標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論] [打印本頁]

作者: happyfrank1    時間: 2005-4-26 05:12 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

[這個投票最後由happyfrank1在 2005/04/27 00:38am 編輯]

首先Sorry 呀 , 我還未打我的經歷出來,痳煩到管理員 ..

相信大部份升降機都是不見光日,而樓梯是給人一種陰暗的感覺..而你又有沒有試過搭升降機或行樓梯時遇過怪事呢?而我就有喇..

幾年前當我未搬入我現在的單位時,我位同學話原來我現在住的單位後面的後樓梯傳聞發生了一宗劫殺案,死者係一個女仔...但是我以前不是住荃灣,所以不知道有這宗劫殺案發生..

有一晚, 我要落街買野,我座大廈是一層只得一部升降機,那時我層升降機維修,被迫要落一層搭升降機啦..怪事就發生...

我一落樓梯突然後面有度力一推我,好彩那時我扶實扶手無事,但我一望後面,後面是無人係度呀!!亦都聽不到任何腳步聲,上一層及那層防火門也沒有聲響,那時我立即跑到下一層去..

[hidepoll]
作者: AlienVirgin    時間: 2005-4-26 05:34 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我唔知我個個算唔算係怪事~
我屋企下面個d升降機同而家個d好唔同~
唔係自動既升降機......出面拉開入面重有鐵門~
我記得個次明明係按4樓~佢會冇端端去左最頂個層~@_@
之後我好驚~即刻走左出去~

作者: ezratse    時間: 2005-4-26 05:40 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

下面引用由AlienVirgin2005/04/26 05:34pm 發表的內容:
...
我想,經歷的多只是升降機壞了吧,不一定是怪事!
升降機因為是密封的空間,而獨自一人乘撘的時間也不少,所以便常傳出有怪事發生的傳聞!
作者: wind-s緒方    時間: 2005-4-26 07:33 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我果次唔知算唔算呢
話說 我之前 住果個單位 係唐樓果d板間房 果度d升降機 都算好舊下
有次 我出去玩到3點幾先返去 咁我住5樓 入左去之後 按5樓 就係門就關上果陣
門又開左 我見到個包租公wor 咁我咪同佢打招呼 佢都有點頭 上到去 我開門 入屋
佢都有跟住我入去 都算正常 但第2日 我見到包租婆 問佢 點解尋晚包租公成3點幾先過來 點知佢話 包租公 尋日 係e院 去左....
作者: ppymlo    時間: 2005-4-26 10:04 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

你都算係靈異經歷啦。
可能果包租公返黎果陣比你撞到。
睇佢都無惡意。
作者: hongka    時間: 2005-4-26 10:54 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我試過呀!
大約幾年前,我7點幾打完波番屋企,
天都黑齊,當我轉過電梯大堂,
見到我要搭果部lift有個背影行左去,將快珊門,
咁我好自然就叫:唔該等埋呀!
部lift真係等我,但我行到入去,
一個人都無,當我想行番出去,門已經珊左
我心諗我住7樓好快,
所以都無咩野,根住出lift,又一切如常,咩都無喇....

之前有睇我既post既人都知我仲有試過幾次見到靈異野
可能果時我仲細啦,不過而家就無咩喇
作者: nightmare12    時間: 2005-4-27 09:08 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

冇呀,最怪就係按關門制但係沒有關囉
都冇乜特別
但係聽人講話夜晚搭LIFT唔好企在角位,好似話易有靈體存在,是真的嗎
作者: 蜜兒    時間: 2005-4-27 01:26 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

講開升降機我有好多野想講~
我住在29樓,,我試過數次進入升降機時(是空的,,得我一個)..
都發現某一層樓的燈不知給誰按著了的...
有一次我又發現是這樣(燈著了的是17樓),,我當然扮作不理會
但我已感覺升降機中有一種說不出的不舒服
幸好到26樓有個小男孩進來陪我..
燈著了的17樓到了升降機門打開..忽然聽到17樓出面傳來單車的鈴聲
那小男孩本來想按關門的..但他也聽到單車的響號便按住開門探頭看看
沒有人於是關了門~ 我若無其事的站著..
還有2次..這2次的經歷都是一模一樣
我由大堂入升降機,,按了29樓...升降機裹只得我一個
可能我太專心諗野又低下頭吃著東西..
升降機門打開我就以為是29樓(因為當時升降機內只得我)
門打開我便不已為然地走出來,,一直行到家門前取出鎖匙想打開時
抬頭一望..呆了半響,,眼前的鐵"雜"和門滿滿都是塵垢..真的很髒啊!!
我當時心想:我的家門是這樣的嗎!? 何時變成這樣!? 難道我忘了!?
我馬上抬頭望一望門牌..OH~這裹是26樓呀!!!!!
當時我已心知不妙..
(因為升降機如果上升時..除非升降機內有人按了某層樓..如果不是升降機是不會停下打開門的..由於當時升降機內只得我一個..升降機理應在我按了的29樓停啊..但現在我卻在26樓)
不過我不斷提醒自己要保持冷靜同清醒
我慢步走出26樓的升降機大堂等升降機到~
好不容易才回到家..
自此我在升降機內都打醒十二分精神!!
還有一次,,我和幾個人(不認識的)一同搭升降機
我當時不知為何心諗: 壞丫苯
當升降機不知在那一層關門時真的壞了..
由於那道門閉不上來..所以不能上升,,
我行去把門兩邊用力合上..門的兩邊很快的彈開,,這一彈嚇了我一大跳
因為速度係勁快而有力..如果我不是立即放手,,我的手將會分開兩邊
於是升降機中有2位男士也試著合上升降機門
我在一邊心想著: " 對不起!對不起!我剛才亂說話 "
之後道升降機門就合得上~ 真的很奇怪
總有~ 我由細到大都經常發有關升降機的怪夢!!

