標題: 分享:白孔雀开屏 [打印本頁]

作者: 小丘    時間: 2005-5-1 10:07 PM     標題: 分享:白孔雀开屏

今天到西湖一游,恰恰好看到孔雀开屏,赶紧拍下了一张。

作者: raborovskie    時間: 2005-5-1 10:54 PM     標題: 分享:白孔雀开屏

嘩~~
好靚呀~~ 好正呀~~
點解你唔 post 係 X-Gallery 到呀~~
你如果 post 係個到我一定俾個 A 呢張相呀!!!!!
我咁大個女都係係唔記得左海洋公園 (好似) 見過一次 孔雀開屏咋 >.<
白色的孔雀係唔係 愛保護類別o黎 ga~@_@??
作者: jjjjjjj    時間: 2005-5-1 11:03 PM

***** 板主模式 ***** 該文章是管理員從聊天間轉移過來的!
作者: 小丘    時間: 2005-5-2 02:03 AM     標題: 分享:白孔雀开屏

下面引用由raborovskie2005/05/01 10:54pm 發表的內容:
嘩~~
好靚呀~~ 好正呀~~
點解你唔 post 係 X-Gallery 到呀~~
你如果 post 係個到我一定俾個 A 呢張相呀!!!!!
...
白孔雀應該是白化的變異吧!
我在很多地方都有見過,應該不會是特別受保護的動物吧!
作者: soso128    時間: 2005-5-2 06:08 AM     標題: 分享:白孔雀开屏

好靚呀!此相我失去多時......現再見番真多謝你!白色孔雀成因不知?但從未見過!不知它在那處被發現呢!
作者: 米飯    時間: 2005-5-2 06:22 AM     標題: 分享:白孔雀开屏

真係好靚,好似有好多星光伴住,甘難都俾妳影到.好野!!!!!!!!!!!!!!
係西湖呀~~~~~~~~~有機會先去到.lu..........
作者: raborovskie    時間: 2005-5-2 11:14 AM     標題: 分享:白孔雀开屏

下面引用由小丘2005/05/02 02:03am 發表的內容:
白孔雀應該是白化的變異吧!
我在很多地方都有見過,應該不會是特別受保護的動物吧!
白化的變異.....
咁咪即係遺傳的 ???
因為好靚呀~~  這些咁靚的動物應該愛保護嘛~~
你知 la 中國有好多不法分子的......=.="""
作者: 小丘    時間: 2005-5-2 11:57 PM     標題: 分享:白孔雀开屏

再來一張,白孔雀的背影。
在西湖的花港觀魚看到。

作者: chan2005hk    時間: 2005-5-5 02:45 PM     標題: 分享:白孔雀开屏

沙田有ar~~~~~~~~~~~~~~~~~~
好令
作者: mochatak    時間: 2005-5-12 01:10 AM     標題: 分享:白孔雀开屏

嘩~好令呀~~
其實係某方面白色比彩色令得多~
不過可能係成日見到彩色而家見到白 色比較特別
作者: joe198663    時間: 2005-5-12 02:41 AM     標題: 分享:白孔雀开屏

Thanks for your beautiful photo! ^_^
Actually it is important for us to protect the rare animals...
Since we should do our duty to protect our enironment...
And our enironment has been damaged by us so much...
It is so poor that the wild animals lost their habitat...

Actually the peacock is so beautiful & it is rare for us to see white peacock...
Whatever my mother told me that it is lucky to see the peacock lifts up its beautiful feathers...
So it seems that you will be lucky after you have seen its beautiful feathers...
It will be so lucky for me if I can really see the peacock lifts up its feather...

Hope that you can share more with me about animals!
作者: 潼    時間: 2005-5-17 12:26 AM     標題: 分享:白孔雀开屏

白色ga真係好靚
好似皇后咁r~
我只係見過彩色ga ja~
知唔知除左大陸邊度仲有白色ga孔雀呢?
作者: love4over    時間: 2005-5-18 07:33 PM     標題: 分享:白孔雀开屏

真係好靚好靚呀∼* 佢唔同一般既釆色....
釆色既艷麗,白色既脫俗.....
白色親托起背後既釆色∼顯得更出眾更清雅∼*
作者: jooe    時間: 2005-5-22 07:01 PM     標題: 分享:白孔雀开屏

好高貴呀!很像下雪 feel,
吳知道這個世界上還有没有其他顏色呢?
人工那些吳計.
作者: iceswallw    時間: 2005-5-28 06:12 PM     標題: 分享:白孔雀开屏

哇~阿
好美的白孔雀
這應該算是突變種吧?
還有這是在哪裡拍到的
真是美極了!
作者: 小丘    時間: 2005-6-10 02:16 PM     標題: 分享:白孔雀开屏

下面引用由jooe2005/05/22 07:01pm 發表的內容:
好高貴呀!很像下雪 feel,
吳知道這個世界上還有没有其他顏色呢?
人工那些吳計.
世界上的孔雀有三種,一是藍孔雀,二是绿孔雀、三是白孔雀(突变种)
作者: chung1219    時間: 2005-6-22 06:29 PM     標題: 分享:白孔雀开屏

下面引用由小丘2005/05/01 10:07pm 發表的內容:
今天到西湖一游,恰恰好看到孔雀开屏,赶紧拍下了一张。
哩一隻孔雀特別靚 !! 白雪雪添....我雖然經常看
動物紀錄片 , 但好少講及孔雀有關題材。

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0