標題: 應唔應該......?=_=" [打印本頁]

作者: AlienVirgin    時間: 2005-4-1 06:43 PM     標題: 應唔應該......?=_="

我前幾日係勞工處見到有一份工"戲院服務員"........... 要求略懂普通話; 略懂英語......... 我send左我既履歷表過去~ 不過我d英語,普通話根本溝通唔到~=_=" 我之前又冇返工經驗.... 但係冇理由係履歷表度寫我不懂英文ga ma? 如果係甘~都冇人請你...........=_=" 今日戲院打電話黎叫我天日去銅鑼灣皇室戲院見工..... 我去唔去見好呢? 死啦~我又冇返工經驗~唔知點面試><" 因為我屋企樓下間ok便利店請人~我又諗住天日去見.........
作者: curious5354    時間: 2005-4-1 07:30 PM     標題: 應唔應該......?=_="

梗係去見啦~~~
去左如果得都唔奇架嘛~~~
如果唔去分分鐘失左個機會...
當然...haahaa...?度宣傳下...
如果你唔mind...我有工可以介紹...
but對女士黎講會辛苦左少少喇...
做企街sales你肯唔肯丫!?!?
相比起企街sales...其實戲院好好架...
又有冷氣涼...又唔洗日曬雨淋...
幾大都去見左工先啦~~~ ^^
作者: mkboy2046    時間: 2005-4-1 08:26 PM     標題: 應唔應該......?=_="

當然要去啦,下下因為無工作經驗就唔做,禁幾時先開始有工作經驗呢?
作者: 橘紫薰    時間: 2005-4-1 09:00 PM     標題: 應唔應該......?=_="

去la~梗係~試下都好ar~ma~
你唔去試下~點會有經驗ja~
作者: FaNnYcKw    時間: 2005-4-1 10:34 PM     標題: 應唔應該......?=_="

見。
就算佢唔請你,你今次o既見工都係一個經驗。
咁當你下次見工o個陣,你都會知大概人o地會問你d咩。
不過見工o個陣有幾點要注意o既:
1) 衣著啦,要著得斯文d。
2) 要注重清潔啦。
3) 如果佢要你帶埋履歷表,記住帶齊,可以o既話,要帶相。
作者: carrie2005    時間: 2005-4-1 10:34 PM     標題: 應唔應該......?=_="

當然去啦~
有邊個會一開始就有經驗架
每個人都有第一次架啦~
你唔試過又點知呢.....
不過.....你既語言方面....
英文同普通話=..=
就自己搞掂啦=.=.
作者: AlienVirgin    時間: 2005-4-2 10:56 AM     標題: 應唔應該......?=_="

上年畢業..諗住一年之後再搵工~ 人工5千幾..有夜車津貼........ 工作係賣飛.小賣部,或其他工作....... 我而家好緊張~唔知點面試><" 唔知佢會問d咩? 我講野又唔係好叻...........=_="
作者: AlienVirgin    時間: 2005-4-2 11:47 AM     標題: 應唔應該......?=_="

點樣自我介紹(見工)............
我講野又唔係好叻∼.......
作者: HimCheng    時間: 2005-4-2 03:19 PM     標題: 應唔應該......?=_="

當然要去啦~
如果你唔去你就一定無機會!!
其實見工好簡單, 只要俾d自信就ok架喇~
自我介紹咪講下你自己既野囉~
佢問既問題可能無特定既答案架~
但只要你答得有頭有路咁就得架喇~~
加油呀!!
作者: chanball    時間: 2005-4-4 12:56 AM     標題: 應唔應該......?=_="

妳其實可以吹波話自己幫過
朋友舖頭賣小食(佢一追問就話
間嘢執Q左),而我見office boy
嗰時都吹波話自己做過跟車,
所以就咁掂左。當然妳一定
要係講大話當食飯嗰類人先得
啦,如果唔係死硬。
作者: be晞    時間: 2005-4-4 05:39 PM     標題: 應唔應該......?=_="

去吧..
英文和普通話唔識都要試試
試可以有機會的..
如果時間不同的話兩份都見
作者: vincentlok    時間: 2005-4-4 05:50 PM     標題: 應唔應該......?=_="

當然去啦
去左先算啦
可能你做得黍呢
未做過你點知呢
比D信心自己
我剛剛出黍做工時
都好似你敢又驚又怕
但想想下未做就驚
日後仲點做呀
你可以一度做一度學嗎

作者: angefan    時間: 2005-4-6 09:35 PM     標題: 應唔應該......?=_="

個人不贊成見工講大話,但可以美化,因為如果講大話的話,就算見成了,被老闆發現也可以炒你。
美化的意思是你真的有相關經驗,但是卻用一些更美麗的形容詞。比如普通文員,學校來說叫書記,名稱高級得多了!比如我以前家裡賣報,又可以說成有零售經驗、客戶服務經驗,但是其實人人都知道賣報紙基本上只是在檔內收銀,名義上跟顧客閒聊,也可以說成顧客服務(與顧客熱落了,的確可以令他們比較喜歡幫襯你),名義上是收銀,也可以說成是零售(的確是在賣東西啊!^_~),說穿了,也不會太讓人反感。

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0