標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧! [打印本頁]

作者: soso128    時間: 2005-7-3 02:02 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

昨天收到的!已尋找過沒有會員貼過!(可能標題不同)如有人post過<<<請代 刪掉! 很有趣!我讀 到 舌頭都掉下也未能通順.....睇下大家又讀 到點樣啦! 1) 床腳撞牆角, 牆角撞床角, 你話床角撞牆角定牆角撞床腳! > 2) 姨媽而家去宜家傢俬買而家岩用既宜家傢俬 > 3) 入食物實驗室扲緊十個緊急掣 > 4) 麥當娜約左麥當雄去麥當勞道個間麥當勞食麥皮撈當歸 > 5) 肯德龜同肯德雞去肯德基食肯德基最出名既巴辣香雞 > 6) 郵差叔叔送信純熟迅速送出 > > 第二級 > 7) 財政司叫邰正宵做財政司, 邰正宵叫財政司囉台証先, > 財政司話俾邰正宵知, 要 囉台証先要搞掂財政先。 > 8) 郭藹明過郭可盈, 話郭可盈個袋型, > 郭可盈叫郭藹明過海改個袋型, 改成郭可盈個袋型。 > 9) 潘宏彬、祝文君去搬雲吞, 祝文君跟潘宏彬去橫濱, > 潘宏彬同祝文君一齊去紋身 , 紋枝人參枝參有崩。 > > 第三級 > 10) 圓圓遠遠叫圓月, 叫來圓月來賞月。 > 圓圓說:月月圓,圓月說:圓圓月。 > 圓圓說 :圓月的眼圓比月圓。 > 圓月說: 圓圓的圓眼賽圓月。 > 究竟是圓圓,圓月的眼兒圓,還是圓圓的月兒圓 > 11) 奄金琴軍今暗暗, 混吉挖金挖甘桔, (唔得了,忍唔住笑) > 金骨挖桔挖銀骨, 銀桔甩金不挖得, 金骨混筆挖金粒, > 粒粒金粒挖銀桔, 銀桔挖筆梗不吉, 不吉挖金更不吉, > 筆墨挖骨得不償失, 得失混吉挖金筆, 畢生大吉。 > 12) 石室詩士施氏, 嗜獅, 誓食十獅, 氏時時適市視獅, > 十時, 適十獅適市。是時,適施氏適市, 氏視是十獅, > 恃矢勢, 使是十獅逝世, 氏拾是十獅屍, 適石室, 石室濕,氏使侍拭石室, 石室拭, 始 > 試食十獅屍, 食時, > 始識是十獅屍, 實十石獅屍。試釋是事。
作者: 傻佬丁    時間: 2005-7-3 02:32 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

唔~我覺得第三級同第一級難度差不多 , 第三級只是長一點 , 不難讀~
但.........................最後那個link...............我只能說:
                                                                                   你真的嫌命長了= ="
作者: soso128    時間: 2005-7-3 02:33 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

以前都收過此類急口令!但都大同小異>>>如第一級相信好多人都聽過!但跟住下面的比較有趣.......我自問冇這類天份,讀得好慢,一快就走曬音!哈哈!唔知有冇人好似我咁呢?n(*m*)n
作者: soso128    時間: 2005-7-3 02:37 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由傻佬丁2005/07/03 02:32am 發表的內容:
唔~我覺得第三級同第一級難度差不多 , 第三級只是長一點 , 不難讀~
但.........................最後那個link...............我只能說:
                                                                    ...
傻佬丁 ....哈哈哈!我也同意.....我想自創一下此類急口令!想到post同大家分享吧!   

作者: soso128    時間: 2005-7-3 02:45 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

忽然想到不如叫此板管理員開過>>>自創急口令<<<比賽!跟住投票誰人最好!勝出會員就>>>加評級+智力+加網元1000<<<哈哈哈......此是本人的意見!(並不代表Cyber意思)**~
作者: joe198663    時間: 2005-7-3 03:24 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

Thanks for your great sharing! ^_^
These sentences are very interesting...
And it is really hard to pronounce them fluently...
Even so I have tried them for  many time, I still can't pronounce them well... =.=''

Whatever I have listen to my friend pronounce these kinds sentences...
I appreciated him so much since he could pronounce them fluently...
And I have heard some of the above sentences...
I think the sentence 3 is the most famous since I have heard it for many times...

