標題: 迷網!!!!! [打印本頁]

作者: 呀倫    時間: 2006-4-17 11:12 PM     標題: 迷網!!!!!

小弟今年會考!但成績一向欠佳
呢個問題早就令我心煩不安!驚唔可以原校升讀!
近日我更鐘意左一個女仔!為了容易接近佢!
我收左佢做我個妹!我一直想同佢講
但一直都冇咁o既機會!
如果佢唔鐘意我而我講左
驚會連朋友都冇得做!
而家一諗到升唔到番原校見唔到佢就唔知點算!
我可以點做呀!!??
作者: gacktau    時間: 2006-4-17 11:31 PM     標題: 迷網!!!!!

小弟今年會考!但成績一向欠佳
呢個問題早就令我心煩不安!驚唔可以原校升讀!
近日我更鐘意左一個女仔!為了容易接近佢!
我收左佢做我個妹!我一直想同佢講
但一直都冇咁o既機會!
如果佢唔鐘意我而我講左
驚會連朋友都冇得做!
而家一諗到升唔到番原校見唔到佢就唔知點算!
我可以點做呀!!??
第一,你這麼大個人,還要會考了,
        還玩這樣幼稚的遊戲嗎?
         什麼阿哥阿妹阿爸阿媽真的蠻無聊。
第二,愛一個人真的難以開口的話,
         你只會等到得個【吉】。
第三,如果你怕說了無得做朋友,
         係藉口。
          天真得很,難道你不說,一世係朋友你又會開心?
第四 有勇氣表白,比起自已不敢表白而眼見她被別的追到手,
          那一樣會痛苦點?
第五,後段你話怕【升唔到番原校見唔到佢就唔知點算!】
         你係為了追女仔而讀書的話,我會祝你考唔到好過。
         你要知道這是儒愛。
第六,讀書是個人問題,你把感情問題拉在一起只會煩到頭爆。
第七,讀好書才追女仔吧,反正你現在船頭驚鬼、船尾驚賊。
         又做左所謂阿哥,你讀唔讀到原校你都可以找她嘛。
第八,最後回題第一,早知自已力有不足,何不一早讀好點。
         要記住【不是不能也,而是不為之。】
        唔係讀唔成書,而是自已無盡力去讀,無得怨天尤人。
作者: joe198663    時間: 2006-4-18 02:59 AM     標題: 迷網!!!!!

呀倫, 放輕鬆一點!
我給你一些建議吧! 希望可以幫到你...
要清楚, 你是一個學生, 就是要清潔你應有的責任...
你要考好會考, 拍拖的事情還是容後再談吧!
請好好想清楚你當前最重要的事情, 就是先好好應付會考!!
只要你會考成功, 你就可原校升讀的話, 試試以此作個目標...
這亦是你當前最大的目標, 只要向著這目標前進, 你就不會感到迷惑...

而只要你成功原課升讀的話, 就是可以向你心儀的對像表白...
由此可見這一次會考對你來說是有著雙重的意義, 是多麼的重要...
也許你會覺你的成績一直欠佳, 但並不化表你會在會考中落敗...
只要你這一刻還肯去付出努力的話, 你就是不會輸, 至少你戰勝了你自己...

雖說距離會考的時間不遠了, 但不要焦急...
現在的你要給自己所學的來個整理,
盡量在這段時間內作多一點溫習, 以彌補不足之處...
要緊記, 只要你肯去嘗試, 一切並不會遲...
在此祝你會考成功!! ^_^

作者: sgrlto    時間: 2006-4-18 04:55 PM     標題: 迷網!!!!!

我同你的成績應該差無幾分!!
雖然我能夠原校升讀....
我同意gacktau會員的講法,你只會等到得個【吉】。
你有膽收佢為妹妹,點解無膽表白呢??
你比我還好,我沒有跟我的暗戀對象談過一次天添啦
作者: porkchophell    時間: 2006-4-18 09:11 PM     標題: 迷網!!!!!

其實你覺得學業重要還是兒女思情重要呢!
我覺得不論如何會考都比現在你喜歡的女生還重要.
第一:
你可以擔保有機會和她一起後不會分開嗎?
第二:
你有自知之名知道自己成績差是一個好事.
可以盡力去做到最好嗎! 盡了力得不到成績自己也不會怪自己吧!
第三:
能在原校升學與否和那位女生真的這麼重要嗎?
第四:
怕表白, 有聽過說就可能有50% 機會, 不說就1% 都無.
相信你應該先分輕重, 才去想一下感情事吧!

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0