作者: ivan926    時間: 2005-4-28 10:34 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

如果大廈冇13同14樓......不過就係13,14樓停左開門.....咪最恐怖?
作者: 白天翼    時間: 2005-4-29 12:31 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我都有一個幾可怕既事,
係當我行樓梯既時候,
我平日出門都係慣左行樓梯,好小會搭lift,
有一次,我行到去其中一層既時候,
見倒有一隻好大隻既野係牆上面,
我行埋去睇下,係一隻好大隻既飛鵝,
當時都冇咩野,只係有dd奇怪世界上居然有咁大隻飛鵝,
但係之後有人同我講原來有d靈魂會利用飛鵝或蝴蝶依d昆蟲飛來飛去,
好似有人死左之後會有飛鵝或者蝴蝶飛過,
跟住我諗番果隻飛鵝先真係有d驚,
佢真係好大隻,遠睇以為係塊樹葉,
近睇先知係隻飛鵝,黑色,有斑點,足足有我2隻手掌拍埋咁大隻,
佢d腳有1支原子筆既筆尖咁粗,諗番真係有d驚,
不過我又唔會唔再行樓梯既,
似終我最怕見倒既都係小強= =""
作者: Chieri    時間: 2005-4-30 05:14 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我多數係感應到有靈體o既存在,可能我本身經常都感應到,所以都無乜去理會。
有時我搭lift / 行樓梯o個陣都會講句「唔該借借」、「唔該晒呀」等等 .... 咁當然係o係我感應到 / 得自己一個人o個陣時先講,費事嚇親人。
試過有一次我感應到有靈體存在,不過都係照平時咁唔理會,點知就o黎到我要去o個一層o個陣 .... 部 lift 突然停o左一陣 ( 大約係停o左幾秒左右啦 ) 當時即刻就知咩事,之後就講o左句「唔好意思,麼煩你幫幫忙 ..... 我就到o架啦,我o黎搵朋友o架咋 ~~ 唔該你o丫。」講完之後就郁返,臨走時都講返句唔該。
作者: yth919    時間: 2005-5-1 01:30 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我有時唔記得把垃X放在門外,我住那兒有一個大垃X筒,我就把垃X放入筒,次次行到個垃X筒,部LIFE 都會開,現在心中..........有時我在LIFE 中發x豆,我發完XX我會發現部LIFE好似在我XXX時停了,直到我眼定定LOOK 住個LIFE 燈的NO.,佢才動........
作者: siupigleung    時間: 2005-5-12 02:10 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

很久前,記得半夜一時多, 我回家搭 Lift 時, 大廈大堂有兩部 Lift , 一部停在頂樓,一部在地下已開門,但裡面漆黑一片, 燈壞了, 當時我很累... 很想快回家... 而個管理員又不在,等了很久另一部Lift 都不下來 , 唯有搭沒有燈的 Lift, 奇怪事出現.... 一進入漆黑 Lift 時, 燈突然閃下閃下, 嚇得我要馬上離開, 當時Lift 門快要關上, 趕不及了! 終於上升, 燈火突出回復正常了, 原本我好眼訓,但比佢嚇一嚇反而精神左....(笑)
作者: gallon    時間: 2005-5-16 09:05 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我都有試過一次...
果時係同班朋友去完飲野之後返屋企,
在搭lift 時突然聽到有人叫我(當時只有我一個人),
把聲好清晰,男人聲黎既~
之後我望下同圍,
果然...
係冇人..........
但當我在以為我聽錯,
繼續看到lift 門發呆時(我當時係而向lift 門)
我見到我後而有個影,
(這lift 內部都是鋁,而門的位置有少少被磨到有點像鏡般光滑)
看得到「我」站在自己背後.....
(因為我在lift 門的反映見到我身後的人和和一模一樣)
之後lift 門一打開我就死衝回家.........................................  

