標題: 無線真係超PK [打印本頁]

作者: 靈異simon    時間: 2005-8-8 02:38 AM     標題: 無線真係超PK

大家有無睇窈條淑女???
X那星
無線套套題提起同性戀既劇都張同性戀醜化
而且牽涉罪行,殺人呀,偷拍呀,經唔係第一次
每次無線因"劇情需要"而提級同性戀者都一定同罪案有關
唔會無啦啦描寫一D正常生活中見到既真同性戀者
只會按"劇情需要"去塑做"核突"既"罪惡"既同性戀者
現實生活中
幾時聽過同性戀者殺人案??
我真係未聽過
直人偷拍,博矇既比例比起孿人多幾八萬倍
點解香港人總係要將同性戀同任可罪行扯上關係
唔止罪行
愛滋都係
對事實無深切了解就加以批判
好X黑人憎
作者: Fireex    時間: 2005-8-8 02:43 AM     標題: 無線真係超PK

但是為什麼要用到pk呢?
CyberXFiles有很多未成年的小朋友的唷,但我也不愛看xxx女.
作者: 靈異simon    時間: 2005-8-8 02:50 AM     標題: 無線真係超PK

下面引用由Fireex2005/08/08 02:43am 發表的內容:
但是為什麼要用到pk呢?
CyberXFiles有很多未成年的小朋友的唷,但我也不愛看xxx女.
請你唔好灌水
我無問你愛唔愛看窈條淑女
你唔洗話我知
作者: Fireex    時間: 2005-8-8 03:20 AM     標題: 無線真係超PK

下面引用由靈異simon2005/08/08 02:50am 發表的內容:
請你唔好灌水
你唔洗話我知
不可以chat post嗎?
但在真實世界是有同性殺人案的,香港可能很少但在美國是有很多的.
講真啦,香港同性都唔可以結分啦,證明中國人的思想還很古代.
不論香港人定中國人都認為同性係好污辱,你可以想想一個男的同一個男的發生關係的時後跟本同自己同自己無咩分別.
少少意見......
每個人的觀點與角度都不一樣,就算是聖人都有不同的聖人同好的聖人同壞的聖人.
有d人認為同性好唔好,但係有無唸過都唔關我地事,兩個人相愛未得啦......
作者: 靈異simon    時間: 2005-8-8 04:33 AM     標題: 無線真係超PK

下面引用由Fireex2005/08/08 03:20am 發表的內容:
不可以chat post嗎?
但在真實世界是有同性殺人案的,香港可能很少但在美國是有很多的.
講真啦,香港同性都唔可以結分啦,證明中國人的思想還很古代.
不論香港人定中國人都認為同性係好污辱,你可以想想一個?...
同性戀者未必為社會所接受
但這不等同罪行
從未聽過香港有同性戀者因同戀人出現問題而殺人
直人的感情命按就多的是
我係美國多年都未聽過同性戀人的命案
返而治安及直人既風化命案就係日日聽咁濟
你唔好老作話美國有好多同性戀命案

作者: browneyes    時間: 2005-8-8 02:04 PM     標題: 無線真係超PK

窈條淑女=.="個人認為爛片一部~好似有d想學"靚太吾易做"~
同性戀ge問題其實真係好少(我吾敢話完全無不過在下無聽過有)
吾知係米佢地較低調或係比率計起來黎都係較少~
不過以我所認識ge人(同性戀)都好溫文以雅~脾氣又好~
香港人總係要將同性戀同任可罪行扯上關係??
我唸只有吾了解佢地ge人先會有咁ge偏見掛~
點講hk都係中國人地方係保守d~
不過隨住溝通我唸呢d偏見會越黎越少~

作者: shakirahk    時間: 2005-8-8 03:32 PM     標題: 無線真係超PK

窈條淑女=.="個人認為爛片一部~好似有d想學"靚太吾易做"~ AGREE!!
BUT我冇睇窈條淑女~~HK片好多醜化一D性格D人~~
無線果D電視...好傻瓜,得啖笑,睇D人唔洗思考=_=
外國TV的同性戀者角色都好叻的! 就算係劇情片至多會話佢地對自己迷惑,唔會醜化>_<

無線好多COPY 西片LA~~好似仁心仁術學ER~~~之前無線定亞視又學24!
作者: QAQ    時間: 2005-8-8 05:26 PM     標題: 無線真係超PK

