標題: [分享]大家怕什麼小動物 [打印本頁]

作者: ezratse    時間: 2005-1-13 01:12 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

[這個投票最後由ezratse在 2005/01/13 01:14pm 編輯]

各位好,小動物嘛!有時真是好可愛好得人鍾意的,不過人心中總有死穴,會怕一兩種動物的,今次想問問大家,驚什麼會在身邊出現的小動物?可以的分享一下為何會怕牠?先謝謝各位!

對了,記得是能在身邊出現的啊!不然說獅子老虎人人都會驚!!
作者: ezratse    時間: 2005-1-13 01:19 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

在下先說,我最怕最怕最怕最怕最怕最怕最怕最怕狗的,不是一般的大狗,我連西施等小狗看到也會驚,可能大家說我是男的,咁大個人怎會怕小狗狗?但這可是我心中不能解的結啊!我小時給狗追過,那隻狗還聰明到會下樓梯追人的,之後我便好怕狗,試過二十來歲時被狗追到哭(^_^請不要說出去!)哈!很失敗是不是!!。
作者: hippies    時間: 2005-1-13 01:24 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

好驚好憎spiderrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!!!! 好唔友善我覺得spider 本身個外型!

作者: 靈亞    時間: 2005-1-13 01:29 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我最最最驚的是蜘蛛!!尤其是那些身細細但腳長長,而且輕飄飄的!!!!
我一見到蜘蛛就會不斷尖叫...(死蜘蛛都好驚!)
我也不知道為何會這樣,真的好驚!!
作者: 紫千雪    時間: 2005-1-13 01:35 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

其實 , 鄙人是個動物癡 ...... 只對人免疫 ( 微笑 )。真的要說 , 也只能說是不喜歡而不是怕。昆蟲類 , 經常出現在鄙人的周邊 ( 基於鄙人所居處是郊區 ) ......
 最印象深刻的一回 , 就是早前緩步跑的時候 , 前面忽然掉下了一只蛛兒。呆了三秒 , 然後就是繞圈跑 ......
作者: cow911cow    時間: 2005-1-13 01:44 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我最怕的是迎面飛來的昆蟲,試過上堂時有隻蜜蜂飛到我的頭上,弄得我十分不好受,又不能撥走,等了差不多十分鐘才飛走
作者: fioncat1219    時間: 2005-1-13 02:13 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我好驚螞蟻,唔係一隻係一堆,諗起都打冷震..........
作者: bobo20082020    時間: 2005-1-13 02:21 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我最怕就係小強..無論大.細.會飛不會飛的都超驚...就萛係假既都嚇到死~"~!!!!
作者: 小闊闊    時間: 2005-1-13 02:23 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我逢是昆蟲我也怕…爬蟲類也是…
不論牠們只是一隻甚至一大堆…
我見到就會嚇得發瘋…
牠們實在太細了…
我想是怕牠們會爬到我的身上…
顏色也相當可怕—黑色、泥黃色……
還要曉飛來飛去…
又多腳…
發出怪聲和臭臭味……
貓狗反而一點也不怕…
可能因為我覺得牠們面目沒有昆蟲和爬蟲類可憎…而且既較大隻,
又較可愛抵死…
魚…我的最愛…
雀仔…要看看是什麼種類…
我討厭那些鴿和其他「奇特鳥」…但我是不怕牠們的~!!
麻雀仔反而頗喜歡,
跳跳下的,
細細粒… ^^

作者: heos    時間: 2005-1-13 03:00 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我最怕??,因為它外形不討好,又神出鬼沒,又經常係垃圾堆出現,有時候它會亂飛!
勁勁勁勁討厭……
作者: Aphrodite    時間: 2005-1-13 03:11 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

其實..我覺得蛇是最可怕的...
虫那些東東..拼上了命的話我想也可應付得來..
可是..蛇就可怕的了..
我上次看discover channel..有些蛇的毒液能隔空攻擊的...
逃走也逃不了吧..=.=
作者: love4over    時間: 2005-1-13 04:24 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

蜘蛛......蜘蛛一定係第一.....
佢d腳又唔知想點咁喎,仲有最核特既就係佢d眼....
幾廿隻眼一齊望住你喎.....
見到都嚇親....
最mind既都係佢點解會有咁多隻腳架.....變態架!!!!!
我細個嗰陣見過一隻仲大過我個頭既蜘蛛...嚇屎人咩.....
後左幾年之後我喺屋企仲見到一大揸細既白色bb蜘蛛....
嚇到我周圍彈.....你都唔好話唔得人驚.....
作者: ezratse    時間: 2005-1-13 05:00 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

