標題: [閒話一則]仇恨 [打印本頁]

作者: 車伯母    時間: 2005-4-29 03:55 AM     標題: [閒話一則]仇恨

好耐都冇上過黎啦~~ 唔理咩事都好,而加上返黎既感覺真係唔同晒,真係唔知點講好。
我本人是否做事太執著呢 ? 每每做事自以為對得住人,對得住自己就算..... 我覺得岩既事我就要去做,冇有任何人欄得著我,但在我身旁有很多人都不接受我意見,還可能反對我的意見~:~其實每事我都是用心的去做,可能就只是看少了一點點,就會令人不滿。我還帶著硬朗的性格,我覺得是對的都要堅持到抵,好像不能退下一樣.....其實我也十分痛苦,我做了廿多年人,我到了現在也不能懂得原諒別人,諒解別人,不能忘記他們的不是.....為何仇恨要纏繞著我

管理員按:  由於此文章主題及各會員回覆內容所涉及的事件已完結亦已過去, 不希望有人 "翻舊賬" 舊事重提!  現將此文鎖上, 日後若發現任何人──包括管理員──將此事再度提起, 將扣減評級以示警戒, 敬請留意!
作者: angefan    時間: 2005-4-29 08:51 AM     標題: [閒話一則]仇恨

你也懂得用這個字眼--「以為」,其實這個世界哪裡會有絕對的對與錯?對與錯是看你從什麼角度看吧!今天你以為對得住人,明天你可能發現這種想法是錯的,不知道你有沒有這種經驗嗎?個人就經歷過了!
當你覺得別人不接受自己意見的時候,或者是你未能接受別人的意見吧!你少看的一點點,別人可能覺得很重要,或者最好去想想為什麼那「一點點」對其他人都這麼重要就更理想。
我不覺得仇恨纏繞著你不放,只是你的心纏繞著事情不肯去放鬆自己(簡稱執著)。個人覺得恨是一種很辛苦的情緒,為了自己的快樂,為了讓自己了無牽掛,所以不想要將這種事情放在心上。
人大了!我知道什麼才是「最重要」。
作者: 米飯    時間: 2005-4-29 11:59 AM     標題: [閒話一則]仇恨

仲有仇恨在心中,倘若別人有錯,人地有冇道歉呀?
如果有,你米放過別人,放過自已囉!
自已有錯,就不要怪人家了.
(我有少少印象,係米關於發文,扣評級ga le)
作者: bobo20082020    時間: 2005-4-29 01:43 PM     標題: [閒話一則]仇恨

你最近有無睇晚上12點幾既電視劇
呢套劇叫[[創世紀]]
你就好似入面既羅嘉良咁
你自己應為對的.你就會去做.
沒有理會身邊的人感受
你試下冷靜一點..有什麼事和身邊的人一起解決
不要一意孤行~~這樣那些誤會慢慢的會遠離你~!
你自己的生活也會快樂一點唷~![[個人意見]]
作者: joe198663    時間: 2005-4-29 04:04 PM     標題: [閒話一則]仇恨

車伯母:
Whatever I was same as you, I usually felt that the other can't match with me...
It seems that they always have an opposite opinion to me...
Whenever I shared my view, they usually againsted me...
And I tried to presist in my view, so I was rare to care the other people's feeling...
Finally I don't know how to get along with those people, so I become lonely...
I was very upset with those experiences...

However I tried to relax myself & ponder peacefully...
I found that it was worthless for me to be upset about those people...
Actually they are free to have their own opinions...
There is nothing always right & nothing always wrong...
When you presist in your view, do you know it is really true?
As that moment, I felt hateful of myself...
Actually I didn't pay attention to the other's opinions and I was too obstinate...
My stubbornness made me lost a lot of friends...
I regreted with what I did, so I tried to forgive myself first...
And I tried to listen & accept the other people's opinions...
Little by little, I understanded that how to get along with the other people...
And I meet a lot of friends now...