我不認為同性戀本身是一種罪惡
人間存在著不同形式的愛
而愛是人類真、善的表演
這不論是對誰的愛也一樣
即使同性戀當中的性關係不為很多人所接受
但把同性戀的愛跟所謂沒結果的性關係劃上
等號卻是錯誤
也由於「同性戀」當中「可能」有著跟「同性戀的性關係」
以及一些所謂病態或不健康性取向的「污點」, 所以令同性戀給人印
象負面(注:我不是在說同性戀的性關係是錯誤的, 我只在表明部份人的
觀念)
無線是電視傳媒的主流
有責任教導觀眾正確的東西
而不是一直說同性戀者當中不良份子的醜惡
卻不去界定好同性戀者不代表錯誤
以至就很多單純觀眾看來同性戀接近罪甚或
那就是罪
此外無線也繼續踐踏著同性戀者, 對他們說你們
一直不被認同, 只可以拿來作壞磅樣
閒話: 這充份發揮出無線的霸道本色..
作者: vincentlok    時間: 2005-8-8 10:14 PM     標題: 無線真係超PK

下面引用由靈異simon2005/08/08 02:38am 發表的內容:
X那星
點解香港人總係要將同性戀同任可罪行扯上關係
唔止罪行
愛滋都係
對事實無深切了解就加以批判
好X黑人憎
...
我都覺得電線有幾個劇都張同性戀醜化
這點我都認同
但其實有幾他劇都有醜化其他關係
爸爸只要賭錢﹐唔理家庭
哥哥吸毒等等
電視只不過一個消遣黍姐
不喜歡就不看啦
洗乜咁惱氣﹐仲要X那星﹐好X黑人憎呀
但有一樣野你就要清楚
無線只係一個公司
佢唔等於7百幾萬既香港人
唔該你唔好乜野都話香港人
不是全香港人都在無線打工嫁

作者: soso128    時間: 2005-8-9 01:25 AM     標題: 無線真係超PK

套片一集都冇睇!剛巧這集有.....醜化同性戀,我唔覺得同性戀有問題?我也有朋友是同性戀者!但很斯文有禮而有份高尚工作...如醫生(男)...本人從沒有岐视同性戀者!我反而覺得佢地對另一半非常好可為對方放棄任何野,比對男與女愛得更真誠!如我朋友他是位醫生而佢另一半是位行政人員,但他沒工作(辭去)一心在家請了賓妹...如醫生男友回來吃晚飯....佢會同工人去買餸就自已煮給他吃!講真...我真羨慕佢2人!相愛又何用理人怎看!
作者: luciferex    時間: 2005-8-9 01:39 PM     標題: 無線真係超PK

擺明無記d編劇or高層都係基督佬,劇情永遠唔係大團圓就邪不能勝正,
不過都唔怪得佢地, 鬼叫佢地狗屎垃圾都三十幾點, 電視台都係?錢姐~~
容許同性戀做忠角的容咩易陳日君大主帥和林以諾大將軍統領全港八十萬神的子民擺睇tvb, 無記無咁大個膽同十憶公民的羅馬天主教庭作對
咁叻咪叫你老媽唔好睇tvb,轉台去睇土共台囉~危險人仔咪幾好睇~~~^^

作者: CheukWai    時間: 2005-8-9 08:30 PM     標題: 無線真係超PK

可以去這裡投訴
http://forum.tvb.com/drama/women_on_the_run/
http://www.tvb.com/info/enquiry/index.html

作者: 阿建    時間: 2005-8-13 11:27 AM     標題: 無線真係超PK

我覺得冇野啵果集
亦唔係好覺有醜化他人既成分(可能我唔識睇啦)
首先啦~同性戀者殺人~現實生活係冇呀
但係戲中既同性戀者殺人~完全係出於佢既憤怒,
即係話:唔理果幕係咪有同性戀者出現,都一定有人咁死架啦
如果有同性戀者殺人就係醜化佢地~
咁如果男殺女,或女殺男咁係咩啊~?
係咪又係醜化呢~?
之前外國都有唔少以同性戀者為題材既戲啦~
唔通佢又係醜化啊~?仲有無線播出黎~一定有d同性戀者睇到~
咁佢地有冇去投訴~?登報啊~?
所以我唔覺依集係醜化囉~而係樓主你個人問題
作者: 百葉窗    時間: 2005-8-13 12:21 PM     標題: 無線真係超PK