下面引用由love4over2005/01/13 04:24pm 發表的內容:
蜘蛛......蜘蛛一定係第一.....
佢d腳又唔知想點咁喎,仲有最核特既就係佢d眼....
幾廿隻眼一齊望住你喎.....
見到都嚇親....
...
我細個嗰陣見過一隻仲大過我個頭既蜘蛛??????????????
雖說是在您細個嗰陣,但是說大個您個頭就真是好大隻,您話是單計個身,還是計埋八隻腳打開?如果只是謹計個身那真是快要成精了!
我見過在家自已出現不是買的蜘蛛連腳有手掌打開那麼大,給我用掃把打死了!!
作者: jpm    時間: 2005-1-13 05:53 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

昆蟲類…==真的很怕…
看到一兩隻螞蟻,我都感覺是爬到身上…”毛管棟”
不過我不怕蟑螂@@…
只是細小的昆蟲,看起來很噁心的就很怕了。
作者: kakairis    時間: 2005-1-13 06:21 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我最最最怕的是小強就算是死的我也怕得避開它,其如的我最怕是會飛的昆蟲我就連蝴蝶和飛蛾都怕的可能會飛的昆蟲總是時常亂飛的在地的可以拍死它
作者: 真理    時間: 2005-1-13 06:22 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

最怕的是狗和蟲...是非常非常之害怕!!!!
細個係鄉下見到d流浪狗...鬼死咁大隻!!!!
條脷又突哂出黎...仲差d比佢咬到...驚到我暈...
蟲就應該係先天恐懼...見到佢地個樣都反胃!!!!

作者: manman288    時間: 2005-1-13 07:38 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我最怕最怕最怕??.............見到?? 我就會不斷尖叫.........
誇D GE 話...............還有D暈過去GE FEEL
總之毛管棟哂LA .......=_=||||||||||||||||||||||
作者: Aphrodite    時間: 2005-1-13 08:12 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

下面引用由ezratse2005/01/13 05:00pm 發表的內容:
我細個嗰陣見過一隻仲大過我個頭既蜘蛛??????????????
雖說是在您細個嗰陣,但是說大個您個頭就真是好大隻,您話是單計個身,還是計埋八隻腳打開?如果只是謹計個身那真是快要成精了!
我見過在家?..
如果有手掌這麼大的蜘蛛..應該全身都有毛了吧..
要是我見到..我早就嚇暈了..=.=
不過怎樣也不夠我媽媽厲害...記得以前小時候在家裡見到蟑螂..
我媽媽一時間找不到『拖鞋』...那怎麼辦呢??
她就『徒手』把蟑螂打死了............=.=(我呆了....)
作者: benchan    時間: 2005-1-14 06:27 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

其實我對有生命既小動物都不會怕~~﹗
怕的是死了的沒有生命的小動物﹗~~
看著它一動不動~~眼睛翻白眼等等......場面令人嘔心﹗
作者: 落葉    時間: 2005-1-14 07:17 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

下面引用由ezratse2005/01/13 05:00pm 發表的內容:
我見過在家自已出現不是買的蜘蛛連腳有手掌打開那麼大,給我用掃把打死了!!
哈哈!打蜘蛛!我有經驗.
是去宿營的郊外,特別多昆蟲.當時一隻如你所說,手掌般大的,
哇..跑得很快..「的的搭搭」,不斷換腳跑,我一直手拿拖鞋在房裡追打.
然後我就站定,看牠往哪走..
牠卻停在房裡的角落.憑我有點近視的好眼睛對準---一飛,
拖鞋已經擲中蜘蛛.還被我踏死了.
想來,勇氣從哪生?哈!
即時成了房裡英雄.
且談我的最怕.
是物型較小,一條長身體加幾條足的類似生物.
如四腳蛇,蜥蜴..
天,一隻小傢伙在爬爬走走,樣子可惡..
可恨我卻怕,而不敢去打.
遜..
作者: 靈亞    時間: 2005-1-14 08:21 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

下面引用由落葉2005/01/14 07:17pm 發表的內容:
哈哈!打蜘蛛!我有經驗.
是去宿營的郊外,特別多昆蟲.當時一隻如你所說,手掌般大的,
哇..跑得很快..「的的搭搭」,不斷換腳跑,我一直手拿拖鞋在房裡追打.
然後我就站定,看牠往哪走..
...
剛好相反~我最最最最怕蜘蛛....
但是很喜愛四腳蛇~~次次看都會追著牠走。

作者: 玥雅    時間: 2005-1-14 09:38 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

什麼寵物我都不怕 只怕小強~_~!!!
作者: christhk    時間: 2005-1-14 09:50 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

