標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢? [打印本頁]

作者: kit*    時間: 2007-6-18 07:54 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

呢排比我牙妹既感染下,上YOUTUBE睇反舊既怪談∼
我睇左終極測試同埋台灣既不思議手記∼當中出現過好多位法師同埋師傅∼
包括大家好熟悉既司徒法正師傅啦,,仲有台灣既梅仙姑∼
之前已經係呢到睇過梅仙姑既事蹟∼今次可以見到佢既能力∼
我睇完之後,曾經上YAHOO搵過梅仙姑既捉鬼經歷∼
但我睇到既..係一篇又一篇係論壇上面話梅仙姑係神棍既文章∼
而我亦諗反起片段中.梅仙姑所做既野∼
其中有一集∼佢地去到台中既鬼城∼!
梅仙姑話個到有疆屍鬼王∼佢兩手空空就話可以用法力捉住左佢∼
我對呢方面唔係太熟悉同埋咁有研究∼
我唔知到底法力係咪可以就咁捉鬼呢?
我亦都冇質疑梅仙姑既能力∼但我睇到咁多文章之後∼
我有所動搖∼請問有冇人可以解答到我以上既疑問∼謝!
作者: gacktau    時間: 2007-6-18 10:07 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

我都覺得奇怪,
而且當時我地一家人都在看呢!
我阿爸還說:「一個咁平凡的師拉,
行行企企,講兩野便話收拾隻野,
邊有人信。」
↑認同=''=
的確難以服眾...
加上她那些怪頭怪氣的徒弟...
同樣也是怪怪似的...

作者: pcf981181    時間: 2007-6-19 07:08 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

的確有方法可以就咁捉,但我覺得果個xx姑係搞笑多個捉野囉。
作者: 闇靈鏡    時間: 2007-6-19 08:09 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

「我今天就把你滅了~!」
↑梅仙姑說的那一句
對著墻說的......真的像做搞笑的感覺,真不真她自知了
作者: 米飯    時間: 2007-6-20 03:10 AM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

我就覺得都係堅ge,他的徒弟真係俾佢嚇死,
成日嘔到仆X唔知以為佢上身添,果幅牆有小小影,
好似3D立體圖。都唔知係乜。
我係6月9日睇到有d怪野喎,唔知係人定係鬼,
果節目冇講果段有問題,我cap果圖來看看。

作者: chung1219    時間: 2007-6-20 06:31 AM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

我只係覺得佢沒有資格做高人 , 以神棍黎
講都唔合格 , 佢只係二流神棍。
作者: kit*    時間: 2007-6-20 07:39 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

完全有同感牙∼尤其是我睇到佢地去遊樂場個集..
佢D所謂既徒弟∼又話見到D乜又話見到D物∼
佢話見到個摩天輪係到郁個陣..
我只係見到微微既震盪囉..係風都吹得郁個隻..
去到台中鬼城仲搞笑∼梅仙姑係老遠咁喝埋棟廢廈到個陣..
我完完全全係覺得..佢好無謂!
嗌完一大輪之後又同人講話佢老遠咁用法力綁住左隻鬼王∼
之後又趕上二樓同佢講數咁∼係就收佢啦∼
講到佢咁為害人間∼!仲比佢係到行喇喎∼
仲有佢徒弟∼講起都好笑∼冇啦啦大嗌∼
話見到一男一女..之後係到嘔∼!其他又嘔埋一份∼
又話見到個女既踎左係度門個到..又話佢好驚∼
大佬.人地係咁高法力既..
就唔會搞到你又嘔又盛就算啦!人地仲要驚過你∼
又唔見你收左佢?我覺得佢真係一個好好既演員!
PS:梅仙姑個徒弟開左個梅仙姑論壇∼
 我都有JOIN到入去睇∼(純粹想睇佢有咩料到)
 發覺..完全無謂∼有興趣既可以去睇下..
 上YAHOO搵梅仙姑就可以了..
作者: minto    時間: 2007-6-21 10:06 AM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

梅仙姑方面不太清楚是不是真的,但那個遊樂場和鬼城,根本不像他們說的沒人敢進去和什麼師傅都不敢進去.
那邊常會有人進去拍照的,根本沒他們說的恐怖,感覺完全是他們把情況極度誇大化來宣傳而已.(晚上才去的話,只要是到人煙稀少的地方,都會覺得陰森恐怖吧.)
下面的連結可看到那邊早上的情況(是一位台灣朋友提供的連結),這是一個攝影愛好者的討論區,還介紹那邊是不錯的拍照景點.
http://my.guestbook.com.tw/viewtopic.php?t=23&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=&mforum=damolee
(以上連結為台灣的藍儂貝絲討論區,發文者是Damolee.)
作者: kit*    時間: 2007-6-21 01:09 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