作者: cliffbaby    時間: 2005-5-17 01:43 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我都有一個怪異經歷....有一次我如常搭升降機上班.....時間比較早...大概零晨六點咁上下喇,我住係13樓...我係第一個入升降機...之後升降機落到八樓..又有兩個男人入升降機....之後升降機再落到六樓....有一個大約4-5歲的小朋友入升降機....但個小朋友入升降機時係衝入黎......一入到升降機就走咗去個角落企....我冇再理佢....之後升降機落到地下.....當我一出升降機.....我望返轉頭....就唔見咗個小朋友......(咁早我諗唔會有父母比個只有4-5歲既小朋友自己搭升降機!!!)
作者: YeunG仔    時間: 2005-5-17 02:25 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我都試過一次,,果次真係有點兒那個-.-
我幢樓曾經有人跳樓而不治,,
有次我同個fd不經已咁行過佢跳左落樓跌落地果個地方,,
跟住我返屋企啦,,搭升降機,,唔知點解無啦啦又上又落,,
上完又落,,落完又上,,又唔開門喎,,嚇到我個fd死(佢係女仔)
但我自己就唔係咁驚,,我起度講 : 朋友,,頭先唔小心踩到你,,唔好意思,,下次唔會啦,,
跟住就即刻無事,,去返我果層停低開門,,跟住之後都無再提起依件事。
作者: MOLLYCHOI    時間: 2005-5-18 12:36 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

唔見到喱個Topic , 都差O的唔記得左件咁既事,
大概五, 六年前到啦, 我住o個度係無lift既, 每日都係行樓梯上落,
黃昏前還好, 一到夜晚真係嚇死人,
因為條樓梯真係黑麻麻, 只有某一,兩層樓會有o的好微弱既光透出黎.
晚上十一點前回家, 我都會一口氣衝上去,
某一日去街去到半夜 3 點幾返屋企就出事喇~~
當我行樓梯行到一半既時候,
上面樓梯既轉角位, 點解好似企左個人咁既呢,
唯有一直dup低頭, 扮見唔到囉~~~
見到"佢"好似係著住o的阿婆好鍾意著o個o的鞋,  
(行過"佢"身邊既時候, 我覺得心跳真係過200囉)
過完o喱個轉角位, 我當然完全發揮我運動員既潛力, 九秒九衝返屋企啦~~
返到屋企我仲唸, 無理由一個阿婆會半夜三更企o係樓梯度架,
唔通真係想走出黎嚇人咩? 唉~~~咁就一定係o個o的野啦~~~
第二日, 我同返我阿哥阿媽講,
原來阿哥前幾日夜返既時候都見過,
不過就佢見到既係坐左o係樓梯度,
阿媽話屋企樓下有個阿婆O岩O岩去左無耐,
可能我地撞到既係"佢"囉~~~~

作者: lsm1985    時間: 2005-5-22 05:12 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我就冇遇過咁既事~
不過就成日感覺到好似有d野係我附近咁
感覺怪怪咁
成日有呢d感覺
但附近又冇人喎~~
作者: cyrusho    時間: 2005-5-22 05:49 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我以前住19樓
但係lift最多到18
所以次次都要到18再轉樓梯
試過有次行樓梯個陣d燈突然黑左黑跟住就聽到d跌野既聲音
(可能係d垃圾跌左落黎)
不過無理由咁岩得咁q...天氣又咁好
個陣驚到即刻衝入屋

作者: daguilar    時間: 2005-5-22 02:19 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我有次好晏先返屋企,(大概晚上11點啦)
之後我搭lift,架lift得我一個,到左我o個層就開門啦,
之後我走番出去,由於我屋企門口係可以見到架lift開關o既,
於是我就一路開屋企度門一路睇住架lift關門,
架lift冇人用就會關門,之後停左起o個層,
但係,度門隔左幾秒又無喇喇開番;
之後我就好奇怪,架lift唔會自己開門架喎…
因為一係出面有人按lift制就開lift門,
一係有人起lift裡面按開門制,
但係我好清楚知道lift裡面同埋內面都係冇人架囉。
作者: 223311    時間: 2005-5-22 06:01 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

之後我好驚~即刻走左出去~

作者: sunny88shoes    時間: 2005-6-2 09:01 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

