標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣 [打印本頁]

作者: cityoldcat    時間: 2004-6-6 07:27 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

[這個投票最後由cityoldcat在 2004/06/06 09:28pm 編輯]

現在 "吸煙危害健康" 甚至於 "吸煙引致呼吸系統疾病", "吸煙可致命" 等等政府宣傳是否足夠? 目下年青一輩人手一煙視作等閒, 似乎 "死亡" 這個威脅成效不大. 政府立例禁止了任何形式的香煙廣告, 商場, 戲院全面禁煙, 交通公具全面禁煙, 食肆劃分禁煙區甚至加入全面禁煙行列.
      這等措施是否已經足夠? 如果已經足夠, 那麼年青一輩穿起校服, 手執香煙大模大樣地穿梭於街上代表了甚麼? 如果未夠? 那尚欠了些甚麼呢?
      您討厭吸煙嗎? 為甚麼?
      您有吸煙嗎? 為甚麼?
      請諸位盡量發表一下, 各抒己見, 暢所欲言.
      最最最後補充一點, 這個投票是不會知道誰吸煙誰不吸煙的 (只要您投票又不發言, 又或者借用第三者角度回應的話) 哈哈! 請踴躍發言吧!
作者: 靈異simon    時間: 2004-6-6 07:33 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

這等措施是否已經足夠? 如果已經足夠, 那麼年青一輩穿起校服, 手執香煙大模大樣地穿梭於街上代表了甚麼? 如果未夠? 那尚欠了些甚麼呢?
食煙咪食煙lor
代表D乜jet????
反而我只想知衣家D學生食煙有乜心態先
作者: cityoldcat    時間: 2004-6-6 07:40 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

難說, 例如功課壓力(很難說得過去的理由), 例如朋輩影響, 例如英雄主義, 又例如錯誤地認為這是成熟的表現等等.....
作者: 路易    時間: 2004-6-6 07:40 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

就拿我的心態來說…年齡也是差不多這麼大吧
雖然我不會吸煙,但我所謂的不吸煙不是討厭吸煙,我不吸煙只是個人喜好問題,我對於吸煙者的決定是尊重的。
吸煙危害健康?長遠來看可能是,吸煙的當下一刻,你是感受不到所謂的危害健康,只是感受到片刻的寧靜,片刻的暢快。你是不會感受到健康在這一刻被影響,所以學生吸煙…吸煙危害健康這句子…對他們沒有甚麼影響。
至於公眾地方禁煙…這是治禁不治本,政府這樣做可能只是為保障不吸煙者的健康,但長遠阻止不了更多人成為煙民,當大多數人是煙民的時候,這些條例的存在會受很多的吸煙早所質疑。
作者: 靈異simon    時間: 2004-6-6 07:47 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

其實大部份食煙既人,做學生果時己經開始食煙
作者: 路易    時間: 2004-6-6 07:47 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

下面引用由cityoldcat2004/06/06 07:40pm 發表的內容:
難說, 例如功課壓力(很難說得過去的理由), 例如朋輩影響, 例如英雄主義, 又例如錯誤地認為這是成熟的表現等等.....
我想…英雄主義實在是最該被嗤之以鼻的理由,吸煙有何英雄形象可言呢?
如果是壓力的話,這還可以被我同情同情及理解,但英雄主義…實在令人發笑
作者: cityoldcat    時間: 2004-6-6 08:09 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

下面引用由路易2004/06/06 07:47pm 發表的內容:
我想…英雄主義實在是最該被嗤之以鼻的理由,吸煙有何英雄形象可言呢?
如果是壓力的話,這還可以被我同情同情及理解,但英雄主義…實在令人發笑
所謂的英雄主義其實說穿了就是一種在朋輩間要突出自己的表現, 或者可以用 "標奇立異" 來形容, 這只不過是穿著不合規格校服, 又或者不配戴校徽等等的終極版吧. 這當中又可能夾雜了對學校不滿, 對家庭不滿等等他們自以為複雜的心態在內.
作者: 路易    時間: 2004-6-6 08:14 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

下面引用由cityoldcat2004/06/06 08:09pm 發表的內容:
所謂的英雄主義其實說穿了就是一種在朋輩間要突出自己的表現, 或者可以用 "標奇立異" 來形容, 這只不過是穿著不合規格校服, 又或者不配戴校徽等等的終極版吧. 這當中又可能夾雜了對學校不滿, 對家庭?..
老貓﹕那我要改一改哩…不過我也聽過一點講座…說有些學生會不自覺地吸收電影裡的英雄,成功人士都是吸煙者,所以認為吸煙可更易達致成功云云…
這也可以算是個原因吧?
就我所見…為什麼他們一要以吸煙來突出自己?標奇立異也可以吧?雖然吸煙也算是標奇立異之一,不過總有其他方法突出自己吧,所以這才是我想要討論的事…
作者: EaSKa    時間: 2004-6-6 08:31 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

女,在學,無吸煙習慣~..
我不吸煙的原因,是覺得會影響健康...
之後就是會有癌症..
吸煙又會對別人做成影響,
我們不可以這樣自私給別人吸二手煙..
不吸煙就是對自己對別人最好的選擇...
如果你說, 就算我不吸煙, 別人都會吸煙, 那麼其他人都會吸到二手煙的.
我覺得先要做好自己的本份不吸煙..
然後令家人不吸煙, 之後是令朋友不吸煙.....
這樣層層遞進的方法雖然會用很久的時間才做到成效,
但如果每個人都不踏出第一步, 那又會有機會成功做到無煙城呢!!!!!

