標題: 嘩!好一個飲食論譠 [打印本頁]

作者: 藤原拓海    時間: 2005-6-3 04:38 PM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

我拓海誠意推介一個飲食論譠,入面會有教人如果製作蛋糕及西餅!
教授那位當然就是我們的契媽Chrishk
大家可以入內參觀參觀!
女會員當然更要加入此網站吧!

http://www.rainbow-cookery.com/
作者: browneyes    時間: 2005-6-3 04:56 PM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

咁快就做宣傳@@"
有一點吾同意>_<
男仔都要去~^^整比女仔食~哈~
作者: 藤原拓海    時間: 2005-6-3 05:00 PM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

下面引用由browneyes2005/06/03 04:56pm 發表的內容:
咁快就做宣傳@@"
有一點吾同意>_<
男仔都要去~^^整比女仔食~哈~
我同Credit會在那邊教煮中菜
作者: christhk    時間: 2005-6-3 05:01 PM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

我好感動呀! 契仔....
原來寫個網站論壇是超難的... Simon這個論壇, 真的令我很配服! 我用了足足四天, 每天10小時, 才做好初形, 現在很多bug也沒有理會... 我只覺寫論壇令我跌入痛苦深淵...
但為了將來的蛋榚店, 也沒辦法啦...  (如果不是開店, 我一定不會整這個論壇, 因為實在太煩了!!)
管理一個網站, 也是很煩的, 在開網數天, 已有人想來搗亂, 來者不善, 說穿了, 其實是其他論壇的版主或會員, 深怕我搶了他們的人... 很可笑... 在這裏有差不多10萬會員, 也是我第一個加入的論壇, 我的網站, 只是小小的一個地方, 供人查詢蛋榚班吧... 攻擊我也沒有用...  (這只是有感而發的廢話)
我亦很多謝Cyber X給我放上網站的連結, 希望這裏對烹飪有興趣的會員, 都來坐坐吧!
作者: szeszenic    時間: 2005-6-3 05:18 PM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

唔係呀!你好叻呀...一下子就知道我錯左d咩!
仲有呀整網頁我都唔識tim呀... 你整到出黎真係好叻喔!hehe!!
chrishk原來你想開蛋糕店ga? 第2時我一定幫襯!!你一定整得好好食!
估唔到 藤原拓海都識cook食呀!! 真係要see see!
作者: christhk    時間: 2005-6-3 05:46 PM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

下面引用由szeszenic2005/06/03 05:18pm 發表的內容:
唔係呀!你好叻呀...一下子就知道我錯左d咩!
仲有呀整網頁我都唔識tim呀... 你整到出黎真係好叻喔!hehe!!
chrishk原來你想開蛋糕店ga? 第2時我一定幫襯!!你一定整得好好食!
估唔到 藤原拓海都識cook食呀!! 真係?..
唔好咁講啦, 其實整海棉蛋榚係好難架! 有好多人整10次, 10次都變馬拉榚... 如果你第2次就成功, 仲叻呀!
阿拓海每逢節日, 都會教整應節食品, a, 端午節就快到啦喎.. 阿海出動啦!

作者: AlienVirgin    時間: 2005-6-3 06:51 PM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

下面引用由藤原拓海2005/06/03 04:38pm 發表的內容:
我拓海誠意推介一個飲食論譠,入面會有教人如果製作蛋糕及西餅!
教授那位當然就是我們的契媽Chrishk
大家可以入內參觀參觀!
女會員當然更要加入此網站吧!
...
我加入了∼很棒的論壇呢^^
作者: raborovskie    時間: 2005-6-3 07:53 PM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

請問姐姐你收唔收學生 ga??
我想學整蛋糕~~
你那個 論壇我已經 bookmark 左 la~~
只是這幾天放工返到屋企 都無咩 精神~~
只是隨意看看~~
但也不錯呢~~
作者: manman288    時間: 2005-6-3 09:35 PM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

