標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到?? [打印本頁]

作者: freeskyw    時間: 2005-11-23 06:29 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

我未搬屋之前住既o個一間屋好邪,成日一到夜晚訓覺o個陣都訓訓
下移動唔到~~我唔知呢d係咪俾鬼壓...
仲有既就係我會連續幾晚都發夢同係模糊之間見到有d人影同有d
紙紮公仔企係我張床隔離...每次見到佢地我都移動唔到...剩係可以
合埋眼...好無奈...跟住搬左屋之後就冇再試過咁啦...好恐怖呀!!
唔知你地有冇試過咁呢??
作者: 伯拉    時間: 2005-11-23 07:28 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

腳动不了就試過好幾次了,像麻痹了似的,意識清醒,就是無法動。
不過我朋友跟我講過一件事,她說她每次在祖屋裏訓,都會發生鬼壓床的事。從小到大。我問好怎麼辦,她說念佛經啊,一念就可以動了。
而且她都習慣了,所以沒有所謂怕不怕的了

作者: 曲巴    時間: 2005-11-23 07:46 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

我試過三次, 睡覺的時候突然醒了, 但身体就是不動.
越不動, 我就越用力, 那時候好像有一點迷糊, 有一種力量壓住了我,
只有手能提起一點, 過了一會就突然睡了.
最恐怖一次, 聽到一把女人聲 " 好啦, 好啦, 以後都唔窄你la. "
聽完之後又睡了.
作者: freeskyw    時間: 2005-11-23 08:30 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

我同你情況都好似...無端端醒左...見到d人坐係我張床到..
但係我係想叫都叫唔到~~~叫唔到出聲...
但係我試過放本聖經係床頭,真係可以冇乜事架喎~~好神
奇...
作者: devilgodx    時間: 2005-11-23 10:48 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

我好細個已經試過一次....不過郁唔到之餘,仲要係比野扯左起身tim呀,嗌又冇人聽到喎,真係嚇死我喇......
作者: ctw1234    時間: 2005-11-24 12:02 AM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

我都試過好多次睡睡下郁唔到,但係可以擘大眼,好彩乜都睇唔到,唔係實嚇死,不過之後我都擺串佛珠係床頭,之後就冇再試過..........
作者: joe198663    時間: 2005-11-24 04:48 AM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

freeskyw, 謝謝你的分享!
很可怕的一個經歷啊!
看過後, 心裡不禁起毛...
若是我遇到這樣的經歷, 我定昏過去... >.<

我是非常害怕傳統的紙扎公仔...
總是覺他們的樣子很恐怖...
冷冰冰的臉上彷彿附著什麼似的...
就像有靈體寄居在他們身上似的...
如果突然的出現在我面前, 我定受不來...
我寧願盲了, 也不想看到這麼恐怖的紙扎公仔... =_=''

我倒是沒有''鬼壓床''的經驗, 也不想遇到...
但就是聽過母親和我分享的經驗...
她說這是突如其來的一種感覺...
一股冰凍由腳底湧上來, 接著就是動彈不得...
也說不出話來, 但當時是絕對清醒的...
清楚聽到四周的環境, 又聽到一些奇怪的聲音似的...

母親還說, 她好像聽到有人在談話的聲音...
彷彿就像在她耳邊細訴一樣...
我聽過後, 也感到相當的害怕...
這樣可怕的事情千萬不要預我的份兒... >.<

當然, 我也聽過一些科學的解釋...
這是一種夢境狀態而已, 而不是什麼靈異事情...
但我還是半信半疑, 真相還是只有遇過的人才知道.......

作者: candychan123    時間: 2005-11-24 11:37 AM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

我同你情況有少少不同, 自己係feel到好似有個人在旁邊成個身壓制自己, 唔俾你起身.仲要係自己想撐開雙眼係唔可以,回想起都毛骨悚然
作者: cherrybb    時間: 2005-11-24 12:35 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

我都試過,,,但我覺得我應該係D神經問題.....我有意識,但就唔覺有野壓住我........
anyway,,都未試過比靈體債
作者: katkat    時間: 2005-11-24 01:25 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

前2個禮拜倒有1日朝早起左身...
諗住訓返la....點知個身唔知做咩郁唔到...
想叫我條仔又出唔到聲...
o個陣隻感覺好怪...我睇到野但係又覺得隻眼其實冇開到...-"-
一郁到我即刻大叫左句好恐怖呀...咁樣....
作者: frenchfree    時間: 2005-11-24 03:09 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