作者: cityoldcat    時間: 2004-6-6 08:37 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

覆路易
      人, 總是要在同類中顯出自己非凡之處的. 當傳媒, 政府大力鼓吹吸煙之害的時候, 這班年青人就看準了這個 "害" 字, 情況就如 "介"手 (shit! I don't have that word), 揩天, 索K一樣, 愈是有害, 愈是要試, 愈是要為同類 (包括自己) 證明 "有害" 是天大的荒謬. 再加上正如閣下所說 "吸煙不會立即帶來危害健康" 這個客觀事實支持, 那有不躍躍欲試之理? 這就是 "反社會心態"的萌芽期, 家庭是一個小社會, 學校是一個小社會.....
     我敢斷言, 政府宣傳吸煙之害至今, 所收的絕大部份都是反效果, 尤其對年青一輩而言!

作者: cityoldcat    時間: 2004-6-6 09:01 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

樓上呀 Boyz-Kenny 小朋友, 我今日同你講生食豬肉*可以增高 ok? 咁你會即刻仆去買黎狂食左先算呢? 定還是會先問下人意見, 再想下係真唔係, 可信性高唔高先食呢?
*eg only 請勿當真!!
作者: 好孩子    時間: 2004-6-6 09:05 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

[這個貼子最後由好孩子在 2004/06/06 09:07pm 第 1 次編輯]
下面引用由路易2004/06/06 08:14pm 發表的內容:
老貓﹕那我要改一改哩…不過我也聽過一點講座…說有些學生會不自覺地吸收電影裡的英雄,成功人士都是吸煙者,所以認為吸煙可更易達致成功云云…
這也可以算是個原因吧?
回路易:
這個的確是會引致學生食煙的理由∼
我忘記是那一年了∼
香港有一青少年團體就因為萬寶路(我想大家都知是那一隻香煙牌子)
就是因為他們覺得賣的廣告造成有英雄的感覺∼
廣告內容大約是有個西部牛仔的人騎著馬食著煙∼
青少年團體覺得有意識令青年人覺得食煙會是型∼ 英雄等∼
就強硬地要求政府說禁止在電視廣告中賣香煙廣告∼

作者: fannyckw    時間: 2004-6-6 09:13 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

下面引用由Boyz-Kenny2004/06/06 08:55pm 發表的內容:
聽人講食煙既男仔女仔會靚仔靚女d ......
我個班有個男同學話佢就係因為食得d煙多 ,
所以先至可以引死咁多囡喎 ~
呢點好好笑~係學生時代~無言呢個point係o岩o既~但唔係學生o個陣~呢個point係唔係work就真係唔知~
不過加o下學生食煙o既習慣~真係令人側目~太過份~你未夠18歲食~ok冇問題~但我唔buy你o地著住校服囉~影響一間學校o既聲譽囉~
作者: cityoldcat    時間: 2004-6-6 09:21 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

回好孩子
閣下所講的禁賣廣告確有其事, 至於是否由某某團體所發起則不可考.
我想說的是, 在那系列的廣告中, 我絲毫不覺有任何英雄形象可言. 不過是一個西部牛仔在馬群中馳騁吧? 國家文化背景完全是兩碼子的事呢!
反而, 煙商一直以來在香港的廣告無孔不入才是真正原兇吧? 想當年...足球, 籃球, 排球, 網球, 就連唱片業, 那個不曾被煙商 sponsor 過的!?
作者: AmySnoopy    時間: 2004-6-6 10:50 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我開始吸煙係o係美國時...
果時周圍d朋友同學都食咪一齊食囉...
加上果時讀設計...
做功課又做到好夜...
真係好似可以幫到諗野同頂眼瞓咁...(可能係心理作用...絕冇鼓吹吸煙)
就咁...一食就食咗10幾年lu=.="
到依家都仲食...真係冇咩特別原因...
我諗最大都係心癮...
如果冇煙o係身真係好似唔知點咁...
作者: CheukWai    時間: 2004-6-6 11:11 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

下面引用由fannyckw2004/06/06 09:13pm 發表的內容:
呢點好好笑~係學生時代~無言呢個point係o岩o既~但唔係學生o個陣~呢個point係唔係work就真係唔知~
不過加o下學生食煙o既習慣~真係令人側目~太過份~你未夠18歲食~ok冇問題~但我唔buy你o地著住校服囉~影響一間學校...
十零歲食煙都未算誇,內地有小朋友唔知戒左奶未,就食梗煙.
作者: hero14    時間: 2004-6-6 11:58 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