其實貓狗我唔單止唔怕, 仲好鐘意添..... 至於蛇蟲, 由怕變成習慣, 我住村屋實有啦.... 係覺得老鼠比較恐怖....
但係我覺得魚最嘔心呀, 尤其係金魚, 對眼突出黎, 我連惦都唔敢惦d魚, 而我老公唔食魚, 我都好小食 (好彩)..... 今日睇倒網友post張人面魚, 當時我食緊早餐, 係牛丸, 突然覺得有陣陣魚腥味, 然後差d嘔左出黎, 實在太恐怖.....
我真係比較奇怪, 得我選怕魚(金魚), 哈哈.....
作者: z9413    時間: 2005-1-15 12:07 AM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

會飛小強、蝴蝶、蜜蜂認真驚,它們好核突!!!!!
作者: ezratse    時間: 2005-1-15 10:43 AM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

下面引用由落葉2005/01/14 07:17pm 發表的內容:
是物型較小,一條長身體加幾條足的類似生物.
如四腳蛇,蜥蜴..
天,一隻小傢伙在爬爬走走,樣子可惡..
可恨我卻怕,而不敢去打.
哈,講開四腳蛇,我細妹都好好好怕,每次在家一出現,便會大叫啊哥!!...或啊媽!!之後便哭出來!
嘻,唔好彩的是她大學是讀生物的,這學期還要解剖一條差不多的爬蟲類!她已叫我call 定白車!!
作者: 靈幻斯理    時間: 2005-1-16 01:19 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

下面引用由christhk2005/01/14 09:50pm 發表的內容:
其實貓狗我唔單止唔怕, 仲好鐘意添..... 至於蛇蟲, 由怕變成習慣, 我住村屋實有啦.... 係覺得老鼠比較恐怖....
但係我覺得魚最嘔心呀, 尤其係金魚, 對眼突出黎, 我連惦都唔敢惦d魚, 而我老公唔食魚, 我都好小?..
我都好怕魚&昆蟲,但不是蜘蛛,蟑螂與螞蟻,是....蝴蝶,我也不知為什麼∼
作者: 鬼畜潮?吹★    時間: 2005-1-17 05:16 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

動物方面我就驚大丹,狼狗,鬥牛犬等有攻擊性的狗隻;
昆蟲方面就驚會飛的如有毒針的蜂類,有翅膀的大蟑螂等~
作者: 室女座    時間: 2005-1-20 12:33 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

沒有所謂特別害怕的動物,基本上衝向我的都會先退後走開再殺死彧捉起來
P.S 本人養過蛇、蠍子、蜘蛛、變色龍、兔、松鼠狗、龜、魚、蟹、倉鼠、天津鼠、龍貓、雞仔、鴨仔、雀……
作者: 樹皮    時間: 2005-2-13 06:56 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

下面引用由ezratse2005/01/13 01:19pm 發表的內容:
在下先說,我最怕最怕最怕最怕最怕最怕最怕最怕狗的,不是一般的大狗,我連西施等小狗看到也會驚,可能大家說我是男的,咁大個人怎會怕小狗狗?但這可是我心中不能解的結啊!我小時給狗追過,那隻狗還聰明到會?..
你唔係呀化???真呀???你真係給狗追過呀???
我就話狗狗不知幾可愛呀!!你試下想像下一隻kwail 的狗係你面前,
我諗你一定會慢慢行過去添```
作者: ezratse    時間: 2005-2-14 10:07 AM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

下面引用由樹皮2005/02/13 06:56pm 發表的內容:
你唔係呀化???真呀???你真係給狗追過呀???
我就話狗狗不知幾可愛呀!!你試下想像下一隻kwail 的狗係你面前,
我諗你一定會慢慢行過去添```
恐懼這東西,很多時不能用常理解釋的!我怕狗是怕所有的狗類生物,可能到講得唔清楚,那次追我的是一隻……松鼠狗!
作者: vling2884    時間: 2005-3-18 10:52 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我好鬼無用,甲?,蜘蛛,老鼠,四腳蛇.....乜都驚!試過有次隻甲?(識飛既)入左廚房,即刻call晒兩個細佬番屋企拍左佢~
作者: HimCheng    時間: 2005-3-19 08:12 AM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

所有昆蟲都好核突...
尤其是深色o個d...
雖然唔係怕...但係見到會迴避下...(有時見到想嘔...)
作者: cyclops    時間: 2005-3-19 10:42 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