下面引用由阿建2005/08/13 11:27am 發表的內容:
我覺得冇野啵果集
亦唔係好覺有醜化他人既成分(可能我唔識睇啦)
首先啦~同性戀者殺人~現實生活係冇呀
但係戲中既同性戀者殺人~完全係出於佢既憤怒,
即係話:唔理果幕係咪有同性戀者出現,都一定有人咁死架啦
如果有同性戀者殺人就係醜化佢地~
咁如果男殺女,或女殺男咁係咩啊~?
係咪又係醜化呢~?
之前外國都有唔少以同性戀者為題材既戲啦~
唔通佢又係醜化啊~?仲有無線播出黎~一定有d同性戀者睇到~
咁佢地有冇去投訴~?登報啊~?
所以我唔覺依集係醜化囉~而係樓主你個人問題  
我都十分認同你講既野
我覺得d劇集唔會無lala整個同性戀者做忠角
xxx女果集我認為絕對沒有問題,果d同性戀者角色也不是很奸,套阿建果句:[但係戲中既同性戀者殺人~完全係出於佢既憤怒],呢句簡直就係亳無破綻,合情合理,若燃出於憤怒而殺人的人是直的話,不知樓主會唔會話tvb醜化直男?   
每套劇必有忠有奸,所以飾演奸角的人有大把,在這云云奸角,樓主認為同性戀者和異性戀者的比例是多少呢?
作者: TinaWater    時間: 2005-8-13 01:38 PM     標題: 無線真係超PK

下面引用由luciferex2005/08/09 01:39pm 發表的內容:
擺明無記d編劇or高層都係基督佬,劇情永遠唔係大團圓就邪不能勝正,
不過都唔怪得佢地, 鬼叫佢地狗屎垃圾都三十幾點, 電視台都係?錢姐~~
容許同性戀做忠角的容咩易陳日君大主帥和林以諾大將軍統領全港八十萬神?..
無啦啦做乜鬧基督教?
作者: 靈異simon    時間: 2005-8-13 02:39 PM     標題: 無線真係超PK

下面引用由百葉窗2005/08/13 12:21pm 發表的內容:
我都十分認同你講既野
我覺得d劇集唔會無lala整個同性戀者做忠角
xxx女果集我認為絕對沒有問題,果d同性戀者角色也不是很奸,套阿建果句:,呢句簡直就係亳無破綻,合情合理,若燃出於憤怒而殺人的人是直的話,不知樓?...
大家應該無留意同一監製製作的"棟篤神探"
也出現相同劇情,一樣是同性戀,一樣是偷拍,一樣是情殺
無線是搬字過紙還是醜化?
相信唔洗我講,係兩樣都有
同一監製的男親女愛
亦曾醜化同性戀,同弱能人仕
弱能人仕被醜化一事,廣管局發出了警告
該名監製很喜歡迎合觀眾低俗口味拍出醜化社會上小數郡族的劇情
有甚麼觀眾才有甚麼電視台
作者: ezratse    時間: 2005-8-13 03:24 PM     標題: 無線真係超PK

我想,根本就是在電視市場上的要求,同配合看觀的道德需要。香港的觀眾永遠覺得電視節目要有教育意義,要好人有好報,不然就去投訴,沒有法!
這叫有什麼觀眾有什麼電視節目!!
唉!!
另,無線真係有個高層是基督徒來的!!但我唔覺得有關系啦!

作者: 雷.仲恩    時間: 2005-8-13 11:25 PM     標題: 無線真係超PK

我只能說,無記還停留在邪不能勝正/大團圓的落後階段。
也因為有大班庸淺的觀眾。
不知是那個劇,結局不是大團圓。在某個論壇168fxn的很多會員竟然說不是大團員就不好看。
有這樣質素的觀眾就有這樣的電視台。
另外,亞視有時會有創意之作,反觀tvb只懂抄
作者: taoming    時間: 2005-8-14 02:05 AM     標題: 無線真係超PK

無線是一個大機構,編劇只是依照舊有的劇集程式來創作,監製的工作只是把預期觀眾想看的加入創作之中,因應香港觀眾層是由「師奶」作為主導,而他們假設「師奶」大多討厭「基佬」,所以就會有這類劇情。
作者: TinaWater    時間: 2005-8-25 01:22 AM     標題: 無線真係超PK

下面引用由luciferex2005/08/09 01:39pm 發表的內容:
咁叻咪叫你老媽唔好睇tvb
你咁叻你都唔好睇無線!
作者: butn    時間: 2005-8-25 01:40 AM     標題: 無線真係超PK

