標題: [分享]你最欠缺的是甚麼? [打印本頁]

作者: TinaWater    時間: 2005-3-18 01:04 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

[這個投票最後由TinaWater在 2005/03/18 04:19am 編輯]

一個人活得快樂與否, 在乎他是否懂得欣賞自己的優點, 以及接受自己的缺點.
以下的選項, 小妹知道大家都好難只選一個;
但希望大家選出當中之 "最", 然後下定決心克服它!
讓大家靜下來, 認識一下自己的內心世界吧~
  >.^
[hidepoll]
作者: 車伯母    時間: 2005-3-18 01:14 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

從小我媽媽已經唔係咁鍚我架啦,我家姐由細到大都係第一名,我仲有一個細我5-6年既細佬,仲之屋企發生咩事都係我既錯,慢慢我就變左好信街外既朋友,有時移外既朋友比我屋企人還重要,起碼我而加咁大個人唔會比街外朋友冇啦啦打我啦 !! 相反屋企就會,個個都好暴力,而加好好多啦,我男朋友有錫我,所以我咩都會同佢講,反而屋企人就一句都冇,只要比錢就咩都得,比少d都會嗌交,一d家庭溫暖都冇,所以我男朋友係我生命既全部
作者: TinaWater    時間: 2005-3-18 01:24 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

小妹自己先說:
小妹幼時, 還未學懂說話, 父母就離異;  爸爸將撫養權讓給媽媽, 但小妹只是寄住在一親戚介紹的朋友家.
4歲時媽媽再嫁, 小妹也重新投入新的家庭, 但可惜這男人只會對小妹無理取鬧...
到現在小妹也不知道何為父愛!  以前常常羨慕同學有爸爸疼, 因而自卑, 自我中心...
但小妹長大後, 發覺原來除了父愛, 以上各選項小妹都擁有!
所以小妹都再沒有自卑了, 也學會了為朋友開解心事呢~  ^.^
作者: HimCheng    時間: 2005-3-18 01:36 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

從少我老爸就不在香港工作...
老媽在我16歲時就因病離開左...
我揀左我欠缺的是母愛...
在看到別的人共享天倫的時候...心裡真的有點酸呢~
作者: hohayo    時間: 2005-3-18 04:39 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

自信,
本來我都幾有自信的,不過這幾年來發生了很多事
令到我的自信心差不多跌到落谷底了
本人覺得欠缺甚麼都不重要,最重要有自信
因為沒有了自信心的話就很多事都做不到
所以我現在覺得很灰......

作者: ambrose    時間: 2005-3-18 07:14 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

I vote for 別人的肯定, I am around 190 cm tall, however, my confident not even reach half of my height, whatever i achieved, my parent would never feel enough, and just ask me to look forward to a better result. my friends would joke at me rather than congradute me.
        i  know this is diffinately not a good attitude, but sometime, I really want some support, cause i am strong outside, weak inside...
作者: porkchophell    時間: 2005-3-18 12:08 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我想我自己最欠缺就是判斷能力.
因為好像自己很容易受人影響.
就舉最近的一次例子吧!
就好像在澳洲很多人都覺得我態度差, 無禮貌.
我初初是很不開心的因為覺得自己很大壓力, 他們說要我去改. 我有嘗試但那一個不是我自己.我不斷問我身邊的人,當然不是澳洲的那一班啦.
他們都說我根本無問題.最起碼他們覺得我是無事的.
就是因為我當時自己判斷自己的能力不夠.
令到自己有一段時間非常低落.
但現在回想起來, 我當時這麼做是因為我自己還愛我的ex gf.
而不是為自己想.
作者: ezratse    時間: 2005-3-18 01:36 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我選了判斷能力 ,但想清楚,應是決斷能力,我何事也要考慮很久,平衡多方面因素才能決定一件事,我遇到急需決定的事時,不能果斷的對事件作出選擇!我從小也是這樣子的,想改想變也無法!!唉!!
作者: terize    時間: 2005-3-18 06:05 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我選智慧 !
我覺得身處複雜的社會中,不能缺少智慧!
尤其是在現今這麼醜惡的年代.
人與人互相競食,親如父母子女,也是以利為先.
"溫暖家庭"變成童話小說中的喬段,不復出現在現實生活中.
正是如此,我們便更需要智慧,讓我們可以在這殘酷的社會中苟然殘喘......
作者: 小強    時間: 2005-3-19 12:18 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我投唔到票...因為以上既野,樣樣我都有d...
雖然唔係話好完滿...但好多野都睇透...
我覺得好多都無需要強行要求多d或者點...
每日返工,放工...夜晚再返學,放學...返家又要做功課..
有時假日都要返part-time...完全無抖氣既空間...
所以...我而家最想要既係.....時間!!!!
時間羅黎做咩呢....係訓覺同睇一大堆漫畫,dvd...哈哈
作者: TinaWater    時間: 2005-3-21 08:13 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