在學食煙.........
可能是自卑......可能想吸引異性
但大多都是出於父母管教不善(冇家教)
作者: manman288    時間: 2004-6-7 12:23 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

女,在職,有吸煙習慣......
食煙咪食煙lo.....關冇家教咩事ar...
自己唔想食無人逼到架....自已衰有賴父母,,,,,有無搞錯ar ....
管教不善...........倒不如話教兒不善

作者: 細BEE    時間: 2004-6-7 12:24 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

其實我認為只係對身體唔好而已,,
冇咩大問題,,
當然食個時都要留意時間地點,,,(當然唔好芍住人係咁食,,,令人討厭),,,
不過我覺得好似好多年青人都學食煙,,
而且有好多仲係學生,,放學就成班人係咁食,,
又真係好令人側目,,
我覺得個d人好影衰佢個間學校,,,
而咁地話,英雄主義,,
我覺得好多時都唔係,,
可能真係好奇,,
人人都話唔俾,,,就偏要做...
攪下攪下就食地一份,,
我覺好多時都係咁~

作者: kermuel    時間: 2004-6-7 02:28 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

男,在職,有吸煙習慣....
但係食煙呢個問題,點解總係關人地父母事ge ja?
想食咪食囉,就算你由細教個小朋友唔好食煙,佢大個左係想食就食架啦
關人地父母咩事,人地食唔食煙個決定權始終係人地手上,你無食煙唔代表有家教ga
再講,政府個d廣告真係嚇唔到人囉,要死ge點都會死,唔死ge食到成八十幾歲都係無事呀

作者: tommytommy44    時間: 2004-6-7 02:48 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我好僧人..食煙,真係好臭..
我屋企人個個都食煙
所以我日日都唔想番屋企...
係網吧有抽氣扇..    
但係我見到有人食煙 就即刻行開     
當住佢地面  拎隻手"借"住個鼻
因為真係好臭..
個次有條友吹煙去我塊面度             
我真係一拳打埋佢塊面度....
最後一句 吸煙危害健康  
食得煙多  好易會黑人僧...∼
作者: Gred    時間: 2004-6-7 03:46 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我就絕對既煙剷一名
初初食煙既原因只不過係因為太多家庭事煩
加上小時侯成績不錯被家人有太大期望既壓力先選擇食煙
老實講句如果唔係我最尊重既表哥
再三強調唔好掂毒品既話我可能已經係道友一名
最高峰時期一日兩至三包
依家平均三日兩包至一包
亦試過戒煙
主要係以前女友唔鐘意所以就戒
之後散左又食番
我都覺得食煙冇話咩大問題
只係個人既選擇o者
作者: coolblood    時間: 2004-6-7 05:52 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

食煙大多數係朋輩同電影影響到
朋友成班食,自己唔食會攪到好離群,
特別係d 無左一班朋友就會認為無左成個世界既人,
佢地亦以為做朋友,就一定要一齊食煙..
認為朋友關係,以食煙呢個習慣黎維系~~~
另外,一d中學生亦以為食煙係睇落成熟d
睇落去係大個d,,
不過點解佢地要借食煙黎做一個較大個,較成熟既形象,,
大部份因為佢自己個形象根本係幼稚.咪要借食煙黎話比人知,,自己大個仔,
做到成人做既野lor~~~
第三個係較為arm 工作人事既理由,
就係煙入面既成份真係可以提醒
如可樂,茶,coffee 等等都可以,,
不過,到長期之後,,呢個效果就唔會在存在,,
你感覺食煙可以提神,,,係因為你唔食煙,成個人就會無哂力氣,,無哂心機,,,亦即煙隱,
成個人羅羅lun,攪到咩都諗唔到,,,,,
咁食完支煙後,,,無左羅羅lun 既感覺,,,,,,,自然有個假像就係話,,,食煙令我工作效率好d啦,
(其實,,只係煙隱令你工作效率差左,要食煙去停止個種煙引,,,所以,會有愈食愈多既傾向)
下面引用由tommytommy442004/06/07 02:48am 發表的內容:
我屋企人個個都食煙
係網吧有抽氣扇..    
...
絕對認同~!!!!!!!!!!!!食煙既人,個種口氣,同体味,,真係臭到我連我亞媽都唔記得!!!!!!!!!!!!
我自己不食,我家族都無人食,所以超聞唔慣,,
話說!我坐緊地鐵,咁有小小累,咪坐一個係邊邊個位到lor,,咁我身邊就有個男人,睇緊"古惑仔"
開到無咩野,我恰一恰,
咁突然有個電話響,我醒一醒,
係我隔離個男人既,,
點知佢一講野嘩!!!!!!!!!!!!!臭到真係不q知所謂~!!!!!!!!!!!!!!
我即刻走開,落車,等第二架,,
因為實在實在實在實在,太q 臭喇!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: 靈異simon    時間: 2004-6-7 06:21 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

