標題: 容許我在此講幾句 [打印本頁]

作者: 法國皇帝    時間: 2006-6-10 06:12 PM     標題: 容許我在此講幾句

各位覺唔覺得cyber X開始老化,cyber X全盛時代已經過去,我由02年開始做會員到今時今日,我覺得0405年係cyber X最黃金時期,跟住漸漸走入衰退(食老本),我認為係因為會員不再post文章討論,有時更爆發對罵戰,話題欠缺新意,cyber X已經沒有多大推動力去吸引人去成為會員,當然我都期盼cyber X愈做愈好!!!!!多謝各位觀看
作者: 鬼仲    時間: 2006-6-10 07:40 PM     標題: 容許我在此講幾句

我十分之同意你既講法...!!!!!!!拿破崙
作者: gacktau    時間: 2006-6-10 10:01 PM     標題: 容許我在此講幾句

一個地方有興旺,有衰落,
是正常的事。
加上網上世界好去處多的是,
會員登記了,
也不一定會登入嘛。
現在人數可算是有,
但認真討論的又有何多?
看的蠻多,卻回覆頗少....
也不怪得,太多人喜歡轉貼文章後一走了之,
文章有了,但卻沒有討論價值。
年代變遷,接受現實好了。
作者: 法國皇帝    時間: 2006-6-10 11:11 PM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由gacktau2006/06/10 10:01pm 發表的內容:
一個地方有興旺,有衰落,
是正常的事。
加上網上世界好去處多的是,
會員登記了,
...
幾年前CyberXo岩o岩個個都好踴躍發文章,同回應(我都係其中一個)在此樂而忘返,依家CyberX可有可無咁款!!!!!!
作者: gacktau    時間: 2006-6-10 11:20 PM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由法國皇帝2006/06/10 11:11pm 發表的內容:
幾年前CyberXo岩o岩個個都好踴躍發文章,同回應(我都係其中一個)在此樂而忘返,依家CyberX可有可無咁款!!!!!!
的確,過去風光日子,
只有回味的份兒嘛。
多次事情反複,
很多舊會員對網站大失信心、誠意。
又很多舊會員因為網頁更新時,
誤解網頁倒閉。
很多都沒有上去閒聊而已。
我記得登記做會員時好像有一項為,
填寫【醫貓】地址以作為【Cyber X-Files靈異論壇】活動通知。
何不用回名會員的【醫貓】,
定期把網頁的近況或行動通知些無上來很久的人?
其實在這說也好像只有我倆的討論而已...【怪怪的感覺】=''=

作者: 法國皇帝    時間: 2006-6-10 11:35 PM     標題: 容許我在此講幾句

我自爆我以前o係呢度叫sos,但係比人話我狂灌水,把我封印住(禁止發言),至此我不再對CyberX有任何熱心,雖然我對科學好有興趣,我不會分享我ge心得,後來我搵到個比CyberX更多元化網站,自此我好少再黎CyberX啦!!!我當時介紹過好多friend黎呢度做會員,後來網站改革,好多舊會員唔滿意新制度而離去,種下衰退原因!!!我講完啦
作者: 靈異simon    時間: 2006-6-10 11:37 PM     標題: 容許我在此講幾句

創網之時我不到18歲
現在都22
工作,搵錢,事業
隨左我,大家都會大
唔係凈係我有工作.....
唔係凈係我會忙
大家都有自己的事
大家都忙
如果你感到可惜,不妨出分力帶動討論
感謝支持
作者: 法國皇帝    時間: 2006-6-10 11:46 PM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由靈異simon2006/06/10 11:37pm 發表的內容:
創網之時我不到18歲
現在都22
工作,搵錢,事業
隨左我,大家都會大
...
我想,但係網站太多限制,回覆字數,使用條款咁,呢樣亦係令會員卻步原因之一
作者: 靈異simon    時間: 2006-6-10 11:50 PM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由法國皇帝2006/06/10 11:46pm 發表的內容:
我想,但係網站太多限制,回覆字數,使用條款咁,呢樣亦係令會員卻步原因之一
我覺得欠缺監管先係問題
高峰時期由我親自監管比現在更嚴
作者: 法國皇帝    時間: 2006-6-10 11:54 PM     標題: 容許我在此講幾句