下面引用由車伯母2005/03/18 01:14am 發表的內容:
從小我媽媽已經唔係咁鍚我?
Carmen:  跟你談天時, 覺得你很開朗, 想不到原來妳在家裡竟然是不快樂的...
那麼車伯母應該在幼時已經懂得獨立自主吧~  ^^
下面引用由HimCheng2005/03/18 01:36am 發表的內容:
從少我老爸就不在香港工作...
老媽在我16歲時就因病離開左...
我揀左我欠缺的是母愛...
在看到別的人共享天倫的時候...心裡真的有點酸呢~
謙:  送給你的一句說話--不看自己沒有的, 要看自己所擁有的!  >.^
下面引用由hohayo2005/03/18 04:39am 發表的內容:
自信,
本來我都幾有自信的,不過這幾年來發生了很多事
令到我的自信心差不多跌到落谷底了
本人覺得欠缺甚麼都不重要,最重要有自信
...
hohayo:  每個人都有跌倒的時候, 這些事情, 你大可看作為生命的磨練, 只要敖過了, 因著過往的經驗, 你的智慧又會有所增長;
但, 走這人生路時, 可別只懂回頭望, 要不然很容易又會踤倒呢~  ^.^
下面引用由ambrose2005/03/18 07:14am 發表的內容:
I vote for 別人的肯定, I am around 190 cm tall, however, my confident not even reach half of my height, whatever i achieved, my parent would never feel enough, and just ask me to look forward to ...
ambrose:  縱然你身邊的人不明白你, 也請不要灰心!
告訴你一個關於愛迪生的故事--
據聞愛迪生經過了100次的實驗才成功發明電燈泡.有一鄰居問他:  為何經過這麼多次的失敗, 你仍可堅持你的研究呢?
愛迪生這樣答:  我不是失敗了99次, 而是這研究的結果須要99個過程才會成功!
ambrose, 繼續努力吧!  因著你的堅持, 終有一天你身邊的人會對你刮目相看呢~  >.^
下面引用由porkchophell2005/03/18 12:08pm 發表的內容:
我想我自己最欠缺就是判斷能力.
因為好像自己很容易受人影響.
就舉最近的一次例子吧!
就好像在澳洲很多人都覺得我態度差, 無禮貌.
...
porkchophell:  你說自己很容易受人影響, 小妹覺得你是因為關心身邊人的感受, 才會有時有搖擺不定的情況發生吧!  不要緊的, 小妹也覺得你沒有問題呢!  ^^
下面引用由ezratse2005/03/18 01:36pm 發表的內容:
我選了判斷能力 ,但想清楚,應是決斷能力,我何事也要考慮很仁壑~能決定一件事,我遇到急需決定的事時,不能果斷的對事件作出選擇!我從小也是這樣子的,想改想變也無法!!唉!!
ezra:  所謂 "三思而後行", 這話是你以前醒過小妹的, 相信這也是你處事的態度吧~
但, 機會是一閃即逝的, 要好好把握啊!  ^o^
下面引用由terize2005/03/18 06:05pm 發表的內容:
我選智慧 !
我覺得身處複雜的社會中,不能缺少智慧!
尤其是在現今這麼醜惡的年代.
人與人互相競食,親如父母子女,也是以利為先.
...
terize:  正義的智慧是應當有, 但若將智慧用於作奸險的事上, 就......
多讀 "箴言" 吧~  那會啟發你很多對人及處事的智慧!  >.^
下面引用由小強2005/03/19 00:18am 發表的內容:
我投唔到票...因為以上既野,樣樣我都有d...
雖然唔係話好完滿...但好多野都睇透...
我覺得好多都無需要強行要求多d或者點...
每日返工,放工...夜晚再返學,放學...返家又要做功課..
...
恩:  看來最幸福的是你呢!!  ^O^
繼續保持這心情吧!  這會為你帶來很多的好運呢~
下面引用由阿斯蘭З薩拉2005/03/20 10:43pm 發表的內容:
珍惜身邊一切的心 ,因為我唔識得珍惜身邊ga人,成日都話我呀媽呢樣果樣-.-
阿斯蘭З薩拉:  送給你的一句說話--別人對自己的好, 不是奉旨的.
學會珍惜吧!  小妹不希望你會有後悔的一天呢~  ^o^
作者: angefan    時間: 2005-3-21 09:26 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我最欠缺的是父母的愛,但是對現在的我來說已經不重要,因為我已經大個女,所以我覺得自己最欠缺的是未來的感情--「愛情」。
作者: 李大龍    時間: 2005-3-22 12:02 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我選擇智慧
家庭的不溫暖..讓我學會獨立.勇氣和判斷力
這些我不缺
但我覺得我欠缺智慧
有智慧的人處事圓滑..順利
但我...好像...少了點智慧
而不能做到這一點吔
作者: 邪炎    時間: 2005-3-22 10:31 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

水姊^^a
哈哈~~~~小弟對於自己都幾清楚!
我最欠缺的就係"自信"~
而且到了現在愈來愈多人也看到小弟這個缺點= . =
每一個都經常對我說:如果你有反自信你做任何事也能成= . =||||
其實小弟也對這番話也有同感= =|||可是不知該怎樣做好- . -|||
作者: vling2884    時間: 2005-3-24 04:48 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

安全感
我最缺乏就係安全感,好細過已經覺得冇人理我,保護我,直至爸爸,媽咪離左婚,呢種感覺更加強烈,我驚同陌生人傾偈,接觸,由細到大,都冇乜朋友,驚佢地出賣我,又驚friend完唔理我咯...所以我上半截人生都係幾孤獨下~
當爸,媽離婚後,自己就離家出走,一個人出去闖(想根住媽咪,但佢都養唔起自己),o個段時間好驚,乜都冇,唯有搵工做野,直至出左糧,個心至定d,而果刻至知道,原來有錢我至會有番安全感~
呢幾年,儲蓄數目多左,仲可以接埋媽咪一齊住,個人都輕鬆左!但我諗若果有日我個儲蓄數字下降,o個d不安全感又會番黎啦~~
作者: c0082106    時間: 2005-3-27 06:24 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我選了愛情
因為其他選項我都不太缺乏
小輝可能比樓上各位好運
生長係小康之家
父母婚姻幸褔美滿
擁有一個蠻好的樣子
所有所有都差不多擁有了
但唯獨感情路十分崎嶇
每遇挫折

作者: zoh33    時間: 2005-3-30 05:23 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