下面引用由coolblood2004/06/07 05:52am 發表的內容:
食煙大多數係朋輩同電影影響到
朋友成班食,自己唔食會攪到好離群,
特別係d 無左一班朋友就會認為無左成個世界既人,
佢地亦以為做朋友,就一定要一齊食煙..
認為朋友關係,以食煙呢個習慣黎維系~~~  
你唔食煙又點知食煙係為維持朋友關係????
食煙有時只係社交活動既一部份
例如外國室內全面禁煙的地方,全檯人出去門口食煙搭訕
你一個人坐嚮度等埋單呀????
去飲酒果D地方你唔通叫杯水呀??不如唔好去,道理一樣
作者: coolblood    時間: 2004-6-7 07:16 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

[這個貼子最後由coolblood在 2004/06/07 07:20am 第 1 次編輯]
下面引用由靈異simon2004/06/07 06:21am 發表的內容:
例如外國室內全面禁煙的地方,全檯人出去門口食煙搭訕
你一個人坐嚮度等埋單呀????
咪係lor~~~
難道搭訕,吹水既,都要要求有口煙先可以嗎???
你出間食肆外面,都唔一定要食煙卦,~~~
如果大場合既情況下,一班人要求你要食口煙先可以一齊吹水,
我反而覺得呢d 並唔係社交,而係埋堆
我覺得社交,只在於酒,舞,小賭
外國人,開party 會食大麻(我從其它會員口中得知,),難道又要一齊食大麻嗎??
還有,真正的社交,應該會係同一個場合尊重其它人,
(你可以話不吸煙者不準其它人吸煙是不尊重,但我一定回應到呢個arguement)
就如諾曼第紀念活動,我唔信咁多個國家總統無一個食煙..
但,佢地又會唔會係social 個時,對住其它總統食????
所以,食煙為左社交,,好似有點攪笑,,
不過食煙為埋堆,我反而會接受
ps 唔一定食煙先可以知道食煙既野,,就如精神病醫生唔一定要患過精神病,.
好多女性內衣公司既市場經理都係由無戴過bra,pant 既男性做呢個職位
作者: sharbo    時間: 2004-6-7 07:25 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

下面引用由tommytommy442004/06/07 02:48am 發表的內容:
我屋企人個個都食煙
係網吧有抽氣扇..    
...
我都好憎聞煙味﹐真系好臭﹗﹗
同埋D人食完煙噴古龍水掩飾個陣味都幾難聞~~~
相信大部份無食煙習慣0既人都會認同....
不過我唔會干涉我朋友食煙﹐總之唔好系我面前食就ok....
食煙0既人實有大把道理辯駁
或者都情有可原geh.....
未食過煙0既人﹐唔會理解食煙0既人戒煙有幾難
除0左要克服煙癮﹐仲要面對朋友壓力等。。。
我阿哥都系因為peer pressure而養成食煙0既習慣
或者如果我系我阿哥我都會食
所以其實拗都無謂.....
呢個系一個價值觀0既問題﹕
你認為食煙所得到0既好處值唔值得付出你0既健康 (每食一枝減七分鐘命)﹖

作者: 靈異simon    時間: 2004-6-7 08:21 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

下面引用由coolblood2004/06/07 07:16am 發表的內容:
所以,食煙為左社交
食煙唔係為左社交
而係社交方式一部份
有好多人係因為社交而食煙飲酒並非食煙飲酒為左社交
作者: cityoldcat    時間: 2004-6-7 12:47 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

現將香港人分為三類 : 1) 煙民  2) 拒絕二手煙或吸煙人士的非煙民  3) 能夠接受吸煙人士或容忍二手煙的非煙民

2 及 3 其實屬於同一類別, 但在容忍及接受程度上有著極大的分歧.
      我發現了一樣有趣得很的事實, 在政府未全力推行反吸煙之前, 香港只有 1 和 3. 漸漸地, 在反的過程中, 衍生了 2.
      想當年也, 記憶所及, 公眾場所煙霧瀰漫, 酒樓餐廳戲院人手一煙, 各自吞雲吐霧, 不吸煙的還是若無其事, 神色自如. 今時今日也, 有見一吸煙者與一不吸煙者在路上擦身而過, 後者面露憎惡之色猶如碰見殺父仇人, 用手掩鼻擋煙的動作, 幅度之大, 速度之快, 就和一套拳法無異.
      這證明了, 公民教育並非 "全民教育". 有的領受了, 將之"發揚光大", 絕大部份的, 受不了, 依然故我.
按: 說著說著變成在質疑公民教育, 哈, sorry, 隨想而以...
作者: cityoldcat    時間: 2004-6-7 01:28 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