Some sentences are very interesting, such as sentences 4,7 & 8...
Because they are related to some pop singers & stars...
And some sentences are very hard too, such as sentences 10, 11, & 12...
Since they are so long that I can't pronounce them quickly...

Apart from that, I am very ''grateful'' of your link... =.=''
Actually I have tried it and I saw something terrible...
I remember the last link you post, it is similar to this link...
And I will share it with my firends, I think it will be a great surprise for them... ^.^

I hope that you can share more interesting things with us...

作者: vling2884    時間: 2005-7-3 03:46 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

多謝你既分享~
其實第一、二級..
都唔算艱難既(若果唔快速唸讀)..
至於第三級..
呢個"奄金琴軍今....."
自小已經聽過無數次..
但每次讀完都感覺..
舌頭彷似打了結..
唉..
作者: TinaWater    時間: 2005-7-3 04:35 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

我諗最後果句 (12) 要用國語讀先至有難度:
 石室詩士施氏, 嗜獅, 誓食十獅, 氏時時適市視獅,
 十時, 適十獅適市。是時,適施氏適市, 氏視是十獅,
 恃矢勢, 使是十獅逝世, 氏拾是十獅屍, 適石室, 石室濕,氏使侍拭石室, 石室拭,
 始試食十獅屍, 食時,
 始識是十獅屍, 實十石獅屍。試釋是事。

作者: soso128    時間: 2005-7-3 05:01 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由joe1986632005/07/03 03:24am 發表的內容:
Thanks for your great sharing! ^_^
These sentences are very interesting...
And it is really hard to pronounce them fluently...
Even so I have tried them for  many time, I still can't pronounce the ...
joe198663......你慢慢講...講得多就會好快!sorry....比我個連結嚇到你@@~kakaka   
作者: soso128    時間: 2005-7-3 05:05 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由TinaWater2005/07/03 04:35am 發表的內容:
我諗最後果句 (12) 要用國語讀先至有難度:
 石室詩士施氏, 嗜獅, 誓食十獅, 氏時時適市視獅,
 十時, 適十獅適市。是時,適施氏適市, 氏視是十獅,
 恃矢勢, 使是十獅逝世, 氏拾是十獅屍, 適石室, 石室濕,氏?..
  TinaWater ......我都比D句考起!好似唔係咁順.....你覺嗎?
作者: soso128    時間: 2005-7-3 05:11 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由vling28842005/07/03 03:46am 發表的內容:
多謝你既分享~
其實第一、二級..
都唔算艱難既(若果唔快速唸讀)..
至於第三級..
...
vling2884........kakaka.......me too! vling2884 ....你覺得我提意>>>自創急口令比賽嗎?如大家同意就來個投票吧!要看看回覆會員多小才進行OK)))))))     
作者: soso128    時間: 2005-7-3 05:17 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由soso1282005/07/03 02:45am 發表的內容: 忽然想到不如叫此板管理員開過>>>自創急口令<<<比賽!跟住投票誰人最好!勝出會員就>>>加評級+智力+加網元1000<<<哈哈哈......此是本人的意見!(並不代表Cyber意思)**~
大家同意我想法嗎?希望大家多回覆我才向此板管理員提出OK!
作者: vling2884    時間: 2005-7-3 05:27 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由soso1282005/07/03 05:11am 發表的內容:
vling2884........kakaka.......me too! vling2884 ....你覺得我提意>>>自創急口令比賽嗎?如大家同意就來個投票吧!要看看回覆會員多小才進行OK)))))))
哈哈..
妳既提議當然係好啦^^..
但..係咪要首先詢問下
各位管理員大人意見呢??
不如..再觀察點時間..
等待多幾位會員..
回應至決定罷..
呢個提議ok嘛??