...自我出生後..爸爸就過世了...
我??還有不少親戚認為是我黑死爸爸的...
冇人錫我...個個都對a哥好...次次鬧都係鬧我先...
我覺得連自己媽媽都好似好憎我咁....明明哥樣野唔係我做..又偏要話我做...又唔話哥哥
哥哥咩都岩...我咩都錯..
我個心好傷...傷到己經無法離補到la~~

作者: TinaWater    時間: 2005-4-1 05:02 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

下面引用由angefan2005/03/21 09:26pm 發表的內容:
我最欠缺的是父母的愛,但是對現在的我來說已經不重要,因為我已經大個女,所以我覺得自己最欠缺的是未來的感情--「愛情」。
Angle:  不用急嘛~  小妹相信人一生總會遇到一個知心的伴侶;  即使是七老八十, 只要是真心相愛的, 就不用介意等了多少年呢~
下面引用由李大龍2005/03/22 00:02am 發表的內容:
我選擇智慧
家庭的不溫暖..讓我學會獨立.勇氣和判斷力
這些我不缺
但我覺得我欠缺智慧
...
大龍:  只要謙虛向別人學習你認為欠缺的, 就很快學會這些智慧;
記住--要謙虛的!
下面引用由邪炎2005/03/22 10:31pm 發表的內容:
水姊^^a
哈哈~~~~小弟對於自己都幾清楚!
我最欠缺的就係"自信"~
而且到了現在愈來愈多人也看到小弟這個缺點= . =
...
樂:  其實...你是對自己的甚麼沒信心呢?  是一些事情上不相信自己能夠做到?
是你不認識自己吧?  若你認識了自己, 知道自己的強弱項, 把強的地方盡量發揮, 弱的地方請教別人, 你還能不相信自己的實力嗎?
下面引用由vling28842005/03/24 04:48am 發表的內容:
安全感
我最缺乏就係安全感,好細過已經覺得冇人理我,保護我,直至爸爸,媽咪離左婚,呢種感覺更加強烈,我驚同陌生人傾偈,接觸,由細到大,都冇乜朋友,驚佢地出賣我,又驚friend完唔理我咯...所以我上半截人生都係幾孤...
Venus:  安全感不是甚麼人或是甚麼東西可以給予的, 反而是心裡平靜, 遇上任何風浪也能處之態然~  建議你多看以心靈為題材的書籍吧~  "心靈雞湯" 是小妹的首選推介!  ^.^
下面引用由c00821062005/03/27 06:24pm 發表的內容:
我選了愛情
因為其他選項我都不太缺乏
小輝可能比樓上各位好運
生長係小康之家
...
小輝:  要知道愛情不是生命的全部呢~  小輝尚有很多青春, 人生還有很多要走的路, 要有很多要做的事情...
愛情雖是對完美的人生有著很大的影響, 但不要被這些挫折擋著自己的前程啊~
下面引用由zoh332005/03/30 05:23pm 發表的內容:
...自我出生後..爸爸就過世了...
我??還有不少親戚認為是我黑死爸爸的...
冇人錫我...個個都對a哥好...次次鬧都係鬧我先...
我覺得連自己媽媽都好似好憎我咁....明明哥樣野唔係我做..又偏要話我做...又唔話哥..
zoh33:  小妹明白zoh33大人得不到家人的體諒, 可是看得出你還愛他們啊~  要是不愛, 又怎會覺得受傷害呢?
愛是無限的, 更何況那些是你的家人, 不得不愛啊~  若zoh33大人以堅定的愛對待家人, 他們是會明白你的!  小妹支持你啊!  ^o^
作者: Blue20    時間: 2005-4-1 08:30 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我缺乏一顆上的進心 .
    無論是測驗前夕, 還是考試前夕,我都無心溫書......
嗯,我明白不去溫書, 最後的結局是悲慘的. 但是我卻總是提不起勁>.<
    別人的目標是拿滿分,而我的目標卻只要合格即可.不會跟別人爭一日之長短.
    我非常瞭解在這個殘酷的社會裡,若缺乏一顆上進心是十分危險的.
但無奈我的性格就是"極其之惰"+"與人無爭"
作者: joe198663    時間: 2005-4-2 01:42 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

Actually I am satisfied with everything I have now...
Thanks for my parents, they LOVE me so much!
Thanks for my friends, they are willing to listen to my heart...
Thanks for my honey, although our LOVE has passed away, I still miss the ourhappy memory...
I always LOVE them...
I will cherish what I have
I will go on to share my LOVE with everyone until forever...

Cherish & share what you have...
Our world is so wonderful for us... ^_^
作者: Cloudie    時間: 2005-4-2 03:18 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

本人自小缺乏自信心...
或許因為我的不愉快既過去.....
小自被人欺凌, 很早缺乏自信心...
雖然有很多朋友既支持同關心,
但一想起我的過去....很害怕....
亦曾經因為咁害怕有去試過自殺的
真的很害怕失去一切.......呢一種痛....無人去明白的........./.\
作者: WSWONG    時間: 2005-4-7 12:24 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

從小到大, 家中從未缺過甚麼
惟最缺的就是容人之量
我很容易動怒, 我想我應該要多多接觸這個世界
作者: rion    時間: 2005-4-9 07:34 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

Lack of "寬恕別人的心 "
I have tried to learn forggiving for many years~
作者: 邪炎    時間: 2005-4-26 02:22 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

