標題: 好想死左去算..... [打印本頁]

作者: AlienVirgin    時間: 2005-5-31 07:21 PM     標題: 好想死左去算.....

搵唔到工~又冇回音~又比屋企人"屈"我冇搵工~
問題唔係我冇搵丫ma~係冇回音丫~
又話我個樣又話我呢樣~
又話我係廢人一個~冇所事事~
我寧願死左去好過~都唔想對住呢d甘既人~
我經常都諗住去死~
我阿媽成日都話寧願冇生我~
(因為佢以為我係男仔黎..點知生左係女仔)
又成日話我蠢....連我家姐都係甘~
如果係甘我死左去~佢地都唔會有d咩野反應~
就算佢地在乎我生死...我已經唔在乎啦∼
好大壓力丫∼我真係頂唔順∼
哼∼我寧願唔做你個女丫∼死左去好過∼
「命該如此 我會認我輸」
I Am Worthless
I Hate my monter
I Hate Myself
I Hate my life
I Hate the whole world
There is no Reason to live

作者: szeszenic    時間: 2005-5-31 07:41 PM     標題: 好想死左去算.....

你唔洗唔開心呀...你可以同佢地講你有搵工...同佢地傾o下丫ma...
唔洗用死黎解決...好傻喔..
你可以搵朋友傾o下..
又可以係度同人傾o下ma..

作者: angefan    時間: 2005-5-31 08:35 PM     標題: 好想死左去算.....

我想我明白妳的感受,每個人生存在世都有他的功課,如果不學好做好自己的功課,就如重復不斷地面對同樣的問題,直到妳學懂自己要學的東西為止。
關於心靈成長這一課沒有人能教妳,只有妳自己可以給自己答案,多看心靈書藉吧!
...
生命是一連串的修行過程,每個人來到這個世界都是為了修行,問題只是他們是否了解吧!
作者: gacktau    時間: 2005-5-31 09:04 PM     標題: 好想死左去算.....

我想知你幾多歲?
讀書成績或者外表如何....?
而且見了什麼工作..?
其實..您有找工..好過很多人的了..
有些人連找工的勇氣都沒有...以經證明了你不是廢人呢~!
人地請不請你...不是你的錯...有時唔請便是唔請..
你家人不認同你...不體諒你...你有無和其他朋友說過
或者同社工說過..?...其實透過溝通..可以令你心情好點的..
而且..死..是逃避不到問題的...你有勇氣去找工...
便應該堅強的落去...證明你不是無找工作...
或者試試找些容易的工做住先...正所謂..
騎牛搵馬.....到時才找第二樣工作吧....
未來不說..說回現在...小弟老實說..不太懂說話..
不過希望可以令你不再胡思亂想落去吧..
記住...命運最終也是自已掌握的...你放棄了便是失敗者..
要取勝不一定要好叻..只要證明自已是無做過後悔的事..
便成功的了...難聽點說...其實你不是廢人..
因為你一出生..便以經勝利了...
萬多條精子中..只有你能成功結合...
還不是第一嗎?......記住...世界上...
能令你開心點的事多的是...只是你向好還是壞那邊想啊~!

作者: 唔話你知    時間: 2005-5-31 09:27 PM     標題: 好想死左去算.....

只要捱過谷底,勇敢地爬起來,就有好日子過..本人好明白你心情,以前有很多不愉快事情發生,,幸好堅持到底,努力發奮總算捱過最黑暗的日子.
堅持下去,只耍自已盡了力,不是你的錯,不要理會別人的看法,未搵到工只不過,
(時機未到),你可以一面搵工,一面進修自已,到圖書館看書或報讀進修班.
祝你盡快走過亦景,迎接將來
作者: browneyes    時間: 2005-6-1 12:01 AM     標題: 好想死左去算.....

跟我有點像~媽為追生男孩而生我~
更慘的是我表現沒姐弟好~他們都是品學兼優的學生~
但你爸媽養你養那麼大~用多少心你知道嗎~
(大概等你也做人母親才知吧)
她給你負氣說話~你也給她臭臉~
這樣惡性循環下去真的沒完沒了~
你也長大了~別小孩子氣~
香港不難找工作吧~只怕是選工作~
你又不是沒知識的中年人~情況應該好多了~
只要努力堅持下去~一定會碰到理想的工作的~
心情真的不好的時候就出門走走~
看看其他人如何生活~或者可以誤出一些事情來~
別把自己收在一旁~這樣只會越鑽牛角尖
作者: freegoman    時間: 2005-6-1 12:09 AM     標題: 好想死左去算.....

