標題: 喜歡食臭豆腐嗎?? [打印本頁]

作者: siupigleung    時間: 2004-10-26 08:53 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

請問閣下是否喜歡食臭豆腐呀!!
食臭豆腐跟食榴槤一樣, 有些人喜歡,亦有些人聞到臭味馬上走開....[hidepoll]
作者: siupigleung    時間: 2004-10-26 09:07 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

我個人喜愛食濃郁食物...
嗅豆腐和榴槤亦很喜愛
香港的嗅豆腐是炸的- 外皮金香, 點甜醬...簡直好味
深圳嗅豆腐- 我見到不敢食.. 怕髒!!
而台灣深坑豆腐街- 有串燒臭豆腐,煮燙臭豆腐, 炸臭豆腐都有..
但我覺得香港嗅豆腐最好食!!
作者: 小闊闊    時間: 2004-10-26 09:09 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

嘻嘻~
我喜歡嗅臭豆腐的氣味,
但對吃就沒興趣,
我也是只喜歡嗅榴槤的氣味但不喜歡吃榴槤,
吃榴槤時的口感怪怪的,
只是吃過一次,
跟著就沒有再吃過了。
作者: 1978    時間: 2004-10-26 09:10 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

臭豆腐同榴槤都係我既至愛~
勁鐘意呀~

作者: hoilam    時間: 2004-10-26 09:15 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

臭豆腐 食落去又係冇咩特別,但係我覺得好香
作者: JB    時間: 2004-10-26 09:19 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

臭豆腐...我都ok中意食o架...但唔食得多囉...因為...熱氣
但係榴槤...我就真係唔得喇...實在忍受唔到~~
作者: baby-fat    時間: 2004-10-26 10:03 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

呵呵~臭豆腐嗎?我十分愛吃.
       1.香氣是非常濃烈,非常吸引和開胃
       2.外皮金香可口,咬下去的口感是脆卜卜的(炸得靚果d)
       3.配合它的老死(甜醬和芥x)一起吃,簡直是天衣無縫,無懈可擊.好吃得不能形容!!!
         (炸豬大腸也是不錯的配答)
        ***但它x路里很高,而且太油膩了,大家少吃為妙***
作者: jpm    時間: 2004-10-26 11:05 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

我不喜歡吃臭豆腐~
但未至於討厭,嗅到就會走..
榴槤..很久沒有嗅過它的味..
不過會令我聯想到垃圾的氣味= =..
(請不要打我..我只是講事實..)
其實都不是討厭,
只是光看樣子就不會想吃..
就這樣吧..
作者: FaNnYcKw    時間: 2004-10-26 11:15 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

我有時都幾鍾意嗅佢陣味,不過食就,唔好叫我囉。
唔係唔想去嘗試去食囉,但細o個個陣,有一次食o野一啖,之後就嘔返出o黎,之後就冇食過啦!
作者: 小強    時間: 2004-10-26 11:23 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

好鍾意食,不過會落好多甜醬...
其實只係食佢外皮果層香脆之麻....
只係貪佢夠臭得黎又香死人...佢入面都係好普通...

作者: porkchophell    時間: 2004-10-26 11:31 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

臭豆腐係我其中一種最愛.
因為我覺得佢好香同好有口感.
我自己試過香港既臭豆腐同台灣既臭豆腐煲.
我比較喜歡香港既臭豆腐, 可能係唔同做法啦.
因為台灣個臭豆腐煲唔係炸既.
而香港臭豆腐佢一炸係條街已經聞到. 好吸引

作者: tobby    時間: 2004-10-27 12:38 AM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

臭豆腐正榴槤重正~~
不過兩樣都好似好肥ka
不過真係好好食
作者: christhk    時間: 2004-10-27 10:11 AM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

臭豆腐, 聞就真係好臭, 但係食落就無臭味, 都好香口呀, 尤其加甜醬辡醬一齊食, 真係好正呀!
作者: butn    時間: 2004-10-27 10:54 AM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