Re:水姊
嗯∼∼∼我會緊遵姊的教誨^______^
我冇信心的事係一些事情上不相信自己能夠做到= . =|||
係好真講句∼我好了解自己的好與壞!
但不知怎的我總是真真正正要而對這些"不相信自己能夠做到"的事時就會冇曬d信心!唉∼∼∼∼唔知呢個算唔算係籍口呢?!
作者: tobby    時間: 2005-4-28 01:45 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我揀左~別人的肯定
由細到大屋企人從來都唔會信我
人大左搵個男朋友諗住可以填保下啦...
點知重衰...同左佢一齊之後...比佢既否定過多...
我野都唔敢再講...冇晒信心去講野...每次想講意見想發表前都會諗
死啦可能又會比人話我ka la...永遠身邊既人都唔會認同我
每次最後都會重好白痴好天真咁同自己講今次可以有人認同呢...
次次講完都係比人鬧...信心因而打走晒..不過樂觀長存
而家自己少左同人傾計...開始有d自閉啦我..我唔想次次講親野都比人否定呀...好唔開心ka

作者: 阿彌陀丸    時間: 2005-5-1 01:20 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

車伯母 同我都好相似~~~
我由小學就經常被屋企人打~所以身體好多傷痕~~

作者: 怡b    時間: 2005-5-1 02:27 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

其實我已經覺得滿足,,,因為神比左好多野我,,,
                         人都係5好咁貪心好d,,係你始終係你,,5係你,都5可以?求,,

作者: angefan    時間: 2005-5-2 01:40 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

下面引用由TinaWater2005/03/18 01:24am 發表的內容:
但小妹長大後, 發覺原來除了父愛, 以上各選項小妹都擁有!
人很容易會去看自己缺少什麼,這個是很自然的事呢!不過現在我也已經學懂珍惜自己所擁有的,因為上天(我相信冥冥中自有主宰,而不選擇跟隨任何宗教。)總安排我最需要的東西在這一刻呢!
送給大家一篇我喜歡的文章:
「你怎麼看你自己?」
[flash=600,500]http://www.hkedcity.net/uploaded_files/eworks/0412/40671_ust.swf[/flash]
下面引用由tobby2005/04/28 01:45pm 發表的內容:
我揀左~別人的肯定
可能我的自我確定做得很好,所以我不是太需要別人給我的肯定(雖然我也盼望能得到別人的肯定)。其實我的身邊也有很多沒能力肯定自己的朋友,有時間他們很需要我的肯定,我也不知道是否應該給予他們一個肯定,因為我相信人某程度上是不需要別人的肯定,假如一個人沒有能力自我肯定,就算多少人賜與他們多少肯定,他們還是不能相信自己(我是有這種朋友的,所以很肯定這一點)。
如果得不到別人的肯定,我總會在自己的心中分析自己所做的事情對錯,會很深入地問自己:「為什麼...?」直至到我覺得自己找到一個連自己都不能動搖自己的答案。如果一個人能夠自我確定,明白自己的價值不是出於別人的想法,堅持自己的信念,總有一天,我知道自己會得到這個世界的肯定。
作者: TinaWater    時間: 2005-5-6 03:48 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

***** 板主模式 ***** 該文章是管理員從人性心理及犯罪檔案轉移過來的!
作者: TinaWater    時間: 2005-5-13 11:58 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

下面引用由Blue202005/04/01 08:30pm 發表的內容: 我缺乏一顆上的進心 .無論是測驗前夕, 還是考試前夕,我都無心溫書......嗯,我明白不去溫書, 最後的結局是悲慘的. 但是我卻總是提不起勁>.<別人的目標是拿滿分,而我的目標卻只要合格即可.不會?..
......小妹無資格說甚麼... 因為小妹以前跟Blue20大人都是一樣... =.= 但小妹有一個說話送給Blue20大人: 選一條自己將來不會後悔的路!
下面引用由joe1986632005/04/02 01:42am 發表的內容: Actually I am satisfied with everything I have now... Thanks for my parents, they LOVE me so much! Thanks for my friends, they are willing to listen to my heart... Thanks for my honey, although ou ...
That's great! I'm really grateful that u know loving everyone and everything around u~ Keep it on~ >.^
下面引用由Cloudie2005/04/02 03:18am 發表的內容: 本人自小缺乏自信心...或許因為我的不愉快既過去.....小自被人欺凌, 很早缺乏自信心... 雖然有很多朋友既支持同關心,...
龍兒, 不要介意我借用angefan大人的一句說話: 要學懂愛自己! 她教小妹明白, 很多事都不可太倚賴, 只有愛自己, 才能活得開心~ (o^O^o) 重拾自信, 就由愛自己開始吧!
下面引用由WSWONG2005/04/07 12:24pm 發表的內容: 從小到大, 家中從未缺過甚麼惟最缺的就是容人之量我很容易動怒, 我想我應該要多多接觸這個世界
易動怒, 往往就是碰釘子的根源~ 小妹希望WSWONG大人不用碰很多次釘子才懂收一收自己的脾氣吧~ ^.^
下面引用由rion2005/04/09 07:34pm 發表的內容: Lack of "寬恕別人的心 "I have tried to learn forggiving for many years~
慢慢來, 刻意去改, 反而弄巧成拙呢~ 小妹相信rion大人真心去改, 終有一天rion大人會成功!
下面引用由邪炎2005/04/26 02:22pm 發表的內容: Re:水姊 嗯∼∼∼我會緊遵姊的教誨^______^ 我冇信心的事係一些事情上不相信自己能夠做到= . =|||係好真講句∼我好了解自己的好與壞!...
樂, 趁自己還年輕, 放膽一點去做多些嘗試吧~ 試多一點, 信心就會增加; 但千萬不要恃住自己年輕就亂來啊! ^o^
下面引用由tobby2005/04/28 01:45pm 發表的內容: 我揀左~別人的肯定由細到大屋企人從來都唔會信我人大左搵個男朋友諗住可以填保下啦...點知重衰...同左佢一齊之後...比佢既否定過多......
tobby大人肯說出自己缺乏的, 小妹都相信tobby大人還未到自閉的階段! 哈哈... 嘗試說話時的語氣給人一種有信心的感覺, 人家就會認真考慮你的意見, 可以吧? ^^
下面引用由阿彌陀丸2005/05/01 01:20pm 發表的內容: 車伯母 同我都好相似~~~我由小學就經常被屋企人打~所以身體好多傷痕~~
阿彌陀丸大人常常被家人打, 有否告訴學校老師? 他們可以幫到你的!
下面引用由怡b2005/05/01 02:27pm 發表的內容: 其實我已經覺得滿足,,,因為神比左好多野我,,,人都係5好咁貪心好d,,係你始終係你,,5係你,都5可以?求,,
嗯~ 怡b大人是基督或是天主教徒? 很高興怡b大人懂得神的恩賜, 很多信了主的人也未能有所體會! ^.^
下面引用由angefan2005/05/02 01:40pm 發表的內容: 可能我的自我確定做得很好,所以我不是太需要別人給我的肯定(雖然我也盼望能得到別人的肯定)。其實我的身邊也有很多沒能力肯定自己的朋友,有時間他們很需要我的肯定,我也不知道是否應該給預他們一個肯定,?..
很感謝Angle的flash分享呢~ 小妹也曾經看過這flash, 但現在再看, 也很喜歡~ ^^
作者: fannylam    時間: 2005-5-14 02:09 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

