標題: 大家對粗口的睇法~~ [打印本頁]

作者: donkeyhero    時間: 2004-5-24 08:58 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

唔~~我記得在十幾年前(其實我也只有十五歲,應該說是很久之前~~),我根本就未曾聽過有人當眾說粗口,但是現在呢?不知怎的,人們不再是因為忿怒而衝口而出,而是喜歡用這作為一句說話的結尾或是問候句(汗~~),需然我們的道德標準仍然是認為說粗口沒禮貌,但是~~很明顯有很多人現在都已經沒有了這個限制了~~
而我呢~~我也是一個粗人,但是正努力改變,因為我畢竟也認為粗口是不好的,現在只有和朋友在開玩笑時才不小心說了句~~(真慘~~)
不知道大家說粗口的情況是怎樣呢?(可能有性質相同的,務請原諒~~)[hidepoll]
作者: fannyckw    時間: 2004-5-24 09:10 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我自己覺得粗口係一個不良風氣囉~但無奈o既係~我自己都有講~
因為粗口係一個與大家不可分"郭"o既言語~就好似大家平時要用o既o野一樣~
要用o既~咪用囉~唔用o既~咪唔用囉~用唔用都冇咩所謂~用唔用唔會影響到d咩囉~
咁當然啦~唔係講到粗口好似冇咩o野咁~好似一件好事~
我自己覺得有時要加重一下語氣o既~講o左出o黎~畀人個感覺會強烈d o既~
講o下都冇咩所謂o既~
不過時下o既年青人好多時都覺得講粗口好型咁~呢一個觀點就完全係錯囉~
(唔好就係話年青人o丫~好多時~人就係唔知點解~衝口而出~就誤了大事~)
所以~言語間o既說話要清楚d囉~免得大家有所誤會~
作者: 雷.仲恩    時間: 2004-5-24 09:11 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我沒布投票,我記得很久以前在這裡也討論過有關問題。
我少講,係d情緒高漲既時候會講,,,,例如係同班fd係網吧打機,,
不過果種係開心既情緒高漲,如果我要罵一個人,我唔會用粗口,因為太冇水準,而且聽果個都未必會聽得明(你知唔係人人都知你講咩…特別係你口水橫飛的時候,,,)
如果我要罵人,通常我都會beaa著佢,通常都係work既(因為激嬲我既通常都唔會係d好惡既人,,,),又可能係我個樣比較「冷」,,,o甘所以用眼之後,我就會講一句說話,通常都係d好諷刺既說話。(明啦…)
不過,如果係d睇落好黑社會之類既人,我都係急急腳走開算,因為我唔夠「僵」同佢地口角…
作者: victorlamwt    時間: 2004-5-24 09:13 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

粗口....
我懂....
但我不會說....
知道和做是兩回不同的事....
總要有克制....
而且....
朋友認為我說得不會有氣勢....
不文不類....
不准我說....
-.=||||
除粗口之外....
其他文字亦可以表達內心盛怒....
人以為說粗口可以充分表達自己的怒火....
言過其甚....
作者: 雷.仲恩    時間: 2004-5-24 09:14 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

下面引用由fannyckw2004/05/24 09:10pm 發表的內容:
我自己覺得粗口係一個不良風氣囉~但無奈o既係~我自己都有講~
因為粗口係一個與大家不可分"郭"o既言語~就好似大家平時要用o既o野一樣~
要用o既~咪用囉~唔用o既~咪唔用囉~用唔用都冇咩所謂~用唔用唔會?..
同埋有一個現象,唔使點解以前d港產電影都會講操口…不過依家又好似冇咩講到,不過d黑幫片可能多d,不過之前無間都冇…
作者: 李老子    時間: 2004-5-24 09:17 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

有冇睇過科大暴力時件個段片= =.....我覺得旁白個兩個人仲勁...每句野都有個粗口= =
唉...宜家連大學生都= =
作者: kennywbs    時間: 2004-5-24 09:57 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我覺得粗口其實都只係說話
如果抱住平常心去聽 覺得無嘜野 係心有雜念先覺得不良
作者: 朱古力mousse    時間: 2004-5-24 10:04 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我覺得講粗口冇乜野....平時唔會講囉∼嬲個時會講黎發泄下∼
作者: 海倫    時間: 2004-5-24 10:08 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