I have a really terrible experience.....
our building have 34 floors, I live in 5 floor..
When i walked into the lift and press "5" button.
But! It didnt stop at 5 floor!
It kept going up! when it reached to the top 34...It kept going up to 44!
Then my mind think "O ...This time PK la!"
But I could do NOTHING! Then the lift stopped at 5 floor again,
then i RUSHED to my flat immediately la...."HA"死我!
希望係壞lift個 level planel only la!同眼花.!!
個heartbeat 真係有200!
作者: szeszenic    時間: 2005-6-3 11:03 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我都有一次搭lift經歷呀!!!
話說有一次我返屋企...咁我住23樓...
lift裡面仲有其他人ga
咁我望過下一層停會係23樓(我睇燈)...咁我就冇望到邊層停就出左去..
點知一出去先知20樓wo...咁我見入面有人又唔好意思返入去...咪行3層樓梯啦...
咁好正常數....21............22..............之後應該23 ga ma! ....點知我見到上面係...28....嚇死我呀...
我仲見到個呀婆係度整野....整下又望下我...我當時驚到死...其實個呀婆我都見過....不過咁老唔知佢會唔會死左我都唔知....都唔知人定鬼呀... 咁我停左係度成分鐘先慢慢行上去....
上到去真係火都黎埋...
原來個23唔知俾邊d死仔畫到變左28.......
真係俾佢玩死......
作者: GENERATION    時間: 2005-6-3 11:14 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我就沒有這事發生, 亦都唔希望有
但我朋友(女)就住將軍澳, 咁有一晚 (凌晨) 佢同男朋友返家, 去到門口之際
係未入去等lift 位置, 男朋友就話不如唔好返家住, 去一去便利店買野先,
我個朋友緊係唔想啦, 因為都到門口, 同埋去便便店都要行2個字
但都跟左佢走, 之後男朋友等日才同我個朋友講話佢見到有2個著白衫的東西
沒有腳 企在大門

作者: GENERATION    時間: 2005-6-3 11:29 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

仲有係我朋友等緊lift, 無聊之際睇下部閉露
見到有個呀伯在入面落緊黎
之後到左大堂, 一開門
入面一個人都無, 但我朋友好sure 個伯伯沒有在其他樓層出
最近我朋友搭過第2部
作者: lamlcyii    時間: 2005-6-7 07:45 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

上個月度..(我住6樓)
咁廢事等lift.就行樓梯
行行下聽到下面有腳走聲..覺得勁怪..
但我落到最底層果陣..都聽唔到有開門聲
每層就算開關門都會聽到聲..而家真係好驚

作者: anakini    時間: 2005-6-20 03:16 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

my experience is abt 10yrs ago i think
it happened in jordon , ka li building (think every 1 must know abt this building as it has terrible fire b4).
for my job reason i have to go there quite often n usually i went there at nite time
the floor i went was 10/f its a recording studio of the former polygram.
there're 3 lifts in that building, but for some reason always have to wait so long for the lift.
n i never can reach 10/f straight away, lift always stop at 6/f (but there're no1 in the lift, plus no 1 outside the 6/f) or went to 12/f then back to 10/f. but i never seen anything there.but it just weird.
作者: Sleepyhead    時間: 2005-6-21 03:51 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

I haven't had any scary experience when taking the elevator.  However, I found out that some buildings (especially the building which I lived) have no 4th, 14th, 14th, 24th floor and so on in Hong Kong.  Moreover, there are no 13th floor in the United States (just some of them).  That sounds strange to me.  My friends told me those kind of floors are consider bad luck.  
作者: 雲佬    時間: 2005-6-23 01:02 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我o係恐怖熱線聽過話有人o係七月十四夜晚落街買宵夜,之後搭升降機就撞鬼(好似係鬼掩眼)
作者: leolai888    時間: 2005-6-28 02:14 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我唔知呢個算唔算係怪異事件呢, 因為我係住沙田區的, 都有十幾年了, 每次夜晚返屋其, 大概一, 兩點到, 好多時電梯門會自動打開的, 我都唔知點解, 初初都有O的驚架, 不過試過太多次, 依家都好平常了, 如果邊個都好似我甘, 講出黎分享下呀

作者: louis2422    時間: 2005-6-28 07:11 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

其實都唔係咩怪事黎o既~
o係屯門田景邨一棟大廈~
某一隻翼o既樓梯呢~
我有一段時期就以行樓梯減肥~
好多時都會搭lift 落到去最低層行番上去自己屋企o個層~
多數都係日光日白落..因為始終都驚後樓梯唔知有咩人~
但係有一次就因為下晝唔得閒....入左黑先落去....好奇怪....
去到一層接近我屋企o個層~個人好似好涼咁~
正常道理~ 我由底層行上去只會愈行愈熱個人-.-
但係一去到o個層..我就覺得寒寒的~
可能係因為知道o個度有人跳過樓~
所以有d 心理影響吧~
之後幾次都係........
跟住o係我而家減肥成功之後就唔敢再試了-.-就算有時..係想落去底層..
都寧願...搭lift 落到地下先再轉第2層o既lift