其實我怕蟑螂...[看到時會發瘋抄起能拿的東西瘋狂亂打...<--這是暴力行為阿...] 不過怕的原因是..."好髒"...[處女做的潔痞性格阿...] 不然其實我各種蟲類都有拿來飼養過的說... 昆蟲都滿可愛的阿...而且有的花紋都很有意思...[好像和一般人不大一樣...= =] 生氣時的甲蟲是比蟑螂可怕.<--咬人不會放口的...兀口兀...可是蟑螂還會飛~~[而且都往人飛...]
作者: 阿斯蘭З薩拉    時間: 2005-3-20 10:30 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我最憎係蛇,因為軟林林,想起都驚,好在冇見過真蛇即...
作者: polly∼*    時間: 2005-4-23 06:04 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我最最最驚ka係果d6隻腳以上ka生物∼
特別係小強...
hahaha∼∼
作者: POSHIGURE    時間: 2005-4-23 06:24 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我最怕是『小強』><,特別是牠在飛的時候就更怕。
作者: ¥→紫藤←〒    時間: 2005-4-24 09:49 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我最怕看到蜘蛛和蟑螂了!有一次看到了蟑螂還跑到椅子上大哭呢!!
作者: easka    時間: 2005-4-25 10:16 AM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

蜘蛛...蛇...生魚我都怕, 不過更加怕飛蛾...蝴蝶...飛蟑螂, 因為佢地識飛, , 我想整死佢地都好難, 而且佢地又識飛過黎嚇返你....有幾次比d蝴蝶...飛蟑螂...飛蛾嚇到成身震曬, 又驚到行唔到="=...如果有蟲, 係幾尺範圍都唔會見到我
作者: zoh33    時間: 2005-4-25 07:18 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我最怕的是雀仔類=.=任何雀仔我都驚
唔知點解會咁= =見到佢地會好唔自然ga∼
作者: ivan926    時間: 2005-4-27 02:29 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

總之係昆蟲就好憎.同好驚........
因為多腳.....最驚係小強......而且曉飛既....我會驚到掉頭走
最中意係蛇
作者: mrslai    時間: 2005-5-4 03:09 AM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

下面引用由ezratse2005/01/13 01:12pm 發表的內容:
各位好,小動物嘛!有時真是好可愛好得人鍾意的,不過人心中總有死穴,會怕一兩種動物的,今次想問問大家,驚什麼會在身邊出現的小動物?可以的分享一下為何會怕牠?先謝謝各位!
對了,記得是能在身邊出現的?..
☉☉〣....係 " 小 強 ".....我 好 怕 佢! 亦 好 憎 佢!" 小 強 ".....係 我 死 穴!!!!
作者: tobby    時間: 2005-5-4 03:58 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

最驚六隻腳...憎死d六隻腳
試過有一次屋企黎左一大堆六隻腳好似黎我屋企開會咁
有兩隻小強+幾隻甲虫+三隻螳螂+重有隻會跳果d草猛
重有幾十隻青綠色手指甲咁大隻既怪物(唔知咩黎ka)
成晚係我煮野食既地方...果d怪物本來由絃隻變成十幾隻
之後變成幾十隻....係咁生生完又好快死
到左第二朝屋企成地都係果d屍體(過百隻).....我連執左佢地都唔敢
痴線ka............好彩一晚佢地就死晒...唔係既話我連屋企都唔敢返呀
作者: puppy    時間: 2005-5-10 06:21 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我乜都驚咁架啵--a
1.驚除左雀仔之外我勁驚識飛既野
2.所以昆蟲......如果一隻蟻就唔驚...多就嚇死我
3.外型勁樣衰異常既野--a包括人類
...哈哈...
作者: jooe    時間: 2005-5-22 07:28 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

最怕的應該是有毒的蛇,但係dry 蛇都很驚.
有試過捉條生魚,我驚到哭起來,是真的. 嗚!嗚!嗚! 嗚!嗚!嗚!嗚!
作者: 水其    時間: 2005-5-28 11:35 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我係昆蟲都怕家!!!
有時重會大叫,一係就似係定曬型,
如果佢係識飛le...
我一定唔打開口a!!我怕佢飛入我個口a!!
之前我見個好大隻蜘蛛a!!(身大約有5-6cm,腳就大約有8-9cm)
係個D電動升降樹個D制上少少o..
個陣嚇到我a...
我蹬大左隻眼,定曬型a..又唔知叫定唔叫!!!
作者: pkpkpkpk2005    時間: 2005-5-29 02:53 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

= = 我大部分都怕....我應該怎麼選? 蛇蟲鼠蟻都係我最怕- -
作者: iceswallw    時間: 2005-5-30 09:58 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

蟲子是我最怕的
因為牠們在蠕動時
給人感覺很噁心
還有是牠們無所不在的
也很會尾裝
牠們的血的顏色
作者: 野原•新之助    時間: 2005-5-31 12:43 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

我媽..............................................................得唔得ga呢....動物=.=......
作者: shogun16    時間: 2005-6-14 03:11 PM     標題: [分享]大家怕什麼小動物

當然係怕歷史悠久的??啦~
它那龐大的軍團~諗起都覺得恐怖
聽聞??只會餓死~身體分開了還能生存多6-10天(都是走不動找食物才餓死)
不過點解冇乜古籍有提及??呢樣野?

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0