標題: 就黎父親節....請問有冇人識整蛋糕? [打印本頁]

作者: szeszenic    時間: 2005-6-2 08:59 AM     標題: 就黎父親節....請問有冇人識整蛋糕?

就黎父親節喇~~我想整個蛋糕俾我daddy呀!!
不過試左3次都整左個...好怪既馬拉糕身體出黎...
我都跟左d食譜steps 黎整....唔明點解整黎整去都係個個硬硬地的馬拉糕...
有冇人可以教下我呀!!...有咩秘決?!
Thx
作者: ezratse    時間: 2005-6-2 10:37 AM     標題: 就黎父親節....請問有冇人識整蛋糕?

去前管理員christhk個網整餅啦
http://www.rainbow-cookery.com/bbs
作者: BuTn    時間: 2005-6-2 03:06 PM     標題: 就黎父親節....請問有冇人識整蛋糕?

好似樓上咁講,
樓主試下同 christhk 私人訊息下吧,
佢好好人架, 實肯幫你,
或者你去christhk論壇請教吧~
作者: szeszenic    時間: 2005-6-2 03:08 PM     標題: 就黎父親節....請問有冇人識整蛋糕?

thx呀!!! 等我慢慢研究下睇下整唔整到先!!!

作者: browneyes    時間: 2005-6-2 04:10 PM     標題: 就黎父親節....請問有冇人識整蛋糕?

如果屋企無工具~柴灣有地方比幾十借用人地d地方同工具~
用完又吾洗洗野~=.="~岩晒d少整野食~又懶ge人~
作者: szeszenic    時間: 2005-6-2 04:17 PM     標題: 就黎父親節....請問有冇人識整蛋糕?

E ........邊度呀!我都住柴灣bor...都冇聽過
其實工貝個d我有哂ga喇.........不過照住食譜整都整左舊怪野出黎..
唔知出左咩問題
作者: raborovskie    時間: 2005-6-2 07:47 PM     標題: 就黎父親節....請問有冇人識整蛋糕?

係唔係你打個陣~~
打得唔夠多空氣入去呀~~
好似話要打到 個 d 電視入面個 d~~
那個蛋白不會倒下來就是了~~
作者: szeszenic    時間: 2005-6-2 08:01 PM     標題: 就黎父親節....請問有冇人識整蛋糕?

我都經已打到唔會跌落黎... 就係唔明點解仲係咁硬.
作者: christhk    時間: 2005-6-2 10:24 PM     標題: 就黎父親節....請問有冇人識整蛋糕?

我番黎啦, 你想整乜野蛋榚? 不如你講下你整既過程, 同埋比個食譜我, 睇下幫唔幫倒你! 同埋最好影低你失敗左既成品相...  (整馬拉榚唔駛打到好似整海棉蛋榚咁企身架喎... 你係咪整馬拉榚, 定係蛋榚?)
作者: szeszenic    時間: 2005-6-3 09:03 AM     標題: 就黎父親節....請問有冇人識整蛋糕?

我係整蛋糕呀...但唔知點解好硬呀!! 個食譜係 1. 4隻蛋加80g 糖打至企身(我連黃)<<<佢冇寫唔連.. 2. 加菜油搞 (但我冇用左牛油) 3.加90g面粉搞搞搞 4.拎去焗左4個字 個面黑左(130度) 焗左出黎有d 洞... 仲有好一個好硬的馬拉糕
作者: christhk    時間: 2005-6-3 11:02 AM     標題: 就黎父親節....請問有冇人識整蛋糕?

我知你點解失敗啦... 你做既蛋榚係用全蛋法做, 難度較高...
1. 新手做蛋榚, 唔好做咁大個, 80g粉你好難控制
2. 唔係放油先, 係要放粉先, 你放油先, 質量重既油會沉底, 令個蛋榚變實, 唔均勻
3. 你個蛋榚咁大, 用130度焗20分鐘, 係唔會熟架...
我比過6吋蛋榚既模你, 呢個比較易做, 你試下...
蛋3隻, 糖40g, 麵粉50g, 溶解牛油2湯匙
1. 開著焗爐180度
2. 先將蛋加糖打起, 何為之打起, 用電動打蛋榚器約打7分鐘, 直至蛋糊比原先大約3陪, 及實實地, 你?起打蛋器, 滴落既蛋汁會於糊上停留, 好似可以用黎寫字咁..
3. 麵粉過篩3次, 等佢充滿空氣, 然後加入蛋糊, 呢個時候唔好用打蛋器, 用括刀, 好似由底撈起咁攪, 要輕手, 唔好超過20秒 (有小小粒粒唔伯, 總之唔好攪太大力同太耐)
4.加入菜油, 用由底撈起既方法攪, 一様用輕力, 唔好攪太耐, 呢個時候唔可以有粒粒
5. 倒入模內, chop在桌上一下, 放入焗爐中層, 焗約25分鐘, 至面變色, 用牙籤插入蛋榚中間, 無野痴住就熟啦..
6. 出爐後立即倒轉於網架上連模倒轉, 涼後先脫模..
基本海棉蛋榚最簡單, 但最難做, 加油啊!
作者: szeszenic    時間: 2005-6-3 11:13 AM     標題: 就黎父親節....請問有冇人識整蛋糕?

唔該你喔........你一睇我點整就知我衰乜!好勁呀你!!!
我今個星期日會整!!!!希望得啦!!! thxthx!

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0