作者: 雲佬    時間: 2005-6-30 02:01 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

係田景?邊座先?我住田景?架!!
行行o下樓梯會好寒,又真係幾怪wor
作者: Marcus19    時間: 2005-7-12 12:57 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我岩岩....  唔知係咪... 撞到果d野..  
我係響旺角新X紀廣場番工。咁我今日好似平時咁推住架車倒垃圾。
今日因為比較多垃圾就同一位女同事一齊倒。
首先我地要搭貨"車立"由3樓落B1。 
會停GE層數係  5[*相等於4]>3>2>1>U1>B1 
我地由3樓落B1都冇事架,直到由B1上番3樓怪事峙就黎喇...
我地按3字樓部"車立"冇反應... 度門只係關左又開關左又開咁.. 我地不斷咁按關門同3字樓...
太約關開左2次佢就郁番.. 不過係去左1樓..我地再按3字樓同關門,
我地果時以為好普通的壞"車立"... 不過今次係落番去U1.. 門打開.. 冇任何事....
我地只好再按3字樓同關門... 怪事就黎喇...
部"車立"上番1樓.. 門打開... 我地果時已經好驚..  我地唯有不斷按3字樓同關門...不過今次部"車立" 就冇上上落落...  只係度門不斷咁開開關關...  我地已經驚到講唔到野...
只係識不斷按關門同3字樓... 度門太約開合左6-7次, "車立"門再冇開開關關...
3字樓GE燈都著左..我地睇住d字由U1轉去2,我地以為可以係3樓走GE時候....
部"車立"冇係3樓停... 上左聲5樓.. 果時真係好驚好驚....  
直到我地聽到意粉屋廚房轉出黎GE人先至沖番出部"車立"... 行扶手電梯去番3樓。
唔知係... 果D野玩... "車立"...  定部"車立"... 真係壞左呢...?  >"<

作者: KENNIX    時間: 2005-7-13 04:57 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

講問升降機怪事, 我都曾經試過經歷, 係我六年級時因要補習關係,時常會係6點半左右回家, 有一晚正直係農曆7月, 我同我細佬一齊補完習回家搭lift時, 因貪玩原固我同細佬扮鬼叫聲, 點知係life頂風扇位真係有把聲"唉..........", 第一聲諗住可能係風聲, 點知聽多一陣我同細佬覺得唔對路, 即刻收聲大家對望, lift門一開我地即刻9秒9沖回家, 之後我地再冇再扮個d聲, 到現在諗起都有d毛骨悚然~~~
作者: youmiki    時間: 2005-7-13 05:30 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我撘電梯未試過有奇怪的經歷,行樓梯都冇, 只係個電梯門開左好耐, 唔識close, 應該係機器壞左o車, 撘左第二部電梯, 我屋企大廈的樓梯幾開揚, 所以又唔覺有怪事發生.
作者: mawunlam    時間: 2005-7-14 08:24 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我都有試過呀!! 前幾年我每日都會去阿"女麻"屋企食飯. 去到大概9點就會回家.每次我行到去lift口, 架lift就會自己開定門等我~"~初初冇留意, 點知這種情況維持左兩個星期"" 咁就越搭越驚啦>"<有一日我就同我阿"女麻"講, 佢叫我試下講"唔該借借,細路女唔識世界". 講左3次左右先冇事呀...好彩冇惡意~"~
作者: 野原•新之助    時間: 2005-7-25 09:52 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

諗落又好似有,不過唔知係唔係.
我有日掉垃圾啦,咁就拎就兩袋野行去升降機果邊,
點知部升降機岩岩好又開左門wo,入面係冇人既,
咁我都冇點理啦,回頭行行下5-6秒,
有隻白色好似煙咁既物體起我左邊面飛過,
記得好清楚塊面係對住我既,應該係女既,
跟住就飛左入走火通道入面唔見左啦.
作者: 吳郭魚    時間: 2005-7-25 01:34 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我個fd就試過,我就冇...
佢係住14樓ga,一到左佢緊係出life啦
點知佢話有d氣推住佢,佢行唔出去wo
好彩當時佢呀媽擔心佢點解咁夜都唔番,所以開左個電視睇住dlife同大堂
見到佢企係life門口唔郁就出去睇下啦,佢呀媽一見到我個fd,我個fd就仆左出黎啦
作者: 焰之火    時間: 2005-7-28 11:48 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