細個時好唔鍾意種"臭"味,
但係阿爹塞左一件我食之後就好鍾意臭豆腐啦
其實o個d唔係臭味黎, 只係味道濃烈左dd吧
宜家比較難從氣味追蹤到臭豆腐所在lu,
聽太子臭豆腐檔老闆講, 整臭豆腐其實係可以整得再臭d,
但係佢地試過比環保署告空氣污染(新聞透視報導過),
好多檔都唔敢整咁臭了
作者: 小C    時間: 2004-10-27 01:14 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

我不喜歡臭豆腐。
只聽過周x祥講,臭豆腐。是用豬肉掉落水溝裡加不知什麼草,醃至溝水發臭,跟著把豆腐放下水裡入味,不夠味的在醃到夠為止,然後取出放進窩裡炸。很嘔~~
作者: 芋頭    時間: 2004-10-27 02:09 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

臭豆腐只有偶而吃吃 , 雖不討厭也算不上喜歡  , 我家人超愛吃 , 他們有買的話我才會吃一兩塊 o
可是曾經吃過一家口味不錯的臭豆腐 , 是炸的 o
作者: butn    時間: 2004-10-27 02:36 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

下面引用由芋頭2004/10/27 02:09pm 發表的內容:
臭豆腐只有偶而吃吃 , 雖不討厭也算不上喜歡  , 我家人超愛吃 , 他們有買的話我才會吃一兩塊 o
可是曾經吃過一家口味不錯的臭豆腐 , 是炸的 o
香芋~~~香港的臭豆腐都是炸的, 香味四散, 十分誘人哦
台灣的是用湯煮的吧?
吃過一次, 但沒有深刻的印象........
作者: love4over    時間: 2004-10-27 02:39 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

我成日都覺得食左會成身臭哂....
兩樣都係咁話....
但係我成家人都好鍾意食榴槤.....
次次都叫我食d.....
但係我一次都冇食過......

作者: jjjjjjj    時間: 2004-10-27 07:48 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

我極之討厭臭豆腐,原因是我總是避不了他們的檔口,
他們總是擺在我慣常行的路口,冇一次避得過
淨係我住的那條村,已經有兩檔無牌小販檔,
一檔在村頭,一檔在村尾的必經之路... 總是覺得他們像跟著我的...-_-"
至於榴槤,我亦極之討厭,可是我的姐姐經常買一大個回家
還是放在我書櫃附近,真是想掟佢落街..
而呢個炸豬大腸,則非常鍾愛,尤其係廟街果檔,加些酸梅醬,甜醬,黃色芥醬,真是好食到不得了~
我建議除了搞靈異探險外,應該搞返個美食團,探索全港美食
作者: baby-fat    時間: 2004-10-27 08:50 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

下面引用由jjjjjjj2004/10/27 07:48pm 發表的內容:
一檔在村頭,一檔在村尾的必經之路... 總是覺得他們像跟著我的...-_-...
啥!你不能只為了這些無理的理由而討厭吃香(臭)豆腐的.
我覺得你挺有福氣......他們的擋口總是擺在你眼前..當你想吃的時候,隨時就可以買到.可時,我就不同了.他們的擋口總不會在我眼前,想買又買不到,只好山長水遠到別的地方買啊!我真的很羨慕你啊!=.=

作者: 芋頭    時間: 2004-10-28 01:43 AM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

下面引用由butn2004/10/27 02:36pm 發表的內容:
香芋~~~香港的臭豆腐都是炸的, 香味四散, 十分誘人哦
台灣的是用湯煮的吧?
吃過一次, 但沒有深刻的印象........
台灣的臭豆腐有炸的也有煮成小火鍋的 , 好像還有用烤的.......
我知道的有這三種 , 其他還有什麼烹調方式我就不曉得了 o
最常見的就是炸的 , 做法最簡單 , 不像火鍋和烤的還要準備一堆材料很麻煩 o
就我所知 , 臭豆腐火鍋在夜市裡最常見 , 口味還有很多種可以選擇 o
我沒在吃 , 詳細有那幾種口味我不是很清楚 ; 如果香港的朋友到台灣玩的話可以去試試看 o
事實上 , 我還以為烤的和臭豆腐火鍋是從香港傳到台灣的 , 原來不是啊 !
另外 , 我想請問BUTN , 香港的芋頭叫作 " 香芋 " 嗎 ?
作者: 芋頭    時間: 2004-10-28 02:04 AM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

