標題: 一句戲言...應唔應該去實踐... [打印本頁]

作者: bbjacko    時間: 2006-4-6 09:28 AM     標題: 一句戲言...應唔應該去實踐...

有一次當我和一個好朋友輸賭20萬(只係一句戲言)
但係我結結實實地輸左,我係咪要願賭服輸呀...
其實如果佢輸左我一定唔洗佢賠,因為佢都冇錢,
但係佢依家成日都提住我欠佢廿萬(可能佢都係講吓)
但是佢越講我就越覺得唔舒服,我有諗賠比佢(成副身家),
其實我係唔影響我地既關係,我應該點做呀?

作者: 詠春仔    時間: 2006-4-6 06:25 PM     標題: 一句戲言...應唔應該去實踐...

如果他是你的好朋友
他一定不要收你的廿萬
如果你一定要你賠
這個朋友不交也罷
作者: ★邪惡貓★    時間: 2006-4-6 08:29 PM     標題: 一句戲言...應唔應該去實踐...

其實這教訓我們禍從口出
以後說話還是小心點吧
作者: manman288    時間: 2006-4-7 01:58 AM     標題: 一句戲言...應唔應該去實踐...

佢平時玩唔玩得架??
如果明知係戲言就唔使理la..
朋友之間唔使咁
唔通用命去賭..輸左由真係去死比佢睇咩??
講笑之ma..??
你都唔好咁認真ar..
賠???哈..
呢個所謂朋友不交也罷 ...

作者: joe198663    時間: 2006-4-7 02:52 AM     標題: 一句戲言...應唔應該去實踐...

bbkacko, 不用煩惱嘛~! ^_^
如樓上每一位的說法, 若是你的朋友真的和你計較那二十萬的話...
這種所謂的朋友不交也罷了, 試試好好想清楚...
真正的友誼是不會計較什麼的, 更狗不會論錢...
一段論錢的關係而不是什麼的友誼了, 錢可是萬惡的根源...

我建議你找個機會好好和你的朋友說清潔, 向他解釋那二十萬只是個玩笑而已...
假若他真的視你為朋友的話, 他是絕不會介意的...
要是他還要和你計較的話, 到時候你可要作明智的決擇, 好好斷定誰是你的朋友...

而我相信由始至終這都是個誤會而已, 只是你想多了而已...
其實你不應該多疑, 看來你根本對這段友誼沒信心...
為什麼要把這個玩笑看得比天高? 為什麼要猜疑你的朋友?
換個角度說, 你不是比他更著緊那二十萬的金錢嗎? 你不是把金錢看得比他重要麼?
可以說, 整件事情都是因你而起, 你該向你的朋友道歉才是...

要是你真的這段友誼的話, 你就應好好反省...
以後可不要輕下諾言, 失信於人的行為只會令你失去珍貴的友誼...
希望你也可以好好想清潔,
在此祝你和你的朋友友誼永固吧!! ^^

作者: bbjacko    時間: 2006-4-7 08:57 AM     標題: 一句戲言...應唔應該去實踐...

中呀中呀....joe198663你的話好到呀,
我會檢討自己......
真係多謝晒大家....
作者: sgrlto    時間: 2006-4-19 04:02 PM     標題: 一句戲言...應唔應該去實踐...

你夠我利害嗎?
我經常和我朋友打賭幾十億,當然不是真的啦!- -”
廿萬你都係講下咋嗎..係唔係先,你有冇寫賭約呀!..
如果佢係你朋友他應該講笑吧!
我朋友也是這樣啊∼經常說笑...
作者: 紅蓮-盜賊    時間: 2006-4-19 04:59 PM     標題: 一句戲言...應唔應該去實踐...

有口頭協議這回事,
賠不到就去申請破產吧,
幾年後就是一個好漢!!!

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0