標題: [轉貼文章]醉漢掟唐狗落街只罰 $5000???? [打印本頁]

作者: huisiutung    時間: 2005-3-17 10:54 PM     標題: [轉貼文章]醉漢掟唐狗落街只罰 $5000????

17-03-2005 appledaily
醉 漢 掟 唐 狗 落 街 罰 $5000
【 本 報 訊 】 一 名 醉 漢 去 年 十 月 深 宵 時 分 , 將 一 隻 兩 個 月 大 唐 狗 從 一 樓 寓 所 掟 落 地 下 , 導 致 小 狗 半 邊 腦 永 久 壞 死 。 被 告 早 前 被 裁 定 一 項 虐 畜 罪 成 , 裁 判 官 斥 本 案 案 情 嚴 重 , 判 最 高 罰 款 五 千 元 。
愛 護 動 物 協 會 發 言 人 昨 表 示 , 法 庭 刑 罰 過 輕 , 無 助 補 償 被 虐 唐 狗 「 占 美 」 所 受 的 永 久 傷 害 , 占 美 現 已 七 個 月 大 , 正 等 待 早 日 找 到 新 主 人 領 養 。
三 十 二 歲 被 告 黎 偉 雄 , 報 稱 理 貨 員 , 被 控 去 年 十 月 二 十 日 , 在 深 水  福 華 街 住 所 , 令 一 隻 小 狗 受 到 不 必 要 傷 害 。 兩 名 軍 裝 警 員 當 晚 凌 晨 二 時 , 途 經 福 華 街 及 桂 林 街 交 界 , 聽 到 小 狗 悲 鳴 , 見 被 告 雙 手 伸 出 窗 外 , 突 然 鬆 手 , 小 狗 直 墮 地 面 , 被 告 被 捕 後 承 認 曾 飲 酒 。
案 件 編 號 : NKCC8928/04
唔知道大家點睇呢?飛狗落街都只係罰 $5000咁少?大家覺得罰$5000 足夠唔足夠?
我就覺得唔多足夠......如何說那也是生命!醉酒唔係一個籍口。
為什麼不用高空擲物罪?咁樣最高罰款就成了10,000元及監禁6個月。 又或是兩項罪名加起來一齊告佢.....因為佢太無人性啦!
作者: love4over    時間: 2005-3-18 01:54 AM     標題: [轉貼文章]醉漢掟唐狗落街只罰 $5000????

好殘忍啫∼真係咁既人都有既∼
我覺得飲左酒唔係一個合理既理由囉∼
估唔到一隻狗既生命只係值$5000∼!!
個官點諗野架∼
作者: joe198663    時間: 2005-3-18 04:39 AM     標題: [轉貼文章]醉漢掟唐狗落街只罰 $5000????

I agree with you...
It is so cruel for the dog!
Is the dog's life only worth $5000?!
It is a serious cause, the master should also have a cruel punishment...
I can't forgive with those people who don't do his duty for the pets...
We should keep our pets well, and to be selfless to give our LOVE for them...
Wish the dog in this cause can fully recover from its illness and a new master...

作者: hsu    時間: 2005-3-18 01:58 PM     標題: [轉貼文章]醉漢掟唐狗落街只罰 $5000????

There was a case in US, I didn't remember the location, a man killed some puppies by his dog. He was found innocent and sentenced to jail for a year!
作者: vling2884    時間: 2005-3-18 10:45 PM     標題: [轉貼文章]醉漢掟唐狗落街只罰 $5000????

呢段新聞我都睇過,其實都算判得輕,$5000大晒咩?掉轉我俾番錢再'"?"事主落樓,o個感覺又點?始終呢個受害?唔係人,裁決係輕d啦唯有阿Q精神諗下:香港每日都有唔少虐狗事件,今次肯為隻狗判單案算係o甘啦~

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0