下面引用由小C2004/10/27 01:14pm 發表的內容:
我不喜歡臭豆腐。
只聽過周x祥講,臭豆腐。是用豬肉掉落水溝裡加不知什麼草,醃至溝水發臭,跟著把豆腐放下水裡入味,不夠味的在醃到夠為止,然後取出放進窩裡炸。很嘔~~
我聽過另一種做法和你說的差不多 , 不知道是真的還是假的 o
以前 ( 不知多久以前 ) 的做法是把豆腐和豬肉放在一起 , 放到豬肉爛掉長蛆 , 這樣豬肉的臭味就可以入到臭豆腐裡了 o
這是我道聽塗說來的 , 真實性不可考 , 好像是我那一個長輩講的 , 他大概是在逗我吧 , 那是在我小時候的事了 o
以前我完全相信這個說法 ( 因為年幼無知 ) , 現在想起來覺得這應該是不可能的事 o
要是真的和爛掉的豬肉放在一起 , 為何以前那麼多人吃了都沒事 , 應該會上吐下瀉什麼的吧  ?
所以這絕對是假的 , 就算是真的 , 現在的做法也不一樣了 o
再用這種方法製造臭豆腐 , 那個人也會被打得剩半條命吧 , 太沒衛生又不道德了 o
作者: 野蠻女    時間: 2004-10-28 04:20 AM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

......其實我也喜歡吃.不過..
看到以上幾位說到怎樣醃出來的時侯.令到我有點兒不想再吃.
不過在旺角有一檔賣臭豆腐真的蠻好阿.他的臭味.整條街道也可以嗅到.
不妨大家也可以試試...
作者: 芋頭    時間: 2004-10-28 04:40 AM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

下面引用由野蠻女2004/10/28 04:20am 發表的內容:
......其實我也喜歡吃.不過..
看到以上幾位說到怎樣醃出來的時侯.令到我有點兒不想再吃.
不過在旺角有一檔賣臭豆腐真的蠻好阿.他的臭味.整條街道也可以嗅到.
不妨大家也可以試試...
那是以前的製作方法 , 現在應該沒有這麼做了 o
而且這些方法都是聽說的 , 真實性應該滿低的 , 別怕啦 !
如果心裡還覺得怪怪的 , 那就向你常吃的那家臭豆腐店問清楚製作方法和來源 , 再決定要不要吃啊 !
問完後還可以順便告訴大家現在是怎麼做的 , 呵呵 !
作者: siupigleung    時間: 2004-10-28 02:21 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

下面引用由芋頭2004/10/28 01:43am 發表的內容:
台灣的臭豆腐有炸的也有煮成小火鍋的 , 好像還有用烤的.......
我知道的有這三種 , 其他還有什麼烹調方式我就不曉得了 o
最常見的就是炸的 , 做法最簡單 , 不像火鍋和烤的還要準備一堆材料很麻煩 o
就我所知 , ...
台灣的臭豆腐串燒和煮成小火鍋我都食過 (在九份和深坑豆腐街)...
串燒還有配有酸菜..好味道!
但煮成小火鍋,因為加了' 九層塔'香料... 我接受不到這樣味道..差點吐出來...
而有名的 '阿宗麵線' 亦加了'九層塔' '香料.... 當初第一次看見大排長龍..馬上排隊光顧 買了一碗食了一啖...'受不了', 很難食...但不敢不食..店內老板看著我 (因我是講不標準的國話,他知道我是遊客)..看看我的反應..我只好講句 " 味道不錯".. 忍著淚食.....
台灣我喜食'牛肉湯麵', 滷水'海帶', '鴨舌' 還有很多小吃...
作者: 芋頭    時間: 2004-10-28 05:42 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