我認為可以倣效其他網站,一個好網當然會有呢種問題出現,好平常
作者: soso128    時間: 2006-6-11 12:07 AM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由法國皇帝2006/06/10 11:35pm 發表的內容:
我自爆我以前o係呢度叫sos,但係比人話我狂灌水,把我封印住(禁止發言),至此我不再對CyberX有任何熱心,雖然我對科學好有興趣,我不會分享我ge心得,後來我搵到個比CyberX更多元化網站,自此我好少再黎CyberX啦!!!我?..
法國皇帝 ...我也是03年會員!你講得冇錯在04-05年是Cyber X 最有氣氛既時間!我對歴吏是最愛看,只因自己沒學問在這才可學到同看到,但沒回覆!因不懂才沒發言,只是不懂為有只看同學習,令我已學會了很多歴吏故事!是我在這裡的得益!
至於 (禁止發言)我也試過...因初入會未能了解才犯錯!我去管理人解釋了他知我是新人給了我機會,那我以後便小心D免再犯錯!其實管理人也會照顧新人既!法國皇帝...你多來發表文章啦!我第一個會回覆你的!(如我看到)...OK!^^~  

作者: gacktau    時間: 2006-6-11 12:12 AM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由靈異simon2006/06/10 11:50pm 發表的內容:
我覺得欠缺監管先係問題
哈哈....開始有一點討論的感覺,
是好事來唷!!
我覺得嚴有嚴玩,受不了不玩,
也沒有問題,留在這必有因。
如果因為不喜歡被管制,倒不如自已開個黎玩。
個人而言,有規矩才有進步。
我去一些別的網站【台灣的網頁為多】,
看到有灌水,但同香港的有點不同。
別人灌水得來,方向是搞笑居多,
但香港的....唉....【是真正的灌水】。
說的話多無意義加上搞笑不像搞笑,
搞氣氛又不似。
所以是個人質數問題,
平心而論,有規則可減免不少麻煩,
說到底也是對會員有利多於壞。
而我認為這裡的問題,
集中兩項居多【宣傳】、【文章】。
作者: 詠春仔    時間: 2006-6-11 12:15 AM     標題: 容許我在此講幾句

正如上面的大俠所言
限制太多的緣故吧
要熱鬧就不能太多限制
有些會員被罰一次就不想再來討論(不好意思或失去發言信心)
當中我有朋友就是這樣不來的
大家都戰戰兢兢的發言
加上站內討論的東西大都「飽和」了
什麼奇聞怪事大都討論得七七八八
是導致CyberX衰退的重要原因
這也是正常的
這也不只有CyberX是這樣

作者: 法國皇帝    時間: 2006-6-11 12:17 AM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由soso1282006/06/11 00:07am 發表的內容:
法國皇帝 ...我也是03年會員!你講得冇錯在04-05年是Cyber X 最有氣氛既時間!我對?吏是最愛看,只因自己沒學問在這才可學到同看到,但沒回覆!因不懂才沒發言,只是不懂為有只看同學習,令我已學會了很多&...
02年ge我(sos)因為當時已經唔係新人,我仲賤格到係咁send pm問候藤原拓海,因為佢係咁話我灌水!!!先至會禁止發言.........就算佢唔記得,我都要係度講番句對唔住!!!!!!!!!!
作者: soso128    時間: 2006-6-11 12:19 AM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由靈異simon2006/06/10 11:50pm 發表的內容:
我覺得欠缺監管先係問題
靈異simon 大人一D都唔嚴...(現時)但有點意見!可否從開>>>問非所答!!!讓會員有丁點兒娛樂同考考自己既知識能力!至於那些(出術人)相信大人同管理人也清楚誰人所??若有會員在答題出術可以用....>>>永不可在{問非所答)內...>>答題只可出題!大人這樣可行嗎?{問非所答)其實有好多會員贊成重開的,大人考慮下好嗎?
作者: 法國皇帝    時間: 2006-6-11 12:20 AM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由gacktau2006/06/11 00:12am 發表的內容:
哈哈....開始有一點討論的感覺,
是好事來唷!!
我覺得嚴有嚴玩,受不了不玩,
也沒有問題,留在這必有因。
...
因此呢幾年無咩點黎呢度回覆
作者: gacktau    時間: 2006-6-11 12:27 AM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由法國皇帝2006/06/11 00:20am 發表的內容:
因此呢幾年無咩點黎呢度回覆
不打緊,現在開始多點來發文同回文。
討論一下多點東西,
大家至少沒有那麼閒悶嘛。【我...變了灌水...哈】
至於soso也有說,
重開比試區也有幫助,
其實出術者,蠻容易看得出啦...
多數懶得改名....是是旦旦打堆數目做名字那些=''=

