標題: 典型靈體既特性 [打印本頁]

作者: beaker    時間: 2004-11-14 12:49 PM     標題: 典型靈體既特性

綜合各靈異文章既內容,可知:
1.見既靈體多數都係女性
2.係長髮披面既
3.服飾係唐裝或白色長衣
4.靈體顏色離不開紅,白,綠,灰,黑
唔知有冇漏呢?
作者: 34吋    時間: 2004-11-14 03:08 PM     標題: 典型靈體既特性

差不多了?~~~
多數會飄的~~~
作者: 天使號角    時間: 2004-11-14 03:53 PM     標題: 典型靈體既特性

仲好多係枉死鬼
係死既地方徘徊
即係地縛靈
作者: 最終兵器彼女    時間: 2004-11-14 06:25 PM     標題: 典型靈體既特性

點解靈體多數都係女性?咁多男性靈體去哂邊?死既又唔只得女性! 而且點解咁多都長髮批面?女性唔可以有短頭髮咩? 其實我覺得呢d兩點都係電影媒介帶俾我地既錯誤訊息 只不過好多電影為求收視,將人們從心底中所覺得恐怖的形象刻劃創出做黎 例如好多人都覺得女鬼會特別陰氣重,而且長髮批面會更加可怕 因此好多電影都會用呢種人們既心態去創造出"長頭髮的女鬼" 所以通常電影十部有七部都係有長頭髮既女鬼..... 大家就係俾電影所影響....認為鬼就係多數係長髮女性... 難道短頭髮既女性或者男性就會冇咁易變鬼? **呢d都只係我所認為<<<如果大家唔認同,亦多多包容
作者: 小闊闊    時間: 2004-11-14 10:52 PM     標題: 典型靈體既特性

^^
還有如果是有廁所鬧鬼的話,
就多數是女廁;
晚上比白天易見鬼;
很多時鬼的樣子也是沒有血色的;
多數是沒有表情或悲傷;
曉穿牆;
嗯~更齊全的典型靈體既特性~
各位如有緊記再補充呢~

作者: 濱崎步    時間: 2004-11-15 06:59 AM     標題: 典型靈體既特性

其實靈體是有好多的形態...............
大多數人見到相同或近似的靈體是一種自我意識
因為大多數人都覺得靈體是這樣子的
而本人從小就見到靈體...................
有時見到它們時連我自己也分不出它們是人還是靈體呢
總之一句靈體是沒有一定的形態....................
作者: derrickman    時間: 2004-11-16 11:06 AM     標題: 典型靈體既特性

仲有呀!!!!聽我朋友講 , 一般[正常死]既靈體既樣係比較正常 , 即係好似Ayu咁講都唔知
係人定係鬼~~~
而發生意外而死既就會比較[爛身爛勢].......
而且佢地仲會不斷地repeat[當日]既意外~~~
例如俾車撞死左 , 咁佢死左既靈魂就會間中再係同一個地方[扮演]同一件事......
未必係搵替身果隻撞 , 可能只係佢既靈魂自己再次重覆[生前]既最後一步

作者: 松島朗B    時間: 2004-12-1 06:04 PM     標題: 典型靈體既特性

下面引用由34吋2004/11/14 03:08pm 發表的內容:
差不多了?~~~
多數會飄的~~~
識飄?但係睇到鬼o既~都唔會睇到成個身~咁會唔會係睇唔到隻腳就話佢飄呢??

作者: erichh    時間: 2004-12-29 06:58 PM     標題: 典型靈體既特性

其實...若果相信鬼或靈體...是一種腦電波的話...見鬼...可以理解為接收了腦電波的影響...情況就像催眠類似...所以...見到的鬼的形象並非是實影...而是從潛意識中的反射...潛意識中以往接收到鬼是甚麼形態....就會在這時見到....
而所謂怨靈...就是在死前含冤或受盡折磨而死...死前因怨恨...令腦部的活動加劇...發出的腦電波亦較強勁....所以...較容易影響其他人的腦部...亦即是說較易被人所見....同埋被鬼迷...
作者: 藏馬    時間: 2004-12-29 07:41 PM     標題: 典型靈體既特性

嗯..........說得不錯,有時看到的不知道真人或是靈體,
沒關係,反正又不是我害死............
回主題,如果那種不停重覆死亡方法的靈體.......我好像沒見過,
他們只會製造幻象吧........該怎麼說,他們對死前一刻的記憶十分深刻,
因其枉死,怨氣靈力比較強(地縛靈)..............
他們會發放念力吧@@(不知該怎說)
看到的代表時運低或過於接近"死",又或是有靈力,如果你是時,運,勢低的話,他們可能會吸收你靈力以求解脫.....(修道)
照我"朋友"之見,應該是如此.
作者: 瑩仔    時間: 2004-12-30 06:44 PM     標題: 典型靈體既特性

哈哈∼最聽得多人講果種就係呢D架喇*
但係點解GE??
同埋老人家都好多∼反而最少男性BOR∼

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0