It depends on what condition i am in .
If that's somewhere like street , or public area , i will not say bad words . ( well............most of the time . )
ALso, what people you are facing , if that's some idiol yellling with some stupid reason , i will not break my personality and show how unciviliz i am just because of these fools.
But the most important thing is my mood . Who cares what are you talking about when you really mad and out of control ??
So.............. for me , i don't say bad words at the most of the time , but when i am in front of someone that made you want to kick his butt and i 'm in a bad mood ........ ha~ you have no idea how much bad word i can a girl say .........XD
For my kids ( in the futrue ~ ) I will let them know bad words , but give them a right education about how to use it . Come on~ you are not going to let them yelling with someone but don't know how to fight back did you ??
作者: cityoldcat    時間: 2004-5-24 10:13 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

某程度上粗口係一種另類文化,世界各地任何地方各種方言都有粗口存在同流通.這並不基建於文化水平之上,低下階層有出污泥而不染,唔講粗口之士,高層紳商名流多有爛夾臭口者.再者,亦視乎聽者本身的接受程度,一般通俗俚語(slang)就可能令一位淑女縐眉不已.
當然,生活於文明社會中有著一定的規範,由細到大最基本學校唔會教你講粗口先,你講就記過!上到法庭亦不能講粗口,否則就係蔑視法庭,要坐監兼罰錢!
民主賦予你講唔講的權利,當然亦限制你講的場合,食環告你隨地吐痰,你唔憤氣爆粗問候佢家人係你自由,但告票一樣要收,你唔服輸排期上法庭再爆粗問候多佢一次就係濫用民主.
This is what democracy!
最後我講我係100%愛講粗口的.你唔聽可以掩埋隻耳!
作者: 反反白    時間: 2004-5-24 10:22 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我個人其實都好唔like d 人講粗口.都唔明, 其實d粗口字係無咩meaning係在日常生活中有用 0的. 噤, 點解要講呢??
我識講粗口, 但有時都唔明個粗口0的meaning, 噤點運用啦??
如果講粗口係為左講野, 噤不如唔好講啦, 無聊!!

作者: EaSKa    時間: 2004-5-24 10:22 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我以前有講不過極少講(我地用自創粗口, 其他人都聽唔明),
我而家冇講啦, 就算而家點嬲我都控制到唔講!!!!!
不過我就好似愈來愈串.....= ="

作者: jeffrey0212    時間: 2004-5-24 10:41 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我雖然係基督徒,但成日同同學爆粗,但係都控制唔到,但係我己經畫左力,希望可以改到啦
作者: tardigrade    時間: 2004-5-24 11:02 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我自細就聽了很多粗口(因家父經常講嘛~),但我不會講粗口!
就算是一些比較粗俗的語言我也會盡量唔講,這是我的原則呢!
不過老實說,我對當眾講粗口的人,心底裡總有些反感.....
作者: aqua8080    時間: 2004-5-24 11:22 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

對人說人話, 對鬼說鬼話,
有此人好像不說髒話会死一樣,
我有兩女同学就是這樣子,
被他們影響下, 班上每也偶爾会說上一句,
我本人也只限於在髒話人面前
而且我很生氣時才会講
我嚴禁身旁的人在人公眾地方講髒話
尤其是在有小孩的地方
不可去污染小孩,
因為是不容許的
作者: owlfrankie    時間: 2004-5-25 12:25 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

老實的說,
我不會說粗口, 也不喜歡聽到別人說,
就算在勁嬲的情況下, 我最多都係唔出聲...
可能我比較幸運,
從小到大我的家人也不會說粗口(最小爸爸也不會在我們面前說),
讀書時的朋友們也是不愛說粗口的那一種,
出來工作後也有遇到一些愛說粗口,
而且還是那種三句不夠就有一串粗口的,
不過跟他們談話總是覺得好"銀耳"的而且也滿不自然.......
也很少跟他們做到好朋友....
現在的仲慘...我個幾個老細又係勁講粗口的人,
雖然我知道佢d粗口唔係話我, 不過都覺得好唔適服,
真係好鬼死想"級"佢線.........
作者: 小絲絲    時間: 2004-5-25 12:52 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我唔講粗口...
但有時我都會講一d比較粗俗o既說話....
但身邊有好多朋友講....
我覺得....
只要唔係太過份...我可以接受...