的確,並不像他們節目所講般..咁陰森∼
拍攝既時候,拍拍下又話天色陰左..
又話有D咩∼照我睇左你POST既連結之後..
發現佢地影相個陣天氣都唔錯..
仲有.原來鬼城同卡多里咁近嫁..
作者: 怪怪人    時間: 2007-6-24 01:56 AM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

法力係大家肉眼看不見, 當然不一定要依賴實物才能發揮其效啦!
空手捉鬼係一定有的~
我睇過怪談, 覺得佢有點誇張, 但唔敢講真定假.
作者: jimmyltk    時間: 2007-6-24 08:03 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

我咁否定梅仙姑
但係佢又真係誇張左d ...
而且次次都係佢講晒 都唔知有冇作大
可能佢d法力係來自佢把口
始終都係覺得司徒法正師傅有料d
作者: 尋雪    時間: 2007-6-25 12:59 AM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

梅仙姑用她自己法捉鬼~~~~唔係厲害D咩????
聽講不靠任何實物符咒捉鬼是很難得呢!!!!!!!!!!!
我都覺得她很誇張~~~~~but宣傳就係咁ga啦!!!!!

作者: 詠欣    時間: 2007-6-25 06:37 AM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

我有看過關於梅仙姑捉鬼片段 覺得隨她說2~3句話
就可收了疆屍鬼王 真的有1點誇張 但亦不可能說她
是神棍吧!!
作者: curious5354    時間: 2007-6-25 02:04 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

個人認為佢係冇料到的
言 = 得把聲
行 = 似做大戲
其他 = 次次都話鬼王鬼后...有冇咁多???
嘔唔係一個evidence囉
果度咁臭...受唔住都嘔啦...
好正常...
根本佢就喺度引起恐慌...
睇佢當睇大戲or笑話囉~
如果講兩句叫幾下就話空手捉到鬼
咁我日日都捉到成千上萬隻惡鬼啦
作者: staceysss    時間: 2007-6-25 06:55 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

我覺得佢冇司徒法正師傅咁勁..

作者: kit*    時間: 2007-6-25 07:39 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

司秩師傅起碼唔會咁浮誇先啦..
但我覺得佢D感應力係勁..但就睇唔到靈體囉∼
同埋佢成日都睇唔到靈體埋身..
事後只會做反驅氣既儀式∼
不過我覺佢會勁過梅仙姑囉∼
梅仙姑太誇喇..
作者: curious5354    時間: 2007-6-25 09:52 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

點講呢...umm...司徒法正又唔係話好勁囉個人覺得...
但起碼佢會識顧及安全問題
而梅仙姑就唔會...只係識帶工作人員去d危險地方...
umm...之前我都會覺得司徒法正冇料到
但睇完之後我覺得佢都唔係冇料ge...
佢講得啱呀...每個人對靈界邪靈感應都唔一樣
當時睇唔到靈體or感應唔到係好正常
同埋佢都要顧哂成班工作人員安全...邊理到咁多丫...
如果兩個人企埋一齊...根本可以比下去~~~
梅仙姑只係一個道人迷信ge人
信佢果d...衰d講句...愚昧!!!!
作者: derrickman    時間: 2007-6-26 06:35 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

話時話 , 小魂都係一個幾玩得既女仔黎ga~~~~
作者: curious5354    時間: 2007-6-26 08:08 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

我對佢...不予置評~ haha~
真係唔識comment佢ge表現...
作者: 凱提風    時間: 2007-6-26 09:00 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

台灣人對宗教甚至法門的熱衷程度尤甚,故台灣甚多此類人存在。
本人未有接觸過梅仙姑。雖然她的所作是較為誇張,但無可否認的是世上未必沒有能以類似方式來處理靈界事件的人。只是電視上很難看得全面,所以我是半信半疑。至於法正前輩,沒錯他看起來是比梅仙姑為好,但他於拍攝中的部份做法,我卻不敢苟同。不認同的原因有一半是因為節目中沒人對靈探有認識,包括法正前輩。另一半則是我以同為法門中人的身份,去看他的做法。
最後我想說,怪談每次去的地方,並非真的鬧鬼鬧很兇。要是真的鬧很兇,我想法正前輩多少也心裡有數。
作者: curious5354    時間: 2007-6-27 12:04 AM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