Alien Virgin 我明白你的心情,但請不要放棄。我的情况我估比你還差,我大學畢業,十多年工作经驗,都揾唔到工作,但我仍然努力去揾,不放棄,我想明天會更好,所以希望你也不抱怨身边的人,祇要繼續揾功,一定能找到工。共勉之。
作者: chachabb    時間: 2005-6-1 01:08 AM     標題: 好想死左去算.....

人生總有低潮時期,當你捱過後,回頭一看,
這可能只是小事一椿~~~~
要撐下去~~~
你心中有重要的人吧,等於你在別人的心中也很重要的~~~
不要令人擔心你了~~~
作者: joe198663    時間: 2005-6-1 01:18 AM     標題: 好想死左去算.....

AlienVirgin:
Relax! Don't give up!
Actually I understand your feeling...
In fact it is very painful that there is nobody understand you...
And it is a great persure for you to find your job...
So you feel lost, disappointed & hopeless...

However you shouldn't give up since there are many people support you too...
At least, many people are willing to listen to you here...
I believe that you will get better after you share with us...
And your friends are worried about you too...

Actually your family really LOVE you, but they express with a special way...
In fact they attach importance to you...
If they don't LOVE you, they won't remind you any more...
It seems that they are worried about you, so they shout at you sometimes...
You may have a heart-to-heart with your family...
Try to tell them the truth, actually you need time to find your job...
I believe they will accept your explanation & understand your sorrow too...

Apat from that, our life is really precious for us...
Actually everyone have their own worth, including you...
Everyone are hard to find the meaning of life...
If you try to find it, you must get your answer oneday...
So you shouldn't hate your life...
Don't you know how precious our life is?

Today passing by...
Tomorrow we don't yet see...
The past we are holding...
Make our world so wonderful...

The freedom we have...
The choices we make...
The sacrifice we pay...
Make our life so fantastic...

If you give up, you will regret oneday...
Because you have missed too many opportunities...
We will grow up when we face to our problems...
When we overcome them, we will be stronger...

Try to overcome your problem...
If you try, you msut succeed oneday...
And you will know how wonderful our world is...
In fact there many things wait for us to see...

Try again! Actually it is not difficult to find a suitable job...
Wish you solve your problem early & live happily everyday!! ^_^

作者: 20447    時間: 2005-6-1 01:57 AM     標題: 好想死左去算.....

下面引用由AlienVirgin2005/05/31 07:21pm 發表的內容:
又話我個樣又話我呢樣~
...
我又係搵緊工,哈!咁似我嘅情況嘅?我屋企人又係咁話我!一模一樣咁滯!差在冇話我蠢,但就話我咁聰明有手有腳都唔肯去搵野做!成日話我個腦就黎有問題!我都有閃過死的念頭,但只係停留起幻想之中,我一定唔會去死!
千祈唔好去死呀!你的情況已比我好,要死的話都係我先!我仲慘!我係大仔,依家廿幾歲喇!家中父母又年紀漸大,家中的經濟應該開始轉移到我身上,但現在我又失業,無計!早年遇著無良顧主(其實係自己親戚),白做左成年最後佢玩破產,我一個仙人工都得唔到,最近又拎左萬幾銀讀左個課程話有野做,但最後差唔多貼埋錢出黎實習咁滯之後又冇哂下文......遇過兩個無良商人後,令我對就業失去信心!再加上我搵野做要岩自己興趣又要求高而每每碰釘,太多的失敗之下開始對搵工有d恐懼,同時間再加上家人及自己給予的壓力,心情真的很難受!!你有勇氣去繼續搵工真的比我好了!!
我依然能支持到今時今日全因我問心無愧,自己做過甚麼自己知道便可以,再加上我的理想,雖然是有些難受,但就盡量令自己無視旁人的冷言.
聽我說吧!有這處境的不只你一個,在這世上還有很多人陪著你行這條路的!再者我相信,只要生存在世,每人都將會有他要身處的地方要做事,只是時間上的問題!要是死了便一切終結!你不覺得可惜嗎?你不想看看將來努力的成果嗎?留著我們的"老命"吧!
這篇東東花了我成個鐘頭去打的!平時在討論板我不會花這麼多心機去打因為我打字打得很慢又不夠靈活,希望沒有白費我的心血啦!!
p.s:有可能的話真係希望有相同處境的人能出來一起傾下偈互相打打氣!
By同道中人
作者: taoming    時間: 2005-6-1 02:19 AM     標題: 好想死左去算.....