Try to forgive yourself first...
And then try to improve yourself to match with the other people...
Try to listen to the other's heart too, so you will know how precious of the other's opinions are...
Wish you live happily everyday! ^_^
作者: 車伯母    時間: 2005-4-30 12:27 AM     標題: [閒話一則]仇恨

下面引用由米飯2005/04/29 11:59am 發表的內容:
仲有仇恨在心中,倘若別人有錯,人地有冇道歉呀?
如果有,你米放過別人,放過自已囉!
自已有錯,就不要怪人家了.
(我有少少印象,係米關於發文,扣評級ga le)
係...我到了現在都不能忘記,相當痛苦,我發現我是很記仇的人....這主提也是我最後一篇
作者: ezratse    時間: 2005-4-30 12:47 AM     標題: [閒話一則]仇恨

不若您可以嘗試跟您的「仇人」面對面(或是用電郵、msn、icq)講清楚,您對他有什麼不滿,或他做了什麼令您不快!這可化解很多難解的恩怨啦!且看國民黨同共產黨打了幾十年扙,現在不也能和談嗎?我相信,沒有恩怨是化不開的,只在人為!
另、如果,人家己經向您道歉,那您還記這仇作什麼?您不覺記仇會令您自已辛苦嗎??
作者: emilycly    時間: 2005-4-30 12:53 AM     標題: [閒話一則]仇恨

那為何不嘗試學習原諒別人,諒解別人呢??
你唔覺得記仇自己會好辛苦架咩?
作者: 米飯    時間: 2005-4-30 02:46 AM     標題: [閒話一則]仇恨

下面引用由車伯母2005/04/30 00:27am 發表的內容:
係...我到了現在都不能忘記,相當痛苦,我發現我是很記仇的人....這主提也是我最後一篇
那我沒記錯了,她其實都公開向妳道過歉,她也對她說的粗言穢語表示不應該.
若妳未能釋懷,就給自已多一點時間,又不是叫妳去對著她ga,唔入projectx一排,這網站仲有好多地方可去.
慢慢習慣下來,好快就唔記得ga la.
但是若然妳能冲著去面對,反而沒什麼大不了,仲快放低件事呀!
(唔知妳會否看到這扁)
作者: 蜜兒    時間: 2005-4-30 09:11 AM     標題: [閒話一則]仇恨

都唔明你甘執著做乜!?
甘樣難道你會開心d!?
你甘憎恨人地,,人地又會有咩壞處ja!?
有壞處個個咪又係你自己..腦細胞都死緊d啦
總容易衰老添呀...
有時有d野過去左就比佢過去囉~
聽上面個位人兄講佢都同你道左歉,,係應該放開~

作者: angefan    時間: 2005-4-30 09:15 AM     標題: [閒話一則]仇恨

忽然間又在想:記恨的人會不會很有時間?一天到晚這麼多事情做,那有空花心思去想別人的錯?(要是這麼久的事,我早就忘了!)
記恨很辛苦,要花很多心力,與其花心力去咀咒這個世界,不如花心力去祝福有需要的朋友。
作者: HimCheng    時間: 2005-4-30 10:55 AM     標題: [閒話一則]仇恨

開心又過一日,唔開心又過一日...
何必要自己辛苦呢!
呢個世界上無永遠既敵人!!
開懷d啦~
作者: 車伯母    時間: 2005-4-30 12:50 PM     標題: [閒話一則]仇恨

下面引用由ezratse2005/04/30 00:47am 發表的內容:
不若您可以嘗試跟您的「仇人」面對面(或是用電郵、msn、icq)講清楚,您對他有什麼不滿,或他做了什麼令您不快!這可化解很多難解的恩怨啦!且看國民黨同共產黨打了幾十年扙,現在不也能和談嗎?我相信,沒有恩?..
是呀...我亦有做過你提意的方法,可惜也只是被鬧,那我就更憎恨佢了
作者: 車伯母    時間: 2005-4-30 12:56 PM     標題: [閒話一則]仇恨