安全感..好緊要....!!
冇左佢...我會成日都唔知點咁.... 好唔自在....!!
家人比到安全感我....
朋友都比到我....
其他....... 完全冇..... 感覺唔係太好受...  !!
作者: my9394    時間: 2005-5-16 01:17 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

下面引用由TinaWater2005/03/18 01:04am 發表的內容:
一個人活得快樂與否, 在乎他是否懂得欣賞自己的優點, 以及接受自己的缺點.
以下的選項, 小妹知道大家都好難只選一個;
但希望大家選出當中之 "最", 然後下定決心克服它!
讓大家靜下來, 認識一下自己的...
點解冇感性?
作者: TinaWater    時間: 2005-5-18 12:37 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

下面引用由my93942005/05/16 01:17am 發表的內容:
點解冇感性?
my9394大人缺乏感性?
雖然這裡欠了這點給my9394大人揀選, 但my9394大人也可以給大家分享一下喲~  ^.^
作者: Cloudie    時間: 2005-5-18 01:34 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

下面引用由TinaWater2005/05/13 11:58pm 發表的內容:
龍兒, 不要介意我借用angefan大人的一句說話:  要學懂愛自己!
她教小妹明白, 很多事都不可太倚賴, 只有愛自己, 才能活得開心~  (o^O^o)
重拾自信, 就由愛自己開始吧!
我想想....對唔住,我的朋友...
我已經很累了, 我不知道我可以支持多久, 希望別遺留下我....@@~
作者: 呀倫    時間: 2005-5-18 11:34 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

to  ClouDie
我地呢到冇人會遺留你o既!
我地個個都支持你ma,對ma!?
有咩野就講出黎啦,我地會幫你o既!
to fannylam
你唔可以"以賴"佢嫁ma !
你都要自愛!
試想想你冇左佢真係咩野都唔得,咩野都做唔到咩!
作者: TinaWater    時間: 2005-5-19 12:10 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

下面引用由呀倫2005/05/18 11:34pm 發表的內容:
to  ClouDie
我地呢到冇人會遺留你o既!
我地個個都支持你ma,對ma!?
有咩野就講出黎啦,我地會幫你o既!
...
呀倫大人說得不無道理呢~  ^.^
這麼呀倫大人有沒有甚麼是心中久缺的呢?  也給大家分享一下可以嗎?  ^o^
作者: 呀倫    時間: 2005-5-19 06:48 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我最欠缺的係一個"我"and一個顧及別人的心 一個可以將自己係人地眼中所覺得o既我做出黎 比我知道我係人眼中有咩野係做得唔好o既! 係呢到我講少少野先啦! 我係學校係一名f.4 o既領袖生長! 做左好耐所以搞到我而家變到愈黎愈惡! 就係因為我變得惡左! 做事講野o既時候都好少理人地o既感受! 人地做錯咩野我就會當眾講出黎!冇諗到做錯野o既人係好唔鐘意比人當眾指證自己o既錯處!(可能已成習慣)冇諗到佢o既感受,搞到有d人唔係咁鐘意我地d領袖生!(我地個個都係咁樣)但諗諗我地只係奉命做事!我地都唔想咁惡嫁! 我已經盡量做事and講野前諗果曬會係點! 但可惜習慣成自然............>.<
作者: fenice0914    時間: 2005-5-19 08:00 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我選擇健康..
沒有了健康..什麼都是枉然的了
作者: 呀倫    時間: 2005-5-19 10:45 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

下面引用由fenice09142005/05/19 08:00pm 發表的內容:
我選擇健康..
沒有了健康..什麼都是枉然的了
你成日病嫁咩!!??
小心身體呀!!
作者: 劍正方圓    時間: 2005-5-27 12:50 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

現下最缺乏的是“友情”﹐因為朋友都不在身邊﹐相隔了幾千里。
小生個性非常慢熱﹐沉默寡言之極﹐曾有三天不發一言的記錄。
這樣的性格自然很難交朋友。僅有的朋友﹐友情都是在中小學的漫長歲月內累積出來的。
在新環境已經有一年了﹐遇到的人中﹐談得來的也有不少﹐卻總是止步於泛泛之交﹐大概是小生太過冷淡的緣故吧。
話說回來﹐雖然缺乏友情有時候是會挺寂寞﹐幸好小生自少已經習慣了與孤獨共處﹐心情還算舒坦。
作者: 游泳寺    時間: 2005-5-27 09:41 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我覺得我欠缺o既係決心
我成日做咩都係三分鍾熱度
又貪新鮮...搞到學咩野都係得1/2..
= =''
自己定左既目標又做唔到
作者: 呀倫    時間: 2005-5-27 11:03 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

