標題: 好久不見 - 終於可以登入了 [打印本頁]

作者: christhk    時間: 2005-5-21 04:58 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

各位網友, 還有我很掛念的管理員... 契仔們, 你們好嗎? 早前因為新工作, 無時間上網, 又無故不能登入, 無法幫助這個網工作, 實在抱歉...
這裏的會員越來越多, 人氣急升, 勁呀!
但我就很慘, 新工作超多事情做, 又不能上網, 所以我已經決定轉行了, 雖然做了6年, 但發了6年惡夢, 實在不能繼續下去.....
我將會開店, 替小朋友補習及教別人做蛋榚, 希望管理員朋友們待我開店後, 可以讓我申請宣傳一下, 哈哈.....
我在新工作有點點靈異經歷, 屆時再和大家分享, 希望我很快能做好我的新安排, 再回來與大家一起激烈討論!

作者: FaNnYcKw    時間: 2005-5-21 05:54 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

將自己的興趣化做工作,不是人人也可以的。
首先恭喜你離開6年的惡夢,祝你生意滔滔。
快點回來與我們說你的成功。
作者: Eden    時間: 2005-5-21 06:08 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

下面引用由christhk2005/05/21 04:58pm 發表的內容:
各位網友, 還有我很掛念的管理員... 契仔們, 你們好嗎? 早前因為新工作, 無時間上網, 又無故不能登入, 無法幫助這個網工作, 實在抱歉...
這裏的會員越來越多, 人氣急升, 勁呀!
但我就很慘, 新工作超多事情做, ...
OH~~~~~~~~~契媽!
i miss u very much....
契媽妳開鋪,我地一定撐妳!放心!
作者: TinaWater    時間: 2005-5-21 07:50 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

Christine姐姐~  好掛住你呀!!  =^o^=
希望你快d返黎啦~
好想試下你做既蛋糕!  >.^
作者: angefan    時間: 2005-5-21 07:54 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

恭喜妳∼!
妳真幸運,可以有新的工作方向。
如今我也很渴望有新的工作方向,可是找了十多日,只有兩份工回應,也不知道要找到幾時。
作者: TWKCO    時間: 2005-5-21 08:40 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

雖然與你不相識,但始終也是同一網站會員,有如一家人,知道你將會有自己的店鋪,在此預祝你生意興隆,事事順利,身體健康.
作者: fish13leo27    時間: 2005-5-21 09:59 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

christhk姐姐好久不見了ˇˇˇ
先祝妳生意興榮呢,也恭喜姐姐脫離六年的惡夢
等櫻櫻到香港一定要嚐嚐christhk姐姐的蛋糕
作者: porkchophell    時間: 2005-5-21 11:11 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

christine 姐姐.
當你開張的時候記緊要找我們品嘗你整的蛋糕啊!
我想問會員買有折扣嗎??
作者: siupigleung    時間: 2005-5-21 11:25 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

您好!!~您好!! 好耐冇見...見你的文章...
很想你喔!!  哈哈..
工作愉快嗎....廢話囉... 你終於擺脫了受氣之打工仔行列, 自己做老板娘,恭喜恭喜!!!!
祝你生意與隆!!店舖在那地方呀!! 我一定會幫襯你..食你o的美味CAKE. (呵呵!!)

作者: christhk    時間: 2005-5-21 11:32 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

我都好掛住你地呀! 無奈之前入唔倒黎, 我以為我被ban左ip呀, 哈哈... 我唔每個人多謝啦, 我一次過多謝你地既支持呀!
但係我間舖位於偏遠既元朗鄉村, 同埋唔係賣蛋榚, 係教人做蛋榚喎!
不過如果唔覺遠既朋友黎到, 我都會整比你地食架, 同埋cyber x會員學有折扣啦當然! 我相信1-2個月後就會成事啦! 而家唯有由屋企散教, 我放假既時候都有散收學生... 唔知點解, 教蛋榚教小朋友就唔覺累, 番工就真係好累....
Angel Fan: 搵工慢慢搵啦, 你要記住, 除左工揀你, 你都可以揀工架! 搵倒適合自己既工作係好難架... 祝成功! : )