自己是老闆,所以對請伙計總是要求多多,又要馬兒好,又要馬兒不吃草,慢慢找總會遇見你的伯樂。
市面上最吃香的行業為:會計師、專業醫生、財務計劃師
由於要配合大陸市場發展,很多吃香的工作也需要穿梭大陸與香港兩地,所以擁有能夠證明自己能夠掌握兩文三語的證書,例如:普通話能力測試等等,對找文職工作會有很大幫助!
至於飲食和零售行業方面,因業主大幅加租,而出現了結業潮,不過由於有其他新店舖出現,所以亦不愁出路!
若因工作經驗不足的話,薪酬與待遇方面就不能要求太高,在商言商,培訓人才也需要公司的機會成本的。
家庭方面宜多作溝通,若家庭經濟出現困難的話,可先應徵短期或兼職的工作,以解燃眉之急。
May the Force Be With You!不要讓黑暗力量支配您的思想,凡事都應該用積極的態度去面對!

作者: tac318    時間: 2005-6-1 03:53 AM     標題: 好想死左去算.....

我真的希望你能想想angefan給你的留言,
表面上從你口中,你媽媽不愛你,
但其實你們是有很深很深的緣份和感情在當中,
你今生所遇到的人,都不是無端的出現,都是帶著緣份,
何況是身上懷著她的血緣的你~ 明白嗎?
我可以好肯定你媽媽是愛你的,她對你有期望,所以令到她自己失望,
才怪罪於你,沒本是~~ 她不懂得向你們表示愛,這只是她沒你那麼叻吧~
既然你比她聰明,懂事,你就要做得更好些,先原諒她不懂表達愛.......
再以身作則去教懂她怎樣表達愛~ 好嗎?
你能做得到嗎?
不要逃避問題,當問題出現在你面前時,只要你面對它,
它就永遠再不能把你難到了.......
勇敢戰勝問題是人的本能吧,把你的本能都拿出來,
你是最獨特優勝的勇士,只要相信,你就是了........
good luck文字文字文字文字
作者: tac318    時間: 2005-6-1 03:58 AM     標題: 好想死左去算.....

重有.......嘻嘻........吾好怪我長氣........
吾開心,留言同別人傾訴下,
係非常好的,
發洩完就算啦,
新的一天開始,就繼續努力啦~
吾發洩,屈屈閂閂會痴架~
作者: tommyching    時間: 2005-6-1 06:51 AM     標題: 好想死左去算.....

呢位姐姐, 其實呢個世上有好多野都可以搵到錢,吾一定要係一份良好工作。
但如果你真係想死的話,可以試試去做d衰野,例如係打下劫,綁下假,都好。或者可以試下去謀殺曾生or胡生。甘樣死都死得痛快,最起碼會上到頭條(如果係殺人放火的話)。只要你謀殺胡生成功,哈哈哈,盡管你的下場是死,你的名聲將會流傳百世,比個d而家搵到工作而無名的人勝上百足。(這是我個人尋死的方法。)
做乜都好,吾一定要搵到好工,搵到錢要得(妓女除外)。是褔是祸,你自己參透吧。

作者: AlienVirgin    時間: 2005-6-1 10:38 AM     標題: 好想死左去算.....

下面引用由szeszenic2005/05/31 07:41pm 發表的內容:
你唔洗唔開心呀...你可以同佢地講你有搵工...同佢地傾o下丫ma...
唔洗用死黎解決...好傻喔..
你可以搵朋友傾o下..
又可以係度同人傾o下ma..
冇用ga~我一開口...佢就一咪係度"鬧"......
一句都冇聽入耳~一味話我冇搵.......
點講都係甘~

作者: AlienVirgin    時間: 2005-6-1 10:40 AM     標題: 好想死左去算.....