下面引用由米飯2005/04/30 02:46am 發表的內容:
那我沒記錯了,她其實都公開向妳道過歉,她也對她說的粗言穢語表示不應該.
若妳未能釋懷,就給自已多一點時間,又不是叫妳去對著她ga,唔入projectx一排,這網站仲有好多地方可去.
慢慢習慣下來,好快就唔記得ga la.
?..
我已經比左好多時間出黎,唔知點解都係冇咩用,我到了現在一想起此事就好唔開心....因為我夠膽同大家講,佢本來係一個我好尊敬既人,我好欣賞佢,可能係我文筆表違能力唔夠好,因為出事,不過係cyberx我欣賞既只得3個,而加得返2個,我覺得佢破壞左係我心乞面既形象
作者: ezratse    時間: 2005-4-30 01:32 PM     標題: [閒話一則]仇恨

下面引用由車伯母2005/04/30 12:50pm 發表的內容:
是呀...我亦有做過你提意的方法,可惜也只是被鬧,那我就更憎恨佢了
好,那在下問您一問題,只需要答是或是不是,您是否有心同她和解?
作者: 車伯母    時間: 2005-4-30 04:29 PM     標題: [閒話一則]仇恨

下面引用由ezratse2005/04/30 01:32pm 發表的內容:
好,那在下問您一問題,只需要答是或是不是,您是否有心同她和解?
我根本對佢從沒惡意,但佢講到明係針對我,這就和唔和解都不重要啦
作者: angefan    時間: 2005-4-30 11:37 PM     標題: [閒話一則]仇恨

個人覺得有時候說一個人針對另一個人,其實不是因為一個人真的想要去針對另一個人,而是那個人針對的可能是別人有問題的態度,如果我們這樣去理解「針對」這兩個字,事情會不會比較容易解決呢?
與人溝通交往有很多學問的,雖然我不知道發生了什麼事,只是發生了的事情就讓它過去好了!何必得讓自己難過?畢竟能放過別人等於放過自己啊!
作者: 車伯母    時間: 2005-5-1 12:53 AM     標題: [閒話一則]仇恨

下面引用由angefan2005/04/30 11:37pm 發表的內容:
個人覺得有時候說一個人針對另一個人,其實不是因為一個人真的想要去針對另一個人,而是那個人針對的可能是別人有問題的態度,如果我們這樣去理解「針對」這兩個字,事情會不會比較容易解決呢?
與人溝通交往有...
我也試過了,可惜的是冇法忘記....你說得對,我現在很痛苦,也明白痛苦是何處來的
作者: 米飯    時間: 2005-5-1 04:21 AM     標題: [閒話一則]仇恨

下面引用由車伯母2005/04/30 12:50pm 發表的內容:
這樣看來,那些是她個人對妳態度問題,甘就好難改変了,妳只可接受.我相信記仇的不是妳,而是她.
倘若我遇上這些人,又針對我,又粗言穢言,我想傾佢又唔理,甘我會點做呢?
我就真係話之佢la.有時做人都要有自尊,然後人敬之.
妳太柔弱,佢成熟過妳,她懂得保護自已,而妳不懂.既然佢都鬧過一次,點解妳還要比機會給她鬧第二次呢?令自已更加不堪,總有些事係妳沒有辨法去解決的.
旁人說一句:靠自已,接受現實.就最管用.
妳不可能要求別人與妳有同樣想法,有既就做左朋友la.

作者: TinaWater    時間: 2005-5-1 04:33 AM     標題: [閒話一則]仇恨

不好意思各位, 請容許小妹講句說話...
事情已經過去了, 亦完結了!
大家將件事再度提起, 為的是甚麼??
將不愉快的事常掛在咀邊, 想忘記仇恨也忘不了!!!

若然車車所指的仇恨, 是平日都會發生的, 那麼車車可嘗試學習 "放開懷抱"~
倘若車車所指的只是個別事件,
請讓它過去, 不要舊事再提好嗎?