下面引用由雷.仲恩2005/08/13 11:25pm 發表的內容:
不知是那個劇,結局不是大團圓。在某個論壇168fxn的很多會員竟然說不是大團員就不好看。
有這樣質素的觀眾就有這樣的電視台。
...
一般普羅大眾就係咁架啦.............
睇tv要係happy ending,
tvb都係商營機構, 梗係要睇客食乜比乜了...............
所以在下覺得港台劇集往往都會比到人衝擊,
因為公營o既反而創新大膽.
作者: CHUNG1219    時間: 2005-8-25 01:42 AM     標題: 無線真係超PK

下面引用由靈異simon2005/08/08 02:50am 發表的內容:
請你唔好灌水
你唔洗話我知
[glow=255,red,2]哼 ~ 我都覺得好 P K , 非常 P K 呀 ! ! [/glow]
作者: 膠論自由    時間: 2005-8-25 03:31 AM     標題: 無線真係超PK

下面引用由靈異simon2005/08/08 04:33am 發表的內容:
同性戀者未必為社會所接受
但這不等同罪行
從未聽過香港有同性戀者因同戀人出現問題而殺人
直人的感情命按就多的是
返而治安及直人既風化命案就係日日聽咁濟
你唔好老作話美國有好多同性戀命案
請先舉例" 未必為社會所接受, 但不等同罪行"既事例

根 據 國 家  生 部 門 調 查 , 內 地 目 前 的 男 同 性 戀 者 多 達 千 萬 人 , 佔 成 年 男 性 總 人 口 百 分 之 四 , 他 們 的 愛 滋 病 病 毒 感 染 率 為 百 分 之 一 點 三 五 。 在 內 地 感 染 愛 滋 病 的 高 危 群 中 , 男 同 性 戀 者 佔 第 二 位 , 僅 次 於 吸 毒 者 。 由 於 社 會 的 偏 見 , 絕 大 部 分 同 性 戀 者 都 不 會 公 開 自 己 的 性 傾 向 。
愛 滋 病 感 染 率 升 至 5.4%
內 地 著 名 同 性 戀 研 究 者 張 北 川  授 指 , 男 同 性 戀 者 愛 滋 病 病 毒 感 染 率 比 異 性 性 接 觸 高 十 幾 倍 。

"
下面引用由靈異simon2005/08/08 04:33am 發表的內容:
從未聽過香港有同性戀者因同戀人出現問題而殺人...
難道未去過北極/或親耳聽到北極熊叫,等於無北極熊或小北極熊?
and 你應該去看看香港的翡翠台,因為你看的美國x 台實在太爛,像是被新聞封鎖了似的

"
""該名監製很喜歡迎合觀眾低俗口味拍出醜化社會上小數郡族的劇情
有甚麼觀眾才有甚麼電視台 ""
我也想說句
美國那名叫布什的他媽生的總統,殺了那麽多伊國那麼多人,但仍未找到任何殺傷生化武器的証據. 真他媽的有甚麽國民,就有甚麽總統
我說得對嗎??

作者: ezratse    時間: 2005-8-25 09:48 PM     標題: 無線真係超PK

下面引用由膠論自由2005/08/25 03:31am 發表的內容:
我也想說句
美國那名叫布什的他媽生的總統,殺了那麽多伊國那麼多人,但仍未找到任何殺傷生化武器的証據. 真他媽的有甚麽國民,就有甚麽總統
我說得對嗎??
??請問,這同同性戀,有什麼關係??在下有點不明白!
作者: 膠論自由    時間: 2005-8-25 10:04 PM     標題: 無線真係超PK

謝謝這位e字頭會員,向那個simon 問了一個很尖銳的問題. 我是膠字頭的"字頭...
下面引用由靈異simon2005/08/13 02:39pm 發表的內容:
該名監製很喜歡迎合觀眾低俗口味拍出醜化社會上小數郡族的劇情
有甚麼觀眾才有甚麼電視台
下面引用由ezratse2005/08/25 09:48pm 發表的內容:
??請問,這同同性戀,有什麼關係??在下有點不明白!

