標題: 有冇人養過海馬 [打印本頁]

作者: exlwdkajcer2    時間: 2004-12-8 01:17 PM     標題: 有冇人養過海馬

有都吾出奇,我想問80蚊1隻海馬bb,抵吾抵,我有一個大魚缸,總好係比人用咁小既魚缸養住,有冇人養過嫁?
作者: exlwdkajcer2    時間: 2004-12-8 01:19 PM     標題: 有冇人養過海馬

教教我丫,咁多位人兄,plx,我吾識養
作者: wingwing514    時間: 2004-12-8 02:04 PM     標題: 有冇人養過海馬

***** 板主模式 ***** 該文章是管理員從大自然另類接觸轉移過來的!
作者: 小C    時間: 2004-12-8 02:14 PM     標題: 有冇人養過海馬

咁你知唔知海馬適應的生態環境是怎麼樣?
最起碼的,牠們是吃什麼東西賴以生存的呢?
不要買一個小生命回來,然後活生生的把牠餓死啊!
愛牠的,便由牠在大海中生活吧^^
作者: love4over    時間: 2004-12-8 02:40 PM     標題: 有冇人養過海馬

點解你買既時候唔問埋既,
你如果問佢地我諗佢地都應該會答你既...
作者: *Darius    時間: 2004-12-8 05:08 PM     標題: 有冇人養過海馬

曾在通菜街購入數尾,但價格較為便宜,
每尾只需三十元,而且是成年的。
飼養方法簡單容易,首先海水鹽度要適中(緊記別用廁所水!)
而水則須潔淨清澈,以及人造水流不要太強。
最後,食物方面:可餵飼一些小蝦,小蝦大小則視乎海馬體積而定!
(可在一般水族店有售)

作者: TWKCO    時間: 2004-12-13 08:32 PM     標題: 有冇人養過海馬

我很多年前曾養過一隻,但很快便死了.我已多年沒有看到有海馬出售了.
作者: sheunglin    時間: 2004-12-13 10:00 PM     標題: 有冇人養過海馬

如果比我我會
將佢放入大海~~~~~
作者: 藤原拓海    時間: 2004-12-17 11:05 PM     標題: 有冇人養過海馬

***** 板主模式 ***** 該文章是管理員從動物緣轉移過來的!
作者: 阿斯蘭З薩拉    時間: 2005-3-20 10:34 PM     標題: 有冇人養過海馬

養海馬真係咪聽過,但係養水母,唔知大家聽過咪呢,多數呢d罕有ga野都好難養...
作者: huisiutung    時間: 2005-3-21 01:30 AM     標題: 有冇人養過海馬

下面引用由阿斯蘭З薩拉2005/03/20 10:34pm 發表的內容:
養海馬真係咪聽過,但係養水母,唔知大家聽過咪呢,多數呢d罕有ga野都好難養...
水母唔難養....但要買一個水溫計同一個水的鹽分計來保持水溫同水的咸度。
作者: joe198663    時間: 2005-3-21 02:47 AM     標題: 有冇人養過海馬

Where can we buy it? ^_^
I am so interested to keep 海馬 as a pet...
Since it is a special fish, it's appearance is so interesting...
Its face is really like a horse and its body is like a dragon...
However, I think it is difficult to keep as a pet...
Since it is more suitable to live habital...
I like topical fish so much, I also keep them at home...
Do anybody feel interested with topical fish? ^_^

作者: ezratse    時間: 2005-3-21 11:54 AM     標題: 有冇人養過海馬

下面引用由exlwdkajcer22004/12/08 01:17pm 發表的內容:
有都吾出奇,我想問80蚊1隻海馬bb,抵吾抵,我有一個大魚缸,總好係比人用咁小既魚缸養住,有冇人養過嫁?
您好
在下無養過海馬,因為太煩人,而且有養過海馬的朋友說好易養死!
另,樓主請在引相片後,說明相片出處,這相是在下影的,是一條有缺陷的鱷魚!(好像同海馬沒關係)
作者: lok95600    時間: 2005-3-21 07:01 PM     標題: 有冇人養過海馬

海馬耍喂風年蝦仔/活餌
注意水質,要有野比佢固定
作者: ckg719    時間: 2005-4-13 09:25 PM     標題: 有冇人養過海馬

if you the frist time to keep fish as a pet,
i recomment you don't buy, cause it very difficult to pet!! for the professional 2!!
they too easy to die!
or you very good at pet fish.
作者: gacktau    時間: 2005-5-13 11:50 AM     標題: 有冇人養過海馬

我之前養過....嗯...都有3個多月..
海馬是海龍魚的同類,尾會卷附在海藻上,行固定性生活。
游泳時,直立身體,擺動胸鰭和背鰭,游泳前進。
海馬長度約7.8公分至19.5公分。
海馬分佈在東南亞溫帶和熱帶淺水域中的海草、紅樹林和珊瑚礁內。
以浮游甲殼類為食。感或買些活豐年蝦和蝦仔切成肉粒(不然反俾活蝦咬傷)
海馬既無爪牙也跑不快,只有靠保護色來避開敵人的捕食。
海馬善於偽裝,是欺敵的高手。牠們跟變色龍一樣,
有隨著環境變色的能力。當牠們發現情況危險時,
不但立刻變成與四周同樣的顏色,而且偽裝成跟周圍環境一樣的東西,
使敵人不易察覺。牠們有時藏匿在海藻之中,
有時偽裝成珊瑚的模樣,這就是牠們存活的本事。
所以魚缸內要有多點海草啊~!

作者: 野原•新之助    時間: 2005-5-15 04:54 PM     標題: 有冇人養過海馬

下面引用由exlwdkajcer22004/12/08 01:17pm 發表的內容:
80蚊= =?......唔好買呀....比人昆$.....柴灣d海馬唔洗20蚊都有一隻==.=="
作者: jooe    時間: 2005-5-22 07:17 PM     標題: 有冇人養過海馬

格吓價好喎!
我見過有人養過,但係好似一幢野咁,無 Animation.

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0