下面引用由凱提風2007/06/26 09:00pm 發表的內容:
台灣人對宗教甚至法門的熱衷程度尤甚,故台灣甚多此類人存在。
本人未有接觸過梅仙姑。雖然她的所作是較為誇張,但無可否認的是世上未必沒有能以類似方式來處理靈界事件的人。只是電視上很難看得全面,所以我是...
因為法門中人不會主動接觸靈界?
作者: 凱提風    時間: 2007-6-27 12:16 AM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

下面引用由curious53542007/06/27 00:04am 發表的內容:
因為法門中人不會主動接觸靈界?
應該說是適當時不做適當事吧,何況他懂的一套也不會在電視前展露出來。
但這只是我主觀的看法,就正因為我自己會去探險,而且又是法門法子,很多時我都會以自己對探險時的經驗和所懂的法門去面對及應付不同狀況。面法正前輩則是以法門中對靈界的處理手法去面對及應付相關狀況,所以我才有這樣的想法。
作者: mcghost    時間: 2007-6-29 06:32 AM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

怪談咁多個師傅入面...我覺得最好個個係係司徒法正GALA XD*
作者: fashionlove    時間: 2007-7-3 04:02 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

我覺得個梅仙姑唔似係有料之人囉. 雖然佢行路講野時d態度懶係一代宗師咁, 但動作誇張, 不時大呼小叫(係間癈屋外面叉起條腰望住上面叫:"你動我呀, 你動我試試看!", 又話就已經滅左個鬼王,. 仲問其他人有無見到d霧!)
司徒法正就好好多. 至少自知自己同埋有線d人黎"探險", 就算果度真係有鬼王鬼后都好, 河水不犯井水, d鬼又無害你, 無端端搞住人地, 始終理虧在先, 就會一切以和為貴, 儘量客客氣氣(好似唔俾有線d人話果度好臭同講個"臭"字, 係個mon上見到有野係牆度浮出黎. 會即刻叫d人落返黎, 而唔係上去同人鬥法.).
鬼係人死後的其中一種"存在". 正常人都唔會三唔識七走入人地屋企大吵大鬧啦, 佢地去人地"地頭"拍野, 都唔可以亂咁黎, 最多事後做法事驅除佔惹到的陰氣, 都無可厚非.
至於佢本人靈力高低, 就真係唔知啦. 不過個台灣所謂"仙姑", 就真係..........
作者: kennith999    時間: 2007-7-4 02:12 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

我覺得果個梅仙姑個女係真的
因為個小妹妹咁細個
同埋一個小妹妹入到 點都有d驚
但係佢重話 果到有鬼=.=

作者: chthonic402    時間: 2007-7-4 06:04 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

有真也有假
看個人自己怎麼想阿
不過說真的我沒聽過
所謂的"梅仙姑"

作者: 聖殿之龍    時間: 2007-7-5 04:29 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

其實我覺得....如果想知道係唔係真...睇下司徒師傅就得...
因為有好多次一些明眼人一睇就知假既捉鬼事件,司徒師傅
一直係隔離係咁笑...(p.s.司徒法正笑o個時個樣好得意XD
作者: lipuiki2006    時間: 2007-7-8 08:11 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

冇可能梅仙姑可以咁高境界既~~
果集我有睇!!
http://zishang.a.forumable.net/tc/redirect.php?tid=1139&goto=lastpost#lastpost
作者: kit*    時間: 2007-10-1 01:37 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

我覺得梅仙姑真3好好笑~
我係UWANTS到睇到有人問..
梅仙姑到底可唔可以收人狼囉..哈哈
作者: GhostSir    時間: 2007-11-19 01:55 PM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

我都有睇怪談-台灣不思議手記
梅仙姑有幾勁我都唔知
不過見佢都係手指指就話呢度有兩隻~O個度有3隻
感覺都好假O下~有時就話佢d徒弟感應到有靈體
不過只係見到佢一碌七咁企係度~都唔知堅定
不過覺得真係好x假!!~
作者: 採花王    時間: 2007-12-4 11:43 AM     標題: 到底台灣梅仙姑係咪真係咁勁呢?