作者: soso128    時間: 2005-7-3 05:58 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由vling28842005/07/03 05:27am 發表的內容:
哈哈..
妳既提議當然係好啦^^..
但..係咪要首先詢問下
各位管理員大人意見呢??
...
vling2884 .........這個當然啦!要尊重各位管理員大人意見先呢?如OK.....就請此板大人發起投票才可這點我會做的,多謝你提點thx}}}}}   
作者: janethugo    時間: 2005-7-3 01:19 PM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

都好wo.. 可以激發網友們ge創意 不過你個link就.... 令人有殺人ge衝動.... >.<"
作者: TinaWater    時間: 2005-7-5 04:29 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

[glow=255,pink,2]大家真的想舉辦急口令創作比賽嗎?[/glow]
作者: soso128    時間: 2005-7-5 05:10 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由ericatiger2005/07/04 05:14pm 發表的內容: http://www.albinoblacksheep.com/flash/kikia1.html <<<< 你個link 嚇到跳起左....我開到好大聲...因為想聽首歌......................................................... = = 心都離埋
ericatiger.......sorry.......24小時內更新OK))))))))
作者: soso128    時間: 2005-7-5 05:15 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由janethugo2005/07/03 01:19pm 發表的內容: 都好wo.. 可以激發網友們ge創意 不過你個link就.... 令人有殺人ge衝動.... ...
janethugo ........sorry在更新中n(*m*)n....你話可以激發網友ge創意<<<咁就要大家多回覆啦!
作者: soso128    時間: 2005-7-5 05:23 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由TinaWater2005/07/05 04:29am 發表的內容:
大家真的想舉辦急口令創作比賽嗎?
TinaWater .......係呀!不如你考瀘下啦!睇下多小人同意......就來過比賽!至於>>>+智力+評級多小由板主管理員作考瀘!但網元梗係+多多多啦!唔係邊有吸引力喎!thx你先!
作者: soso128    時間: 2005-7-5 05:27 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由TinaWater2005/07/05 04:29am 發表的內容:
大家真的想舉辦急口令創作比賽嗎?
TinaWater .......不如你就開過投票吧!
作者: vling2884    時間: 2005-7-5 05:27 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由soso1282005/07/05 05:15am 發表的內容: janethugo ........sorry在更新中n(*m*)n....你話可以激發網友ge創意<<<咁就要大家多回覆啦!
哈哈.. 見妳呢個傻妹盛意拳拳.. 我就拍心口支持妳啦.. 若果比賽成事既.. 就算點"攪盡"腦汁 我都一定會去報名參予.. 希望各位大人能回應一下啦^^.. thx!!
作者: soso128    時間: 2005-7-5 05:31 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由vling28842005/07/05 05:27am 發表的內容:
哈哈..
見妳呢個傻妹盛意拳拳..
阿ling我拍心口支持妳啦..
若果比賽成事既..
...
vling2884 ........多謝你支持!+O+~我最熱心這次啦!(在慚愧中)*v*~  
作者: TinaWater    時間: 2005-7-5 05:33 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由soso1282005/07/05 05:27am 發表的內容:
TinaWater .......不如你就開過投票吧!
大家想玩, 就梗係要做番d野架啦!  ^0^
拿~  你地諗到舉行 "急口令創意比賽" 既11個好處, 我就連投票都唔開, 直程開post比賽!
(點解要11個咁零丁??  因為係我既lucky number!  ^0^)
作者: vling2884    時間: 2005-7-5 06:01 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由TinaWater2005/07/05 05:33am 發表的內容:
大家想玩, 就梗係要做番d野架啦!  ^0^
拿~  你地諗到舉行 "急口令創意比賽" 既11個好處, 我就連投票都唔開, 直程開post比賽!
(點解要11個咁零丁??  因為係我既lucky number!  ^0^)
哈..
衰婆..o甘蠱惑呀^^..
我諗先..
1.有冥幣加
2.有經驗值加
3.有智力值加
仲有冇其他??
.....................

作者: TinaWater    時間: 2005-7-5 07:59 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由vling28842005/07/05 06:01am 發表的內容:
哈..
我諗先..
1.有冥幣加...
唔......好!
頭3個先說了會員可得到的好處, 要看看剩餘8個有甚麼好了~  ^0^
作者: vling2884    時間: 2005-7-5 09:47 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

哈哈..
都話阿水人靚..
心地更加靚啦^^..
至於剩餘8個好處..
要soso128佢地提供啦..
作者: janethugo    時間: 2005-7-6 01:22 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由vling28842005/07/05 06:01am 發表的內容:
1.有冥幣加
2.有經驗值加
3.有智力值加
接力接力...