下面引用由siupigleung2004/10/28 02:21pm 發表的內容:
台灣的臭豆腐串燒和煮成小火鍋我都食過 (在九份和深坑豆腐街)...
串燒還有配有酸菜..好味道!
但煮成小火鍋,因為加了' 九層塔'香料... 我接受不到這樣味道..差點吐出來...
而有名的 '阿宗麵線' 亦尼甯O講不標準?..
原來你是含著眼淚 , 在老闆關愛的眼神下硬把那碗麵線吞下肚的啊 !!
可憐的的遊客 , 虛榮的老闆 !!!!!
因為台灣人都說阿宗麵線很好吃 , 長久以來都這樣 , 所以老闆心裡多少會覺得驕傲 o
他大概覺得你也是會拜倒在他的麵線之下的人之一吧 , 可是吃東西本來就是很主觀的事 , 有人覺得好吃 , 也會有人覺得沒那麼好吃 o
就別說是你是香港來的客人 , 就算是台灣人也不一定覺得好吃啊 !
老實說 , 我住在台北 , 可是到現在我都沒去吃過阿宗麵線耶 , 所以也不曉得傳說中的美食是有多美味 !
作者: jjjjjjj    時間: 2004-10-28 07:06 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

aiya, 原來阿宗面線唔好食架?!
我上次去台灣時都想食,但係果日胃痛,冇胃口食,朋友們帶左我去食一間專食卥水鴨的鋪頭,好似叫唔知咩"鴨扁"... 好貴哦,都好食既
至於臭豆腐,我去士林夜市時都見識過,不過食...就真係咪預我喇
我始終都係接受不了~
值得推介的是反而是香腸,有臘腸既味道,雖然都唔平呀,我上次都買左成六十蚊食,但真係好好味。
至於有個好出名既炸雞扒,亦吃過兩塊~ 好大塊好誇張哦~
作者: butn    時間: 2004-10-28 07:30 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

下面引用由jjjjjjj2004/10/27 07:48pm 發表的內容:
一檔在村頭,一檔在村尾的必經之路... 總是覺得他們像跟著我的...-_-"
而呢個炸豬大腸,則非常鍾愛,尤其係廟街果檔,加些酸梅醬,甜醬,黃色芥醬,真是好食到不得了~
我建議除了搞靈異探險外,應該搞返個美食團,探索全港美食  
不要歧視臭豆腐嘛, 其實那種味道不是臭味來的, 只是濃烈一點吧.
你試試去家樂對面的街檔仔試聞真一下吧,
或者買一件閉住氣來食, 你會覺得心曠神怡, 好正的呀
想想~~~炸大腸氣味都是濃烈的
攪美食團?!  意見不錯呀!!!
除了希望你做團長之外, 更希望你身先士卒.....不是...是以身作則,
先享用香港美食之一的---------------臭豆腐 ^_^
作者: butn    時間: 2004-10-28 07:43 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

阿宗麵線是很好吃的呀, 麵線滑, 湯汁辣辣的, 又有豬腸伴著,
質感有點像香港的碗仔翅, 上次我去西門町 3 天也有吃呢
ps : 香芋~~~~這是香港的芋頭味道雪榚的名字, 我極之喜歡的
作者: siupigleung    時間: 2004-10-28 10:19 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

下面引用由jjjjjjj2004/10/28 07:06pm 發表的內容:
值得推介的是反而是香腸,有臘腸既味道,雖然都唔平呀,我上次都買左成六十蚊食,但真係好好味。
至於有個好出名既炸雞扒,亦吃過兩塊~ 好大塊好誇張哦aiya, 原來阿宗面線唔好食架?!
是否指士林夜市鐵皮屋燒香腸..幾好食, 但好貴... 差不多HKD60 一條....
還有'河仔煎' 即香港的'煎蠔餅' ,但'河仔煎' 不及香港的'煎蠔餅' 好味道...
引述 butn
阿宗麵線是很好吃的呀, 麵線滑, 湯汁辣辣的, 又有豬腸伴著,
質感有點像香港的碗仔翅, 上次我去西門町 3 天也有吃呢
我覺得香港的街 '邊碗仔翅' 比起 '阿宗麵線', 當然香港好食很多...雖然樣子差不多..但味道差很遠...可能各人有不同口味!!
作者: jjjjjjj    時間: 2004-10-29 02:53 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

