標題: ~~~真人真事巴士~~~ [打印本頁]

作者: sze393    時間: 2004-11-5 01:25 AM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

記得幾年前...曾經有一個咁嘅經歷....!! 有一個晚上....因為約咗朋友去旺角...., 所以便在屯門坐巴士出去旺角..., 當時太約十一至十二時右左...., 可能因為太夜....所以巴士上人數不多...只有數人...!! 我當時是坐在上層....,前排近樓梯位置...., 看著窗子外的風景...., 在巴士行駛至深井至荃灣的路上....!! 突然感到有人在攪我的頭髮....!! 我沒有理會只是用手撥一撥便算...., 過了不久又是這樣子...好像有人輕力拉扯頭髮一樣....!! 當時真的很氣憤...!!心想...有冇攪錯呀...!! 一次又係咁...,兩次又係咁....!! 大家都知道晚上坐車的時候... 車子的窗子可以反映車廂入面的景物... 我便看著窗子.....!!看看是誰在攪我的頭髮...?? 但是......>0<....!! 什麼也沒有.....上層就只得我一人坐著....!!! 那是誰在攪我的頭髮呢....??
作者: m104549249    時間: 2004-11-5 01:34 AM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

為什麼的士﹐巴士這些交通工具時不時會發生靈異事件或懷疑靈異事件。但我又從來沒有聽人說過坐小輪﹐坐**星號船發生靈異事件
PS﹕會不會是風或者一些昆蟲碰到你的頭髮呢﹖同埋你話“攪”系如何的呢﹖系“孟”系“恥”定系“吹”或者“撥”呢﹖我好想知
作者: 臻霜兒    時間: 2004-11-5 01:35 AM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

你係唔係長頭髮架?_?  
係既話 可能係因為你背脊 同 椅背 夾住了你的頭髮  
車車動的時候~或者你頭在看窗外面時~ 頭會轉動 拉扯到你的頭髮..
這樣會有頭髮被扯的感覺  我也試過的@@ 把頭髮撥到前面 不要讓椅背夾到 就會沒事=.=
作者: sze393    時間: 2004-11-5 01:48 AM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

下面引用由m1045492492004/11/05 01:34am 發表的內容:
PS﹕會不會是風或者一些昆蟲碰到你的頭髮呢﹖同埋你話“攪”系如何的呢﹖系“孟”系...
好肯定唔係昆蟲....!!
唔知你有冇留心睇文章呢....??
"好像有人在輕力拉扯頭髮一樣!!"
乜你唔明"拉扯"係咩意思呢...??
作者: m104549249    時間: 2004-11-5 01:51 AM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

對不起﹐我的中文水平一向很差。嗯﹐我已經仔細再看過一次文章了。我的觀點和3樓的那位朋友基本一樣
作者: sze393    時間: 2004-11-5 01:55 AM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

下面引用由臻霜兒2004/11/05 01:35am 發表的內容:
你係唔係長頭髮架?_?  
係既話 可能係因為你背脊 同 椅背 夾住了你的頭髮  
車車動的時候~或者你頭在看窗外面時~ 頭會轉動 拉扯到你的頭髮..
這樣會有頭髮被扯的感覺  我也試過的@@ 把頭髮撥到前面 不要讓椅背?..
我當年頭髮長度剛剛到肩頭....!!
不會是夾到頭髮...!!^.^
作者: 臻霜兒    時間: 2004-11-5 02:01 AM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

都有可能會夾到一點點的= = 我的頭髮也是才到肩膀 冷氣巴士<好容易會夾到..椅背高> 沒冷氣那種巴士<那個椅背上的扶手好容易會夾到> 所以別想太多囉^^ 相信可能只是剛巧而已
作者: sze393    時間: 2004-11-5 02:14 AM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

下面引用由臻霜兒2004/11/05 02:01am 發表的內容: 都有可能會夾到一點點的= = 我的頭髮也是才到肩膀 冷氣巴士<好容易會夾到..椅背高> 沒冷氣那種巴士<那個椅背上的扶手好容易會夾到> 所以別想太多囉^^ 相信可能只是剛巧而已
我諗我唔會唔識分.... 是夾到頭髮還是有"人"扯囉...!!
作者: m104549249    時間: 2004-11-5 12:54 PM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

為什麼屯門這麼多這些靈異個案﹖我聽熱線人也聽了好幾次了了。
PS﹕我懷疑是小孩子的靈體在整古你﹐應該沒有惡意
作者: chamade1984    時間: 2004-11-5 06:22 PM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

不過我都聽過坐巴士有呢啲發生~~~~但相信可能佢地只係同你玩吓~~~冇惡意既
作者: derrickman    時間: 2004-11-5 06:32 PM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

如果真係懷疑既........可以細細聲咁同佢地講唔好搞.....不過要好禮貌小小啦!!
好似我上次咁......雖然見佢唔到......不過都唔該前唔該後~~~~
其實鬼唔鬼都好 , 只係好似你同一個陌生人講野咁 , 唔好覺得自己大晒就得ga喇!!