下面引用由gacktau2005/05/31 09:04pm 發表的內容:
我想知你幾多歲?
讀書成績或者外表如何....?
而且見了什麼工作..?
其實..您有找工..好過很多人的了..
...
我會考0分~而且我搵個d都係文員....店員.....
搵左成3個月.........
唔係話等消息..就係等回音.....
咪都係唔得...........我今個月一定都搵到工~
唔係睇你工作經驗..就係睇你學歷.....
如果唔係就會比屋企人鬧到"痴肺".........
P.S唔該哂大家D意見丫∼我要重新"震作"起來

作者: BuTn    時間: 2005-6-1 11:30 AM     標題: 好想死左去算.....

要重新振作就不可以常常將"死"字掛在口邊!!!
因為這樣做會影響你的深層意識,
令你做人變得更負面更消極.
試試這樣做吧:
每天梳洗過後,
對著鏡子,
雙手拍面的對著自己說:
我今天都會加油的了! 努力!!
令自己每朝都注入力量,
不論自信, 運氣, 小宇宙, 大能等等都回到身上!
作者: szeszenic    時間: 2005-6-1 11:45 AM     標題: 好想死左去算.....

其實我之前都好似你咁~ 讀完書之後呀媽成日叫我搵工...
我就成日掛住打機~
其實我都有send d resume 出去ga 不過d人冇回..
點知我不出一個星期就有人請左我..仲做到而定喇
我呀媽都冇話我喇...
當你搵到工...就係最大的証明啦
所以你再比心機...唔好灰心呀!
另外,我有d朋友都會考考得唔好
佢地都搵到工
仲做得好開心tim!
你唔好灰心呀! 只要你搵...一定搵到!!
其實你都可以考慮再讀書or 職業訓練呀! 多張cert 同埋學多d skills搵工都會易d ga!
俾心機啦!!! 加油~

作者: peggy666    時間: 2005-6-1 12:22 PM     標題: 好想死左去算.....

To AlienVirgin :
         我本來係cd-rom一隻,但睇到妳o既說話,迫我無端破例答訕啦,呵呵~~~~勿見怪!
我諗你應該唔係好大,o岩唔o岩?但其實我想講講,當你只睇到你屋企人點樣對你唔好之同時,你有無認真諗過若然你屋企人唔理你唔關心你,佢地又點會比說話你聽比氣你受呢?其實妳屋企人一直都關心緊妳架,明無?如果真係唔理你的話,咁佢地又使乜浪費氣力去話你呢?你最多只能話佢地用錯方法去同你溝通而已!又或者妳試下掉番轉去諗,如果你做人父母時,你個女咁去睇妳o既時候,你認真想一下誰最難受?答案一定係妳屋企人明嘛?再者,我如果係老細,我都唔想請一個唔合群既人做伙記啦,明嘛?因為妳同屋企都合唔黎,妳又點可能同外人同事合拍呢?有時,你真係有認真過去企響對方度諗下的話,你自然會明白一切的,明嘛?不論你認為外間人幾唔明你處境都好,將心比己係最起碼o既做人處事心態黎呀!大個女啦,以後諗野成孰一D,多D同屋企人溝通,不論你認為有多難都好,起碼妳己做好本份先,起碼自我肯定自已,誰是誰非到時又會如何呢?年紀輕輕下下就成日話想死,也難怪你屋企人會咁去睇妳架明嘛?唔好再浪費時間響自己既情緒上啦,只會無了期惡性循環架知嘛?以上我都只係直腸直肚之言,並非惡意或有其他意思架,希望妳唔會介意同誤會啦。^_^
記得唔好再孩子氣啦,成熟一D去睇呢個世界,人都靚D架!
作者: pig999    時間: 2005-6-1 02:16 PM     標題: 好想死左去算.....