我就覺得佢冇司徒法正師傅咁勁,好似思覺失調咁
同埋真係太誇張
作者: salem666    時間: 2009-3-13 08:52 AM

本人也看過,直覺覺得梅仙姑有點像電視上看到的"問米婆",太浮誇了,好像說你們看不見她怎麼說都可以似的。
而司徒師傅嘛,看過大馬不思議手記那集小女孩招魂,覺得有點真......
P.S.本人沒學法也沒親自目睹過靈界之事,故對師傅們的法力不敢加以評論。
作者: §cKy§    時間: 2009-3-15 01:04 PM

嘛...
我記得果集.....
我睇到笑左出黎...太假
行行企企噤就話捉左!?
真係有料唔洗解釋噤多講噤多野ge...做野就得la.....
作者: book2009    時間: 2009-6-1 03:17 PM

http://thetrue.dotloop.net/index.php

讓神棍滅絕有效是公開..
以前梅仙姑是叫梅文娟,林老師叫林宏川,他們兩是夫妻,從四年前經商失敗損失千萬又向各家銀行借錢後跑路,現在各家銀行都在找他們,後來就走上神棍騙人…

現在在台南神棍梅仙姑身邊有一個叫郭平升是台大電機系博士在神棍梅春姑老妖網站是系統管理員,所有網站大大小小的事都是這個管理員搞出來的,在這個網站的網名是飛雨,這個博士為了神棍梅到處說慌騙人,導至整個網站被踢爆春姑騙人
,可見博士只會讀書做人處事作假被踢爆還在那裡刪文章,跟神棍梅春姑一樣,神棍梅也為了被她學生踢爆偷東西說謊,說她的學生是同性戀雙性戀,不信春姑的人有一個師姐梅仙姑就說她是千年蛇妖轉世,
相信梅仙姑的人都說是天上的帝王或仙女下凡幫助梅仙姑,之後不相信她的學生,神棍梅就說對方入魔,梅仙姑我們都會用眼看妳下場,妳還在大陸抱妳男學生睡覺,不止一個出來說明,梅仙姑妳真的很不要臉,跑去大陸抱男人睡,妳如何對的起妳的老公小孩真的很不要臉,可見神棍真的是很會騙財騙色,反正妳都說妳最大,天底下男人看到妳都很愛妳,抱幾個男人算什麼,妳也可叫博士記錄妳的春宮史,用博士掛保證才會騙的多…
作者: 29haku    時間: 2009-6-13 02:27 PM

係台中鬼城果集,
梅仙姑同佢D徒弟又嘈又嘔,
真係好鬼‘高人’,笑鬼死我....
可能司徒法正師傅覺得佢班人係流,
所以叫怪談班同事唔好跟住梅仙姑上去。
作者: yanhk880    時間: 2009-6-23 08:46 AM

我都睇過嗰幾集.
講真..距真係好假~ 
成日0係度話有個咩咩咩係個摩天輪嗰邊..
真係,都唔知係真地係假嘎.
個人覺得就好假囖.
作者: joe198663    時間: 2009-6-24 12:30 AM

謝謝kit 的分享啊!

我也看過她的一些靈異紀錄片呢! 然而我對於她能看到靈體有所懷疑,
原因大部分時候都只是她在自圓其說, 說她看到了什麼千年妖怪, 吸血鬼等等,
然而節目中的主持人, 製作人全都看不到,
最重要的是連我們這班觀眾也沒有看到什麼奇特的事情, 這樣的事情試問大家能信嗎?

由此至終都是她一人的自編自導自演,
更可笑的是每一集她的衣著都性感掛帥, 全無說服力可言,
相信她的"演出"是瞞不了觀眾們雪亮的眼睛。
作者: chung1219    時間: 2009-7-5 12:23 AM

謝謝kit 的分享啊!

我也看過她的一些靈異紀錄片呢! 然而我對於她能看到靈體有所懷疑,
原因大部分時候都只是她在自圓其說, 說她看到了什麼千年妖怪, 吸血鬼等等,
然而節目中的主持人, 製作人全都看不到,
最重要的是 ...
joe198663 發表於 2009-6-23 04:30 PM
我都覺得哩位女仕有問題,她所說的另類經歷於一般旁人而言根本上是

無從證實,或者當係一場騷來看會好一點。

至於性感衣著亦算了!因為她正值的年紀大概應該是『狼虎之年』!

所以......喔~

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0