標題: 大家教下我應該點做啦? [打印本頁]

作者: pig999    時間: 2005-6-6 02:11 PM     標題: 大家教下我應該點做啦?

半個月前,同男朋友分咗手。
今日有個fd話其實佢對我一直都有d嘢。
問我究竟我哋有無可能一齊。
佢係個好男仔,但係我知道,如果我而家同佢一齊,
我一定會傷害倒佢,因爲我根本放唔低以前嘅男朋友。
但係自私d講句,我需要有一個人陪我過呢段時間。
我覺得好矛盾,唔知想點。

作者: fannylam    時間: 2005-6-6 02:29 PM     標題: 大家教下我應該點做啦?

唔使咁矛盾架... !! 有邊個唔自私架... !!
知道你岩岩分手唔係好耐 !一定未忘記到以前男朋友架啦~~
完全明白...
令一方面..我又覺得你個男仔 fd對你有"d"野 ... 咪由得佢囉~~  
如果你覺得仲未可以接受佢...你咪同佢講囉~ 比"d"時間大家....
其實你已經係好好架~~ 會理人地既感受.. !!換轉其他... 死人都同佢一齊先...
haha~~  唔使唔知點好架..  知道嗎....??
呢個男仔都識左你好耐架啦  ??  係咪...
如果佢識得你耐既...  一直對你好既.....
咪比佢對你好囉~~  睇下你本身對佢有冇好感架者...
接受佢... 唔接受佢... 你揀啦~~  最緊要係你開心囉~~  ^^
明白未 ??
作者: christywong    時間: 2005-6-6 02:38 PM     標題: 大家教下我應該點做啦?

剛剛經歷了一段傷感的感情未能治癒.......
治癒係需要時間的..........
在這段時間好好諗下在當中的對與錯.........
要懂得學習,懂得反省........
接受新一段新感情係自己控制吧.............
失戀後"迫切"的接受一段新感情
好多可能只係為找一個代替品.......
所以還是不要輕易接受一段新感情吧.............
傷到人又傷到自己.......

作者: tto004    時間: 2005-6-6 03:27 PM     標題: 大家教下我應該點做啦?

不要太傷心啊, 有機會的話多交些男朋友嘛。 多些男朋友才可以找到一個perfect fit!
很後悔以前沒有好好多交一些女朋友。 工作以後很忙很忙很忙, 根本不會可以有那麼多時間去試。 所以嘛••• Go for it!!!
作者: szeszenic    時間: 2005-6-6 03:30 PM     標題: 大家教下我應該點做啦?

岩岩先分手唔好咁急拍拖啦..
其實有時單身都好呀...自由d..
再者你都未放低ex bf.. 如果同佢一齊對佢對你自己都唔公平bor..
唔好再傷到自己又傷到愛你既人ma!
作者: HimCheng    時間: 2005-6-6 04:52 PM     標題: 大家教下我應該點做啦?

其實樓主對佢有無好感??
你覺得同佢可唔可以發展??
如果可以既話...坦白同佢講下~
話佢知你啱啱分左手~
仲未可以忘記到前度男友囉~
如果佢係真心鐘意你既~~
佢會等你~~
若然樓主對佢無好感既...
就唔好理佢喇~~
作者: 火怪    時間: 2005-6-6 05:56 PM     標題: 大家教下我應該點做啦?

點解我同妳 case 一樣都係岩岩分左手 , 禁岩又有一個女仔朋友係身邊陪住自己 .
我仲攪笑 .同一日時間上晏同佢分手.晚上同個女仔Frined手拖手行街 . 但係個心仲係諗住的之前的女朋友 . 不過 .我過唔到自己個關 .
都係等自己真係忘記左之前的女朋友先 !!
唔好唔開心啦 .我開後都好難接受得到.慢慢來啦 !!
我相信下一個會對妳更加好的( 相信我 ).
作者: 呀倫    時間: 2005-6-6 06:35 PM     標題: 大家教下我應該點做啦?

唔洗咁bo!!
失戀就係人都會嫁啦~
你而家去搵令一個人咁o者係自我麻醉
逃避現實要其他人去代替你男友o既位置=.=!
咁唔我嫁ma!!愛你要真心嫁
作者: tac318    時間: 2005-6-6 11:17 PM     標題: 大家教下我應該點做啦?

如果對方係好男仔,佢一定會再等你,你真係可以繼續同佢做朋友先,如果佢趁呢段時間,承虛而入,佢都吾係真真正正好好0者,你同吾同佢一齊都可以再考慮,但e+係一個好好機會,睇0下佢究竟值吾值得考慮佢囉~
作者: freegoman    時間: 2005-6-7 12:59 AM     標題: 大家教下我應該點做啦?

give some a chance that mean give yourself a chance too.  
作者: taoming    時間: 2005-6-7 02:35 AM     標題: 大家教下我應該點做啦?