作者: ezratse    時間: 2005-5-21 11:40 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

哈哈,chirsthk,教您一個乖,把您所做的蛋糕相貼在這裡,包保您第日開店生意興隆!!!信不信由您!!!
另,真的很久沒見您上來啦!!愛與性那一版沒有了您,她像少了一位愛情顧問啦,相信好多會員都會好失望的,多些上來啦!!! ^_^
作者: christhk    時間: 2005-5-22 12:22 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

下面引用由ezratse2005/05/21 11:40pm 發表的內容:
哈哈,chirsthk,教您一個乖,把您所做的蛋糕相貼在這裡,包保您第日開店生意興隆!!!信不信由您!!!
另,真的很久沒見您上來啦!!愛與性那一版沒有了您,她像少了一位愛情顧問啦,相信好多會員都會好失望...
下? 愛情顧問? 你有煩惱可以私自搵我呀.. 我實幫你架! 係咪想介紹女仔你識呀?
我愛情路上波折重重, 而家只不過係一個師奶, 無野幫倒人喎...
我怕我貼我既蛋榚相, 會無人學呀... : (  自己倒自己米!
作者: Butn    時間: 2005-5-22 01:35 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

姬絲丁, 你終於肯露面了~
(你的戶口出了問題就一早找我嘛 @_@)
聽你o係電話o既講o既野,
你似乎真係開心到極喎~
有野想傾o既,
小弟一定幫你呀
作者: joe198663    時間: 2005-5-22 02:15 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

Hi! christhk... ^_^
Long time not see!
Congratulations! You can share more in CyberX...
Actually I appreciate your essaies so much since you are such a good teacher in LOVE & SEX...
Whatever I read all the essay you shared...
Your view is so useful for me...

And congratulations on your dream will come true!
It is a happiness for you to have your own shop, I admine you so much...
And it is lucky that you can say good bye to your bad dream...
If your shop open, I must support you!
And I will introduce this new shop to my friends too...

Futher more, I am so excited about the ghost stories about your new job...
I hope that you can plan your job well and share with us early...
Wait for your great share come!
And wish your dream come true!

作者: browneyes    時間: 2005-5-22 02:16 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

可以做到自己喜歡的東西真好~
實現自己的夢總比實現老闆的夢好~^^~
元朗似乎是太遠了@@"(我都沒去過)
不過要先祝你喔~心想事成~^^~
作者: vling2884    時間: 2005-5-22 05:15 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

首先在此恭祝christhk大人:生意興隆,駿業宏開..
小妹好有興趣學整蛋糕呀..
係咪cyber-x既會員報名會有折呢??
若果大人唔嫌棄小人手腳笨絀..
小女子願意拜你為師呢^=^..
作者: angefan    時間: 2005-5-22 06:11 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

我當然揀工啦!如果我不揀,工作已經找到十世了!我不單止揀工,而且還揀得得緊要,比如時間非要九五那類五天半工不可,工資又非得某個範圍不做(除非我能看到這份工有什麼價值去給我降低身價吧!也不是不會有的。)。這個年頭,也少有人會對自己的價值看得這麼重。
妳在元朗哪兒開呢?我往在八鄉,不知道近嗎?
作者: christhk    時間: 2005-5-22 10:20 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