下面引用由藤原拓海2005/06/03 05:00pm 發表的內容:
我都有睇chrishk飲食論譠,...
好掂ar ,,,我會常 常去睇ge
=_=|||||||||
拓海,,,,,,,,,我個福建炒飯呢=_=|||||||||||||||||||
幾時煮比我食ar ,,,,,,,,
唔煮比我食都教我炒ar...
不然,,,,,,,,,你,,,,hehehe  (-_-")   
                                    /▇\ ▂︴
作者: 藤原拓海    時間: 2005-6-3 10:07 PM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

下面引用由manman2882005/06/03 09:35pm 發表的內容:
我都有睇chrishk飲食論譠,...
好掂ar ,,,我會常 常去睇ge
=_=|||||||||
拓海,,,,,,,,,我個福建炒飯呢=_=|||||||||||||||||||
...
好!
我煮給妳吃沒問題!
我會以妳現在的體重去加油、味
妳依家越加多會越好!哈哈...
作者: manman288    時間: 2005-6-3 11:03 PM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

下面引用由藤原拓海2005/06/03 10:07pm 發表的內容:
好!
我煮給妳吃沒問題!
我會以妳現在的體重去加油、味
妳依家越加多會越好!哈哈...
=_=||||||||||||||||||||||你煮給我食...THX WOR./.
我好瘦之MA .........
我要殺左你AR

作者: joe198663    時間: 2005-6-3 11:21 PM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

Thanks for your great promotion! ^_^
Actually I have been the member of this excellent forum too... ^.^
This great forum is good for us to learn some cookeries...
If we have any problems about cooking, we may find help in this forum...
It seems that there are many excellent cooks too...

Futher more, there are many functions in Rainbow's Cookery...
I feel comfortable & relaxing with this great website...
The background is designed well and the icols are so cute too...
Actually I can share more & ask more there...
And I may meet some excellent cooks there too...

I am really interested to learn more cooking skills...
In fact my cooking skills is so poor~
Whatever I made a horrible meal for my mum and she was afraid to taste my cooking again =.=''
My mum taugh me how to cook for many times...
However I couldn't improve any more...
Thus I really want to improve my poor cooking skill...
Especially I want to learn about making cakes...
Such like a fruit cake, a chocolate cake, a cheese cake or a sponge cake... ^.^
I will be very grateful if I can make a cake successfully...
And I must share with my friends, my mum & my honey...

christhk, Thank you so much! ^_^
In fact your forum is really useful for me...
And I must share it with my friends...
Wish you all the best for your future career!
作者: ezratse    時間: 2005-6-4 12:16 AM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

下面引用由joe1986632005/06/03 11:21pm 發表的內容:
Thanks for your great promotion! ^_^
Actually I have been the member of this excellent forum too... ^.^
This great forum is good for us to learn some cookeries...
If we have any problems about coo ...
對啦 joe,christine整野食真係好好味架,我只是看,也會覺得肚餓
作者: christhk    時間: 2005-6-4 01:11 AM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

AlienVirgin: 實在多謝你咁多食譜呀..   
raborovskie : 唔嫌元朗遠既, 你隨時搵我.. ^_^
Manman, 好耐無見呀... 你最近點呀?
joe: 其實我只係識做蛋榚麵包等西點, 中菜你真係要問拓海或者我老公啦..
以斯拉你咁勁? 只睇相都知味道.. 可能得個様!
作者: browneyes    時間: 2005-6-4 01:47 AM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

下面引用由藤原拓海2005/06/03 05:00pm 發表的內容:
咁要留意下~^^~
得閒就會上去飲茶灌水^^~嘻~
上去睇左~d野都好似好正咁~
christhk慢慢黎~整論壇係超煩~不過會有吾少收獲^^~
作者: vling2884    時間: 2005-6-4 10:52 AM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

christhk大人:
小妹想問下..
上次你未轉址既網站..
我click入去見到有好多頁..
你做既西式蛋糕同甜品相片..
但點解呢個網站..
又揾唔到既??
係咪要註冊會員至可以瀏覽呢?
小妹真係好鍾意你呢幾頁既"製成品"..
只係睇住都覺得好美味,好想食呀..哈哈..
作者: christhk    時間: 2005-6-5 03:51 PM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