作者: 法國皇帝    時間: 2006-6-11 12:32 AM     標題: 容許我在此講幾句

盡量啦,因為我其他論壇有d版務要處理..........
作者: soso128    時間: 2006-6-11 12:39 AM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由法國皇帝2006/06/11 00:17am 發表的內容: 02年ge我(sos)因為當時已經唔係新人,我仲賤格到係咁send pm問候藤原拓海,因為佢係咁話我灌水!!!先至會禁止發言.........就算佢唔記得,我都要係度講番句對唔住!!!!!!!!!!
哈哈哈!法國皇帝...我都係比>>>藤原拓海<<<禁止發言!但我Pm他解釋了我是新人,他回覆我話{只此一次你以後小心D啦!}那時真感動,他是個明理的人!法國皇帝事件已過多年,不要放在心啦!你話>>>我仲賤格到係咁send pm<<<我倒不覺得喎!唔明就要問呢!你多上來吧!把你身邊怪事或其它事件如開心的給大家分享!不開心在這也有會員為你解答分釋啊!我也有看你(sos)post 的,支持你再次回來呀!^+^~~
作者: soso128    時間: 2006-6-11 12:52 AM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由詠春仔2006/06/11 00:15am 發表的內容:
正如上面的大俠所言
限制太多的緣故吧
要熱鬧就不能太多限制
有些會員被罰一次就不想再來討論(不好意思或失去發言信心)
...
詠春仔...這個我也有同感!沒有大家支持又何來討論呢?至於你話>>>限制太多的緣故吧,要熱鬧就不能太多限制,有些會員被罰一次就不想再來討論(不好意思或失去發言信心)...我須是03年加入,但也試過一時大意在>>>大中華版用廣東話發言而被删掉回覆及被管理人警告!我覺得好醜便再不敢再去>>>大中華版了!使到我在閒聊版也慣了用文言文發言!哈哈哈!^+^~
作者: 法國皇帝    時間: 2006-6-11 01:22 AM     標題: 容許我在此講幾句

o岩o岩打?一篇有關大洪水ge文章,係呢2年黎第一篇,大家入去歷史秘異討論下
作者: 羅偉成    時間: 2006-6-11 09:58 AM     標題: 容許我在此講幾句

一切己成過去。
我也風光一時......
被人禁言?我可被禁過4次耶。
作者: curious5354    時間: 2006-6-11 11:39 AM     標題: 容許我在此講幾句

umm...希望大家係平心靜氣咁討論...
個人黎講以前cx係比較嚴
即係我初初成為會員果陣
寫日都驚寫錯野或者態度唔好比人插
所以都跟足規舉去出文回覆
結果一次比人插都未試過
頂多只係比人話我灌水係微
但都好快比我積極ge態度搞番掂
所以只要跟足規舉就唔洗驚啦
至於依家嚴唔嚴就見仁見智啦
我個覺得一代新人勝舊人
佢地做得managemant就一定有辦法搞好cx
每個人處理手法唔一樣冇得比較
若果因為以嚴格手法令cx復興
依一點將會係managemant上一大錯誤
若以過寬鬆手法令cx復興
依一點亦會係令cx繼續走下坡ge一個原因
既然managemant方面要取中和點
作為會員亦都冇必要向管理層施加過份ge壓力
始終佢地正職唔係cx管理員
佢地都有工作有私人事要處理
唯一可以做就係作為會員ge我地
討論風氣好重要
其實唔洗理會嚴唔嚴格
只要跟規舉玩
真心善意地提出個人意見
同其他會員會分享下就可以喇
當然要排除果d CD ROM啦
我會認為網上討論平台係唔會有飽和ge一日
因為每日都有新會員
雖然同一個idea但係可以有好多種唔同ge表達方式
新會員可以體會到同一個topic以唔同方法表達ge效果
所以話網上討論平台係唔會飽和架
除非有d會員過份到copy and paste人地ge野又冇比自己意見啦
毫無疑問有時候太嚴會令會員流失
但係每個地方都有屬於佢地ge規舉架
只係習唔習慣ge問題之嘛
好似番工番學咁一樣都要遵守公司條款同校規
自然去到一個網上討論平台都要守規舉啦
所以話只要做好本份認真討論根本唔洗怕
真金不怕紅爐火
其實只要大家係認認真真去對待一篇文章認認真真咁討論
cx人流係唔會走下坡架
就係因為有太多人出埋d無厘頭文章
又唔好笑又冇意義擺明係灌水王
搞到其他會員好無癮所以先冇乜人黎
或者有黎唔回覆即所謂ge CD ROM囉
過左去喇好多野都
不論係會員錯又好
以前managemant錯又好
whatever
做好依家ge自己
cx先再可以跑番起架~~~
加油啦!!!
作者: 雷.仲恩    時間: 2006-6-11 12:02 PM     標題: 容許我在此講幾句