Butn兄: 我初初以為係你地講既乜野cookies中毒, 點知係account有問題... 唔係我唔露面, 係入唔倒黎呀!
Joe, Browneye, 多謝你地呀! 我既愛情觀有用? 我都唔記得自己講過乜野啦... ^_^
Vling, 當然係Cyber x 既會員有折啦, 我講過既野一定算數!
AngelFan, 我都祝你搵倒份好工呀! 我都係住八鄉, 間舗亦都會係八鄉, 同你好近啊!
作者: 野蠻女    時間: 2005-5-22 03:01 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

christ阿∼
真的好久不見了!看到你的好消息,真替你高興阿!
不知道你最近過得怎樣呢?看見你將會開店子,第一句當然要恭喜一下咯!
而且,野蠻也有興趣學焗蛋糕,那時真的要麻煩你了!︿︿
作者: christhk    時間: 2005-5-23 01:04 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

其實開店亦都唔一定係好消息, 一係我就會忙死, 一係就清閒死, 哈哈...
野蠻你唔嫌遠, 隨時搵我啦... ^_^ 整番個tiramisu送比男友都好呀!
作者: 紫千雪    時間: 2005-5-23 07:19 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

( 抱 ) Christ. 姊 很久不見了 ^^ ......
 ( 舉手 ) 請問 , Christ. 姊 的店會在何時開張 ? 小鬼會好好記下然後在當天送上賀禮的 ^^ ( 旁白 : 說白一點 , 妳還不是一隻貪吃的小鬼 =.= )
作者: 野蠻女    時間: 2005-5-24 06:08 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

當然不會了,元朗又不是真的很遠,而且現在坐車也蠻快!
不足一個小時就到達了,哈哈!
男友阿(面紅)真不知道他愛吃那個蛋糕!
(誰說野蠻有男友?我學的目的是弄給自己食而己)
傻了!!!
作者: ezratse    時間: 2005-5-24 10:59 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

下面引用由野蠻女2005/05/24 06:08am 發表的內容:
當然不會了,元朗又不是真的很遠,而且現在坐車也蠻快!
不足一個小時就到達了,哈哈!
男友阿(面紅)真不知道他愛吃那個蛋糕!
(誰說野蠻有男友?我學的目的是弄給自己食而己)
...
坐西鐵,十來二十分鐘就可以到元朗啦!去真是非常方便的!!
下面引用由christhk2005/05/23 01:04pm 發表的內容:
其實開店亦都唔一定係好消息, 一係我就會忙死, 一係就清閒死, 哈哈...
野蠻你唔嫌遠, 隨時搵我啦... ^_^ 整番個tiramisu送比男友都好呀!
chirstine……看來好多人想去吃吃您親手做的美味蛋糕啦;如果,您店開幕時有幾十人去……那就可能要先整好幾十個蛋糕供人食用啦!!不如,您請那位朋友會來要去的在這裡報名,那預計人數方便會容易一點!
作者: christhk    時間: 2005-5-24 08:37 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

千雪, 我都好掛住你呀... 為食鬼.. : p
野蠻, 我諗你係煩緊整比邊個男友食呀, 你咁多男友.. 唔怕, 每様整一款啦!
真以斯拉, 我都諗住開店既時候, 做好多蛋榚, 招待朋友, 但係你夠膽黎先算啦, 哈哈... 不過你啟發左我, 不如我黎個Project X 蛋榚麵包曲奇大派對, 如何? 管理員有無意見?  西鐵係好快, 但係落左西鐵, 仲要轉巴士, 你話遠唔遠啦... : (
作者: angefan    時間: 2005-5-24 09:50 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

>>我都祝你搵倒份好工呀!
多謝妳!
>>不如我黎個Project X 蛋榚麵包曲奇大派對, 如何?
我贊成呀∼!可不可以教做無蛋蛋糕呢?因為我是一個想要戒蛋的素食者。
>>但係落左西鐵, 仲要轉巴士
到底你在哪條村?
作者: christhk    時間: 2005-5-24 10:03 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

下面引用由angefan2005/05/24 09:50pm 發表的內容:
>>我都祝你搵倒份好工呀!
多謝妳!
>>不如我黎個Project X 蛋榚麵包曲奇大派對, 如何?
我贊成呀∼!可不可以教做無蛋蛋糕呢?因為我是一個想要戒蛋的素食者。
...
無蛋蛋榚, 咁就唔係蛋榚喎, 不過芝士蛋榚都得既, 或者其他布甸, 慕思類甜品...
我間舖將會在橫台山呀! 應該6月中可以開倒啦! 而家正在興奮同諗爆頭中...