你3分鐘熱度可能係你好奇心好大o者
有其他野吸引你o者!!
咁係都可以試下集中一樣野去做丫!
不斷叫自己做好呢一樣呀!!!
作者: Jorshka    時間: 2005-5-30 03:39 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

文字我諗你都係唔好太依賴你男朋友...其實我屋企就複雜過你好多好多..我又係我媽最唔鐘意既一個...但係我都唔會好似你咁,靠哂街外d朋友...我d fd都話如果佢係我,老早學壞左...但係我一路都只係做番自己,而且學識靠自己....唔係話唔靠朋友,但係唔好太過依賴,如果唔係,難保有日佢地離開自己,你就會好容易崩潰架喇....
作者: rubenslam    時間: 2005-6-19 04:07 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我投了的是---寬恕別人的心~~
我覺得要完全去接受一個人的錯失~是非常挑戰
我會向著目標~努力改變自己~
^~^!@@因為~我知道改變才是最大的挑戰@@
作者: 條野有次朗    時間: 2005-6-19 08:21 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我揀左珍惜身邊一切的心
我唔知道自己揀呢個揀得岩唔岩
因為有一次我外祖母病了入左醫院   而且仲一病不起  直至歸真個一日
而家諗番起...自己好衰囉
我外祖母死左之後個年....我祖母本已是經常病
有次入左醫院 個次就冇再係醫院出番黎  
佢在生個陣我仲經常話佢呢樣話佢個樣
我祖母出賓個日   我有個堂哥跑緊黎
佢即刻跪左係到咸   我阿伯同我堂哥講:阿婆(即我祖母)係醫院個陣都叫緊你個名呀
我聽到之後好自卑囉   
又係直至我祖母死左我先識得傷心..

作者: anakini    時間: 2005-6-20 11:32 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

i choose 判斷能力 or like  ezratse  said its 決斷能力
i make wrong decision /trust wrong ppl all the time when i was young
endup with loads of problem from it.
eventho im elder now, but still doubt abt my decision making , have to ask ppls opinion all the time.
作者: 火怪    時間: 2005-6-20 07:20 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我最欠缺係愛情 我有愛情 就咩都可以唔要 .
係真架 ,我都無真真正正愛過 ,

作者: be晞    時間: 2005-6-21 06:52 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我選了別人的體諒
我希望別人體諒我的性格
我性格是從小開始都係咁
從小給家人看小..打..又不給我和別的小孩玩
所以我有時也會自己和自己說話
因為從小給家人打..所以我有點兒暴力
我很想得到別人的體諒......我不是那麼可怕的
我只是習慣了保護自己
作者: 口木之人    時間: 2005-7-21 09:07 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

在有回應的人中,似乎沒有一個是選擇上進心的....
可能是因為很多人都在比較惡劣的環境長大,
懂得自我爭取吧~
反而比較幸福的我,有父母疼愛,有兄弟讓我欺負,
卻太喜歡或滿足於這種幸福了,於是對其他項目如讀書等都沒有爭取和發奮,
上進心呀..........................真的要在克苦的環境中鍛鍊出來!
作者: 好孩子    時間: 2005-7-27 07:33 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我選擇了「自信心」, 其實應該是「對自己的肯定」才是!!
可能由兒時的關係, 家庭像給我無形的壓力, 拿我與家姐比較, 無疑令我覺得甚麼都比別人差, 就算有人讚我, 自己第一句就否定別人, 第二句就話「不是不是」 , 身邊的同事已經發現我有這個問題發生, 也希望我能解決這個困難, 但始終個心有心結, 要結也不容易!
作者: 跳繩皇帝    時間: 2005-8-19 09:12 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

愛情:雖然愛情可能唔係人生中最重要的東西,但係我真的好希望有一個好好好好的女朋友
作者: mj21816    時間: 2005-8-27 03:24 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我選擇愛情,兩次的經歷都好傷心,令我對人生有另一種睇法,雖然現在已經成為過去,但我只選擇把過去收起,並不能夠面對,好想搵一個吾會呃我的人,我知世上有好多,但我喜歡的還未給我見到,好希望再找到我的愛情時,可以一次行到尾,吾好再有吾開心的事發生
作者: JessicaHsuan    時間: 2005-8-27 04:09 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

自信和宽恕别人的心~
宽恕自己很容易,我们无时无刻都在宽恕自己,但是要宽恕别人却很难,人总是喜欢把自己的缺点缩小化,把他人的缺点扩大化。
作者: ★邪惡貓★    時間: 2005-11-20 04:27 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我覺得我個人最欠缺的是時間
如果你沒有時間的話想做什麼都不行
作者: suraimu    時間: 2006-3-29 04:39 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

智慧
不是說自己沒智慧,只是如果有很高的智慧,
自己可以很快的作出指示給自己應該怎樣做事情.
有更高的智慧就會更多的事情考慮在其中,
你想的時候我已經在做了,不是很有意思嗎?