試過...因為升降機要維修,inside地下都轉左係木板,所以行入去時特別大聲,郁一郁都聽到木板聲。我如常入去,一個人都冇,點知一關升降機門,我就feel到好似好多人
o係升降機,因為由我入去開始,我就聽到好多木板聲,但係我o係升降機度差唔多一步都冇郁過;而我所聽到的聲,就好似有D小朋友o係升降機度跳來跳去...到出o左升降機時,我o係出面見到升降機度,有2-3個小朋友對住我揮手......
PS.o個2-3個【小朋友】面無血色的...........
作者: 天使號角    時間: 2005-7-31 03:25 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

沒有撞過野 but入吉lift果陣成日覺得右邊有d野>_< 通常企左邊 尤其是夜間......>_____________<
作者: foxmagic    時間: 2005-8-2 05:20 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

haha..I have some terrible experience too..but not relate to ghost....but scare me a lot...since I went into the Escalator..and it closed its door..and it go up and down.....I don't know why... I think the program LOOP in it. but it going up and down 10 times more..><..ai........................
作者: DisneyDisney    時間: 2005-8-24 06:09 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

55..... wo 都有一次 ar...戈陣朝早6點幾度 la....咁一入去就聽到有把聲講 "5 該 " 咁 la... 仲有一次 ......wo arm arm 出 lift , 就有個黑影衝左入去 la..><.....
作者: 邪惡之首    時間: 2005-8-24 11:05 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

從來沒有,就算是多晚我自己回家也不會怕也沒有這樣的經歷
作者: lonelymoon    時間: 2005-8-27 11:14 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

其實我都試過一次,不過唔知算唔算呢?
有一次, 我不記得是上 lift 定落 lift, 無聊間用手"哮"一"哮" lift 裏面部牆(當時我企係 lift
裏右邊角落按制位), 即好似咯門咁, 隔左一小陣, 牆以外突然又有咯門聲, 好似回應我
咁, 當時 lift 裏得我一個, 而且 lift 糟應該唔會有回音, 從此, 我都唔敢再"哮" lift 牆.........
作者: kkkso04010    時間: 2005-8-28 02:37 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我在小學時試過一次
個次同一個朋友在一所商業大廈
我們在12樓準備落地下
當我們入電梯後看著電梯的數字不斷下到G/F
但電梯門一開就是12樓
當時只感有無攪錯
事後才覺得有些古怪!
作者: tccm2001    時間: 2005-8-31 02:00 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我諗我有時都會見到,不過佢唔搞我,我當無事發生
作者: barry123    時間: 2005-8-31 09:26 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

坐升降機還好,因成日出夜街,已經慣晒唔覺得有咩,
但後樓梯就真的不太想行,因感覺幾陰寒下,
總覺得好似有野咁
作者: Kid    時間: 2005-9-21 06:12 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我就真係試過喇.....
好耐之前我試過撘升降機時食煙......
之後行到後樓梯就睇有隻女鬼望住我喇∼∼∼∼
開頭我都唔知”佢”係鬼...我仲以為係人添...
作者: 仆佐係街    時間: 2005-9-22 05:46 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

有一次,我去"埔"雜"la  上門的..個日因為我掛住去買野食..唔記得佐要埔"雜",咁我就
比迫  塔升降機去31樓 接著行樓梯落去30樓......我就行佐一樓...念住到30樓la...
點知行到入去.....見到d野全唔同哂~~就念住落多一樓...今次  岩la  去到"埔"雜"
miss  個到..."埔"完之後念番........我唔係  係31樓落架咩..點解要落2層樓.....
奇嗎~~~~~我住大埔
作者: KWL仔    時間: 2005-9-25 11:37 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我就冇試過D咁既經歷!

作者: 寧彩臣    時間: 2005-10-1 02:01 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

