標題: [請求協助]問一下, 這樣的月薪合理嗎? [打印本頁]

作者: QAQ    時間: 2005-8-19 07:41 PM     標題: [請求協助]問一下, 這樣的月薪合理嗎?

幫朋友問
朋友T, 中七畢業進不了大學暫不打算讀High.Dip
家住柴灣區, 找到一份尖沙咀中餐館的待應工作
試用期3個月, 月薪$6000
試用期後說什麼不排除會加薪
工作時間:週一至週六  10am-11pm....
大家怎麼說? 回應一下.
作者: christhk    時間: 2005-8-19 07:55 PM     標題: [請求協助]問一下, 這樣的月薪合理嗎?

中七, 做13個鐘, 一星期番六日, 即係放勞工假, 講真, 我覺得唔係太合理.... 因為做一個保安員, 小六程度, 有個保安證, 做房屋署既保安員, 番8個鐘, 都有接近6000.... 其實你個朋友可以搵份文職, 做個文員, 番朝9晚6, 都有差唔多6000, 做侍應好辛苦, 番13個鐘唔係個個可以挨得住架...
作者: browneyes    時間: 2005-8-19 08:35 PM     標題: [請求協助]問一下, 這樣的月薪合理嗎?

做其他地方ge待應好過拉~和民個d全職$7600可以考慮下~
再吾係真係去做保安~入職會少人工一d~約6000左右~
不過你過左3個月~你拎到保安証(通常公司幫你申請)咁去d淺水灣之類有錢人地方做保安~大約8000左右~
starbucks都請人呀~成$30個鐘~
何必要做份得$19ge工~慢慢搵好過拉~洗乜咁心急~
作者: 臻霜兒    時間: 2005-8-20 12:45 AM     標題: [請求協助]問一下, 這樣的月薪合理嗎?

薪資是屬於比較低
但其實在外的情況 侍應來說 是差不多的了...
而已做侍應也跟學歷無關~就算是大學畢業還是中三畢業
薪水高低也跟學歷沒關~

作者: maggie35201    時間: 2005-8-20 01:38 AM     標題: [請求協助]問一下, 這樣的月薪合理嗎?

其實我都有一份工,唔算好辛苦,但唔知合唔合你呀

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0