其實都唔可以話係邊個既問題。當然個問題係好多野夾埋。有cx既cancer,就算醫番好都元氣大傷。cx就係元氣大傷左。
人係會變既。as simon said大家都忙。以前所謂既大家都忙,都總會有幾個人坐鎮搞起個壇,依家當然係有一部份人忙。但最大既原因係以前既事令大部份舊人對呢度失左信心。
依家會出聲既都係前既一輩囉...
作者: 法國皇帝    時間: 2006-6-11 01:18 PM     標題: 容許我在此講幾句

我仲記得以前宗教區日日都打仗,你插我.我斬番你,我日日都入去睇表現,似足mk街頭做show.咁依家咪取締哂,呢樣其實係好ge,好多會員都知,後來CyberX有人搞分裂,邊個會大家心知,又有一段時間站長唔想維持落去想關站!!!!真係好多事發生
作者: curious5354    時間: 2006-6-11 01:36 PM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由法國皇帝2006/06/11 01:18pm 發表的內容:
我仲記得以前宗教區日日都打仗,你插我.我斬番你,我日日都入去睇表現,似足mk街頭做show.咁依家咪取締哂,呢樣其實係好ge,好多會員都知,後來CyberX有人搞分裂,邊個會大家心知,又有一段時間站長唔想維持落去想關站!...
既然依d係歷史就由得佢啦
我地成日攞番件事掛喺咀邊都無補於事架
最緊要係跟住落黎大家係齊心為cx著想
而唔係為左自己地位而喺cx入面打滾
我地要做好榜樣比其他會員睇
有好文章就要盡自己最大能力去搵料回覆
咁樣cx討論風氣先會有好轉
人流就自自然然會跑番起啦
作者: 法國皇帝    時間: 2006-6-11 02:09 PM     標題: 容許我在此講幾句

搞番起要好漫長時間,個個區d文章十年都係咁,日復日無新文章,咁會員都失哂興趣,真係要整番多d問答遊戲,可以ge話個個區都整個問答遊戲,咁樣有機會增進人流

作者: TinaWater    時間: 2006-6-11 02:17 PM     標題: 容許我在此講幾句

論壇網站是一個給大眾分享的平台, 要搞好一個網站, 就要團結一致地有了解及服務大眾的心;
若然當中有人抱有私心或貪權的話, 已經不能夠團結為大眾服務, 網站的質素固然會下降;
到這情況, 有些人會選擇離開是非之地......這也是網站人流大幅下降的原因之一.
作者: 百葉窗    時間: 2006-6-11 02:37 PM     標題: 容許我在此講幾句

不知大家有沒有間中重看自己很耐以前的留言,而我有時都會這樣做,我由此察覺到我以前的發表大多是一句起兩句止,旁人眼中我的三言兩語可能是廢話,但我每句說話都經過思考才說的...(離題= =)我覺得cyberx既限制不算嚴,或許是大家拿別的網站的寛鬆條例來比較.
作者: 法國皇帝    時間: 2006-6-11 03:04 PM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由TinaWater2006/06/11 02:17pm 發表的內容:
論壇網站是一個給大眾分享的平台, 要搞好一個網站, 就要團結一致地有了解及服務大眾的心;
若然當中有人抱有私心或貪權的話, 已經不能夠團結為大眾服務, 網站的質素固然會下降;
到這情況, 有些人會選擇離開是非?..
我當日都選擇離開,亦都有好多人同我一樣
作者: porkchophell    時間: 2006-6-12 12:54 AM     標題: 容許我在此講幾句