其實我之前都有類似經歷架。
嗰陣時,我啱啱大學畢業,又係最多人揾工嘅時候,
揾來揾去,最後,要媽媽幫我揾。
點知份工又唔好,老細刻薄到死。
我一氣之下就無做了。
然後又病咗,要做手術,咗完手術之後,
我一直都喺屋企修養。
初時,媽媽都無咩嘅,但係時間一長咗就好多怨言了。
我其實都有揾工架,只不過係人家唔揾我芝麻。
求職信send咗n封咁多,但係就無人叫我去interview。
嗰段時間,我好多時候都喺屋企訓教,因爲成日覺得好累。
我媽就話我,你夜晚黑去做雞架?
日光日白喺屋企訓教……………..
總之就好難聽嘅說話。
當時都覺得好難受,覺得佢好唔理解我架。
不過,後來我揾倒嘢做了,而且仲要係幾份工俾我揀啊。
所以呢,其實都總會有一個過程,任何事都需要時間嘅。
慢慢來啊,一切都會好架。

作者: vincentlok    時間: 2005-6-1 02:47 PM     標題: 好想死左去算.....

我近來都好小上黍﹐
剛剛係第二度﹐
講完都諗住走﹐
但睇你咁唔開心﹐
都想希望支持你一下﹐
其實今時今日既香港﹐
比起之前經濟真係好左好多﹐
搵工都容易左﹐
可能你咁岩﹐
你搵既工真係要等呢﹐
之前日子唔好既時候﹐
香港好多打工仔﹐
比你仲慘仲難搵工﹐
佢地都係敢過﹐
最後佢地都可以度過難關啦﹐
人地得你都得姐﹐
比D信心自己﹐
天生我才必有用﹐
成績唔好﹐無所謂﹐
搵D學歷唔洗太多高既工羅﹐
你慢慢來啦﹐放松D﹐
唔好比自己太大壓力﹐
我睇你既文章﹐
我覺得你有一樣野值得高興﹐
係你應該唔洗擔心家庭經濟開支﹐
起碼小樣野擔心﹐
以經好好啦﹐
其實你最大既麻惱﹐
我覺得係來自你家人既說話﹐
同埋佢地又唔相信你有搵工﹐
同埋加上搵工又令你好失望﹐
其實你可以似下出外面見下工﹐
因為有多多小公司都無登報紙請人﹐
只係貼街招﹐
我之前都試過敢樣搵到份售貨員﹐
人工都OK啦﹐
其實有好多工你打電話﹐
佢就會比時間你去見﹐
我覺得實際過淨係寄信﹐
因為如果你成績唔係太好既話﹐
寄信作用唔係大太﹐我自己覺得啦﹐
好似香港有幾間大型既電器公司都請人﹐
仲好容易入去做﹐
又唔洗寄信﹐
打過電話﹐
佢就叫你去見﹐
但就可能會辛苦D﹐
你又可以去搵勞工處幫下手﹐
有時同家人溝通多D﹐
但因為時代同成長環境唔同﹐
佢地又未必會清楚你既諗法﹐
佢地可能只係見你多數係家度﹐
又無乜出街見工﹐
所以話你姐﹐姐你都想你好﹐
如果佢地無理你感受敢話你﹐
你更加要做好比佢地睇﹐
話比佢地聽﹐佢地睇錯你話錯你啦﹐
點可以就話想死呢﹐
如果死真係可以解決問題﹐
敢人人都無晒問題啦﹐
問題係要用時間信心同努力去解決唔係用死去解決﹐
快D行動出去搵機會同打多D電話﹐
出去行下人都精神D啦﹐
你D家人又唔會話你咁多﹐
你又唔洗聽咁多添﹐係咪﹐
信自己唔好放棄﹗﹗﹗﹗
希望在明天嗎﹗
作者: 曲巴    時間: 2005-6-1 02:55 PM     標題: 好想死左去算.....

傻豬黎ga... ^0^
有時寄100 封求職信出去都未必有回復, 以前我d屋企人都是咁.
最好的解決方法就是唔好理佢講乜... 自己有自己的生活方式, 今日搵唔到唔代表以後都搵唔到, 搵唔到工咪去讀下書, 增值下自己, 政府又有的資助. 一邊讀一邊搵. 千祈唔好比自己停下來.
just keep your own way , no matter what people may say.
作者: DJ7    時間: 2005-6-1 04:25 PM     標題: 好想死左去算.....