作者: pocky    時間: 2005-5-1 04:58 AM     標題: [閒話一則]仇恨

對於仇恨一題本人用上,聖經的兩句話開頭更為合用。
( 你們聽見有話說:以眼還眼,以牙還牙。 只是我告訴你們,不要與惡人作對。有人打你的右臉,連左臉也轉過來由他打。)太5:38
( 凡事都不可虧欠人,惟有彼此相愛要常以為虧欠;因為愛人的,就完全了律法。
像那不可姦淫,不可殺人,不可偷盜,不可貪婪,或有別的誡命,都包在愛人如己這一句話之內了。) 羅13:9
以上兩句希望人人都是明白之餘也能做得到就好了,古話有云聖人都有錯,何況在 cyber-x 上哪有一個是聖人呢 ? 若然別人犯錯了,也很應該懂得寬恕別人,妳也經常聽到我跟妳說以得報怨的理論,還有佛學上的觀念是,怨怨相報何時了,世間一切必有因才有果,可能妳前生得罪過針對妳的人吧 ! 這樣去想起碼內心也會舒服一點。香港人也有一句明言,交一千個朋友,都不要交一個敵人。雖然對方是做錯,但妳懂得包容別人對仇恨不計較才可顯得人品高尚,至於妳本對別人無仇,是妳自己做好已經夠了,至於別人還針對妳,妳有不安也難免,可是妳還能做什麼呢 ? 根本什麼也不能幹,越幹得多事情只得來越大的誤會,妳做了什麼也不能改變別人內心的成見,做人做事只要對得住天地良心,來返問自己一句問心無愧就好了。以上的回應只是個人一點有感而發的說話,就連所有對妳仇恨的人也很合用。

作者: curious5354    時間: 2005-5-1 10:39 AM     標題: [閒話一則]仇恨

我都好容易去「仇恨」一個人...其實...都係一種發洩?...
我覺得重點係要識得釋懷...唔好過份憎仇一個人...或者一樣野...
我憎一個人....依個一樣係我重有feel?...意思係...即係仲care依個人先憎...
如果你唔再想理一個人或者件事...你對果樣野根本已經冇哂感覺...
我...份人好執著...有自己做事?方針...唔鐘意比人牽住黎走...
當有人指指點點我就會反擊...對我不忠者...我更加唔會放過佢...
依d事?我依家讀書階段多的是!!! 我當然會好憎佢地...想佢地死...
但係...有時溫哂事...或者夜晚起身溫書...好靜?時候諗下...
原來憎恨一樣野係好辛苦架... 又要比空間個腦去記依件事...
又要?精神去憎佢地...?口水去話佢地...其實壓力都幾大...
要學識原諒人...諒解自己...都唔係易事...如果我地做到...就唔係一個有感情?「人」啦~
作者: 車伯母    時間: 2005-5-1 01:02 PM     標題: [閒話一則]仇恨

pocky,水姐, curious5354   :
你們說得對......本人做是對得住天與地,跟本不用記掛此事,何況聖人也有錯,佢又不是聖人。多個敵人真比少個朋友痛苦,這樣我就令願少了這一個朋友,也不願多了佢一個敵人吧 !!! 佢亦不直得我事事記掛,過去的已經過去,就讓我被時間洗去我的痛苦吧 !!!!

作者: curious5354    時間: 2005-5-1 02:37 PM     標題: [閒話一則]仇恨

也許我明白水姐講?係乜事...
就是說...以我為例子呢 (唔好怪我多事... ^^")
我係學生...你係老師...
學生病左...食左藥好累...要閉目養神係?...
但係老師在於校規?角度...
認為是錯!!! 加上佢唔知學生啪左藥...
所以罰佢...要佢企...
我想講?係...每個人?社會上面扮演著唔同?角色...
佢地有佢地做事?方針...有佢地?objectives...有佢地?規則...
當然每個人都有佢地自己?個人意見去against其他人...
依d就係佢地?rights and responsibilities...
口角因而出現...其實係少不免架...莫講話社會...
我?學校都一樣...身為leader...大把人against自己?points...
我唔通日日都嬲~?~? 我唔會...因為我認為佢地有權去against人...
我亦有權聽或者唔聽...有義務去做去自己...
好行咁講一句...做好自己...理得人地點講你...因為「各為其主」...
er...唔好怪我多事呀... >.< 我講出自己?感覺咋...
作者: 車伯母    時間: 2005-5-1 02:58 PM     標題: [閒話一則]仇恨