沒有........不過  我個friend try 過....................
佢同我地講  佢2-3 年級的一年   回家時  上電梯      點知我個friend 見到個電梯門 有兩個黑色手印    佢仲搵手巾仔抹    抹完之後佢病左    but一星期左右之後  佢阿媽買 六合彩 中左     自己讀書仲貼中曬o的題目...........................
咁算唔算報恩??
作者: witch0829    時間: 2005-10-3 05:02 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我住沙田第一城喔...而家都係,不過搬左去第二座啦...
係以前個一座...雖然只係住3樓...但我都搭life...
個一日晏晝出街...部life黎到好多人...有1個uncle同一個亞姐...兩個小朋友咁啦....
我就企左係禁制個d位...
我以為到時望一望上面...點知係到「2」.........但我個度2樓唔係住宅...
所以係唔會有得入....
點知一望出去就係一個好大好大既地方...好似car park咁大...不過係乜都冇....
只係4面都係爛晒....我即時望一望我隔離d人....佢地都好驚訝...
我係咁禁close都唔得...之後等佢自己close先得....勁xxxx恐怖="=
日光日白都要咁...
作者: man0001    時間: 2005-10-18 12:41 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我不知道我的經歷算不算~
但我每次自己一個上升降梯的時候,
第一:感覺很怪∼感覺像是有"人".
第二:我自己一個人上升降機都會有事發生.
例如:升降機無故突然上突然落∼
作者: 萱萱女    時間: 2005-10-18 03:32 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我都試過呀~
有次我同家姐阿妹媽咪去探舅父(佢住8樓,即係頂樓)
只有我地4人一齊入電梯
按左8字之後怪事就黎喇
部電梯響6樓停左
冇人入亦冇人要出
我按制關門啦
點知到左7樓又停過
我心諗邊個死仔玩電梯呀
攪到層層停
當時我家姐已經開始驚(佢好細膽)
再次關門之後
燈亮著8字
我心想到了
家姐一開門就想衝出去了
點知電梯竟然停響8樓同天台之間
幸好我一手拉住家姐
如果唔係佢就會跌出電梯
當時大家都好驚
家姐直頭嚇到呆左
全場只有媽咪一個最鎮定
媽咪喃喃自語講左幾句野
之後立刻按關門
關門之後唔夠兩秒部電梯門就開返
唔知點解電梯又回到8樓
但係我完全feel唔到部電梯有郁過
照常理電梯亦唔會行得咁快啦
自此之後我每次搭電梯都會睇清楚先入or出
一次足以致命啊@@"

作者: 鋼之煉金術師    時間: 2005-10-21 11:37 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

哇∼!我都係小心D啦∼!
因為電梯居然有D甘既?!
有時我返屋企?陣時,到電梯大堂等電梯時(我冇拑制)
部電梯會自動開門(電梯一直都?G樓),
度門自動開左又冇人走出來wo,好像特登歡迎我甘><

作者: pennycmh    時間: 2005-10-22 11:37 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我有一件奇事,,,,,唔知巧合定係甚麼la,,,,,,,,我每晚去打波時.......約8.30.........當我出門時我屋企部電梯都會停係我住0個層,仲開左門,好似等我入lift咁
作者: 天使號角    時間: 2005-11-11 03:19 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

怪事....是什麼怪事??
我通常都是搭升降機(得我自己一個)感覺到有個"人"係我隔鄰
最近沒有了~~少左係半夜搭升降機
作者: 卍死神卍    時間: 2005-11-11 07:17 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我試過搭lift由29樓升到35樓再落返30樓右上回33樓再落返32樓停低,跟住就開返門,個晚講完鬼就咁,唔知係咪撞野,我同埋2個人一起架,衰在我住係fanling,仲要對正和合石,講完鬼搭lift就咁,小小邪
作者: 青bb    時間: 2005-11-13 04:26 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

如果比我見到就嚇親我彈起
唔知做咩好
作者: lifred    時間: 2005-11-15 05:04 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我曾在飯店遇到一件奇怪的事,到現在仍無法釋懷.
那是我中學畢業旅行的時候,飯店在某座山上,我和另一位同學半夜肚子餓想出去買泡麵,當時我們住四樓,搭了電梯想去一樓買泡麵,結果電梯居然往樓上走,我們以為是樓上也有人想下樓,自然沒多想什麼.
結果門一開,居然是飯店正在整修的畫面,也沒有人要搭電梯.
我和同學都嚇呆了,接著電梯自動關閉,然後緩緩下樓,到了一樓,我和同學飛也似地衝出電梯,誰也沒有講話.
之後,我們再也不敢搭電梯回房間了,寧願走樓梯 =.=
作者: miranda72    時間: 2005-11-16 01:19 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我都有試過!
大約幾個星期前,我晨咁早(六點半!)出門返學,
lift門一開,我就見到兩婆孫,
佢地面色蒼白,我仲隱隱約約感受到一股寒氣,
我驚到唔敢入lift啦,但係佢地已經望住左我,
我唔入咪即係話俾佢地知我見到佢地?
仲有,如果佢地真係人,咁我咪好瘀?
所以我就死死地氣入左lift,
落到地下,我出lift時,有人入lift,但係…
佢竟然睇唔到兩婆孫咁就咁直衝入lift!
我立即證實左我o既疑惑啦,咪飛奔返學校low!
當時我都真係幾驚。
作者: temple    時間: 2005-11-16 04:50 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

好在冇遇過d奇怪事......睇左咁多人o既經歷真係幾驚~~~~因為有時同朋友飲完野都成點幾鐘至返屋企, 都係自己一個搭life ~>-<~
作者: grandu35157    時間: 2005-11-16 09:17 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我有次.
等 lift 呢它由 G 樓上黎 19 樓
( 我住 19 樓 )
之後往上行~
到左 30 樓時~~
.....( 古下~~ )