小弟也知道論壇好像比以前沒有這麼熱鬧.
其實也因為是時代的轉變. 人的口味不同了.
以前的會員大多都會找資料, 做research去出論文.
而所有人都有思前想後地去解答.
但現在少了這種風氣是因為很多人都覺熱門話題重要.
有學術的反變成了次要. 慢慢變成人們不加思考就去轉貼文章.
或是一篇有意義的文章因為不熱門所以放棄討論.
這是我覺得舊會員和新會員的分別.
我自己有時也覺得很灰, 就像想了很久才出一個題目.
但到頭來因為不是一些熱門話題. 像巴士阿叔那種人人知人人講.
變成一篇癈文.
但我相信這個時期會改變的.
只要會員有你這個心.
大家一定支持的.
作者: chung1219    時間: 2006-6-12 08:47 AM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由法國皇帝2006/06/10 06:12pm 發表的內容:
各位覺唔覺得cyber X開始老化,cyber X全盛時代已經過去,我由02年開始做會員到今時今日,我覺得0405年係cyber X最黃金時期,跟住漸漸走入衰退(食老本),我認為係因為會員不再post文章討論,有時更爆發對罵戰,話題欠?..
我也有同感 , 尤其特別是 0 5 年真係好多人來這
裡 , 當時收費文章最多 $ 5 0 代幣 , 當時我有一日
從收費文章得來的代幣竟然達 $ 40000 代幣 ....
到了 0 6 年 , 一日有近 $ 10000 代幣已算很好了。
我在這裡出文是最多 , 以往都經常有會員叫我出
文 , 所以才出了那麼多 , 但其實今年也有不少會
員叫我出文 , 我把網址給了有些會員 , 有些向我
說怕中毒 , 有些要求我翻譯執字 post 出來看 , 經
常這樣令我累透了。
任何事也會有極限 , 所以我今後會盡量只 post 自
己喜歡的主題 , 以往平均 2 日 post 一篇 , 現在可
能隔兩個星期至 post 一篇 .....

作者: chung1219    時間: 2006-6-12 08:54 AM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由soso1282006/06/11 00:19am 發表的內容:
靈異simon 大人一D都唔嚴...(現時)但有點意見!可否從開>>>問非所答!!!讓會員有丁點兒娛樂同考考自己既知識能力!至於那些(出術人)相信大人同管理人也清楚誰人所??若有會員在答題出術可以用....&...
我絕對認同妳的說話 , 在我眼中的 simon 亦
不算嚴 , 多少都有 d 人情味。
作者: xavierleung    時間: 2006-6-15 02:53 PM     標題: 容許我在此講幾句

有時候一些事的發生令到有一些熱心出文的會員感到心灰意冷
例如俾人話洗版,出風頭之類.........真係無野好講
我雖然不算是老會員,但在cx亦有一段時日了
有一段時間我沒有再上來了,只是有一次偶然既機會
看到一些會員用心所出既文章,才重燃我上來的意欲
所以他們對網站著實重要,可是偏偏有些人對他們作出一些不必要動作
令他們再沒意欲出文,這實在可惜
作者: 紫千雪    時間: 2006-6-20 05:23 PM     標題: 容許我在此講幾句

