標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐...... [打印本頁]

作者: butn    時間: 2005-9-14 01:40 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

曾經因為有多位會員在比試區出術及以多個分身賺取冥元,
在迫不得意的情況下, 比試區一度關閉近半年...............
為了盡力保持公平遊戲原則,
管理員用了不少時間在調查出術者答題習慣及ip上,
再禁止其分身及扣減冥元智力等, 致使管理員浪費不少時間,
亦令其他遵守遊戲規則的會員不悅
比試區半重開至今,
仍然發現有會員以分身出術或在原始碼找尋答案騙取冥元.......
就算呼籲會員以評級機制去投訴會員也不得要領
現管理員等有意再次封閉比試區,
直至找到一個可解決出術問題的方法,
請問會員們意下如何?
管理員會以投票結果去決定比試區的去留
(截止時間為2005年9月21日晚上12時)
請會員不要以分身投票!
希望會員發表意見!!!
[hidepoll]
作者: joe198663    時間: 2005-9-14 04:44 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

待有新方法防止出術再重新開放比試區...
謝謝你發表此次投票!
這個投票的而且確很有用處...

''分身''早已做成不少問題...
萬料不到有會員以此出術...
這可不公平...
而且委曲了比試區的意義...
比試區不是為會員增加多方面知識而來的嗎?
為何變成騙徒放肆的地方?

''冥元''這東西不過是虛擬的...
想不到有人會為此大費周章...
為此不擇手段...
諷刺!!

會員若積極參與,絕對是正確的...
然而,背後有人做手腳,行騙...
這算是什麼意思?

我不希望因此而失了這一個有趣的比試區 ...
會員們高手過招,發現新事物...
玩味十足...

我希望我的小小意見會對此有幫助...
很希望管理員們能夠想出辦法來...
還望某些''分身''們自重,不要再鬧出事來.......

作者: soso128    時間: 2005-9-14 05:14 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

待有新方法防止出術再重新開放比試區 !<<<原來比試區都有人出術同分身作答?唉!請各大會員自律下同尊重個>>>比試區!尊重下自己品格!人家出題你有本事咪去試下估唔估重囉!唔使出術呀!如我這蠢人都愛去玩玩.....一來試下自己對出題目知多少!如估中或那題目我又識會好開心的....!如果出術或用其它方法去贏得冥元而對出題者不公道!也失去比試區既意義啦!尊重下出題者....人地都有尋找題目呵!你一句多謝都冇就出術等如偷人既$$$......!
作者: soso128    時間: 2005-9-14 05:20 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

下面引用由butn2005/09/14 01:40am 發表的內容:
曾經因為有多位會員在比試區出術及以多個分身賺取冥元,
在迫不得意的情況下, 比試區一度關閉近半年...............
為了盡力保持公平遊戲原則,
管理員用了不少時間在調查出術者答題習慣及ip上,
...
怪唔之得......見有D會員成日答中啦!真係可以講句未見過那位會員答錯過!由我入會至今!莫非佢??????
作者: angefan    時間: 2005-9-14 08:50 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

不值得為了小小的比試區大費周章,如果真的有問題不如不做,畢竟比試區只是CyberX非常小的一個部份,倒不如多花時間搞網聚或聯誼。
作者: ezratse    時間: 2005-9-14 11:17 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

唔……如果唔想被人以分身和以不同ip登入答問題,只要將答中加錢,答錯減錢的method刪去就可以了,變成了單單問答遊戲!沒有了虛疑的利益,就不會有無聊人用不同的account答題!
或是用認証的方式,當比試區是一個幫會(像project x 一樣要以電話等登記和核實身份),入去那區要login name 同password 才可以登入參加,其他人只可以看到問題但不能回答!但是,這點值得討論一下的是,比試區,不過是一個遊戲的地方,用不用如此大費周張?管理員會多好多workload!所以實行上有點困難!
好煩、好煩!!!

作者: bobo20082020    時間: 2005-9-14 03:50 PM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

可以參考yahoo的認證方法:
凡現在開始玩"問非所答"的會員
要留下手提電話,CyberXFiles 會寄一個短訊認證號碼,列如""23456""
每一個手提電話只能使用一次~!
            "個人意見"
作者: porkchophell    時間: 2005-9-14 04:40 PM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

自己覺得其實比試區是一個值得讓人學習的地方.
有一些題目很有意思和那種找到真正答案的過程和答對了的喜悅很開心的.
雖然我不是經常去.
但現在我覺得在未找到最佳方法的時候暫時把它暫停吧!!!
因為這對一些用正確方法的人很不公平.
而上面幾位會員的建議也都不錯, 覺得認証方法可能會得到好的成果!!!
作者: soso128    時間: 2005-9-15 06:47 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