作者: TinaWater    時間: 2006-3-31 06:47 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

下面引用由rubenslam2005/06/19 04:07pm 發表的內容:
我投了的是---寬恕別人的心~~
我覺得要完全去接受一個人的錯失~是非常挑戰
我會向著目標~努力改變自己~
^~^!@@因為~我知道改變才是最大的挑戰@@
rubenslam, 你識得自我反省, 面對並接受自己缺點之餘又肯改變, 正所謂 "知錯能改, 善莫大焉", 由此可見你係一個善良既人;
人生有好多挑戰, 如果有一日你能夠突破呢個挑戰, 你日後一定能夠屢戰屢勝!
加油呀!!!!  我地個個都會支持你~  ^^
下面引用由條野有次朗2005/06/19 08:21pm 發表的內容:
我揀左珍惜身邊一切的心
我唔知道自己揀呢個揀得岩唔岩
因為有一次我外祖母病了入左醫院   而且仲一病不起  直至歸真個一日
而家諗番起...自己好衰囉...
相信你祖母泉下有知, 一定唔會嬲你, 仲會 "櫈" 你高興, 因為你已經大個仔喇!
從今日起, 你要好好珍惜你身邊所有人, 包括親人,朋友,唔識既人,同埋敵人, 因為你地相識相見都係緣份, 唔好再俾自己日後有所遺憾~  ok?
下面引用由anakini2005/06/20 11:32am 發表的內容:
i choose 判斷能力 or like  ezratse  said its 決斷能力
i make wrong decision /trust wrong ppl all the time when i was young
endup with loads of problem from it.
eventho im elder now, but still dou...
anakini, 送你一句非洲俗諺:
"記著去時走錯了路的教訓, 回來時就順利了"
如果一個人一開始就一帆風順, 冇任何問題, 享盡眾人既恭維, 佢可能就會因此而驕傲自大, 永遠察覺唔到自身既錯誤, 咁佢既失敗亦都會係預料中事;
反而因為走錯路, 所以更認真去問路,記路, 因為有呢一層努力, 回程時自然能順利返航.
俾d時間自己好好消化呢句說話既意思, 你就會明白其實呢個根本唔係一個problem, 反而係一直有遇上學習既機會, 如果將一直以黎既經驗經歷所學到既野好好運用, 你將來必定係一個成功既人!
下面引用由火怪2005/06/20 07:20pm 發表的內容:
我最欠缺係愛情 我有愛情 就咩都可以唔要 .
係真架 ,我都無真真正正愛過 ,
要人愛自己, 首要條件係自己懂得愛自己, 次要係要懂得珍惜;
究竟你係咪一個懂 "愛" 既人呢?  一個懂 "愛" 既人, 又點會唔識得珍惜呢?
講 "珍惜", 唔淨只要珍惜愛情, 仲要珍惜自己,珍惜身邊所有, 咁樣你就係一個可愛既人喇!  又何懼得唔到真真正正既愛情呢?  ~.^
下面引用由be晞2005/06/21 06:52pm 發表的內容:
我選了別人的體諒
我希望別人體諒我的性格
我性格是從小開始都係咁
從小給家人看小..打..又不給我和別的小孩玩...
唔......不如我地打個譬喻啦~
壁虎遇到危險不惜斷尾逃生, 自傷但保存左性命;
而細小既昆蟲例如蜜蜂螞蟻等, 係遭受攻擊既時候, 就算犧牲生命都要狠狠咬你一啖, 刺你一下, 但失去左自己~
世間萬物為左生存都有保護自己既本能, 保護既方法不外有兩種:
一:  係傷人;
二:  係自傷.
當我地受到攻擊既時候, 第一個念頭肯定係 "反擊";
但係, 好多事一旦發生就無法挽回, 如果be晞仍然對已經過去既事耿耿於懷,念念不忘, 雖然拳腳上係出左啖氣, 但其實到頭黎仍然覺得自己永遠都係受傷害果一個.
希臘哲學家畢哥拉斯曾經有一句咁既說話:  "憤怒以愚蠢開始, 以後悔告終"
"冷靜" 同 "忍耐" 係一種高級既自我控制, 只要能做到呢兩點, 我地都唔會再容易因為受激衝動而後悔.
be晞, 唔好再停留係過去, 向前望, 你一定得架!!  ^.^
下面引用由口木之人2005/07/21 09:07pm 發表的內容:
在有回應的人中,似乎沒有一個是選擇上進心的....
可能是因為很多人都在比較惡劣的環境長大,
懂得自我爭取吧~
反而比較幸福的我,有父母疼愛,有兄弟讓我欺負,...
既然你咁大個仔都咁多人錫, 不如就等我鬧下你啦!
講笑啫~~~  言歸正傳, 或者你年紀仲細, 未有機會遇到真正既困難~
套用法國作家羅曼.羅蘭一句說話:  "幸運的背後總是靠自身的努力在支持著;  一旦自己鬆懈下來, 幸運也就跟著溜走了."
英國哲學家培根亦都有一句咁既說話:  "意外的幸運會使人冒失,狂妄, 然而經過磨練的幸運卻使人成為偉大."
冇人係永遠成功 (當然, 冇人係永遠失敗), 有時機會黎到或者會令人誤解係一種 "幸運", 但係如果冇曾經事先耕耘醞釀, 機會上門時, 我地又點知係咪機會黎到呢?
所以, 我地要隨時隨地好好裝備自己, 即使現況環境點好都好, 唔好鬆懈落黎, 唔係第日有出頭機會, 都無能為力去把握;
古代詩人都有話:  "少壯不努力, 老大徒傷悲" 啦!  係咪??  ^^
下面引用由好孩子2005/07/27 07:33pm 發表的內容:
我選擇了「自信心」, 其實應該是「對自己的肯定」才是!!
可能由兒時的關係, 家庭像給我無形的壓力, 拿我與家姐比較, 無疑令我覺得甚麼都比別人差, 就算有人讚我, 自己第一句就否定別人, 第二句就話「不是不是」...
哎吔!  好孩子~  人比人, 比死人呀!!!
"信心" 來自於平時充足既準備, 工作時能力先能夠自如發揮, 從而得到同事既讚美, 就係認同你既能力;
其實當你工作時信心係有架, 但一聽到同事讚美時又對自己所做出黎既唔認同;
試問你自己都唔敢認同你所做出黎既成果, 你同事,上司又邊有信心認同你既成績呢?
可能本來有好機會擺係你面前等緊你, 你係可以將件事做得最好果個, 但就係你同事,上司睇唔到你做事既信心而失去呢個機會, 你話幾可惜呢?