下面引用由curious53542005/05/01 02:37pm 發表的內容:
也許我明白水姐講?係乜事...
就是說...以我為例子呢 (唔好怪我多事... ^^")
我係學生...你係老師...
學生病左...食左藥好累...要閉目養神係?...
...
多謝你,你唔係多事,其實一直我諗唔逍既係.....佢本來係我壬專重既人,可以話係cyberx黎講,佢係我心入面係好高高在上....我只係接受唔到佢破壞左佢係我心入面既形象,這是我的不安,我不是嬲佢,係失望.....不過而加我放棄啦,佢亦唔會係我心入面有地位,諗通過後,只是我一相情願,當佢係偶像
作者: 野蠻女    時間: 2005-5-1 07:15 PM     標題: [閒話一則]仇恨

唔好意思,要用白話!
好啦,咁你對呢個主題既問題都己經有左個答案。
什至都己經講哂你既不滿什至失望啦,咁你仲想點丫?
就好似水姐咁講,件事都己經過左咁耐,而她都同你講左sorry!
仲要係公開個隻,咁你仲想佢可以做d咩野呢?
你一直都話佢係你一個好尊重既人,唔明點解佢會咁!
就算我幾尊重自己既老豆老母,佢地都會做錯野!
呢個就係同一道理,聖人都有錯,我諗你會明呢個道理係點解!
有好多野接受唔到,都要去接受,呢個就係現實!
或者咁丫,有好多野好憎一個人都唔洗講到出口既!
下下講到出口,唔知情既人係唔會知係想博d咩!
我諗有d野,事出必有因!
作者: McDonald    時間: 2005-5-1 09:21 PM     標題: [閒話一則]仇恨

慧能禪師:
菩提本無樹
明鏡亦非臺
本來無一物
何處惹塵埃
但人總要做到
心是菩提樹,身如明鏡臺
就放下屠刀吧
作者: 車伯母    時間: 2005-5-2 12:28 AM     標題: [閒話一則]仇恨

……各位朋友啊,我寫篇野都唔係為嘈交-,-係想求助,開懷自己既,唔知點解又會講到有火啦……算了,為免其他會員誤會,我唔係度解釋啦,希望以下D回文係講返點樣可以解開仇恨啦!

作者: ezratse    時間: 2005-5-2 12:49 AM     標題: [閒話一則]仇恨

唉,看來,是在下的錯,是我先題有人道歉的!……
再講下去,一定講到大家不開心,不如這樣吧,如果還有什麼要向對方說明的,用pm啦,或在msn和icq中說說,直接對話,那可能可以把大家的誤會減到最低!
仇恨,真的好利害,有人想討論怎去克服它,去忘記它;它竟然會過來反咬一口,變得越深越強!!!人,是軟弱的動物,我們真能靠自己勝過仇恨嗎???
………無言!
作者: vling2884    時間: 2005-5-2 01:21 AM     標題: [閒話一則]仇恨

唉..車伯母..呢件事都過去左一段時間...唔好再耿耿於懷啦...何必呢?
每個人係嬲怒既情況下都會出錯啦...你又可以擔保自己唔會咩...冇人可以例外喎...況且佢都post段道歉啟事啦...唔通要佢親自跪地道歉至可以平息你既怒火??
其實大家都只算係萍水相篷...何必太過計較同執著呢...嬲一個人係好痛苦?...算罷啦..

作者: Cloudie    時間: 2005-5-2 03:23 AM     標題: [閒話一則]仇恨

「不可說:人怎樣待我,我也怎樣待他;
 我必照他所行的報復他。」(箴言24:29)

以往我也是帶仇恨眼光看人,
正因為看到神給我這一句,我才醒悟,
凡事有因必有果,放開一點
「仇恨只帶來痛苦,讓風吹帶走"它"吧!!」
作者: HuiLok2003    時間: 2005-5-2 03:55 AM     標題: [閒話一則]仇恨

好了。
仇恨的最終解決方法就是不用刻意的去提起。常在嘴邊、心裡、腦中回想,只會讓妳永遠記著此事,耿耿於懷。
我不去想背後的目的,只想大家知道過去已成過去。硬要將已告一段落的往事再提起,我想那後果是無法預計的。
曾有人說:「心中想著有,那事就有;心中想著無,那事卻仍存留。心中無想無求,那事自然就走。」
共勉之,喃嘸釋迦牟尼佛。

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0