4.可以激發網友ge創意
5.可以增強對急口令有興趣ge網友對cyberx ge歸屬感..
6.增強網友之間ge互相交流
7.提供一個練習口齒ge地方,令到口齒不清ge網友有更多有新意的急口令去練習講說話            (我自己先對號入座)
8.增強創作人與練習人的自信心...
快d搵人接力呀..
作者: 傻佬丁    時間: 2005-7-6 07:02 PM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

9.令多些會員把上cyber-x成為一個習慣
10.令cyber-x的瀏覽/登入次數再創新高
11.會引發起一些潛水會員的發言慾望
以上的好處可以吧........
作者: TinaWater    時間: 2005-7-6 08:02 PM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

好!  好!  好!
非常之好!!!!
既然大家咁有誠意, 個比賽推出左你地要參加架!  ~.^

作者: janethugo    時間: 2005-7-6 10:56 PM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

參加我就唔會喇..
我無呢個天份..
但我會做啦啦隊~
加油~~努力~~
作者: TinaWater    時間: 2005-7-7 12:14 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由janethugo2005/07/06 10:56pm 發表的內容:
參加我就唔會喇..
我無呢個天份..
但我會做啦啦隊~
加油~~努力~~
參加玩下都無妨啦, 志在參與丫麻!  ^.^
作者: soso128    時間: 2005-7-8 01:48 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

哈..
我諗先..
1.有冥幣加
...
vling2884 ...你講個3樣我都講左啦!咁等我用下好耐無用既...........>>>腦至得呀!**~死啦!死啦!  
作者: soso128    時間: 2005-7-8 01:55 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由TinaWater2005/07/05 05:33am 發表的內容: 大家想玩, 就梗係要做番d野架啦! ^0^ 拿~ 你地諗到舉行 "急口令創意比賽" 既11個好處, 我就連投票都唔開, 直程開post比賽! (點解要11個咁零丁?? 因為係我既lucky number! ^0^)
TinaWater........還有8個?@@~........那我就???>/////<想想啦!
作者: soso128    時間: 2005-7-8 01:57 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由janethugo2005/07/06 01:22am 發表的內容: 接力接力... 4.可以激發網友ge創意 5.可以增強對急口令有興趣ge網友對cyberx ge歸屬感.. 6.增強網友之間ge互相交流 ...
無言的感謝>*<~.............!
作者: soso128    時間: 2005-7-8 02:07 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由傻佬丁2005/07/06 07:02pm 發表的內容:
9.令多些會員把上cyber-x成為一個習慣
10.令cyber-x的瀏覽/登入次數再創新高
11.會引發起一些潛水會員的發言慾望
以上的好處可以吧........
janethugo/and傻佬丁......... 多謝你2位大人!冇2位接力.......那恐怕未能成事!(感激中)想不到咁多會員支持.....是我意料之外!那就大家用(腦)力吧!  
作者: soso128    時間: 2005-7-8 02:10 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由TinaWater2005/07/06 08:02pm 發表的內容:
好!  好!  好!
非常之好!!!!
既然大家咁有誠意, 個比賽推出左你地要參?
TinaWater ........thx)))))))))))))))))我地努力以赴吧!
作者: TinaWater    時間: 2005-7-8 02:10 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由soso1282005/07/08 02:07am 發表的內容: janethugo/and傻佬丁......... 多謝你2位大人!冇2位接力.......那恐怕未能成事!(感激中)想不到咁多會員支持.....是我意料之外!那就大家用(腦)力吧!
咁你記住記住記住, 一定一定一定要參加呀!!!! 唔係我會唔開心架~ ~>o<~
作者: soso128    時間: 2005-7-8 02:16 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由janethugo2005/07/06 10:56pm 發表的內容:
參加我就唔會喇..
我無呢個天份..
但我會做啦啦隊~
加油~~努力~~
janethugo........你一定要參加!你都可以幫我地想到5個好處......無理由唔加 入呀!只是玩玩沒問題喎!多?人好玩?呀!OK)))  
作者: soso128    時間: 2005-7-8 02:24 AM     標題: [引文轉貼]**~昨天收到,,,總 之 讀 到 你 就 勁!大家試試吧!

下面引用由TinaWater2005/07/08 02:10am 發表的內容: 咁你記住記住記住, 一定一定一定要參加呀!!!! 唔係我會唔開心架~ ~>o<~
TinaWater.....自問冇腦夾冇智商^*^~但又冇理由點著火走左去>///>~只好.............>>>(請昌)啦!哈哈哈!

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0