記住,  你必須對自己滿懷信心, 有解決問題既決心, 以及如何採取正確行動既信心!
好孩子, 相信自己啦!
或者, 到下次有工作派到你時, 你唔好話 "我試下啦...", 你試下對你上司講, 同時都對自己講:  "我相信我一定做得好好!"
然後乜都唔好諗, 唔好諗你屋企, 唔好諗你家姐, 即管放心去做, 結果一定會令你對自己刮目相看!!!!  到時候你想唔去肯定自己都唔得啦~  ^.^
下面引用由跳繩皇帝2005/08/19 09:12pm 發表的內容:
愛情:雖然愛情可能唔係人生中最重要的東西,但係我真的好希望有一個好好好好的女朋友
不如跳繩皇帝講下, 係你心目中點樣先至係一個 "好好好好" 既女朋友??
咁你自己又係咪一個 "好好好好" 既男朋友??
跳繩皇帝要既唔係 "愛情", 只係一個 "童話故事"!
"愛人" 同 "被愛" 都係需要學習, 兩個人一齊去學習 "去愛" 同 "被愛", 一齊有所經歷, 一段愛情先會前進.
希望你會明我講乜啦...
下面引用由mj218162005/08/27 03:24pm 發表的內容:
我選擇愛情,兩次的經歷都好傷心,令我對人生有另一種睇法,雖然現在已經成為過去,但我只選擇把過去收起,並不能夠面對,好想搵一個吾會呃我的人,我知世上有好多,但我喜歡的還未給我見到,好希望再找到我的愛情時,可�...
Daniel, 相信你而家已經搵到啦~~~  ^.^
下面引用由JessicaHsuan2005/08/27 04:09pm 發表的內容:
自信和宽恕别人的心~
宽恕自己很容易,我们无时无刻都在宽恕自己,但是要宽恕别人却很难,人总是喜欢把自己的缺点...
既然Jessica都明瞭 "寬恕" 的最大難度在哪裡就易辦了~
羅馬刻作家塞涅卡說過:  "我們天生就嚮往美德, 但我們卻不是生來就具備美德;  除非你去培養它, 不然的話, 除非最好的人, 也只具備獲得美德的素質, 而不具備美德本身."
科學家愛迪生也曾經說過這麼一段很有意思的話, 他說:  "每個人都會開列出一張長長的清單, 要求他的朋友應具備哪些美德與良好品格, 但卻很少有人願意照著自己清單去培養自己的品德"
人就是這樣, 總是很容易去要求別人, 動不動就開出一大串的條件, 希望別人遵守, 例如 "你不該遲到", "你不能對我說謊", "你要愛我", "你要尊重我"...
要求的話語是如此容易說出口, 只是, 我們是否暗自反省過, 對於那一長串要求清單的項目, 我們自己能夠做到多少?
下一次, 在尋找別人缺點之前, 不妨先試著要求自己~
或許, 最後我們會發現律己之後更能容人, 因為當我們明白要成為一個完美的人有多麼不容易, 我們也就更能容忍別人的不完美了!
下面引用由★邪惡貓★2005/11/20 04:27pm 發表的內容:
我覺得我個人最欠缺的是時間
如果你沒有時間的話想做什麼都不行
只要地球仍然在轉, "時間" 係唔會 "唔見左", "時間" 仍然一秒一秒咁向前行;
有冇 "時間", 只在乎於你係每一秒做緊d乜野, 有冇浪費每一秒, 如果冇浪費, "時間" 就永遠在你手, 唔會 "冇時間"~
只要珍惜光陰, 每一日都可以做到好多野~
下面引用由suraimu2006/03/29 04:39pm 發表的內容:
智慧
不是說自己沒智慧,只是如果有很高的智慧,
自己可以很快的作出指示給自己應該怎樣做事情.
有更高的智慧就會更多的事情考慮在其中,...
"智慧" 唔代表 "先知";
"智慧" 需要從學習,經驗,參考,思考,運用及檢討中得到增長~
天才與白痴, 只差一線;
如果只恃住有小聰明, 而忽略以上各因素, 就不能成大智慧.
作者: Dragon    時間: 2006-4-5 11:57 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我最欠缺的因該是自信吧...
不知道為什麼!?
記得跟喜歡的人面對面時...除非他跟我說話,不然我是不會跟他說話的(害羞...)
跟不認識的人,除非他跟我說話,不然我也不會跟他說話(害羞...)
我想...我最欠缺的就是自信囉!

作者: cellina    時間: 2006-4-6 01:30 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

~寬恕別人的心~
話說要面對性猥褻......這是一輩子無法說寬恕.原諒的.
因為這件事不是說寬恕就行的.
因為這已是內心深處的黑影了.
作者: 紅蓮-盜賊    時間: 2006-4-19 05:08 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我iq未夠高..................
我要多d智慧......
有智慧,好多野都好易有..
工作,愛情,友情,好運,成績...........
作者: 細咩    時間: 2006-5-15 08:00 PM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

其实我觉得自己咩都缺啊``点选喔..
   爱情..自信......乜都无一幸免~!
作者: ahBeeEee    時間: 2006-7-22 08:29 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我..........欠缺自信...仲要系嚴重地........
無得救.........

作者: DeathMetal    時間: 2006-11-19 08:21 AM     標題: [分享]你最欠缺的是甚麼?

我選擇左智慧, 因為冇智慧真係好難喺依個咁殘酷既社會生存, 而且自問我唔係一個聰明有智慧既人, 所以我會不停學習, 多認識身邊既人與事.

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0