下面引用由ezratse2005/09/14 11:17am 發表的內容:
唔……如果唔想被人以分身和以不同ip登入答問題,只要將答中加錢,答錯減錢的method刪去就可以了,變成了單單問答遊戲!沒有了虛疑的利益,就不會有無聊人用不同的account答題!
或是用認証的方式,當比試區是?..
ezratse....這樣做都唔多OK!最好就係個D 出術同用一個ip或分身去答中題目者....最好扣佢3000冥員比出題既會員!扣到佢唔再咁去比試區分身出術!不過管理員又做多好多野,又要成日睇住個比試區?唉!都係自律下好過啦D(術人)???   
作者: ezratse    時間: 2005-9-15 09:53 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

下面引用由soso1282005/09/15 06:47am 發表的內容:
ezratse....這樣做都唔多OK!最好就係個D 出術同用一個ip或分身去答中題目者....最好扣佢3000冥員比出題既會員!扣到佢唔再咁去比試區分身出術!不過管理員又做多好多野,又要成日睇住個比試區?唉!都係自律下�...
如果,那些人用同一ip登入的,當然可以立時封鋪拉人啦!!但是,如果那些人用不同ip登入,以現時的網絡技術來說,想知是否同一人,非常非常困難的!所以,我才說可以有一個認證制度!
再唔係,呵呵,可以用數位証書來認證!(成效如果我不知道,只知有次我用來send email,不過因為數位証書太多野,被對方當病毒刪了!!!)
作者: 傻佬丁    時間: 2005-9-15 04:25 PM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

不再保留比試區= =
現比試區已經失去原意了...
現比試區的題目全是歷史圖片題 !
根本很難在網上找到答案....
再者出歷史圖片題能增加知識嗎 !?
作者: gacktau    時間: 2005-9-15 05:32 PM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

LBHIDDEN[0]LBHIDDEN其實..比試區有的有學習性..有些無學習性..
也不等於全部都無啦...
而且答案是容易的..那出來做什麼?...
當然...只出圖而又沒有多些解釋..
那學習性真的是少了....
不過..說回主題,害群之馬真的好可惡...
比試區..老實說也只是玩玩吧..何必太認真..
在網上世界得到的快樂,不等於現實中的成功..
要是真的這樣無聊大費周章的話,倒不如用心讀書好過...
其實用認證方法比較ok...

作者: manman288    時間: 2005-9-15 07:50 PM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

咁有心逐隻逐條打上去問咩,出圖片題最好,
唔使點唸..反正D會員出術.咁認真唸做咩...
只是玩玩.使咩咁.認真
D人出術都無法,,,,,,,我有我出,,,,佢有佢出術,,,
冥元''只是虛擬....咁咪不再保留比試區LO
唔使煩

出歷史圖片題能增加知識......??????見仁見智LA??
好似[歷史題]木 ,,,,,,,,都有會員認得D字,,,,,,,
d 木上面有字的 la~~
細心睇就會估到 只有漢朝先開始有呢種字 la~~~
呢條都幾易 la~ 我覺得呢條對佢能增加知識......

作者: soso128    時間: 2005-9-16 02:51 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

下面引用由傻佬丁2005/09/15 04:25pm 發表的內容:
不再保留比試區= =
...
同意.....D歴史圖片好難找!我有時都好奇地去答,但次次都錯,而家唔去囉!我無$$$去玩!
作者: vling2884    時間: 2005-9-16 03:12 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

下面引用由傻佬丁2005/09/15 04:25pm 發表的內容:
不再保留比試區= =
...
喔..
其實小妹都認同你既講法..
現今比試區內大多以圖片作主題..
根本難以係網上search答案..
真係好似失去原有既意義!!
文字題都可於google,yahoo搜尋..
但甚麼歷史圖片題、歴史人物題等..
完全無辦法可以search!!
既然呢段時間又有其他會員..
可用其他方法答啱題目既..
我都贊成暫時關閉比試區..
直至有辦法阻止作弊才重開咯..

作者: soso128    時間: 2005-9-16 04:08 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

下面引用由ezratse2005/09/15 09:53am 發表的內容:
如果,那些人用同一ip登入的,當然可以立時封鋪拉人啦!!但是,如果那些人用不同ip登入,以現時的網絡技術來說,想知是否同一人,非常非常困難的!所以,我才說可以有一個認證制度!
再唔係,呵呵,可以用數位...
ezratse....認証?是方法之一!但為左個D(術人)而去攪...我認為冇必要!又要勞煩到各位大人....都係最直接扣冥員3000至5000比出題者啦!呵呵......通常D(術人)都係為智力+冥員而做,佢地愛在虛擬世界中比人覺得佢好叻!咁扣佢\$$$一定心痛死呵!^^~   
作者: joe198663    時間: 2005-9-16 04:08 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

不再保留比試區= =
...
很同意你的說法...
近來比試區的氣氛每況愈下...
圖片題充斥...
如果情況沒有改善,比試區將閉門大吉...