作者: 野蠻女    時間: 2005-5-25 05:32 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

christ∼
呃,不要亂說了,人家會誤會的呢!
雖知道某人也會看到這個回覆,只怕他真的會生氣!
回正題,橫台山麻?
這個問ayu比較方便,還是她比較熟悉元朗一帶地方。
六月中開店了?真快,不過也有問題想問,其實平常上課的時間是啥?
是假日還是其他日子呢?
作者: christhk    時間: 2005-5-25 11:57 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

下面引用由野蠻女2005/05/25 05:32am 發表的內容:
christ∼
呃,不要亂說了,人家會誤會的呢!
雖知道某人也會看到這個回覆,只怕他真的會生氣!
回正題,橫台山麻?
...
我見某人都無出聲 我當佢睇唔倒架啦... ^_^ 如果因為咁小事就嬲, 我幫你教訓佢一下啦, 哈哈.. 小氣鬼?
應該係ayu附近, 其實平日一至五就10:00am - 4:00pm 可以做蛋榚, 一過4點我要補習, 星期六日任何時間都得... 你個男友真係嬲? 所以真係要做番個蛋榚比佢食嗎? 好甜蜜啊!

作者: porkchophell    時間: 2005-5-26 12:00 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

christ 姐姐!!
我也很想學整tiramisu 呢!
有空可以留一個msg 給你問你的步驟嗎?
因為我身在澳洲不易找你.
你也懂得整日本芝士蛋糕嗎?
這兩樣我最喜歡吃的.
也可以做給喜愛的女孩吃嗎... 嘻嘻
作者: angefan    時間: 2005-5-26 12:10 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

除了芝士蛋糕外,用代蛋粉也是可以的,Citysuper有售。
要從我的家裡行到橫台山,也許要九個字至一小時呢!有點遠啊!
作者: christhk    時間: 2005-5-26 12:45 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

下面引用由porkchophell2005/05/26 00:00am 發表的內容:
christ 姐姐!!
我也很想學整tiramisu 呢!
有空可以留一個msg 給你問你的步驟嗎?
因為我身在澳洲不易找你.
...
好簡單, 你只要去我討論區, 登記做會員, 就可以搵倒我寫既食譜啦, 哈哈.. 但係日式芝士蛋榚未有住, 因為要譯成中文, 我真係跟日本書正宗既食譜黎做日式芝士蛋榚架 (唔係講笑)...
仲有, 駛唔駛叫我姐姐呀... 叫老晒! >_<
同埋你整過蛋榚未架? 就算比個食譜你, 都未必整倒架喎, 日式芝士蛋榚要整到好似伊x家咁, 有d難度, 但係你隨時pm我啦.. ^_^
Angelfan: 我都話我好僻架啦.. 不過你可以搭車或單車啦... 我好歡迎你架!

作者: porkchophell    時間: 2005-5-26 12:49 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

haha~~~ chrish!!
我整過兩三次日本芝士蛋糕.
但因為我沒有食譜我不能做的.
tiramisu 也跟朋友整過.
都是一樣. 沒有食譜我會不知所措.
作者: 野蠻女    時間: 2005-5-26 05:24 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

下面引用由christhk2005/05/25 11:57am 發表的內容:
我見某人都無出聲 我當佢睇唔倒洵匐搕p事就嬲, 我幫你教訓佢一下啦, 哈哈.. 小氣鬼?
應該係ayu附近, 其實平日一至五就10:00am - 4:00pm 可以做蛋榚, 一過4點我要補習, 星期六日任何時間都得... 你個男友真係嬲...
那我就選定一個時間來學好了,大概也是假日沈,因平常也要上班。
而且野蠻很愛睡覺,所以假日會比較好!
作者: christhk    時間: 2005-5-26 11:03 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