作者: ezratse    時間: 2005-8-25 10:51 PM     標題: 無線真係超PK

下面引用由膠論自由2005/08/25 10:04pm 發表的內容:
謝謝這位e字頭會員,向那個simon 問了一個很尖銳的問題. 我是膠字頭的"(forum.hkgolden.com/faces/clown.gif)字頭...
我問的是您說的美國打伊拉克同這篇講同性戀者有什麼關係啊!!??又關simon事??
呵呵,有趣!
作者: 52ghost1314    時間: 2005-8-26 11:06 AM     標題: 無線真係超PK

==”我淨係覺得佢好笑...時不時會睇...如果明珠台有好戲睇就一定轉台...
作者: 真理    時間: 2005-8-26 12:48 PM     標題: 無線真係超PK

我睇左一集果個咩整容醫生之後唔會再睇!
好鬼無聊呀果集!甘既戲都有甘高收視,,有無搞錯!
作者: 百葉窗    時間: 2005-8-26 01:20 PM     標題: 無線真係超PK

下面引用由真理2005/08/26 12:48pm 發表的內容:
我睇左一集果個咩整容醫生之後唔會再睇!
好鬼無聊呀果集!甘既戲都有甘高收視,,有無搞錯!
電視據集係大家既共同話題,不過也要建基於高收視.

大家同唔同意?
作者: CheukWai    時間: 2005-8-26 01:31 PM     標題: 無線真係超PK

下面引用由ezratse2005/08/25 10:51pm 發表的內容:
我問的是您說的美國打伊拉克同這篇講同性戀者有什麼關係啊!!??又關simon事??
呵呵,有趣!
膠論自由的重點在於simon的以偏概全言論,
憑什麼肯定那電視台所有監製/觀眾(香港人?)是低俗?
那麼樓主亦曾經低俗劇集觀眾?
老實講我不覺此劇以清高脫俗招來.
在美國是不是每件凶殺案有關人士都要表明性取向?
還是美國人不介意表明自己性取向?
作者: 真理    時間: 2005-8-26 02:44 PM     標題: 無線真係超PK

下面引用由百葉窗2005/08/26 01:20pm 發表的內容:
電視據集係大家既共同話題,不過也要建基於高收視.
大家同唔同意?
高收視姐係多人睇,,
多人睇自然討論都多d,,
作者: 膠論自由    時間: 2005-8-27 01:48 AM     標題: 無線真係超PK

下面引用由ezratse2005/08/25 10:51pm 發表的內容:
呵呵,有趣!
抵我比個"膠"你

2003年註冊既會員好似層次高d~

作者: 百葉窗    時間: 2005-8-28 04:02 PM     標題: 無線真係超PK

下面引用由膠論自由2005/08/27 01:48am 發表的內容:
2003年註冊既會員好似層次高d~
咁講野ga 你...  
04/05年既人會唔開心ga...
唔好再咁講好冇?05年註冊人....
作者: 靈異simon    時間: 2005-8-28 10:42 PM     標題: 無線真係超PK

回應"膠論自由"
衛生防護中心公佈,今年第二季共有七十人證實感染愛滋病病毒,使累積感染人數增至二千六百四十七人。
衛生防護中心表示,第二季感染愛滋病病毒的七十人中,四十八人為男性、二十二人為女性;其中二十八人透過異性性接觸受到感染、二十人透過同性或雙性性接觸感染、三人為注射毒品人士、一人透過輸入血液及血製成品感染(非本地)。
在二千六百四十七感染愛滋病病毒的人士中,七成八透過性接觸感染,其中六成九透過異性性接觸傳染;九成五感染個案為注射毒品人士。
第二季新證實愛滋病個案二十宗,其中十三名患者透過異性性接觸傳染,五人透過同性性接觸傳染,而最常見的愛滋病併發症是結核病。
在第二季的新呈報個案中,五十名感染者正在衛生署或醫院管理局轄下的愛滋病專科服務接受治療。
你係香港人就請你睇香港新聞
睇下上面由衛生署公報既數據
現時香港有二千六百四十七感染愛滋病病毒的人士(有紀錄中)
七成八透過性接觸感染,其中六成九透過異性性接觸傳染
九成五感染個案為注射毒品人士
事實証明,不安全性行為才是愛滋病傳染主因
無分性取向
作者: 貓記    時間: 2005-9-29 02:19 PM     標題: 無線真係超PK

LBHIDDEN[0]LBHIDDEN
下面引用由靈異simon2005/08/08 02:38am 發表的內容:
X那星
...
楼主你好激动喔...
   你讲得啱既..
距系将同性恋丑化咗..  虽然同性恋系时下甘既社会上系好普通既事..但系吾系人人都甘谂架.有D人会有歧视眼光去睇距哋..
    你呒见过同性有发生过命案錒.?!  吾系褂.?!  经常都有发生喇..  得闲留意下錒..

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0