下面引用由CheukWai2004/06/06 11:11pm 發表的內容:
十零歲食煙都未算誇,內地有小朋友唔知戒左奶未,就食梗煙.
說起內地, 更年輕的煙民大有人在, 尤其農鄉地區, 無甚娛樂, 吸煙就成了祖傳的精神寄託.
也是說起內地........多年之前, 我天大的魄力從廣州乘火車去西安.
途中見有大陸煙民數名, 圍坐於兩列車廂之間閒聊
煙癮起, 拿起煙絲來準備捲
怎料.....沒有煙紙......
隨手往行李中一撕, 撕下了半版的 "人民日報"
再分幾小片就用來捲煙
然後各自吞雲吐霧可也
我看著, 那些吐出來的煙, 是灰黑色的........
作者: oiman    時間: 2004-6-7 06:37 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我以往也有抽煙的習慣,但現在已戒掉了。
回想抽煙的習慣從何而有,都是讀書時和同學仔假期去camp時,因貪玩而養成。我想很多朋友也是過來人吧!
吸煙危害健康眾所周知,本人停止抽煙後,呼吸系統的確健康很多,習慣性的咳和痰也沒有了,口氣清新不少,本人之前活在十多年的煙草生活中,這刻才完全感受到不抽煙的好處。抽煙在舊時可能會是有型的表現,但現在不吸煙才是「潮」的表現,各位煙民,反吸煙絕對是大趨勢,為己為人,請盡避免抽煙,人本來就是不抽煙,有人說因煩惱才抽煙,可知你不抽煙則渾身不自然,這才是大煩惱之所在,為何還要把另一個枷鎖強行加在身上呢?
作者: cityoldcat    時間: 2004-6-7 07:05 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

下面引用由oiman2004/06/07 06:37pm 發表的內容:
我以往也有抽煙的習慣,但現在已戒掉了。
回想抽煙的習慣從何而有,都是讀書時和同學仔假期去camp時,因貪玩而養成。我想很多朋友也是過來人吧!
吸煙危害健康眾所周知,本人停止抽煙後,呼吸系統的確健康很多?..
oiman 兄能及早 "脫苦海" 實屬可喜可賀.
那我就不妨說個真實故事, 大家再從中作個分析.
前幾天於下午時份, 我在尖沙咀某快餐店內, 親眼目睹以下情況
快餐店是全面禁煙的
有為數四至五名 XXX中學學生圍在一桌, 有男有女, 正在用極之高吭的語氣在高談闊論
桌面放著兩個空杯, 一個煙灰缸, 一本 xx便利
地上有數不清的煙頭及煙灰
他們的最後一支煙, 是在眾目睽睽底下, 你一口, 我一口, 不分男女地 "分享" 掉的
然後意猶未盡, 大家再 "夾錢" 由樣子比較成熟的同學去買回來, 繼續其"會議"

這代表了甚麼?

作者: oiman    時間: 2004-6-7 07:26 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

下面引用由cityoldcat2004/06/07 07:05pm 發表的內容:
oiman 兄能及早 "脫苦海" 實屬可喜可賀.
那我就不妨說個真實故事, 大家再從中作個分析.
前幾天於下午時份, 我在尖沙咀某快餐店內, 親眼目睹以下情況
快餐店是全面禁煙的
...
很簡單,這正是青春期的表現。正值青春的少男少女,正是好奇心最大的時候,他們往往對身邊的事物充滿興趣,抽煙的感覺也是一種!當他們聚集一起時候,由於心理好奇的關係,會對一些他們不可做的事發生興趣,如抽煙、性愛等等...。
我們不可能認為他們是壞了,這正是長大的心理歷程必經之路,當時我也一樣,相反我們成年人應要包容他們,了解他們的好奇心和無知,而指導他們甚麼是正確的人生觀。這個責任,身為父母者不能推搪。可惜父母大多把此重任推在老師的身上,要知父母的言行才是最佳的榜樣,其身不正,又如何能具說服力去糾正子女的不良行為。若發現自己的子女有此行為,則不要推三推四,先了解自己的行為有否過失、有否明白子女的感受和想法,方為上策。
作者: cityoldcat    時間: 2004-6-7 07:47 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