下面引用由vling28842005/06/04 10:52am 發表的內容:
christhk大人:
小妹想問下..
上次你未轉址既網站..
我click入去見到有好多頁..
...
咁係因為我整完個論壇, 元氣大傷... 連蛋榚甜品都無時間整... 等我整完我既甜品放鬆一下後, 就會整理下d相, 將佢放番上新既網頁架啦.... 其實我唔係好識影相架, 影到咁様都話靚, 真係好多謝你呀! ^_^
作者: vling2884    時間: 2005-6-6 11:03 AM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

下面引用由christhk2005/06/05 03:51pm 發表的內容:
咁係因為我整完個論壇, 元氣大傷... 連蛋榚甜品都無時間整... 等我整完我既甜品放鬆一下後, 就會整理下d相, 將佢放番上新既網頁架啦.... 其實我唔係好識影相架, 影到咁様都話靚, 真係好多謝你呀! ^_^
christhk大人:
唔好講多謝啦..
以上都係小妹既真心說話呀^^..
自從你post"好久不見.."呢個topic後..
我已開始瀏覽你既網頁啦..
覺得你真係肯用心思研製於甜品、糕點上..
呢份情操確係值得鼓勵啊..
而且..我之前都提過..
有意思向你學藝嘛..
所以對"師傅"既一、兩句讚美..
我認為絕不過份呢..

作者: christhk    時間: 2005-6-6 04:37 PM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

下面引用由vling28842005/06/06 11:03am 發表的內容:
christhk大人:
唔好講多謝啦..
以上都係小妹既真心說話呀^^..
自從你post"好久不見.."呢個topic後..
...
我唔鐘意人叫我師傅啦... 因為我好後生! 哈哈... 講笑, 其實大家都係互相學習, 整蛋榚可以有無限創意架... 我都仲要向其他人學習, 點做師傅呢..

作者: manman288    時間: 2005-6-7 01:26 AM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

下面引用由christhk2005/06/06 04:37pm 發表的內容:
我唔鐘意人叫我師傅啦... 因為我好後生! 哈哈... 講笑, 其實大家都係互相學習, 整蛋榚可以有無限創意架... 我都仲要向其他人學習, 點做師傅呢..
]christhk miss ^^ ||||||||||||||||||||
我想問你懂正白唐糕MA ????

作者: christhk    時間: 2005-6-9 02:20 PM     標題: 嘩!好一個飲食論譠

Manman:  比個食譜你, 你試下整唔整倒, 都係上網搵架... 因為好耐之前整, 中式野我無食譜, 只係求其落..
白糖糕
材料 :
白米 1/2斤 糖 1/2斤 酵母粉 2茶匙 水 3杯
做法 :
1) 將米洗淨,用過面的水浸 3小時,瀝乾水分,放入果汁機
內,加入清水 1杯,打至成米漿狀,待用。
2) 將糖倒入 2杯清水中,煮至糖溶及滾起。
3) 將滾糖水沖入米漿中並攪拌均勻。
4) 將酵母粉用 1 1/2溫水拌勻,發酵 5分鐘待用。
5) 將酵母粉和水倒入冷卻後的米漿中,略為攪拌後,?蓋,待5 ~ 6小時後,米漿已充分發酵。
6) 將蒸籠放於沸水鍋上,在蒸籠內鋪上濕白布,倒入米漿料,
蓋上蒸籠蓋,在蒸籠蓋上再鋪放濕布。
7) 將上項材料以大火隔水蒸約 30分鐘,待凍後,即可供食

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0