標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到? [打印本頁]

作者: derrickman    時間: 2004-11-23 02:44 AM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

好多人既肉眼都睇唔到靈體既存在.......但係點解偏偏就咁多[凡人]可以拍到鬼相??
希望有人認同我既分析......
1)靈體係一種接近[能量]既形態 , 我地睇唔到佢既原因就係好似聲波既[頻率]超越左正常人可以接收既範圍 , 玄D既講法就係佢地有陰陽眼or修過法 , 而科學D既解釋就係佢地佢地比我地普通人先開發到大腦未開發既[功能] , 從而另到自己既能力範圍提高
2)同步(共鳴)   -   即係指果一刻某種元素既突變 , 而必須要係大家都擁有既元素 , 當改變到某個程度就可以發現彼此既存在 , 最好既例子 : 用相機既閃光果一刻所拍攝既Photo入面就最易
產生[共鳴] , 就係果一煞既閃光 , 另到彼此既元素接近 , 再以人類視覺範圍以外既情況下拍攝到佢地既存在

作者: onasian    時間: 2004-11-23 03:18 AM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

我想因為人類同機器會有差別
很像收音機﹐明明音頻在空氣中一直傳送﹐ 但耳朵接收不到.

作者: 小C    時間: 2004-11-23 02:29 PM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

在本人認知的角度,物理一點來說,其實靈體的頻率是比我們低的,所以我們的腦袋是接收不到他們的電磁波,所以便「發現」不到他們的存在。
一些人,例如先天性頻率比較低一點點的,像收音機tune台一般,接收到了(tune正了),便可以看得見(影像)或聽得見(聲音),就是人們說的「陰陽眼」。
一些人例如通過修練(甚至練氣功、yoga等等),學會了調節自己的腦電波到不同的頻道,也都可以「見鬼」~
一些動物如狗狗貓貓們,因為牠們的腦電波覆蓋範圍內是可以接收到的,所以也就能「看」得到~
至於相機為何拍得到呢?
這只是中五時的物理課罷(雖然我的物理只有bare pass^^),
1 + 1  =  1
--   --     ---
u    v      f
所有實體跟虛體都呈相反的情況出現的,而靈體是virtual object, 理論上是可以在照相機和照鏡子中成為real image出現的。
作者: derrickman    時間: 2004-11-23 02:44 PM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

umum........但係會唔會係[看] , [聽] , [感覺] 上都有唔同既[頻率]存在??
如果係一個[極光]同[極暗]不斷交替既環境下會唔會比較易睇到靈體既存在呢??
作者: wd3jam    時間: 2004-11-23 09:15 PM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

我聽d人講係因為相機所拍攝GE係1/24 秒內GE影像,
靈體可能響1/24 秒出現左,但係我地用肉眼根本就冇可能睇到D咁快GE野..
SO 相機就可以影低果1/24 秒出現GE 靈體喇...
我記憶好似係咁....有冇錯就唔知喇*
作者: benchan    時間: 2004-11-23 09:44 PM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

呢D野~~﹗唔睇好過睇喇~~﹗
費事嚇親自己喇~~﹗
作者: derrickman    時間: 2004-11-24 01:37 PM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

我就反而覺得[密度]比[速度]既機會比較大D.........唔知有冇人會研究呢樣野既呢......
作者: 小C    時間: 2004-11-24 02:19 PM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

0係外國d鬼佬真係用儀器去「探測」果d so called "haunted houses or haunted places", (唔係睇戲咁睇~)
不妨諗下果d儀器跟據咩野理論可以探測到靈體,就可以明白點解肉眼睇唔到0既靈體可以用相機拍到啦~~
作者: derrickman    時間: 2004-11-24 04:37 PM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

小C~~~~~咁你可唔可以幫我搜集一下果D[探靈]儀器既資料???
作者: Sunnypig    時間: 2004-11-25 12:02 PM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

甘点解一直以黎....科学家都认为呢个世界上无鬼怪之说既?
作者: lianglkl    時間: 2004-11-25 12:38 PM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

I agree with "wd3jam"
人只是可以見到1/24秒的事物
Scientists 認為 SPIRIT 係一種HIGH FREQUENCY的東東
用相機可以拍到係因為Camera uses 1/200, 1/400,1/800,1/100...eyc    THAT is called”快門”
作者: 小C    時間: 2004-11-25 01:19 PM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

下面引用由derrickman2004/11/24 04:37pm 發表的內容:
小C~~~~~咁你可唔可以幫我搜集一下果D儀器既資料???
可以試下去下面搵下,其實下面幾好睇0架~
http://theshadowlands.net/ghost/
題外話:你去左摩星嶺未呀?等住睇你d相^^
作者: dusty    時間: 2004-11-25 08:36 PM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

可能d鬼唔想就咁俾人睇到掛
好多野都解釋唔到
唔好諗咁多

作者: derrickman    時間: 2004-11-28 02:08 AM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

下面引用由小C2004/11/25 01:19pm 發表的內容:
可以試下去下面搵下,其實下面幾好睇0架~
http://theshadowlands.net/ghost/
題外話:你去左摩星嶺未呀?等住睇你d相^^
=o="你果個網.....拍黎拍去都係見到D 光體飛黎飛去既.......
但係我睇雲海大叔拍果D就眼耳口鼻都齊晒~_~"

作者: tribal5219    時間: 2004-11-29 12:18 AM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

哀~我能說啥勒~不懂就是不懂= =~怪我資歷滴= =不過~我好想看一下靈體喔

作者: brianluk1125    時間: 2004-11-29 12:45 PM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

其实会唔会就好似脑电波噤,我地肉眼都睇唔到脑电波,人的脑电波感应力好强,如果刚好与灵体本身所发出的频段一样,就可以有接触。(乱吹)
作者: 小C    時間: 2004-11-29 06:15 PM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

唔係化??
我見到有d都幾清楚架喎??
仲有,你要tools工具就去tools果道搵啦~~
作者: derrickman    時間: 2004-11-30 03:25 AM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

下面引用由brianluk11252004/11/29 12:45pm 發表的內容:
其实会唔会就好似脑电波噤,我地肉眼都睇唔到脑电波,人的脑电波感应力好强,如果刚好与灵体本身所发出的频段一&...
你說的都是那個類似[陰陽眼]的說法.......
我已經想到一個方法可以進一步支持我自己的論點........
我會試試在一個用閃光燈能拍下[光體]的位置再拍攝一次 , 但是就不用閃光燈的......
那麼就可以進一步找尋出為何可以輕易地拍下靈異照啦^_^

作者: littlelilith    時間: 2005-12-23 12:14 PM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

我覺得, 相片應該係重相機出了問題覆曝光 / 人為加工的產物,
真正的靈界東東, 應該要真正有靈感力的人才能感通看到的...
作者: sgrlto    時間: 2005-12-24 10:27 AM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

d鬼玩野掛,只係俾相機睇唔俾你睇,咁樣會覺得恐怖d掛..其實我對鬼既野一曉不通
作者: derrickman    時間: 2005-12-28 01:32 AM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

嘿~~~今次我會用菲林相機影~~~~~~睇下有冇咩特別野先
作者: 大頭怪嬰    時間: 2006-1-4 08:57 PM     標題: 點解肉眼睇唔到既靈魂可以用相機拍到?

因為有些鏡頭的對蕉點,
可以看到一些靈體的存在.
而有一些可能不可以,
即影即有的相機.
大約增加5~10%的機會.
心的意志也很重要!

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0