下面引用由oiman2004/06/07 07:26pm 發表的內容:
很簡單,這正是青春期的表現。正值青春的少男少女,正是好奇心最大的時候,他們往往對身邊的事物充滿興趣,抽煙的感覺也是一種!當他們聚集一起時候,由於心理好奇的關係,會對一些他們不可做的事發生興趣,如?..
說得好說得好!
      但不可不知的是, 父母或學校並非 24 小時監視著每個學生的, 就算父母管教如何嚴厲, 如何循循善誘, 學校教育如何開明, 如何足夠, 但作為成長中的年輕人難免會有把持不住的時刻, 再加上政府及團體對大眾積極地宣傳反吸煙, 很難不令人擔心會導致年青人產生一種 "反反" 的心態吧? 這正是我想討論的重點所在.
作者: sinman1217    時間: 2004-6-7 07:54 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我記得以前聽過一個故事
內容大概是說:
現在的反吸煙標語有句:吸煙會危及下一代,那麼如果我有個"死仔包",只要我吸煙,他不是死定了,不再麻煩我了嗎?又或者我要避孕,只要我吸煙,將來意外懷孕的話,那個BB也不是死定了嗎?
現在的人竟然是為了這些原因而吸煙!是否那些反吸煙標語令人誤會了呢?
還有,我有個畢生難忘的經歷∼
話說有次我和朋友在旺角逛街,在我前面的是一個吸煙者;當我打了個呵欠,咀巴正張開得大大時,前面的那個吸煙者竟然把煙吐出來!那些煙霧不偏不倚的飄到我的咀巴裡!!!!我真的"食煙"了∼∼!!我嚇得又不停喝水又咳嗽,完全不知如何是好!
所以我真的很討厭那些吸煙者∼!
作者: oiman    時間: 2004-6-7 07:59 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

下面引用由cityoldcat2004/06/07 07:47pm 發表的內容:
說得好說得好!
      但不可不知的是, 父母或學校並非 24 小時監視著每個學生的, 就算父母管教如何嚴厲, 如何循循善誘, 學校教育如何開明, 如何足夠, 但作為成長中的年輕人難免會有把持不住的時刻, 再加上政府...
這就要動用公民教育!當公民教育意識強,有先入為主的感覺時,這些問題就比較容易解決。如SARS的時候,人人為了健康起見,很多人也樂於帶上口罩,當意識到SARS的危險性,人民與政府則互相協調,互相幫助!
當然這種意識能否實行在反吸煙上,則要大眾的努力,這一天會否達到?我是抱著樂觀的心態,要知今天不抽煙之人開始增加,世界反抽煙的活動也增多甚至已成了法例,但仍然要經漫長之道路也!
作者: cityoldcat    時間: 2004-6-7 08:09 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

現在客觀的條件是
      1)吸煙不會"立即"送命
      2)政府及團體大力宣傳反吸煙
      3)有一班成長當中, 樣樣好奇, 逢事必反的反叛年輕人

怎解救?
作者: oiman    時間: 2004-6-7 08:29 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

下面引用由cityoldcat2004/06/07 08:09pm 發表的內容:
現在客觀的條件是
      1)吸煙不會"立即"送命
      2)政府及團體大力宣傳反吸煙
      3)有一班成長當中, 樣樣好奇, 逢事必反的反叛年輕人
...
簡單的做法:1.停止所有香煙入口;2.香煙例為毒品類別:3.抽煙、販賣則屬違法。
這樣必定有效,但社會隨即民怨四喜、煙絲廠全閉、部份依靠賣煙來唯生的公司亦倒閉或裁員、政府少了香煙稅收,可能即時要加稅以彌補損失,民生可能短時期內加重負擔;很多人會犯法,監獄隨即「爆棚」;最重要的還是抽慣煙的那一撮人,感到個人權利被剝削及「煙忍」問題而上街遊行、抗議等等,嚴重可引發暴亂.......
想得太多了,由於世界貿易關係,這件事根本沒有可能出現,除非全世界響影,各國同一時間實行及互相監察;而民心支持;及政府準備大量公帑作社會援助;而各國領導人又得到人民的愛戴等等......在眾多緣份成就下,才能形成這一天吧!至少香港仍以董先生為首的政府,就難以說服人心得以支持!
作者: cityoldcat    時間: 2004-6-7 08:59 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

下面引用由oiman2004/06/07 08:29pm 發表的內容:
簡單的做法:1.停止所有香煙入口;2.香煙例為毒品類別:3.抽煙、販賣則屬違法。
這樣必定有效,但社會隨即民怨四喜、煙絲廠全閉、部份依靠賣煙來唯生的公司亦倒閉或裁員、政府少了香煙稅收,可能即時要加稅以彌...
嘩!! 嚇得我丫~~ 好彩唔係真嗟, 如果唔係我今後點算? 哈哈哈!
      "禁之不能" 已成事實, 莫說現今 "懵懂哈巴狗政府" 不能為之, 敢說可見將來加上不可見將來亦難以禁絕!!
      現在討論的是用甚麼方法去 "漸進地" 杜絕下一代吸煙, 已經使用的現有方法肯定成效不大甚至乎宣佈無效!