我估你仲好細無雖要說放棄,吾通你覺得收,依個世界真係無人同事可以直得你去愛嗎?誡想想過去開心的時候,你就會發覺原來世界還很美
作者: angefan    時間: 2005-6-1 11:35 PM     標題: 好想死左去算.....

還有,如果你真的想要重新振作,請你將你的照片換成正面的圖樣,不要再hate myself了!這樣會對你與其他人都會有不好的影響。
作者: tac318    時間: 2005-6-2 02:03 AM     標題: 好想死左去算.....

人類是群體的,只要有一個跌倒了,其他的都會上前幫助,
真是好感動,也好慶幸自己也可以當一個人....

作者: manman288    時間: 2005-6-2 07:08 PM     標題: 好想死左去算.....

下面引用由AlienVirgin2005/05/31 07:21pm 發表的內容:
又話我個樣又話我呢樣~
...
好煩ar ,,,,成日d人都話要生要死,
講甘耐都末死,想死ge 人唔會左唸右唸,死埋la,
有好多人day day 都同死神博鬥,,,
而偏偏就有甘多人話要生要死,,,,,
人人都有壓力ge la ...
甘又點ja,,,
個個頂唔順,都要話想死ge 話,,,
甘世界d人死緊半la,,,
你話你係廢人?
你先唔係ar ?
你有去做去搵?
甘你都叫有做ar ?
人地唔請你...
你咪話比自已知......你唔請我你走bo lo ....
呢到個 個唔係一搵工
人地就請你,
我唸呢到個 個曾經都試過比人拒於千里la??
失望過後,,,,,,,咪再搵過la...
成世人甘長??? happy d 甘過la .AlienVirgin唔好甘易睇衰自己,
放棄自己ar ..不然愛你ge 老公點算??
你為左愛你ge 老公一定唔好放棄自己ar ..know ma ~
..唔好再恨自已....
明天會更好ge ?

作者: HimCheng    時間: 2005-6-3 12:34 AM     標題: 好想死左去算.....

其實家人唔支持你...
身邊既朋友都會支時你既!
你睇下呢度幾多會員支持你!!
凡事都有多方面,多角度~~
唔好只係向壞方面諗~~
身邊朋友若然都不能開解你~~
這裏都會有很多人關心你的!!
作者: 天童凱    時間: 2005-6-3 12:17 PM     標題: 好想死左去算.....

你父母不愛你,不關心你, 咁你又邊會咁大個丫
你細個時,
你喊, 邊個叫你唔好喊鍚返你丫
你病, 邊個帶你睇醫生
你餓, 邊個餵你食野丫
不要只記住別人對你的不好.
他們負出有幾多, 你知唔知道?!
有咩好憎丫?! 咁你係咪想都憎生你養你既父母一世丫?
一世都掛住個憎字, 人邊會開心丫! 係咪?!
死, 也不是能解決問題. 只會令你失去晒所有!
當你死後, 先發覺, 你父母, 你家人 為你喊到死去活來, 傷心不已.
那值得咩?!
我當年會考都係得個4分.. 中, 英, 數 三科主科都渣搶.
我都想繼續專讀旅遊業, 因我旅遊業個科係C,,, 同想係呢方面發展!
但亞媽叫我唔好讀,快d出黎搵野做,,話企屋冇錢..
我當時都好唔仲意我亞媽..覺得佢淨係為錢..唔顧我既前途....
當年我搵到5千蚊既人工, 做文員.....
做到狗咁.. 又成日比公司d人屈..又比人指指點點.
4年後既今日, 我既人工過萬!我既位置都得到人認同!
邊個話讀書唔得就一定冇前途?!
諗返轉頭, 亞媽亞爸為我負出既..又邊止我搵到既!
你應該更加去努力搵工!
唔好比人睇死. 要好比人睇!
仲有丫.. 初初出黎做野 係要捱架....!
希望你快d 搵到工!!支持你!
加油啦~!!!
作者: 米飯    時間: 2005-6-3 12:17 PM     標題: 好想死左去算.....