作者: 小闊闊    時間: 2004-11-5 06:35 PM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

我覺得被人扯頭髮跟被物件扯夾,
無論力度或是感覺,
都是不同的~!!
現在大家可以先試一試請身旁的人幫幫手,
扯你的頭髮,
再回想或幻想下被椅子背扯夾頭髮的感覺,
會發覺——
1.別人扯你的頭髮時,
   你的頭髮會是被扯至傾斜約幾十度甚至頭部會向後傾…
2.被椅子背扯夾頭髮,
   你的頭部不會向後傾,
   也不會感到有種力把你頭髮向下或是傾斜的扯下去,
   只會夾著,
   並不會扯,
   而且只有你倚靠著椅子時才會發生…
所以我覺得,
一是惡作劇,
二是……可能真的是靈界騷擾你…
作者: derrickman    時間: 2004-11-5 06:43 PM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

有時可能係靜電呢~~~~~~~~~唔駛搞到咁多野諗!!

作者: jpm    時間: 2004-11-5 07:06 PM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

我覺得只是坐位背cake到你頭髮而已..
因為我都試過很多次
或許你心理作用吧..

作者: 小闊闊    時間: 2004-11-5 07:11 PM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

下面引用由derrickman2004/11/05 06:43pm 發表的內容:
有時可能係靜電呢~~~~~~~~~唔駛搞到咁多野諗!!
有時候不是胡亂找個理由便可了事~!!
別人發表得這篇文出來,
就是要其他網友可以一起來討論,
如果個個也胡亂或是馬虎回覆一隻半隻字便算,
這就不是回覆,
我還覺得有點在騙回覆~!!

作者: derrickman    時間: 2004-11-5 07:28 PM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

=o=".........服左你.........
呢D咁小既事.....大家都心中有數啦~~~~何況大家講出黎既都只係[可能性]o者??

作者: 臻霜兒    時間: 2004-11-6 04:16 AM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

我頭髮被夾都會有被扯的感覺吧=.=
前提 你的頭有轉動 或者 向上看~等等...
頭髮下面被"夾"住"cake"(音)住~ 之後頭在動 就會拉到
跟向下拉的感覺是一樣的~  除非樓主說的是向後拉 那就如上幾層那位大大所說
頭會被拉向後~ 但如果 向下拉(頭髮垂直的拉) 頭是不會向後的@@
當然也要看樓主是"一大束"頭髮被向下拉的話~那當然椅背不會夾到那麼多頭髮啦~
但如果是小量的頭髮被"向下拉" 只是夾住頭髮是很有可能 =.= 因為我經常都這樣的~_~  

作者: lianglkl    時間: 2004-11-6 11:10 AM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

我同意係靜電.
冷氣巴INSIDE TEMPERATURE 同HUMIDITY低, 人少時只有一人會增加靜電可能性.
另外,冷氣巴的坐位更加EASY CHARGE UP ELECTRON-->頭髮同坐位有CONTACT O個時因為頭髮係ISOLATOR (頭髮被CHARGE UP O個時很難DISCHARGE), 加上頭髮MASS少,更EASY CHARGE UP。 
當你用手TOUCH頭髮個時,ELECTRON就會DISCHARGE。會有很細的聲音。你聽到好可能係人少。DISHARGED 完之後頭髮又會CHARGE UPAGAIN.
作者: sze393    時間: 2004-11-10 01:41 AM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

下面引用由小闊闊2004/11/05 07:11pm 發表的內容:
有時候不是胡亂找個理由便可了事~!!
別人發表得這篇文出來,
就是要其他網友可以一起來討論,
如果個個也胡亂或是馬虎回覆一隻半隻字便算,
...
yeah...!!
小闊闊說得一點也沒錯....!!
我都覺得有一些會員是胡亂回覆...!!
跟本沒有真正睇哂所有文章
便說一些之前已解答過的問題....!!

作者: moia    時間: 2004-11-10 10:44 AM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

頭髮被拉住有可能是窗戶或是椅子幹的,這很正常不用太在意
作者: marlboro803    時間: 2004-11-17 06:10 PM     標題: ~~~真人真事巴士~~~

maybe you think too much jet...........

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0