標題: [討論]樂壇新人 [打印本頁]

作者: lingshang    時間: 2005-5-29 02:29 PM     標題: [討論]樂壇新人

[這個投票最後由lingshang在 2005/05/29 02:42pm 編輯]

大家覺得今年的新人們點呀 ~?!
邊d最有機會跑出 ~?!
我個人最欣賞Ivana同埋Eugene ~
兩個都係行實力路線的新人 ~
[hidepoll]
作者: fioncat1219    時間: 2005-5-29 04:15 PM     標題: [討論]樂壇新人

我選了王菀之。
因為起碼識寫歌同唱歌都唔錯。
而其他除?衛蘭外,坦白講都幾不堪。
作者: joe198663    時間: 2005-5-30 01:54 AM     標題: [討論]樂壇新人

Thanks for your great sharing! ^.^
Actually I like both 衛蘭 & 王菀之...
In fact they are excellent & hardworking...

In my opinion, 衛蘭's singing skill is quite good...
I appreciate her singing skill since her voice is clear & unique...
Her songs are also famous now...
It seems that she is hardworking to imrove her singing skill...
So she performs well in her songs...

For 王菀之, I appreciate her excellent creations...
Whatever she wrote many songs for the pop stars, such as Sammi & Jolin...
Such like Sammi's '' 戀上你的床'', actually it is written by her...
When I listened to this song, I feel it is relaxing & fresh...
It seems that she is hardworking to create...
So she has her own album now...
And the songs are all written by her in this new album...

I hope that they can get a great mark in the comming prize-giving...
作者: agakeel    時間: 2005-5-30 08:10 PM     標題: [討論]樂壇新人

衛蘭唱得好好, 令黎明的歌反生,現在覺得是好歌來的,得罪說黎明當時浪費了好歌
作者: 我是人    時間: 2005-5-30 10:05 PM     標題: [討論]樂壇新人

我看好 周麗淇 ,佢拍過電影,電視劇,又唱過歌
作者: 細細粒    時間: 2005-5-31 02:24 AM     標題: [討論]樂壇新人

我選了王菀之。
因為起碼識寫歌同唱歌都唔錯。

作者: vling2884    時間: 2005-5-31 02:36 PM     標題: [討論]樂壇新人

近期新人我比較留意會係衛蘭..
佢音域幾廣闊..
值得推介係"情深說話未曾講"..
聽多幾次..
覺得仲悅耳過原唱者呢..
作者: chan1    時間: 2005-6-12 02:56 PM     標題: [討論]樂壇新人

我到看周麗琪,因為她唱歌好聽

作者: icarus781205    時間: 2005-6-12 03:04 PM     標題: [討論]樂壇新人

我睇好周麗淇啦,佢做拾義妹好攪笑
作者: fannylam    時間: 2005-6-12 03:36 PM     標題: [討論]樂壇新人

周麗淇....歌影視都有做 !!  無可口非...係有"d"優勢
王菀之又識作曲又識填詞....係一個創作人比較係實力
兩個黎講都有唔同優勢
不過我會揀王苑之 多"d".... 因為我鍾意有實力既歌手..
仲有一個我都覺得有幾正既... 謝安琪! 都ok架.... 唔知大家有冇聽過呢 ??
作者: Extra    時間: 2005-6-14 11:58 AM     標題: [討論]樂壇新人

張繼聰都係創作歌手呀,佢有首mad u so,都係佢作嘅,
呀kenny實得啦
"陸拾義"重勁......
作者: happyboy338    時間: 2005-8-5 05:31 PM     標題: [討論]樂壇新人

下面引用由icarus7812052005/06/12 03:04pm 發表的內容:
我睇好周麗淇啦,佢做拾義妹好攪笑
我想問呢條問題係問唱歌定係做戲?
咁攪笑又同唱歌有乜關聯?