規則嚴峻 , 不過是律縱慾之人。若安守法規 , 一切不也是相安無事嗎 ? 禁言 , 封印 ( 封鎖ip ) , 不過是對君子之法 , 防不了小人。自知有何不對 , 略改就好。世界 , 總沒可能大同 , 若真有大同 , 也就無區分了。
下述引用自TinaWater2006/06/11 02:17pm 發表的內容:
到這情況, 有些人會選擇離開是非之地......這也是網站人流大幅下降的原因之一.
 承如 Tina 姐 所言 , 要有了解 , 且需是深入而確切的了解 , 而非一知半解 ; 也要無私 , 不是要摒棄一切私慾 , 而是要在出現爭論時 , 以最客觀 ( 大眾的主觀 ) 的處事態度評鑑。
 當然 , 人誰無慾 ? 有人貪財 , 有人嗜權 , 種種是慾。不同之所在 , 只是貪的方式 , 物 , 有所分別。選擇離開的人 , 未必是因自慚 , 未必是因失望 , 也可以是靜候。
 要再度復興不易 , 卻不難。在於心所安何處 , 動以何行。之不過 , 人與人之間 , 弊於相互猜忌 , 且有利己則行 , 無利己者惡。如此 , 選取於心。
 比方說 : 在一帝國內 , 皇帝欲退位讓賢 , 心中有意讓位於四重臣 , 洋心軍機、木偶宰相、福臉尚書、雲影狀元 , 各司其職 , 各有其法。
 木偶宰相 - 人如名 , 冠冕堂皇下只為空竹木偶 , 盡管其以忠正示旁人 , 事實亦不過是被擺弄的一只盤上卒。
 雲影狀元 - 輕如飄煙 , 難以統帥 , 縱使日後能掌兵符 , 國亦危矣。
 洋心軍機 - 洋外為異邦 , 古人云 :「 非我族者 , 其心必異。 」雖非全對 , 但剛好能表達此為大臣的內外心思。「 借 」天子威名令諸侯之造詣 , 遠勝曹孟德之學。
 福臉尚書 - 雖不比洋人異心 , 但所差亦不遠 , 朋比為奸 , 卻示人以弱 , 何等金玉其外也。以民之血肉養己 , 難怪福臉。
 國少有外患 , 弊於內憂。皇帝雖非聖人 , 卻以心易之 , 凡事張心比己 , 易地而處。如此仁君 , 願意相信臣下性本皆善 , 奈何惡賊眼朝天 , 行惡亦臉帶善容 , 當道之日 , 國不亡 , 帝室亦永無安寧 , 天下無太平也。
 故事後如何 , 相必不用說明了吧 ? 智者當知。
 日下自無「 日不落之國 」, 若求長存於心 , 流芳百世 , 也許 , 只有逐步而居。

作者: Dun    時間: 2006-6-21 03:40 AM     標題: 容許我在此講幾句

長話短說...
呢度既規則的確係比較嚴(比起出面多數forum)...
但調低管理程度並唔係吸引瀏覽既好方法...
咁樣有更大機會令會員平均水準下降...
質量我諗應該比數量重要吧(當你去過D管理唔多掂既forum,呢個感覺更強烈)...
若果一定要執行只適宜限制響某一區(如吹水區)...
或者我講講我留意到既野...
以前cyber x有好多探險為主既文章非常精彩...
好似大中華板有位朋友出既探險post我都一定追(唔太記得作者名字,好似叫XX旅行社)...
可能係我少上黎喇...
發覺好似少左好多呢類post...
或者係探險隊既主力成員而家比較忙喇...
其實呢類post俾人感覺都係D專業既人先出到...
多D呢類有圖有文字既探險文章會吸引唔少人...
重開問答遊戲都好...
有趣得黎又學到野...
以前問題區有個個名係A字頭既會員姐姐問既中文/歷史問題真係好正(好難)...
不過管理上又會多野做左...
唔知管理員是否足夠...?
有時少左人上黎可能係因為real life多野做姐(我都係)...
就黎暑假應該瀏覽人數又會開始多番...
樓主唔駛太擔心少左人既問題...
收筆了口水太多...
作者: vincentlok    時間: 2006-6-27 01:30 AM     標題: 容許我在此講幾句

其實都好正常﹐CX都有左咁耐﹗有好多話題都講過﹗我之前都時不時發言﹐但時間長耐左發覺有好多新POST﹐其實同舊POST既話題差唔多﹐敢我都只係睇都無回覆﹗因為覺得沒有意思﹗我覺得依個問題唔係重要﹗相反更加能夠知道邊D先係對CX有心既會員﹗何況有好多其他既網站係用其他既野吸引網友﹗例如下載MP3﹐成人網頁﹐下載電影等等﹐所以能夠吸引多D人去﹗
CX就如一個朋友一樣﹐唔洗要日日有野講﹗到有野講時就可以講﹐知道她還存在就足夠啦﹗其他野唔需要理咁多啦﹗
作者: soso128    時間: 2006-6-27 03:11 AM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由羅偉成2006/06/11 09:58am 發表的內容:
一切己成過去。
我也風光一時......
被人禁言?我可被禁過4次耶。
羅偉成 -VIP ...恭喜你先啦!已成為VIP ^*^~
我也想知你被禁言多天才解禁?{只好奇問下}...可想而知你是那麽喜愛在 Cyber X啦!4次禁言...唉!好多都不會再來了,事實Cyber X 是個好論壇...有好多主題很值得看,我也因此原因才上來觀看各大高手文章,真的學到很多東西,3天不能登入已令我很失落,希望大人你多些發表給大家看啦!  