作者: oiman    時間: 2004-6-7 09:42 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

cat兄,怒我思維簡單,欠缺遠見,還望兄台指點指點!
作者: cityoldcat    時間: 2004-6-7 10:02 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

[這個貼子最後由victorlamwt在 2004/06/10 05:45pm 第 1 次編輯]
下面引用由oiman2004/06/07 09:42pm 發表的內容:
cat兄,怒我思維簡單,欠缺遠見,還望兄台指點指點!
oiman 兄別開玩笑!! 我何德何能?
我想說的是 :
政府及團體的反吸煙運動造成反效果
就此而已
作者: oiman    時間: 2004-6-7 10:18 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

沒辦法,始終這還是與自由貿易有關,除非世界同部實行禁煙;只要常存一人還在抽煙,這種風氣必會漫延,這是人的習性問題,正所謂「習相遠」,只要加強公民意識,將抽煙的比例拉底,這已是成功了!Cat兄,請不要再問我的所謂高見,若本人繼續狂言,恐怕惹人笑柄!哈哈哈!
作者: porkchophell    時間: 2004-6-8 02:31 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

well! myself will only smoke when i am stressed and not happy. i think i can feel a little bit better when i smoke during that situation. but i wont get addicted to it. now i dont smoke. coz all my fds told me not to. and it affects me sometime ago while i was playing sports. from my point of view, sometimes people think that smoking looks good. and can attract girls. but i think it is only a matter of personal taste.
作者: EaSKa    時間: 2004-6-8 02:28 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我唔覺食煙係可以減壓lor...
做下運動...聽下歌...同動物玩...唱k都可以減壓嫁...
點解偏偏要揀食煙去減壓呢...
你地知唔知食煙會導致性能力大減...(我聽絕情谷先知...)
作者: 流浪貓    時間: 2004-6-8 05:56 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

都唔明白煙有咩咁好吃,
自己煙就好啦,
仲要迫人吸二手煙,
攪到被迫吃二手煙ge人身體有病,
好無辜ga ma,
我dady成日食煙又飲酒又鍾意食高膽固醇同糖分ge食物,
點知有左血壓高同糖尿病li 兩樣野,
遲d又話有什麼癌症ge話,
咁咪好麻煩,
我地成家人都同左佢講好十幾年叫佢唔好再食煙la,
佢都唔聽人講ge,
佢明知道我地成家人好擔心佢ga ma,
我都唔知應該點算....
ps. 我好討厭d 人係我附近食煙,因為第一好難聞,第二就係我唔受得d煙會攻到對眼不停流眼水,同個nose好酸....
作者: 西施    時間: 2004-6-8 11:31 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

在學,平時沒有吸煙的習慣,
但前一陣子開始,
有時也會吸兩三枝的,
家人亦知情的∼
我以前一直都很討厭人吸煙,認為臭死了∼
但為何會吸起煙來?可能是因為心情煩瑣吧,
但還好現在煙癮是沒有的∼
作者: 夏撈下    時間: 2004-6-13 10:06 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我沒有吸煙的習慣...
也很討厭那味道
(在我而言...我不會叫它為甚麼香煙...而是臭臭的...更合適吧)
有些時候
我到遊戲機中心玩玩的時候...
對手總向我噴煙...
很討人厭的...
有些朋友都有吸煙...
叫他(她)別吸...會傷身的...會死的...
甚麼都說過了...
但總是不聽...
答我...死便死...沒甚麼大不了...
他們如此對待生命...
這種心態使我決定不再告誡他們
作者: wing0209    時間: 2004-6-17 09:05 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我不吸煙的,亦很討厭二手煙,而且吸煙除左危害自己健康外,仲影響埋BB既健康架!
因為我有個朋友有左BB都冇戒煙,個BB出世之後就發現氣管有問題,而且仲有哮喘
手尾都幾長,到有左第2個BB時,佢兩夫婦都介左煙,個BB出世就好健康啦~
所以我絕對唔鍾意吸煙~
作者: 絕無朋    時間: 2004-9-23 01:57 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我有吸,雖然係有害,不過己習慣,現在冇可習不吸
作者: globe    時間: 2004-9-26 09:15 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我有菸牌喔 哈哈...抽了8年了 我爸媽終於...接受了  不抽菸 真的很難過  它可是我精神來源的大源頭ㄝ  
作者: fish13leo27    時間: 2004-9-28 01:40 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我 並 不 影 響 到 身 體 的 健 康
所 以 不 太 喜 歡 往 煙 多 的 地 方 跑
更 不 用 提 吸 入 二 手 煙 了
作者: 天使號角    時間: 2004-10-1 04:01 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

女,無業,無吸煙習慣
曾經貪玩吸煙
作者: kcys    時間: 2004-10-6 10:15 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

說不會抽是騙人低
但是抽過兩次算會吸煙嗎?
嗯嗯.這定義見仁見智囉∼
作者: cityjoey    時間: 2004-10-7 11:05 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

女,吸煙者,父母知情
我開始吸煙時,是在23old.我沒有什麼消遣,又因為工作量多的關係.
而開始學習吸煙,但剛開始是真的不喜歡.不過工作的關係讓我漸漸的習慣煙的味道.
因為停屍間的味道,實在是不好聞.再怎麼久也不習慣.
作者: 小C    時間: 2004-10-7 12:42 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我有氣管敏感,空氣差d都咳到想死!!
唔好講話吸煙喇~~
不過我並不反對人家吸煙,人始終是有自由的~~
只是,不要在我面前吸就可以了吧~~
作者: vling2884    時間: 2005-4-20 04:23 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我係中六後開始有呢個習慣,差唔多10啦..
第一次感覺係好"攻鼻"同"苦",咳左好耐呢....
以前一日會食"包半"份量,算得上個"煙鏟"....
呢幾年身体狀況差左,只會keep住一日半包....
但心煩意亂時都會例外?....
作者: nightmare12    時間: 2005-4-21 11:06 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