作者: 不是你    時間: 2005-8-5 11:40 PM     標題: [討論]樂壇新人

衛蘭啦
佢唱歌好好聽
隻碟又賣得
大哥同情深說話未曾講又熱爆
佢係咁多新人之中
隻碟最買得既
成2萬隻
又就黎又出碟
1年出到2隻既新人
近排真係唔多
得2r,fiona果d

第2我揀周麗淇
佢一早已經有拍戲
已經有左知名道先
又拍左電視
贏左其他新人先
加上佢首   可惜他有女朋友都幾hit

kenny又係一定得果隻...一早已經有boyz
王菀之都唱得幾好
但係佢衰左一樣野
佢首我真的受傷了.....之前係張學友唱
我開頭聽佢唱,好似幾好聽咁
但係聽到張學友唱.....就更加好聽
搞到佢低左少少
同埋知名度真係唔夠高
作者: 野蠻女    時間: 2005-8-6 05:12 AM     標題: [討論]樂壇新人

首選當然就是janice了!
當一出道時己經對她非常有興趣,除了她的歌聲外,而且對她的樣子也覺得好奇!
因為剛剛出道時唱片公司方面都將她的樣子保持神秘,就好像當年的mpc一樣!
慢慢到她的唱碟面世後,發覺到她的照片大多都不是正面。
然後就知道這位女歌手所有的特點比其他的新人都不一樣。
所賣的不是樣子!而是歌聲,而且翻唱leon的歌,每次也可聽到不同的感覺!
所以非常看好她。
作者: curious5354    時間: 2005-8-6 02:23 PM     標題: [討論]樂壇新人

我揀左janice...王宛之...同埋kay tse~
janice唱歌真係好得~ 翻唱leon d歌好有味道~
王宛之佢好有個人風格...好有主見~
kay tse雖然唔係太多人知佢係乜水...但係我同佢同台出過show...
個人覺得佢幾nice...意見好中肯~~~
唱歌好有正!!! 姿色份子聽到佢?功架~~~
但係我略嫌佢首我歌故我在有少少爆咪... ^^"
不過!! 英文version非常之順耳!!! ^^
作者: yan0629    時間: 2005-8-8 12:43 PM     標題: [討論]樂壇新人

我覺得葉宇澄同衛蘭 都幾好~
今年d 新人都係實力派多~ 好多都幾唱得..
不過我覺得論唱功...佢地兩個係比較好既...而且本身都有音樂底...
另外我覺得側田都幾好.....唱功ok...作曲都正,可惜個樣同身高唔夠出眾。
作者: Graceluke    時間: 2005-8-9 07:52 PM     標題: [討論]樂壇新人

Janice的聲線特別,唱歌也很不錯,重歌Leon的歌曲有另一番味道,令人想起四大天王的年代! 至於Ivana是一個唱作歌手,唱歌和人一樣斯文,唱歌也很有感情,但可能她的偶像是王菲,所以唱歌的腔調像她,可能都需要一些時間走出別人的影子,但在現今樂壇是很需要她這類型的歌手的! 側田第一次聽他的歌是<好人>,第一感覺是唱功很好,很夠氣,而富有感情. KENNY本人並不十分喜歡他,但他表現也很不錯,也很用心去唱,以目前男新人來說也很突出!
作者: 冰河    時間: 2005-8-24 10:03 PM     標題: [討論]樂壇新人

我比較欣賞一些實力派歌手
我選擇了王菀之和Janice
一個唱得一個作得

作者: 埋伏王    時間: 2005-9-21 08:50 PM     標題: [討論]樂壇新人

衛蘭...黎明都提攜佢,唱功一定不簡單...
作者: nathanxhim    時間: 2005-10-3 11:22 PM     標題: [討論]樂壇新人

點解冇側田架...咁hit都冇=.=...
側田 =  最勁唱作新人
作者: ClouDie    時間: 2005-11-1 10:19 PM     標題: [討論]樂壇新人

反而我喜歡Janice和則田...
兩個都係實力派既創作歌手....^^
作者: tervi    時間: 2005-11-1 11:36 PM     標題: [討論]樂壇新人

王菀之
雖然她的外表不是很突出, 但我聽過她唱live, 她唱得很好, 又沒有走音!
我希望她仍然可以保持她的風格!
作者: FUNG1013    時間: 2005-11-2 12:07 AM     標題: [討論]樂壇新人

點解可以無側田架..男歌手新人獎!!一定佢拎!!
女歌手..我睇好衛蘭

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0