雖說圖片很易找來...
但对會員可不公平吧!
既找不到答案,又浪費時間...
有何意思?

若說是細看圖片能找到答案的話...
未免有些荒謬吧!
那怕看盲了眼,都找不出答案...
又如何增加知識呢?
出題的人固然容易,但有否顧全其他會員的感受?

我很希望出題的會員能自憸一些...
不要為虛構的冥元,造成諸多不便...
我想你都不希望失去這有趣的比試區吧!!

作者: soso128    時間: 2005-9-16 04:24 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

不再保留比試區= =
...
傻佬丁.....講真出圖片題好難找到?以前有會員出歴史題...我都好有興趣上網去尋找,比我找到又答中真係好開心!唉!而家多數出圖片題......真  係找無可找了!反而歴史我有興趣....可以比我知原來當時歴史係咁既,又學懂了!仲有個疑問係個圖片(答案)唔知真係咪出於個個年代....最好在完結時打出圖片既來源在那處找到!咁就有交代比答錯既會員!咁會唔會好D呢!大家覺得OK嗎?
作者: ezratse    時間: 2005-9-16 09:44 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

下面引用由soso1282005/09/16 04:08am 發表的內容:
ezratse....認証?是方法之一!但為左個D(術人)而去攪...我認為冇必要!又要勞煩到各位大人....都係最直接扣冥員3000至5000比出題者啦!呵呵......通常D(術人)都係為智力+冥員而做,佢地愛在虛擬世界中比人覺得�...

……可能,soso您還不明白,現在最大的問題是,捉不到同一出術人用不同ip不同account登入去回答問題!最直接扣冥員3000至5000比出題者也要找到出術者先得架!是網絡技術所限!認証可以証實答題者身份,

作者: ezratse    時間: 2005-9-16 10:20 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

講下圖片題,我先講明,如果在下沒有記錯,最初常出圖片題的就是在下,我不覺有什麼問題,出題者出問題,目的不是考驗一下答題者的智慧嗎??不能在網上找到答案,就可以到圖書館、請教其他人等其他地方找,就算懶得去找或找不到,不回答就成了!
但怎可以用網上找不到答案為由而說出圖片題令比試區每況愈下?得罪講句,這是本末倒置、捨本逐末之說法!同好像是說,『因為您不能在網上找到圖片題答案,所以,您就說這種問題不會令人增加智慧或反對出這種問題』!這logic 些合理嗎??問題一定要在網上找到答案?事實就是文字題用search 引擎容易找到答案,所以大家就不喜歡答圖片題!
各位為何不試用其他方法找答案??
唔……soso的建議不錯,出題者應在出題後解釋一下問題的答案和出處,這可解答錯題者的疑惑!

作者: butn    時間: 2005-9-16 05:54 PM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

認証系統亦係在下曾經諗過o既一個解決方法,
但set criteria上又係要一番研究.............
問題答完後其實係好希望出題者會略作解說,
除左比大家學下野外, 仲可以令答錯者死得無咁不明不白呢~
在下擔心o既一件事..............
就係對於o個類鍾意轉貼加片言隻字(ps.  呢類文章會被刪的)o既會員,
無左比試區, 會少左一個地方比佢地流連了..........
到時, 呢位(類)會員就會對其他人說cyberxfiles forum無野玩了........
對於我地小小論壇黎講真係dilemma.........
作者: shogun16    時間: 2005-9-17 01:10 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

我個人覺得
"出題者"不可以用同一ip別的帳號去答
但是"答題者"應可用同一ip不同帳號去答
因為好多人都係一部電腦幾個人用
我弟弟的帳號都給封了

作者: vincentlok    時間: 2005-9-17 02:43 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

我真係唔明會有D咁無聊既人
D網幣多又點少又點呀
我覺得唔好開比試區
我之前見過有D會員
D問題好無聊
或求其搵D好難大家都無乜聽過既問題
羅黍問題
原因都係呃網幣
總之無聊又浪費時間
作者: soso128    時間: 2005-9-17 07:17 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

下面引用由ezratse2005/09/16 09:44am 發表的內容:
(home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/08text/D5-059.gif)
……可能,soso您還不明白,現在最大的問題是,捉不到同一出術人用不同ip不同account登入去回答問題!最直接扣冥員3000至5000比出題者也要找到出術...
ezratse........我明你意思!但butn 大人都講得出(術人)用何種方法去答中題目,咁大人一定知是何人啦!是嗎?
作者: soso128    時間: 2005-9-17 07:22 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