作者: 通夕    時間: 2004-5-25 02:25 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我會講粗口同時又唔會太介意人家講粗口
(唔等於我中意聽架喎 haha)
但係我講那些都係類似pk之類囉.........
我一定唔會講人媽咪囉,
太無品呀!
我有個male朋友講得幾好,
大家聽下啦
[禍不及家人呀,鬧人唔好鬧埋人地屋企]
作者: 唔係人    時間: 2004-5-25 02:28 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我對家人同朋友都唔講
不過有時在工作上
同其他人溝通
唔講幾句粗口
會俾人覺得你扮清高
睇佢地唔起
所以如果我講
都可以好勁
作者: DeathMetal    時間: 2004-5-25 11:20 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我以前都成日粗口掛咀邊,大約一, 兩年前開始,好討厭自己爆粗,聽到朋友
講都會唔多鐘意,但費事叫佢地收聲la,何況講慣咗真係好難改,依加自己間
中都會講粗口,但我都希望改咗佢,因真係好討厭!
作者: jpm    時間: 2004-5-25 12:39 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我平常不會說,但是忿怒罵人時會衝口而出..
我覺得經說粗口的人會很討厭...
我的父母都會說,但他們都是罵人時才會衝口而出..
平日都聽到我的同學說粗口..所以都慣了
作者: arki    時間: 2004-5-25 06:26 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

以前因為受了朋友影響,所以有說的::
但現在正強迫自己不說粗口,所以少了,
想說的話∼也只是在心裡說的吧∼
我要不說丫∼*

作者: cityoldcat    時間: 2004-5-25 07:47 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

補充少少資料 : Nokia 某部份型號的手機例如 6600, 聲寶的手機如 GX22, GX32等等的中文字庫裡, 通通已經收錄了所有"門"字部的廣東粗口!
作者: yikwai    時間: 2004-5-25 09:45 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我懂....我說....
但是其實現在粗口好像已經日常化了!雖然粗口十分不雅!但是粗口也是一種文化,不但反映出一個地方的人民的教養,而且多多少少反映出一個地方的存在問題...
但是我不認同講粗口的人就是素質低的人.
講粗口有時候更能舒發心中的問題!我有個老師在教學上面臨好大壓力,他說平時不會講粗口,但是洗澡的時候他不斷爆粗,發覺壓力減少了很多.總而言之:粗口歸粗口,只要不妨礙正常交往,其實也有存在意義(以上只是個人愚見)
作者: fungko    時間: 2004-5-26 05:59 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

其實,說粗口肯定不是一個有禮貌的行為,
不過平時對朋友說說也不是問題。
問題在於你的粗口是怎麼用,
你說的時候是一種怎樣的心態。
要是你對朋友的問後在習慣上用粗口的,
那是善意的粗口,
只影響外人對你的看法;
要是你是用粗口來罵人,
那就是對人的不專重。
我自己會說粗口,
不過也得看人。
如果我不對他說粗口的話,
那個人一定在我心中有一些份量。
作者: minoko    時間: 2004-5-26 07:58 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我有好多fd都講粗口~~得閒好x悶~一係就每句後面加幾個字~~
本來冇咩野ga~~但係出去行街食飯個時又要講野講到大大聲~成條街都聽到~
最衰ga就係有時wear校服ga時候都係照講~
所以搞到我聽到人講粗口就唔多like~
不過我自己都會講~但係我唔會係人地面前講~
作者: G-Fish    時間: 2004-5-26 03:02 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

激動gei時間會不經意彈左出泥~
最無奈gei係我講"妖"都會俾父母覺得我講~唔准我用呢個語氣~
但係佢地又成日用中指指人wor~
我叫佢地唔好咁~點知佢地又話我心邪先會咁諗~
作者: Dun    時間: 2004-5-26 03:05 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我會覺得粗口係一種文化...
好似對住外國人講英文或者其他語言咁...
或者可以話粗口係一種"香港(廣州)既方言"囉...
但係響講既野入面加太多粗口...
等於有時你同對方講野...
一時中文一時英文令對方明D又唔明D咁...
粗口我覺得冇問題...
亦都算係一種發洩方法...
好似有D人佢想表達自己好嬲或者好激忿...
又搵唔到一D字眼去表達自己既心情...
粗口就係一種佢地表達既途徑勒...
咁當然又有D人係忍唔住講...
而我會覺得呢D人可能係講野果陣自制能力差少少(有時我自己都會)...
呢D就要靠自己管住自己勒...
始終係又講唔係又講既話我會覺得果個人可能係痴線既囉...
最後我諗講粗口亦都有分場合...
響呢度(cyber x)既人都比較自律唔會響度講先喇...
不過有時同D老一輩或者粗魯少少既人傾計...
你唔講粗口佢地仲可能會覺得你"因住因住"咁添...~
作者: kermuel    時間: 2004-5-26 04:33 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