我有震風 ( 微微又涼涼的 )
之後就冇la~~

作者: KEEFFE    時間: 2005-11-19 11:52 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我 住的 大廈的 升降體很漂亮....總之..還算有日光可以照到的 ...
但是我還是...有 遇過怪事哈...
有次我 放學囬家...記得那個時候還是很早的..可是升降體里怪怪的..
我 從牆壁里看到除了我好似還有人影...可是只有我一個人...
但是我有2覺得鬼是沒有影子的阿...真實怪
所以有點赫到...以後都會等人一起做.....
要是噶走樓梯....更可怕..好暗的 .....
作者: Lakeli    時間: 2005-11-21 10:26 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我阿嬷有次打升降机就认真恐怖啦~
所以就变成距人生最后一次搭~
距从此就再都不搭升降机了~~
作者: 恐龍媽媽    時間: 2005-11-24 04:40 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我都有 d 經驗,不過就無見到野,只係古古怪怪姐
有一次,我夜晚放工返屋企,因為好夜勒,所以只得我一個人搭電梯上樓,我係住單數樓 (17樓) 既,而我入果部電梯,亦係只停單數,當電梯將近去到我想去既樓層時,佢突然停左,我即時已經好驚,當時我係怕被困,因我一向好怕搭電梯,我都未驚完,部電梯又突然向上,然後又猛搖,當時我真係好驚,因為我覺得,部電梯一定壞左,一陣跌左落去就死勒,然後,部電梯又突然停左,完全唔郁,再過多一陣,佢就再向上行,行到去 18 樓就停左,我唔知點好,唯有試下禁開門,咁又真係比我禁開左播,我初時以為,門一開,我會見到一幅牆,因為係 18 樓,而呢架係單數電梯,但又意外地比我見到唔係牆,我當然走出去先啦,原來我上左 19 樓,咁我米行樓梯落番 17 樓羅,而呢個時間,我剛才入果部電梯,竟然已經落番左地下,後來我先知,原來,當晚係我隔離個阿婆既回魂夜,所以就有人話,果 d 朋友唔想我一齊返去,所以阻一阻我喎。
又有一次,我地一共三個人入電梯,三個都係自家屋企人,無其他人一齊,我地要去 8 樓,入到電梯米好正常禁 8 字羅,三個人當中,有一個係我阿仔 (3歲),因為得閒,我同另一個人就同我阿仔一齊睇住 d 制黎數數字勒,我地仲同阿仔講,8 字著左燈,係因為我地禁左,咁講講下,電梯到勒,我地米出去羅,完全無睇層數,因為電梯內無其他人,咁停既時候米好正常係 8 樓羅,行到要去既單位,我地禁左好耐鐘都無人應門,我就打電話比老公,問佢點唔開門,佢就話,佢地響屋入面,但無關門,而佢就正正企響門口等緊我,都唔見我地三個人響門口,我一聽大驚,即時行番出電梯口睇睇,原來我地上左 10 樓,咁我地想試下電梯有無壞,所以就禁番同一部電梯,落番 8 樓,咁又去到播,究竟係唔係剛才有其他 "人" 一齊,只係我地睇唔到呢?而佢就要上 10 樓羅。
作者: freeskyw    時間: 2005-11-25 12:06 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我小時住的屋村時坐升降機時常都有怪事,有時放學回家時搭那一架升降機,
按了樓數後到了也不停,其實也是常見的事情,但問題是升降機會自動上到最
高一層,又回到地下,又回到最高,不斷的重覆著,我試過在升降機內差不多十五
分鐘才回到自己要去的樓層,很可怕....
有時升降機也會停在某一層不動!!停了得久才動....
作者: 傻MI    時間: 2006-3-18 12:14 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我就無````不過我個F有````她住系12摟,他搭個部 lift係 3,6,9,12.15............
有一日他搭lift..按了他住的12摟....可是..他一踏出lift門口```13樓```那裡是13樓```不是12樓!但是住在公喔的人也知道..那是不可能的事!他馬上走樓梯回家和她姐姐說,後來,她姐姐帶她一起到13樓看看.....誰知道..那裡死了一個小朋友`````於是她們就過去拜了拜他的相.....以後那小孩就沒有再玩她了....
作者: 混吉小天使    時間: 2006-3-21 07:00 AM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

我就沒try啦,但一定好恐怖,不過d燈光強d就冇問題,但我屋企個樓梯一換d強光燈泡就三日內一定會壞~~
作者: shayuu    時間: 2006-4-28 04:26 PM     標題: 有沒有試過搭升降機或行樓梯遇過怪事呢?[討論]

管理員按:無意義回覆。

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0