下面引用由butn2004/10/28 07:30pm 發表的內容:
....買一件閉住氣來食, 你會覺得心曠神怡, 好正的呀
攪美食團?!  意見不錯呀!!!
除了希望你做團長之外, 更希望你身先士卒.....不是...是以身作則,
先享用香港美食之一的---------------臭豆腐  
wawawawawa~ 咪搞, 我真係驚出師未捷身先死~
你竟然可以用"心曠神怡"來形容,真係激死...
就係因為家樂對面果檔有臭豆腐賣,搞到我要兜路行
不過講開又講,果頭打橫成條路,好多呢d 熟食鋪頭
好誇張,有燒龍蝦,燒青口.... 賣(雖然我唔多覺有人幫襯)
果頭真係幾多野食,金聲/好景對面果排雲吞面鋪頭
唔知仲有冇做十蚊碗,早幾年十蚊碗面,三蚊碟菜,五蚊凍飲
已經好鬼飽~
身處香港呢個地方真係好幸福,太多好食既東西~ *除左我唔鍾意既臭豆腐
作者: jjjjjjj    時間: 2004-10-29 03:12 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

士林夜市真係好多野食呀~
我記得果次一行人食左以下既食物作晚餐
1. 鐵板燒: 我們圍住間鋪邊坐,面前有鐵板,睇住佢炒餸,食既係家常便飯果類
好warm,好似響屋企食住家菜一樣哦,叫左四個餸,佢炒好就放在我們面前的鍚紙
上,冇分碟,一堆咁,但好好食~ (我有影相架,不過張想太大upload唔倒)
2. 我上幾個post 提到既香腸,臘腸味,我們食了整整一條(好長的哦)
3. 成塊面咁大既巨型雞扒: 本身我又唔特別鍾意食既,不過買左返來,一人
咬一啖都幾滋味
4. 臭豆腐: ........ 我冇咬到喎
5. 山水豆腐花: ok 喎,有些料放在凍豆花上,甜甜地都幾好味
6. 飲品: 苦瓜汁(x1)~ 慕其名買了一杯,點知... 啜了一啖,樣都變埋...
好彩我的同學仔覺得好飲,我亦拱手相讓
愛玉冰(x1)~ 我鍾意呀! 啱我口味
青萍果冰(x2)~ 典型酸酸地既東西, 不過都幾解渴既~
珍珠奶茶(x1)~ 除左大杯d外,我諗唔倒同平時香港飲既五蚊杯有舍分別~

作者: 芋頭    時間: 2004-10-30 04:50 AM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

BUTN 喜歡芋頭口味的冰品嗎 ?
如果下次到台灣 , 有機會的話可以到台灣南部的芋頭產地玩喔 !
不知你有沒有去過 , 那裡的芋頭冰很好吃呢 !
因為是產地的關係 , 所用的材料都很紮實 , 沒有過多的人工香料等添加物 ; 芋頭冰的味道很香醇 , 甜而不膩 o
其他的芋頭產品也都滿不錯的 , 我個人就很喜歡芋泥餅 , 真是好吃得不得了 !!!
而且附近還有滿多風景區和溫泉勝地喔 , 溫泉的水質是屬於碳酸泉 , 水質清澈 , 泡完之後整個人都很輕鬆呢 !
如果大家有空的話 , 歡迎各地的朋友來玩 !
作者: 天使號角    時間: 2004-10-30 04:56 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

最憎臭豆腐
咪叫我食
我弟好中意兼有口氣
食完仲要"呵"我 = __  =+

作者: macauley    時間: 2004-10-31 12:39 AM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

味道的確很臭,但是又很好吃,連外國人也讚不絕口喔...........^^
作者: 蘿莉魂    時間: 2004-11-2 10:51 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

鍾意,當然鍾意啊.不過我唔鍾意加醬.
榴槤就...X_X
作者: 雪之公主    時間: 2004-11-4 08:31 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

臭豆腐很好吃!雖然臭到九條街都嗅到,但是,很香很脆!甜醬和臭豆腐是Perfect   
match!加甜醬更好吃!而榴槤,自從五歲跟爺爺爭著吃榴槤,第二天發現眼睛很多眼屎之後,我以後也不敢吃了!
作者: jacky90104    時間: 2004-11-11 10:39 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