因剛剛分手而忘不了ex bf 其實是一件正常不過的事情!
若要接受新的戀情,就不要把對方與 ex bf 作出比較,因每一個人也是獨立的個體,沒辦法作出公平的比較。
建議:告訴追求者自己剛剛結束了一段感情,心理上暫時未能那麼快接受新的感情,並要求繼續保持朋友的關係,至於能否發展為情侶,得視乎將來的緣分而定!﹙可順便試試對方對自己的耐性,若發覺對方並不適合自己,則不防用暗示的方式告訴對方。﹚
作者: jack0927    時間: 2005-6-7 02:42 AM     標題: 大家教下我應該點做啦?

其實你點睇未同佢講清楚low!!∼
佢係鍾意你都會俾時間你啦!!∼
最重要唔好拖人,唔係咁就仲傷到佢∼∼
你俾d時間自己收復心情,
依家最忌盲目開始新感情,
咁會對大家都冇好處!!∼
諗清楚自己想點先再諗會唔會接受佢low!!∼
作者: joe198663    時間: 2005-6-7 03:00 AM     標題: 大家教下我應該點做啦?

Relax~ Don't be so worried! 8)
I understand your feeling...
It took a long time for you to recover from your trauma...
And it seems that it is not suitable for you to accept his LOVE now...
In fact you may hurt him if you don't LOVE him with your true heart...
Actually I appreciate the boy's courage...
Since he is so brave to express his LOVE...
It will be great if you can accept him...

I suggest you may tell him your feeling first...
And try to keep the friendship with him...
Even so you can't fall in LOVE with him, you should cherish the precious friendship...
If you don't tell him the truth, you will be very embarrassing to face him...
If you try, he can be your dear friend...
Try to know more about each other...
Maybe he will be your dearest person oneday...

Apart from that, you should try to forget the pass...
Try to look forwards your future...
Although it is hard for you to forget the painful memory, it is worth for you to try...
Actually there are still many choices for you...
Try to  change your pain with the tears shed yesterday into tenderness...
Try to accept the people's LOVE...
Try again...
I believe that your true LOVE will come oneday...

''Like a bird that forgot how to fly...
We forgot how to walk...

Now we may look back on the road..
Which we feel both long and short...

The footprints we left behind...
Are distorted and muddy but we don't regret them at all...
We are proud of them from the bottom of our heart

A bird that forgot how to fly...
Will be able to flap its wings once again...
Just as we could start walking again...''

Wish you find your ture LOVE oneday!! ^_^
作者: pig999    時間: 2005-6-7 01:05 PM     標題: 大家教下我應該點做啦?

好多謝大家俾咗咁多寶貴嘅意見我,
其實我都同佢講過,我需要小小時間,
去平復我自己嘅心情,
去好好咁諗清楚我自己究竟想要d乜。
因爲我覺得兩個人喺埋一齊,唔係中意對方就夠架。
佢話佢會等我,會俾時間我。
但係我怕,最後我都係會將佢同我ex比較。
如果唔係佢,係其他人,我諗我都會毫不猶豫咁應承咗。
只係佢,係一個我好珍惜嘅朋友,如果我咁做,
我就會連呢個朋友都失去埋。
其實,我都未知道自己想點。

作者: taoming    時間: 2005-6-7 10:37 PM     標題: 大家教下我應該點做啦?

下面引用由pig9992005/06/07 01:05pm 發表的內容:
...
如果唔係佢,係其他人,我諗我都會毫不猶豫咁應承咗。
只係佢,係一個我好珍惜嘅朋友,如果我咁做,
我就會連呢個朋友都失去埋。
...
若如您所言那麼珍惜他的話,反而覺得您和他可能「有D野」^^
可能某天您一覺醒來,發現您朝思暮想的已被某君所取代∼
那往事只能回味,舊夢化成追憶...
作者: manman288    時間: 2005-6-8 03:59 AM     標題: 大家教下我應該點做啦?

下面引用由pig9992005/06/06 02:11pm 發表的內容:
半個月前,同男朋友分咗手。
今日有個fd話其實佢對我一直都有d嘢。
問我究竟我哋有無可能一齊。
佢係個好男仔,但係我知道,如果我而家同佢一齊,
...
有d嘢...咁又點ja,甘都分咗手la,,
唸 黎多q餘 la .....佢係個好男仔,
你咪唔好理人la.咪同佢一齊lo ...如果
無好感,,講黎哂氣la...
人地會等你...maybe la...
蘇州過後冇艇搭....唔好怒
作者: angefan    時間: 2005-6-8 09:02 AM     標題: 大家教下我應該點做啦?

下面引用由pig9992005/06/07 01:05pm 發表的內容:
好多謝大家俾咗咁多寶貴嘅意見我,
其實我都同佢講過,我需要小小時間,
去平復我自己嘅心情,
去好好咁諗清楚我自己究竟想要d乜。
...
很好,從你的回應看起來,你很清醒,真的知道自己想要什麼,請努力下去吧!我會支持你的!
作者: ryuen105    時間: 2005-6-8 09:21 AM     標題: 大家教下我應該點做啦?

千萬不要為了忘記一段戀情而投進別一段戀情
要喜歡人家才跟人在一齊
there is wrostest for
給了人家希望
然後拿回去
你就將你的想法跟男生說吧

作者: celiaw    時間: 2005-6-9 02:00 PM     標題: 大家教下我應該點做啦?

由朋友關係開始,可能會比以前開心呢!給大家一個機會吧。

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0