世界各地都有唔同ge粗口文化,有d地方粗口基本上係日常生活ge說話
所以我覺得講粗口唔一定代表無教養,反而係識唔識得分場合講呢樣先重要囉
而家香港出到街,你一定會聽到有人講粗口架,基本上真係聽到慣
我自己都有講粗口ge習慣,但我自己都係同d friend吹水呀或者比人激嬲呢d情況先會講囉,基本上我唔得有d咩野,而且我阿媽都講ge=.="
作者: Boyz-Kenny    時間: 2004-5-31 03:26 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

下面引用由G-Fish2004/05/26 03:02pm 發表的內容:
激動gei時間會不經意彈左出泥~
最無奈gei係我講"妖"都會俾父母覺得我講~唔准我用呢個語氣~
但係佢地又成日用中指指人wor~
我叫佢地唔好咁~點知佢地又話我心邪先會咁諗~
咪係囉 , d大人講100句粗口都得 ,
我講一句粗口都唔得(會比人打死)
不過d大人就係咁架啦......
作者: donkeyhero    時間: 2004-6-3 04:08 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

前幾天,我就看見一個亞伯和一對母女用粗口罵戰。
事情是某日放學,我和同學乘坐81c回家,在中途,看見一個亞伯抽了女兒的水(其實是從他們的言行所知的),然後,那個母親就不斷和亞伯用粗口罵戰,埸景實在震撼,最後,那個看來很斯文的女兒也一起用粗口罵他,而老伯的攻擊力就越來越大,到最後,差不多全車箱的人都一起攻擊老伯,連司機都不忙加了一句,到到最後,那對母子就下車先,但是那些乘客就繼續不斷和老伯開火,直到最後,我和同學都下車,不知到最後會發生甚麼事~~
唉~~我現在才知道,粗口的文化是這麼根深柢固~~
看來,要改也不是易事~~
作者: a802552001    時間: 2004-6-3 04:17 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

下面引用由aqua80802004/05/24 11:22pm 發表的內容:
對人說人話, 對鬼說鬼話,
有此人好像不說髒話会死一樣,
我有兩女同学就是這樣子,
被他們影響下, 班上每也偶爾会說上一句,
...
髒話,再工作的時候常常會來個一兩句,有時候會變成口頭禪。
有時候聽多了,真的不會變髒,因為心理至少不會被感化到!!
像我不來個一兩句應該會受不了!!不過這是一種人際關的交際!!
有時候帶點幽默感呢!!!
作者: dominicwoo    時間: 2004-6-5 01:28 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我覺得講粗口唔係問題
只要係唔好對住長輩講就沒有問題
我在朋友面前講好多粗口
但係就絕對唔會講到番屋企
我亦都唔介意朋友對我講粗口
只要唔係好認真咁央及家人
我認為只要唔好日講夜講同埋識自制就得嫁啦!!!
作者: 傲鷹    時間: 2004-6-6 06:45 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

講粗口其實都係表達你的心情,所以我覺得ok
作者: vwkw168    時間: 2004-6-6 10:43 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

有些學生根本不知道粗口的意思,只是把所聽到的放在一起,組成一些冇意思,冇建設性的字句,仲以為自己好型 - -"
作者: 細BEE    時間: 2004-6-7 12:31 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

個人黎講,,
我覺得女仔講粗口我真係好唔鍾意,,(男仔都係,,)
不過女仔我覺得應該係斯斯文文,,,
我本身就真係唔講粗口,,
好多人成日俾借口自己話講慣左,.,,
改唔到,,,我覺得唔係囉,,,
我知前都成日講,,
不過後來好快都改左,,
其實唔係咁難,,
仲有樣野好奇怪
有人係對住我講粗口
我就好唔自然,,,
佢係咁問我mame,,
我都唔知點好..,,,
大家有有冇同呢../???