下面引用由AlienVirgin2005/06/01 10:38am 發表的內容:
冇用ga~我一開口...佢就一咪係度"鬧"......
一句都冇聽入耳~一味話我冇搵.......
點講都係甘~
喂喂喂!!!做妳盟友,都唔知妳甘大件事,咪亂嚟呀!
不過睇妳都有D野,logo都冇埋,妳親人既說話,一定
係最到肉的,祇可無奈接受.係一定有仇恨他們,又
會覺得自已無用,我唸呢度冇人可以幫到妳,靠自已
係妳最大本錢,創業能不能呀?
但係我都未見過有D甘長既回覆,有人支持妳架.....
作者: andrewfai    時間: 2005-6-3 01:14 PM     標題: 好想死左去算.....

你唔好唔開心la...
你依家唔開心姐...但唔會一世嫁ma...
做人唔好咁灰...你死左解決到咩...佢地係話你既...你死左佢地咪又係話你...
點解你唔做d野出黎..等佢地唔話你...又可以同佢地傾下....你依家唔開心就話要死...
但你可唔可以擔保你以後都唔開心...你都唔知以後會點la...點解你唔去面對下呢....可能
你會好開心呢...冇人知嫁la....去搵下la.....可能你會搵到嫁...
仲有丫...你依家咁諗...到你大個d..到時你諗番轉頭一定會話自己好傻嫁...你信我la...
送句野比你....
~~~~~~~~~珍惜今天的一切~~~~~~~~~~~~
~~~~因為它是你明天的美好回憶~~~~~~~
作者: Hollyren    時間: 2005-6-3 06:07 PM     標題: 好想死左去算.....

你可以選擇和誰白頭諧老,
你可以選擇和誰稱兄道弟,
你可以選擇換工作環境,
你失敗後可以選擇一撅不振,可以選擇再站起來,
你可以選擇無聊的時候聽什麼音樂,看什麼電視.可以有自己選擇食物的口味....
但是有一樣東西是你別無選擇的!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
那就是.............

那就是你和家裡人的緣分,這是你無法選擇的,你一出世就已經決定的!

無論你喜不喜歡,這段緣分是你在人世的第一段緣,意義重大!

你因為這麼有意義的緣分而去死,值得嗎??????他們罵你是對你的一種磨練啊!
容納家人對你的批評是你人生的重要一課,你現在沒有胸襟容納他們的粗言穢語,以後怎麼面對社會的風風雨雨呢????
你不投身社會就找不到你想找的愛情,友情,體會人生的酸甜苦辣,什麼也沒見過,什麼也沒觸摸過,什麼也沒有體驗過,你就這麼去死,值得嗎???????
為了一口氣,而抹殺自己未來的數以千計的可能性,值得嗎??????

我都見過你發的許多關於外星人的文章,覺得你很有誠意,這麼有誠意的人就這麼去死,值得嗎????你捨得離開你身邊這麼多關心愛護你的人嗎?????????????

作者: AlienVirgin    時間: 2005-6-3 06:08 PM     標題: 好想死左去算.....

下面引用由manman2882005/06/02 07:08pm 發表的內容:
好煩ar ,,,,成日d人都話要生要死,
講甘耐都末死,想死ge 人唔會左唸右唸,死埋la,
有好多人day day 都同死神博鬥,,,
而偏偏就有甘多人話要生要死,,,,,
...
好多謝你呢一返說話丫~^^
不過我未結婚............而且未有老公ga=_="

作者: tokoyo    時間: 2005-6-5 11:05 AM     標題: 好想死左去算.....

你幾歲??
老套講句....
應該知死唔可以解決問題....
照你咁講....可能死...佢地會冇乜野....
我係你....我就會去搵工.....
再唔係就進修....至多半工讀......
搵d$$返黎俾佢地做家用....
咁佢地就一定冇聲出@.@
作者: 呀倫    時間: 2005-6-5 10:19 PM     標題: 好想死左去算.....

咁又唔洗去死O既!!
我都係咁比人話嫁啦
D MISS 都係話我廢嫁!!
咁係咪做D野佢睇!!證明你有D野係得O既LO!!

作者: Butn    時間: 2005-6-6 10:30 PM     標題: 好想死左去算.....

各會員已給了很多意見樓主,
希望樓主能夠細心思考...........
無須再將問題複雜化,
此文上鎖

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0