作者: soso128    時間: 2006-6-27 03:15 AM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由gacktau2006/06/11 00:27am 發表的內容:
不打緊,現在開始多點來發文同回文。
討論一下多點東西,
大家至少沒有那麼閒悶嘛。【我...變了灌水...哈】
至於soso也有說,
...
gacktau -VIP ... 相信好多會員如你,我都贊成有比試區!
這有助增加趣味同思考,是個不錯地方!

作者: soso128    時間: 2006-6-27 03:24 AM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由chung12192006/06/12 08:54am 發表的內容:
我絕對認同妳的說話 , 在我眼中的 simon 亦
不算嚴 , 多少都有 d 人情味。
chung1219 ... 哈哈哈!Simon...佢以前就好惡...{因我初入Cyber X 見佢駡人駡得好勁}**~ 但佢又真係好勁喎!無論任何事都有佢見解及理據,難怪他是本論壇>>>壇主啦!不過佢現在好忙也很小上來,只有在早上或晚上8-9時左右才見到他!希望壇主多些出題!給大家討論...討論 !
作者: Aphrodite    時間: 2006-6-27 01:46 PM     標題: 容許我在此講幾句

無法心想事成,這可是人之常情。
cx對我而言當然沒有以往的重要,
如同simon所說,大家也會大,大家亦會忙。
當年的熱情,滿心的期待、玩樂等等都隨時間而流走。
舊人的熱情消失,對cx固然是一大影響,但這亦是理所當然的事。
沒有新人接替這才是要點。
我也曾經說過,現實生活已經夠煩了,假若回到家中,
還要千思萬想的找論點,找論証…這豈不是比現實生活更累更煩嗎?
這個,也是沒有新人的一大重點。
很久以前…butn大人曾說過…cx是一個論壇的反例子。
從來這樣的討論、鬼怪主題的論壇都不能興旺起來。
其實也許當初,是我們這班奇怪的人…不覺辛苦的,
玩起這比現實更煩累的事。
比試區方面...@,@
要是重開我也沒多時間出題吧..但應該還會參與的
說實在..我的身家也是由此而來。
作者: ezratse    時間: 2006-6-28 11:41 PM     標題: 容許我在此講幾句

網站總會有起落的,就算結束也不是一件出奇的事!!
如愛神君所言,人會長大的,以後有自已的生活,不能只活在網絡世界,當時論壇之興往,只是一班喜歡古怪靈異事物之人所創出來之異數吧!現在各有各忙,沒心找到論點或論題討論。
說一說千雪之故事
大家認為,內憂真是國家邁向滅亡的主要原因嗎?各大臣就算如果弄權,也不能買得人心,帝國不穩,應是人心不歸之故!沒有了內聚人民之力,怎能國泰民安?
作者: JammyLee    時間: 2006-6-29 06:20 AM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由Aphrodite2006/06/27 01:46pm 發表的內容:
無法心想事成,這可是人之常情。
cx對我而言當然沒有以往的重要,
如同simon所說,大家也會大,大家亦會忙。
當年的熱情,滿心的期待、玩樂等等都隨時間而流走。
...
青黃不接麼? 當然了。
畢竟世上沒有那麼多的怪人會廢那個心機去討論。
CyberX的興起就是剛好有一群怪人在同時同空下遇上。
要寧普通人成為怪人,要非常長的時間和耐性 (羅偉成就是一個好例子)
但怪人卻可以無聲地離去。
所以﹐要再次有那麼多怪人在一起,實在是不容易做到。
Simon的說話應驗了。人總會長大,會變。
我在中學時可以一天花最少六、七個小時在這裡回覆、討論、和管理,還樂此不疲。
但這已經不可能了。兩年多如斯的生活﹐所有人都會有倦的一天。
要把現在和過去相比﹐這是不可能的。
人們總會懷緬過去﹐但同時亦要展望將來。
但﹐誰來背負將來呢﹖
這裡會不會再次有一班怪人同時出現呢﹖
作者: 紫千雪    時間: 2006-6-29 03:06 PM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由ezratse2006/06/28 11:41pm 發表的內容:
網站總會有起落的,就算結束也不是一件出奇的事!!
如愛神君所言,人會長大的,以後有自已的生活,不能只活在網絡世界,當時論壇之興往,只是一班喜歡古怪靈異事物之人所創出來之異數吧!現在各有各忙,沒心找到論點或論題討論。
說一說千雪之故事
大家認為,內憂真是國家邁向滅亡的主要原因嗎?各大臣就算如果弄權,也不能買得人心,帝國不穩,應是人心不歸之故!沒有了內聚人民之力,怎能國泰民安?
 國亡未必敗於戰敗 , 傷財。惟敗於無心。人無心何行 ? 君無心何仁 ? 國無心 , 何況 ? 故事的未來 , 國不亡 , 四重臣當道 , 恐怕天下百姓只能活於惶恐之中。自古天朝多敗於弄權者之手 , 皆因其身無心居中。