作者: 化學物件    時間: 2004-7-18 08:21 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我覺得說粗口的人表示他很粗俗,若果只是偶然的憤怒的情況下才衝口而出,這也不是太大的問題。但是如果一個人何時何地說話也不離粗口的話,那麼他便是真正粗俗的人了。那些人會令人覺得他沒有禮貌的。
作者: 334556    時間: 2004-8-25 12:02 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

粗口比我ge感覺雖然衰,無禮,但係o係社會上唔識粗口會比較遜色一點,因為無論o係工作上,學校上,甚至係生活上,都有一定ge人會講粗口,他日佢地用粗口黎罵你o個陣,你用一d文學方面ge理論同佢罵,恐怕都無乜效lu∼
如識粗口,可以痛痛快快罵佢,令自己舒服好多ga
作者: 賤種    時間: 2004-8-25 04:05 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我小學已經日日聽到週圍已人講....搞到我都講埋一份=_=....
而家收歛左....係屋企人,同埋d唔熟既fd面前唔講....不過係d好熟既fd面前.....好"自然地"爆粗..
作者: yagi    時間: 2004-8-29 02:59 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

下面引用由化學物件2004/07/18 08:21pm 發表的內容:
我覺得說粗口的人表示他很粗俗,若果只是偶然的憤怒的情況下才衝口而出,這也不是太大的問題。但是如果一個人何時何地說話也不離粗口的話,那麼他便是真正粗俗的人了。那些人會令人覺得他沒有禮貌的。
"要別人尊重你, 首先你要懂得尊重自己" 其實我也很討厭何時何地也講粗口的人!
但在有人惹怒我或要吵架的時候, 粗口這種"助詞"就是我的盾! 我覺得只要知道怎用就行, 不需要常用吧!

作者: Lance    時間: 2004-8-29 08:53 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我對粗口的睇法是粗口其實頗具價值,如果要說一個有粗口的世界和一個沒有粗口的世界,要我評價那個世界較好,我選前者。
    或許有人認為粗口沒有意思,但其實人們用粗口時意思好明確,如當街人們問候你時,老友間言語間夾雜一,兩句,意思是很明確的,儘管不是字面上的陳述,意向,但據相約俗成的意思卻相當明確。
    粗口就我知有數種作用:
    一,語言的潤滑劑,有的人說話不出三句便會有一句,如:我經過地盤時聽到地盤工人聽到兩個工人每說一話前都先爆一粗,其實是不知自己說的話該如何連接,便爆一句作連接,大家有講開或朋友,家人有講開可作觀察。
    二,表示友好,有爆開的人只會向朋友問候,但遇著陌生人就不會出言問候(最起碼次數減少好多),因為不熟絡的原故。
    三,示威,如兩人互罵,可能心中有點驚,爆粗增加信心,又想恐嚇對方,好像雞泡魚一般。(按:就我經驗,見到對峙時要狂爆粗的人,不用想那麼多,衝埋去打佢就得,最恐怖的是不說話的,不讓你知要打架但突然爆發那種人)
    四,如上很多人說,發泄。這個是很有效的方法,又不用什麼成本,自己走進房狂爆是很效的發泄方法,有助心理平衡。
    當然,爆時要看場合(好我在女仔面前就唔爆,我在網上私底下訪問不少女性(希望是真),沒有一個說是很崇拜男性爆粗,大概50人左右,理據就這問題來說頗充分,因為不需考慮年齡,階層,我目標的數據年齡只要十來歲的,其他不要,嘿)只要用得恰當,粗口是很有價值的。
作者: 賤種    時間: 2004-8-30 08:02 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

一爆開粗....講耐左...講多左...其實講黎講去都係果幾句...仆乜...乜家乜...乜人老乜果d...
通想罵戰果陣(例如yahoo聊天室果d)d人係度爆粗互小....一味講.....雖然會覺得好搞笑...不過會發現...原來講黎講去都係果幾句.....
不過我又唔知點解...明知都係得果幾句....但又不其然會爆....下意識咁爆....而家想戒都好難....戒粗口是一件好難既事....就如戒煙一樣....
作者: jjjjjjj    時間: 2004-10-16 01:14 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我覺得如果有惡意既粗口就難點接受囉
如果平時唔影響人既情況下粗口或許具一點發洩作用
說說也是無妨既... 不過千萬不要養成習慣係唔係都講
作者: 魚魚仔仔    時間: 2004-10-20 08:55 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我是一個完全不說粗口的人!!
and 我可以接受別人心情不好或憤怒時說粗口,
但不太可以接受有些人把粗口當作是助語詞!!
作者: 傻佬丁    時間: 2004-10-25 01:06 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

