標題: 董建華正式辭去行政長官職位 [打印本頁]

作者: deityxp    時間: 2005-3-10 06:04 PM     標題: 董建華正式辭去行政長官職位

董建華正式辭去行政長官職位
行政長官董建華今日下午5時30分正式宣布,已在1小時前向中央政府請辭。

大家對董建華正式請辭有什麼感想?
作者: deityxp    時間: 2005-3-10 06:23 PM     標題: 董建華正式辭去行政長官職位

我覺得董建華對行政長官這個職位早已不留戀,現在經濟,政局有所好轉,就這個機會請辭,身體問題只是次要的請辭理由,主要請辭理由是他對行政長官一職心灰意冷.
作者: 3129    時間: 2005-3-10 06:24 PM     標題: 董建華正式辭去行政長官職位

董建華下台是一件好事吧=.=,希望新特首可以得人心之餘更可引導香港比之前更好~~~
作者: benchan    時間: 2005-3-10 08:05 PM     標題: 董建華正式辭去行政長官職位

下面引用由deityxp2005/03/10 06:23pm 發表的內容:
我覺得董建華對行政長官這個職位早已不留戀,現在經濟,政局有所好轉,就這個機會請辭,身體問題只是次要的請辭理由,主要請辭理由是他對行政長官一職心灰意冷.
恕小弟直言﹗
我覺得你也蠻好笑﹗
如果董伯伯對官職心灰意冷的話﹗
不會在當政協副主席啦~~難到這份工作沒有當特首時的工作壓力大嗎?
你知不知道當政協副主席~等於升職了呢?
如果兩個職務一起當的話~~想想???~~我相信壓力大到連你的身體也會有毛病~~﹗
更何況是董伯伯呢?再如果身體有毛病的話~能以佳的狀態管理香港嗎?
我再一次相信~你跟大部分人也不能吧?﹗
董伯伯的辭去讓我覺得婉惜~~希望下屆的特首能把香港管理得更好吧﹗
最重要是人人有工開﹗經濟一天比一天更好吧﹗

作者: 蘿莉魂    時間: 2005-3-10 08:10 PM     標題: 董建華正式辭去行政長官職位

下台是眾望所歸,曾生上台亦是眾望所歸.
好明顯這兩年屬實習期,做得好就做夠十二年,唔係就BYE BYE.
作者: benchan    時間: 2005-3-10 08:15 PM     標題: 董建華正式辭去行政長官職位

下面引用由31292005/03/10 06:24pm 發表的內容:
董建華下台是一件好事吧=.=,希望新特首可以得人心之餘更可引導香港比之前更好~~~
3129兄﹗
你說﹕董建華下台是一件好事????????
我弄了半天也弄不明白你所講的意思﹗﹗﹗
你能講清楚是一件什麼好事嗎???
講出來~讓我們討論一下吧﹗看看你指的是哪件好事﹗
等待著3129兄的解答~~謝謝﹗
作者: manman288    時間: 2005-3-10 08:24 PM     標題: 董建華正式辭去行政長官職位

下面引用由deityxp2005/03/10 06:23pm 發表的內容:
大致上認同deityxp ga 話,講真,長時間成日比日鬧.
是問邊個人會唔覺有壓力.是問邊個人會唔覺身心疲累?
頭先大家有無睇無線電視湯家華講咩?
聽完佢講個句.真係有d嬲同極之反感?
湯家華對董生說出刻薄之批評.話董生用身體問題請辭.令人難以信服類似)ga話
俾身在北京嘅趙善波講咗一句﹕
「類似係.湯家華你唔好甘無良心..你唔好..講得咁刻薄)類似)ga話
當堂湯家華尷尬地以笑遮醜。不個佢塊面唔會紅都算夠鎮定囉。
...湯家華真係無良心...佢maybe唔需要講好話贈比董生聽,
但呢一刻需唔需要用佢小人之心黎猜度董生請辭ga理由...
同佢需唔需要呢一刻用佢無良心ga心 講埋d咁刻薄ga話??

作者: 凌少xling    時間: 2005-3-10 08:48 PM     標題: 董建華正式辭去行政長官職位

香港有7成人口都想董生下台,(雅虎新聞有講)
但係我相信有5成都唔知董生做錯咩,人云亦云,
講真,面對金融風暴,sars,h5n1等等,
唔通所有野都真係關晒董生事咩?
如果冇佢,我地會有cepa,會有經濟進步?
其實呢幾年經濟差,都唔關佢事,整個亞洲都受到金融風暴影響,
大家睇下日本,到依家都未解決到,但係佢地國民有包容,
我地ge董先生呢?
澳門既何先生相比下來,好似好好多...點解呀?
澳門要面對既問題比起香港相對少咁多,
難道亦低好多,當然容易得多啦...
最後,我想問問各位支持,希望董生下台既人,講下點解支持,
唔好淨係識話佢拖累經濟丫,比d證據出黎!
唔好無知咁人云亦云,
講真,董先生究竟做錯咩丫...
直接或間接拖累經濟,點令香港人生活差丫?
作者: tonyboyhk    時間: 2005-3-10 08:53 PM     標題: 董建華正式辭去行政長官職位

下面引用由benchan2005/03/10 08:05pm 發表的內容:
下面引用由deityxp在 2005/03/10 06:23pm 發表的內容:

恕小弟直言﹗
我覺得你也蠻好笑﹗
如果董伯伯對官職心灰意冷的話﹗
不會在當政協副主席啦~~難到這份工作沒有當特首時的工作壓力大嗎?
你知不知道當政協副主席~等於升職了呢?
如果兩個職務一起當的話~~想想???~~我相信壓力大到連你的身體也會有毛病~~﹗
更何況是董伯伯呢?再如果身體有毛病的話~能以佳的狀態管理香港嗎?
我再一次相信~你跟大部分人也不能吧?﹗
董伯伯的辭去讓我覺得婉惜~~希望下屆的特首能把香港管理得更好吧﹗
最重要是人人有工開﹗經濟一天比一天更好吧﹗
升做政協副主席根本是明升暗降,政協副主席的職責是制訂,通過及監督各項政策的施行,擔任此位的多為知名商人或退休高官,說白了只是政治機構裏的一個棋子,職位的繁重及負責程度又怎能和需要每天處理香港各項決策,對每樣決策都有最終責任的行政長官相比?
此位是中央給予董最後一個禮物-體面的下台階,以顥示董是因為個人理由而離開,而非因為中央的不滿而被逼請辭(如果個人能力有問題,你還會邀請他離任後擔任一個"表面"上比原來職位更高的職嗎?)
作者: 藤原拓海    時間: 2005-3-10 08:54 PM     標題: 董建華正式辭去行政長官職位

***** 板主模式 ***** 該文章已被管理員轉移,請點擊這裡查看

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0