不知道 , 在此有多少人看過 GetBackers 這一部漫 / 動畫 ? 若有 , 想必一定聽過「 MAKUBEX ( 中譯 : 馬克貝斯 ) 」他的大名吧 ! 也該知道在「 雷帝 - 天野銀次 」初次離開「 無限城 」以後 , 他是如何控制「 無限城 」下界層的人吧 ? 鄙人于上述所說的 故事 , 四位重臣其中二位 - 洋心軍機、福臉尚書 , 他們的腦筋雖不比「 MAKUBEX 」, 可其殘酷的手段絕不遜色於「 MAKUBEX 」的傀儡控制術。
 國不成 , 不獨是上界層的官員弄權 , 也不止於窮兵黷武 , 國不成 , 有許多因由 , 但是 , 國亡只有一重因 , 惜鐘愛弄權之臣與無大智的宦官只能敗其國 , 而不能興其國也。
 試問當今天下 , 有誰能比上民心所歸 ? 又有誰能比上清朝的和大人的弄權手法 ? 如此想要擺弄 , 那就隨緣吧 !

作者: 羅偉成    時間: 2006-6-29 06:05 PM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由soso1282006/06/27 03:11am 發表的內容:
我也想知你被禁言多天才解禁?{只好奇問下}...可想而知你是那麽喜愛在 Cyber X啦!4次禁言...唉!好多都不會再來了,事實Cyber X 是個好論壇...有好多主題很值...
這種事忘了......
不過沒錯好像是一年內的事。(一年禁四次......哈哈哈)
怪人,我現在應該做不了,沒心沒力,
何況也要工作(暑期工罷)
的確,從前我可以留連這裡二三小時,
現在,只有兩三分鐘罷了......

作者: 反反白    時間: 2006-6-29 11:00 PM     標題: 容許我在此講幾句

不知為何的~
當每次再踏入cx~總有很多的感慨~
如以上各前輩之言~
從前的日子,的確令人有無限的依戀~
而,現在的日子,或許就是人所說的"風光背後"!~
的確~現在的日子,比較困難於找尋到一班"同伴"
可以一起的討論,找資料,互相發表意見&疑問~
我自覺我是一個不曾努力發表的小會員~
而且~當初的加入~是因功課上的巧合而路經此處~
但~~~~~~~~~~至今一直期望~
可以有一眾的"新同伴"~去發掘以及增加cx的發展能力~
作者: chung1219    時間: 2006-6-30 08:45 AM     標題: 容許我在此講幾句

下面引用由soso1282006/06/27 03:11am 發表的內容:
我也想知你被禁言多天才解禁?{只好奇問下}...可想而知你是那?喜愛在 Cyber X啦!4次禁言...唉!好多都不會再來了,事實Cyber X 是個好論壇...有好多主題很值...
禁言 4 次 ? ! 唔係? ? 哈哈 ∼ 成少竟然是如
此固執的人 , 佢跟我又多一個共通點喇 !
順便多謝羅偉成介紹相册 , 雖然容量細 ,
不過點都講聲唔該 ! ^^
下面引用由soso1282006/06/27 03:24am 發表的內容:
chung1219 ... 哈哈哈!Simon...佢以前就好惡...{因我初入Cyber X 見佢?人?得好勁}**~ 但佢又真係好勁喎!無論任何事都有佢見解及理據,難怪他是本論壇>>>壇主啦!不過佢現在好忙也很小...
佢以前就好惡 ? ! ?人?得好勁 ?
我可不知道啊 ! 我就試過?佢 ....哈哈 ∼ 但
當時未跟佢係盟友 .....
哩個網主梗係『把炮』啦 ! 我平時好少讚人....
佢都為哩度搵唔少資料 , 但有部份文章無附照
片 , 不過都算唔錯架喇 ! 嘿嘿 ∼

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0