下面引用由tardigrade2004/05/24 11:02pm 發表的內容:
我自細就聽了很多粗口(因家父經常講嘛~),但我不會講粗口!
就算是一些比較粗俗的語言我也會盡量唔講,這是我的原則呢!
不過老實說,我對當眾講粗口的人,心底裡總有些反感.....
我都覺得人地講粗口會令我反應....
好彩我父母都唔會講粗口姐..如果唔係我細個會學講~
作者: 雪之公主    時間: 2004-10-25 01:14 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

其實明星都講粗口嫁!
我姨丈個姪女話佢有一次係時代廣場行行下街見到李嘉欣,
佢係度講電話,但係對話幾乎全部係粗口……

作者: jjjjjjj    時間: 2004-10-25 04:26 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

以前細個貪得意就會講
我認同有時加一點粗口真係可以加強調倒自己想表達既意思
不過最重要係唔好過份地說,更不要滿懷惡意地說
雖知人人對粗口既接受程度都不同
你不經意的一句,可能會被誤會成惡性攻擊,或被認為是冇文化既人
我的粗口只是對一些很熟很熟既朋友說,當然他們都說
如果不是太粗俗的言語,我倒可以接受的~
作者: ilosemyself    時間: 2004-11-27 10:37 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我不說粗口的~
我覺得粗口很無禮
不知道是誰發明的?!
平時見阿爸講電話
佢會講講下爆幾句出來的
我同細佬望住阿爸
而我阿媽就會話:「教壞d細路呀」
作者: siupigleung    時間: 2004-11-28 08:35 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我是不講粗口..但真的發火時間,難免有會有一兩句...
我覺得女仔講粗口會很粗俗, 而男仔講粗口是好正常.....但我不喜歡男仔對我講粗口...

作者: pocky    時間: 2004-12-2 10:28 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

從古到今,有人類的言語文化出現,就有了粗言了,在世界各地都有不同的粗言出現,就算是大家更不想聽到粗言也是會在朋友或街上很容易聽到的,粗言本來是形容很差的事情或形容人體,但已經絕對不是形容詞,卻是現在人們使用是一個助語詞,語氣重、生氣、負助說話,這樣出現較多,曾經在一本書上也有詳細解釋過,這本書也很出名的,作者是已故人士 黃沾 ,書名叫 不文集,至於內容及更詳細的討論,本就就不便在此發表了。
作者: TinaWater    時間: 2005-1-29 05:58 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我媽的現任丈夫, 在我小時 (當時約六歲) 常在我們面前說粗口, 我媽更逐個粗口字給我解說其意思, 而我在升中後, 跟一般年青人一樣, 為惹人注意, 粗口常常掛在咀邊, 一直到我信了基督教, 但高中時反叛, 且認了不少損友, 又再說粗口了; 而當我近年又再回到教會, 才介掉.
作者: HimCheng    時間: 2005-3-14 05:31 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

講粗口雖然很難聽...
但有時一氣之下真的是衝口而出...收都收唔番..
不過我都唔介意人講粗口!
作者: s9901237    時間: 2005-3-14 05:48 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

下,我失驚無神就會講粗口架WOR,我開心會講,唔開心會講,平時都會講架,我覺得粗口既野,都係一種語言文化JA,我講粗口只係為左加強一D文字通順性,相反係鬧人同嬲既時侯我係唔會講粗口既∼∼
我講粗口既原則係盡量唔涉及人地父母祖宗親人,同埋係無惡意
一個人邊有十全十美架,唔嫖唔賭,遲早幫襯棺材舖,我除左講粗口之外都無咩不良嗜好,我唔嫖唔賭,唔煙唔酒,淨係講粗口∼∼哈哈!!
作者: soso128    時間: 2005-3-14 06:17 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我投了>>>平常不會說,但是忿怒罵人時會衝口而出
>>>對自己最親的人也會照說粗口
>>>.開玩笑時才說粗口,但不介意

作者: z9413    時間: 2005-3-14 07:35 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

其實講粗口並不代表是壞人或壞事,粗口的用途是加強語氣、發洩或表違個人感想和不滿,而我一般是說笑時才講,亦不介意別人講,但有一個宗旨,什麼粗口也可以講或聽,但有一句實在接受不來,就是"x老母"
作者: 鬼畜潮?吹★    時間: 2005-3-14 08:08 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