下面引用由ezratse2005/09/15 09:53am 發表的內容:
再唔係,呵呵,可以用數位...
如果那些人用不同ip登入,以現時的網絡技術來說,想知是否同一人,非常非常困難的!錯/////////.......管理大人都講得出話唔同身份,ip 登入!佢地定知道的.....去問問butn 大人就知了!
作者: soso128    時間: 2005-9-17 07:36 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

下面引用由ezratse2005/09/16 10:20am 發表的內容:
講下圖片題,我先講明,如果在下沒有記錯,最初常出圖片題的就是在下,我不覺有什麼問題,出題者出問題,目的不是考驗一下答題者的智慧嗎??不能在網上找到答案,就可以到圖書館、請教其他人等其他地方找,就?..
  ezratse.....呵呵!原來你係第一個出圖片題!(都是你的錯∮∮∮)  你都同意啦!出圖片題>>>完結時打出圖片來源就最好呢!
作者: manman288    時間: 2005-9-17 04:38 PM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

下面引用由soso1282005/09/17 07:36am 發表的內容:
ezratse.....呵呵!原來你係第一個出圖片題!(都是你的錯∮∮∮)  你都同意啦!出圖片題>>>完結時打出圖片來源就最好呢!
ezratse佢無錯,,,,,,,,佢問d題得意.有趣,會增加知識
佢好多時都有來源,咁ezratse錯咩?
錯就係我,,,,我出左好多壞問題,
,,,,唔會增加知識......,,極度之難找答案.haha 哈
ezratse佢問d題同我唔同,,
佢真係出得好好.好有心機,
但,,,,,,,,找唔到答案就話難,,
咁出3-3+69 =幾lo...唔難由唔使找答案

作者: soso128    時間: 2005-9-17 05:34 PM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

下面引用由manman2882005/09/17 04:38pm 發表的內容:
ezratse佢無錯,,,,,,,,佢問d題得意.有趣,會增加知識
佢好多時都有來源,咁ezratse錯咩?
錯就係我,,,,我出左好多壞問題,
無聊,,,,,,唔會增加知識......,,極度之難找答案.haha
...
  manman288....哈哈!(我跟他講笑呢)我明ezratse心思,用意,我也同意!你不要話自己錯啦....難度係高好多(圖片題)但完結時打出來源.....咁會員先學到野同增加認識!是嗎!   
作者: 米飯    時間: 2005-9-18 12:16 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

我想我也有些建議,照我觀察所得,懂使用software看原始碼的人,袛屬
少數,大概2or more.係可恥只要警告他們及不准他進入比試區便可,至於
相同ip多個account既問題,可以將問題答案加至8個,每個會員只有一次
作答機會,這樣會員既心理狀態,就不會出現買大細的賭博心理,反而會
去找找正確答案才作答.任你撞答案也需要四個account[中肯數]或以上.
其實個評級機制唔work,第一,出題者看不到ip,

第二,或許不介意,因為有其他會員補數.
像我的case,我係知到某某會員用原始碼方式使詐,但我都不敢貿貿然去
扣減他的評級,不過近來他們是收歛左,冇見他們答題了.係好事,公平點.
建議如上,多謝.
作者: soso128    時間: 2005-9-18 04:08 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

下面引用由butn2005/09/16 05:54pm 發表的內容:
認証系統亦係在下曾經諗過o既一個解決方法,
但set criteria上又係要一番研究.............
問題答完後其實係好希望出題者會略作解說,
除左比大家學下野外, 仲可以令答錯者死得無咁不明不白呢~
...
butn.....大人也認為>>>問題答完後其實係好希望出題者會略作解說,
除左比大家學下野外, 仲可以令答錯者死得無咁不明不白呢~咁咪就用D個方法囉!都有會員在出題時都講明從何處或以那本書答案作準!都有書可尋,,,而其它題目咪講清楚資料來源,,,如生活題就可免,都係個句,,,出題者盡量把答案資料講比參加者知,,,不過有時圖片是來自會員家內一些物件....又好難,唔通再拍多次相出來解答咩!不過le 道D會員唔會咁做出假相騙人!我是相信的 !無比試區,,,係無咁好...如大人話怕一D小發言既會員少左個巡遊地方,你真為那些人着想呵!(敬佩中) ^^~

作者: butn    時間: 2005-9-23 11:00 AM     標題: [比試區去留]仍然有會員出術耍詐......

經過一個星期的投票,
現決定"待有新方法防止出術再重新開放比試區"!
管理員們會想出可行的解決方法後再為大家開放比試區
感謝各位的回覆和支持~

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0