標題: [原創文章]強戰世界 [打印本頁]

作者: cherrybb    時間: 2005-7-11 12:41 PM     標題: [原創文章]強戰世界

我尋日睇左呢套戲,我係冇咩expectation下去睇,
丫,點知又好好睇喎,頭同中間0個度睇到我透唔到氣呀,
好緊張呀,又好好睇....
但...到後尾,連我對睇戲都冇咩要求0既人黎講,都覺得佢好求其,
好拿西,唔係好得..好草草了事咁,,,唉,,唔開心
唔知你地又係唔係同我一樣咁覺得呢?
作者: 天域    時間: 2005-7-11 01:51 PM     標題: [原創文章]強戰世界

呢套戲我都有睇wor ^^
係呀~我都覺幾好睇,特技好,音效正...
其實套戲主題都好meaningful,可以話係對人類未來ge縮寫...
(當然,外星人入侵也是未知數...)
不過同時明顯地帶來了人類自私,邪惡的一面,
也有親情,團結的一幕!
環保意識,愛護地球上生物的明強調,
對人類自私自利,埋沒良知,破壞大自然的暗示警告...
當然,可以話可圈可點la~
由其是個ending...
疑點1: 靚佬湯個仔竟然無戰死?
疑點2: d烏雅為何有能力干擾 d 機器?
疑點3: 為何d 機器不可以一次個發動? 一定等靚佬湯啱啱去到先至發動呢?

作者: #Wing#    時間: 2005-7-11 03:38 PM     標題: [原創文章]強戰世界

下面引用由天域2005/07/11 01:51pm 發表的內容:
其實套戲主題都好meaningful,可以話係對人類未來ge縮寫...
...
疑點三是什麼????唔係咁明
仲有丫,對於結局我都呆左,套戲都有講過外星人唔會得一個攻勢,話晒都地球第一文明國,就算外星人覺得殺死我地易如反掌(假設他們的科技比我們高出很多) ,點都會留有後著,點會得一個攻勢????
作者: 334556    時間: 2005-7-11 06:32 PM     標題: [原創文章]強戰世界

我想的跟你差不多
對於結局還是太簡單...
就像電視劇大團完結局一樣...

我覺得應該還有續集
如續集寫對抗第二輪攻勢
那必定會很好看~
作者: chan99    時間: 2005-7-12 12:41 AM     標題: [原創文章]強戰世界

下面引用由天域2005/07/11 01:51pm 發表的內容:
...
佢個仔點解唔死真係一個謎,只有一個解釋,可能導演想要個HAPPY ENDING
而D烏鴉不是可以干擾機器,主要原因係外星人已經瀕臨死亡,令到沒法正常的
張開防護罩,而烏鴉的出現只是表達出,可以攻擊的意思而已^^
而第3個點我都唔係好明...><
不過大家睇完知唔知點解D外星人會死晒呀?
(我唔肯定我知的是不是事實)
作者: Angel-Ivy    時間: 2005-7-13 08:00 PM     標題: [原創文章]強戰世界

俾微生物感染,所以死曬,片尾係咁講

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0