Porkchophell, 乜你咁勁既? 男人好少有喎.... 見你對女仔咁好, 我已經打左個食譜, 你去呢度睇下:
christine.myfreebb.com
但必需係會員先睇倒食譜喎...
野蠻, 我等你約我啦!
作者: porkchophell    時間: 2005-5-26 11:19 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

多謝你christ.
其實我是不算'勁'的.
只是因為一個人在外國長期生活.
學會煮東西是應該的.
因為可以慳錢跟嘗試新的東西.
我很希望我喜歡的女孩子吃了之後會很開心.
所以我先要先practice....
作者: wingwing514    時間: 2005-5-27 09:34 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

chris~ 很久不見了~
已經蠻長的時間沒有上來了
今天才看到你的這篇文章
請原諒我這麼晚才來和你打招呼.... (泣...)
chris 你打算開店嗎
那我一定要來光顧支持一下啦 !
在那區 ? 元朗還是屯門呢 ?
我近來的工作也很不順意 ....
每天沒精打彩的上班去, 下班回家又甚麼也提不起興趣
真的很羨慕 chris 你可以實現理想
先祝你生意興隆呀 ! ^^

ps. 現在級別名稱怪怪的...
      甚麼黃金聖鬥士呀... -___-"   
      大叫一聲 : " 變身! 黃金聖鬥士 -- 合體! "   ( 哈...)

作者: christhk    時間: 2005-5-27 08:24 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

下面引用由wingwing5142005/05/27 09:34am 發表的內容:
chris~ 很久不見了~
已經蠻長的時間沒有上來了
今天才看到你的這篇文章
請原諒我這麼晚才來和你打招呼.... (泣...)
...
WingWing, 我好掛住你呀... 幾時食飯架到底? ^_^
我唔比你光顧呀, 我想你幫手教蛋榚呀!
其實我今次都係好大膽咁試下, 我知道做蛋榚一定收入不足, 所以做埋補習, 我到時可能會仲想死過而家... 我會開o係元朗啦, 但係近上水既方向!
PS: 黃金俠, 正呀!
作者: wingwing514    時間: 2005-5-28 09:37 AM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

下面引用由christhk2005/05/27 08:24pm 發表的內容:
WingWing, 我好掛住你呀... 幾時食飯架到底? ^_^
我唔比你光顧呀, 我想你幫手教蛋榚呀!
其實我今次都係好大膽咁試下, 我知道做蛋榚一定收入不足, 所以做埋補習, 我到時可能會仲想死過而家... 我會開o係元朗啦...
(用返口語先~)
我o的三腳貓功夫唔見得人
又會一路整一路偷食
我怕你o的客比我趕走晒呀.. 哈哈
做蛋糕賣埋材料,多o的收入應該無問題既~ 放心放心 !!
下個禮拜出左糧我請你食飯啦 ^^
不如約實你星期四 or 五
你得唔得閒呀 ?

作者: 紫千雪    時間: 2005-5-29 08:59 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

致 Christ. 姊 :
 呵呵 ^^ , 小鬼當然是愛吃的啊 ! 而且 , Christ. 姊 出品 , 必屬佳品 , 小鬼想不愛也難啊 ......
 /_\? 應該要送什麼作賀禮才好呢 ?
作者: 小絲絲    時間: 2005-5-29 11:55 PM     標題: 好久不見 - 終於可以登入了

我需然唔識你....
但睇見你反過來睇見自己....
忍唔住都要發牢so....
我小cc祝福你生意興隆之餘....
我也覺得我自己好?坷....
因為另我想起..........
我經常對住我的朋友說的一句話"工作梗係為錢la....唔通為興趣咩"
真係好小人可以做到好似你咁....
比d心機la...^^

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0