好喜歡食,以前係街邊經常有得買哩食,現在就好少食
作者: iceswallw    時間: 2005-10-13 11:50 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

台灣最近幾年新發明的臭臭鍋
可是超臭的
它的臭味跟榴璉的臭味不相上下

作者: rttkamet    時間: 2005-10-14 05:36 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

我跟本就不覺得臭, 而且還覺很香的, 塗了點甜醬吃, 很是好味, 不過我通常都是一塊起兩塊止, 因為太熱氣啦!
作者: AlienVirgin    時間: 2005-10-15 01:30 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

我十分討厭臭豆腐∼聞到已經想作嘔@@
作者: kkkso04010    時間: 2005-10-15 05:51 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

下面引用由jjjjjjj2004/10/29 02:53pm 發表的內容:
wawawawawa~ 咪搞, 我真係驚出師未捷身先死~
你竟然可以用"心曠神怡"來形容,真係激死...
就係因為家樂對面果檔有臭豆腐賣,搞到我要兜路行
不過講開又講,果頭打橫成條路,好多呢d 熟食鋪頭
...
唔會咁誇張,要兜路行?
但我就十分喜愛臭豆腐
正如餾鏈一樣有人愛死、有人不愛
作者: angefan    時間: 2005-10-15 09:17 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

用爛豬肉已經很好,最近聽說大陸用糞埋臭豆腐,比爛豬肉更恐怖。
我也喜歡吃榴槤與臭豆腐,只是近年已經滅少吃炸的東西,因為對身體不好。
作者: iceswallw    時間: 2005-10-16 11:55 AM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

下面引用由angefan2005/10/15 09:17pm 發表的內容:
用爛豬肉已經很好,最近聽說大陸用糞埋臭豆腐,比爛豬肉更恐怖。
我也喜歡吃榴槤與臭豆腐,只是近年已經滅少吃炸的東西,因為對身體不好。
台灣的黑心臭豆腐
是把豆腐放到壞
放到蚊蟲飛
新聞有撥過
作者: joe198663    時間: 2005-10-21 05:35 AM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

謝謝你的分享! ^_^
我沒有吃過臭豆腐啊!
因為可沒有勇氣去嘗試...
那股臭味可真是令人神魂癲倒... =_=''

但是我猜, 總有一天我會嘗一嘗的...
說不定會愛上它哩!
時常聽到朋友說很好吃的樣子...
他們說嗅到的和吃下的有很大的分別...
是臭和香之分嘛...
令我這個貪吃鬼食指大動...
然而, 只是欠缺一點勇氣而已...

找一天空閒的...
我定要到小食店去一嘗這''臭真香''~

作者: 糊塗塔克    時間: 2005-10-21 05:57 AM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

臭豆腐, 其實對喜歡吃的人來講, 還真是樣好吃的東西
如果不是說真的很排斥那個味道, 真的建議嚐嚐看
起碼吃過在抱怨也比較有說服力, 呵呵

其實台灣的臭豆腐, 種類還挺多的
除了一般常見的炸, 跟拷臭豆腐以外..
也有不少店面在賣紅燒臭豆腐, 五香臭豆腐, 清蒸臭豆腐, 麻辣臭豆腐..等等..
可以說是應有盡有阿, 而且味道也都是相當不錯的...呵呵
如果是外地的朋友來台灣台北附近玩, 想吃吃看的話
除了一般的夜市, 更可以考慮到"深坑"去逛逛..
反正離台北近的很, 那邊可是以臭豆腐聞名的呢...
雖然不敢保證那邊一定特別好吃啦, 不過總是名產地囉^^
作者: 羽兒    時間: 2005-10-21 12:29 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

我也喜歡吃臭豆腐^^~聞起來確實有點臭.但吃起來特別好吃~配上一些泡菜真的想到會流口水^Q^~台北深坑的也不錯吃^^~
作者: tna218    時間: 2005-10-21 02:12 PM     標題: 喜歡食臭豆腐嗎??

我最鍾意食臭豆腐嫁~~~
由其係加左甜醬食呀~~真係very good呀~~
但係榴槤呢....就唔好攪我la~~
佢陣味我真係想嘔呀~~

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0