位咁,大家唔洗咁驚,有原因既(唔可以講得太立接,部戲反應唔太理想,如果自己出D錢,買一D唔會有人買既位,咁票房咪好似好收得咁lor),明白嘛!!
所以我諗依家D戲院大家都唔洗太驚,以前就唔敢講.
仲有以上只係我愚見,有錯有不對就只怪我見識小.
作者: WONGYEAH    時間: 2005-5-7 12:13 PM     標題: 戲院座位

聽就聽得多.
無論戲院. 酒店都會留番d位比四方朋友.
有次同個friend. 夜晚係尖沙咀飲完野. 冇野做. 想搵戲睇. 就行左去尖東間xx戲院
間戲完係舊式戲院. 個鐘數得鬼片上. 得兩三個人買左飛. 個之後friend就話唔好睇啦. 因為好邪. 又夜. 間野又舊. 個戲又冇咩人氣..
作者: ppymlo    時間: 2005-5-7 02:56 PM     標題: 戲院座位

以前香港的戲院都成日話鬧鬼架啦,不過而家又好少聽到。
我記得細個果陣成日去「拉衫尾」入戲院睇戲,重成日座後座最左或最右的位置。
貪呢的位置小人座。不過我都唔覺有乜唔妥。
讀書果陣都試過幾次去睇前座最前果行。窮苦學生貪平。
(果時有的戲院重分前座、中座同後座。)
但我好記得每次睇午夜場果時,實有一行是無人座的。平時呀唔覺有留下一行,可能小人睇吧。
我相信那行一定是留返比的"朋友"座的。
作者: angefan    時間: 2005-5-8 09:03 AM     標題: 戲院座位

就算真的有又如何?我相信這些是人的地方,就算他們在,我買了那些位置,他們也要讓給我。
作者: nightmare12    時間: 2005-5-8 10:59 AM     標題: 戲院座位

我又唔係好信曼左最右係留比鬼
因為好多時候我睇戲都會見到有不少男女在角落位依泣
有時仲會發出令人討厭既聲音,煩到死
作者: 大環山的人    時間: 2005-5-8 03:50 PM     標題: 戲院座位

不如大家試下去新浦崗間[麗斯]
呢間戲院有數排位劃左
有一樣野我研究左好耐........這間戲院係唔會做鬼片
搵日,平日晚上睇d無乜人睇0既戲.可能有意想不到的事發生
間戲院散場後仲有條行好長樓梯...

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0