食煙呢樣野,其實好睇細個時候點諗
有d人自小生活在吸煙家庭,但都冇呢個習慣
相反亦有
吸唔吸其實冇乜大不了
影響唔到人就可以
作者: lesliekkt    時間: 2005-4-23 03:40 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我以前都有食煙既習慣...但係因為女朋友既壓力同健康問題而戒甩左....
食煙既原因都係因為跟左的朋友lor~覺得自己要合群~但係其實比人地的感覺係好樣衰架~
所以...如果覺得食煙會令自己型的既人士....請你盡快戒左佢啦~~好樣衰架!!
作者: 老婆餅    時間: 2005-5-11 11:41 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我不介意他人有吸煙的習慣,
但我係無吸煙的,因我有鼻敏感啊!
作者: Blue20    時間: 2005-5-12 04:11 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我沒有吸煙的習慣,而且亦不想有......
我從前不吸煙,現在不吸煙,之後的日子都不會吸煙的!!!

我實在不明白,為何有一些人那麼喜歡吸煙?
人生苦短啊....
而且對我來說,吸煙就有如燒銀紙一樣......
然後,每當一支煙"燒"完,就正正見證著自己又縮短10分鐘壽命了~
作者: 天命難違    時間: 2005-5-15 04:13 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我讀男校,吸煙係社交禮儀,而且我啊爸同我啊哥都知我食煙,有時仲會一齊食
P.S.我一日大慨食兩包煙,同埋我頭先投錯票,應係”男,在學,有吸煙習慣,父母知情”
作者: kaf    時間: 2005-9-24 06:49 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我覺得食煙,係一件唔好既事,
食煙會害人害己,如果想快d生未期廢岩,可食多d,就快d死,
but如果係咁,我suggest jump樓仲好,食得肝手整腳,唔會害到人,
唔使迫人地食2手煙,好多謝食煙個d人咁做"福"人群,
自己買完煙仲請ma食邊d人食2手煙,多謝哂la....食完都背隻骨落
作者: SGRLTO    時間: 2005-10-9 07:02 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

唔食煙,煙最臭好鬼僧,想打爆佢地,行行下成日有煙味飄過黎����..我要做一個殺食煙人殺手!!- -+殺晒d食煙果d人
作者: jofaye    時間: 2005-10-9 09:54 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

F.2/3 就有 個時有邊個唔試....都係斷斷續續咁
作者: joyce586    時間: 2005-10-10 12:46 AM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

抽煙.....很討厭><... 我覺得煙灰是個很噁心的東西...偏偏工作的關係!!在餐廳裡多少都會收到煙灰鋼... 這一刻絕對是我最痛苦的一刻Q口Q...
作者: 寧彩臣    時間: 2005-10-10 10:10 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我生平除左日本人之外~~
最憎就係人食煙~都唔理人地既feeling 係咁吹o的煙出黎............................
一o的都唔環保......搞到香港臭曬
詛咒食煙o的人全陪生肺癌!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
作者: skpmaya    時間: 2005-11-14 01:25 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

一個人做的行為一定有自己的理由,
只是理的合理程度。
我有吸煙,但的一定會尊重大眾場所和附近的人,
吸煙時會行開一二邊,自己食完算。
吸煙不是一件什麼光鮮的事,但也不是一種令人恨之入骨的事。
吸煙只是純粹一種個人的喜好。
有人會認為香煙有可欣賞的價值,煙草是高貴的,
也有人認為吸煙只是閒時的樂趣。
我們不必要深究吸煙的好和壞,
因為有人以身體的健康作第一,是正確的。
也有人以享受作第一,也無什麼錯。
只是觀點與角度的問題罷了。
只要唔好影響到人就得。
作者: JUSTLOVE    時間: 2005-11-29 11:51 PM     標題: [分享] 大家有沒有吸煙的習慣

我是男的.有抽煙習慣!
雖然我會抽煙,但是我很討厭二手菸呢= ="
不過我會盡量讓別人不要吸到我的二手菸!
至於你問我為什麼會抽煙!?
我沒辦法回答你...
我只能說,有時候抽跟菸,我絕得自己的心有點平靜,有時候工作休息一下,抽跟菸,我絕得舒服多了,繼續努力工作!
菸對我來說,只是一個陪者我的東西,至於抽煙會死!?人一定都會死的阿...
我寧願滿足的死去,也不要痛苦的死去!
總之,這種事情...看自己喜不喜歡囉!

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0