完全同意z9413的說法,我是接受的,但我知道什麼時侯埸合才應該說,
例如在憤怒表示不滿或說笑時,適當時使用粗口在字語間的確能增加語氣~~
還有!我不會對不說粗口的人說...而說的對象多數是玩得的朋友呢^^

作者: Fireex    時間: 2005-3-14 10:13 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

其實粗口只不過是人們不明白那些意思所以令它變得不好.
ex:老母是古代很respect(尊敬)的字不過因為現代的人被他們影響所以都不會用"老母"不過會用媽媽, 不過個人意見老母真的不是粗口請放心, 如過不信的話就用母親不要用媽媽......你大了, 要用"大個"的語言......我老母都同我一樣會相信古人用的語言, 所以我們通常會談論到為什麼這個是粗口啊, 我們對說粗口的人可以說一句, 不會用就不要用啦......其實要罵人可以用成語.......
作者: 車伯母    時間: 2005-3-19 03:24 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我本人覺得對咩人說咩話係好重要,因為對住d好斯文既人講粗口會可能嚇親佢地,不過對住返d會講粗口既人講就變左助語詞了
作者: 霧梨花    時間: 2005-3-19 01:21 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我覺得說粗口的人品好差
但而家的人用暗語仲多
唉∼
呢個世界變了很多∼
有時想呢個係個原始社會
D人的思想單純就好
作者: s9901237    時間: 2005-3-19 05:04 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

下面引用由霧梨花2005/03/19 01:21pm 發表的內容:
我覺得說粗口的人品好差
但而家的人用暗語仲多
唉∼
呢個世界變了很多∼
...
咁我又唔同意啦,講粗口都分開左無惡意既粗口同有惡意既粗口,通常無惡意既粗口就只係一時興起的語氣動詞JA,反而係直率既表現(成日可以從我既說話中聽到);至於惡性既粗口就係真係帶侮辱性,人身攻擊性或問侯家人的了(絕唔會係我既口出現)所以講粗口就係人品好差我就唔認同啦∼我個人無咩好處,就係唔煙唔酒,唔嫖唔賭,唔出夜街,唔亂發脾氣,只係講粗口,咁我既人品都唔會真係好差卦?
思想單純係咪唔講粗口∼?絕對唔係,係講得仲勁,因為根據莊子內篇所講,係聖人出現之後即係原始社會之後,因為聖人既出現,要以禮守法,人反而變得虛偽,思想才不單純呀,唔似上古之前D人出街鍾意唔著衫就唔著,鍾意通街訓就訓,所以原始社會未必係人人都可以接受到既∼∼
作者: vling2884    時間: 2005-3-20 12:35 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

唔開心或者想發洩不滿,講一,兩句粗口確係有d用既,但長時間將佢作為表達方法,我諗就唔係o甘好啦!粗口當中有好多侮辱既意思,eg:X你,X街....難入大雅之堂,而且仲不堪入耳添~~
作者: s9901237    時間: 2005-3-20 03:40 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

說話好聽唔好聽,入耳或難以入耳,本來就不在說話的本身,可能只是在於說話者和聽話者的心中。講者無心,聽者有意吧。
作者: angefan    時間: 2005-3-20 09:41 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我是一個不喜歡講粗口的人,如果我要表達不滿,我可以用「頂你」加上憤怒的表情也一樣,無需要去到用「X你」。
而至於X街,不知道為什麼別人會覺得是粗口,而我自己不覺得,所以偶爾也會講。
作者: 阿斯蘭З薩拉    時間: 2005-3-20 10:04 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我覺得粗口係比人舒暢ga方法,我覺得打波時可以講,呢d係我ga睇法,係某某然講就係唔好ga
作者: 邪炎    時間: 2005-3-20 10:29 PM     標題: 大家對粗口的睇法~~

我覺得粗口就好似一種文化咁!
你無論想或唔想也會接觸到的文化^^a
而且每一個國家都會有唔同的粗口~
我記得曾經有一個老師私下跟我聊的時候~
曾對我說每個想學外語的人~
普遍都會學了當地的粗口和術語先哦^^a
我唔介意聽到也不介意講~
可是在家人和女朋友面前會避免講^^a
作者: xiaoxiao19    時間: 2007-2-9 10:33 AM     標題: 大家對粗口的睇法~~

I choose 不喜歡說粗口,不喜歡聽到別人對你說粗口. Because if a person  說粗口, the people will give a bad image to that person.

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0