哇!我同樓主噶情況幾乎一樣!全身郁吾到,見到有人坐係自己張牀度,仲聽到距地係我耳仔邊吟吟沉沉。只會係特定噶地方發生,而且發生噶時候無一例外係自己好清醒,但係就算旁邊有其他人睡著,也是無辦法叫醒他們。
作者: freeskyw    時間: 2005-11-24 08:45 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

joe198663---
我都聽過有醫學解釋話人在睡覺時有可能壓著自己的神經線,
引致麻痺而不能動彈,但是我覺得這也解釋不到我為何全身都
動不了,哈哈...而且我是想叫也叫不到呢~~~!!很可怕~~~
作者: May仔    時間: 2005-11-24 09:34 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

我都試過連續兩晚訓訓下醒左,,,
真係想郁都郁唔到呢,,,都幾驚嫁=..="
之後問返媽咪,,,姖話姖細細個都試過咁,,
又同我講返其實係無俾鬼壓依樣野的!
係我平時無做運動,,又成日唔夠訓喎,,,
真係咁樣?!我都唔知點喇,,,
開頭係有d驚,,但後may都無咩好驚的,,,
無幾耐就訓著左喇,,,嗯!!
作者: ★邪惡貓★    時間: 2005-11-24 10:39 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

我個人認為可能是肌肉短暫痲痺吧
原因有可能是日常的工作超出肌肉能承受的...
作者: freeskyw    時間: 2005-11-25 12:17 AM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

我小時侯時住在沙田某個屋村,在第一城那一邊的後面~~!!在那時
我每晚睡覺都會發同一個夢!!我會夢到一個身穿紅色長裙,長髮遮
臉的女人,在我床頭的窗外把我拉出去,那時我年紀還小!我媽咪睡
在我旁邊,但是每一次我被那女人拉出去時我大叫時我的媽咪都沒
有反應!!我用力拉住我床尾的櫃,不讓她拉我出去,但那女人不斷的
笑!!@@令我得害怕~!!!我這個夢維持了半年有多呢...每次都是相同
的情境!!不知是什麼原因!!
作者: 亞敏    時間: 2005-11-29 09:09 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

我之前住宿舍讀書ga∼∼我有一日想起身去洗手間∼∼點知成身都旭唔到∼∼想大叫想叫人幫我∼∼但又叫唔出∼當時真係好驚好驚∼唔知點算∼∼又試下用力旭下d手指腳指頭∼諗住同佢地(豆)力∼但都唔得∼∼又用力箏大隻眼∼又箏唔到∼跟住就成個人放鬆試下訓等無咁驚∼∼到第二日我坐係度好驚諗返尋日既情況∼∼真係好恐怖∼∼我間學校係天主教又有聖母又有十字架縺係床頭都無用既∼∼仲有好多同學撞鬼既經歷呀∼∼
作者: 蚊香x怡    時間: 2005-11-29 10:52 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

我都有試過咁既情況,成身想陏都陏唔到,
其實呢d情形係多數因為平時太勞碌,太累導致咁~
作者: quester    時間: 2005-11-30 05:07 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

有ar.不過我好清楚唔係比鬼壓,係因為自己太"支力",不能動既時侯,只要放鬆就好了.
但當然,我也相信會真的有鬼壓人的情況
作者: Boby仔    時間: 2005-11-30 07:48 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

貌似係睡癱症
“睡瘫症”是咋回事?

北京协和医院神经科 李舜伟
  有一些病人睡到半夜在要醒未醒之际或是刚刚入睡在要睡未睡之际,突然感到四肢完全不能动弹,也发不出声音,可是头脑却十分清醒,持续数分钟可好转,完全清醒后可回忆当时发作体验,医学上把这种现象称为“睡瘫症”。睡瘫症是指在睡眠期间发生的短暂的不能自主运动的恐怖性体验,多发生于睡眠的起始阶段或觉醒过程中,可见于夜间,也可见于早晨,常与不规律的睡眠习惯、睡眠剥夺、三班倒、跨越时区、过度疲劳或仰卧睡姿有关。常见于青少年,主要表现为患者突然发现自己处于麻痹状态,肢体、躯干及头部的任何微小运动都完全不能进行,同时亦不能睁眼、讲话、发声或呼吸。发作过程中,患者意识完全清楚,并能充分意识到自己的处境,因此感到十分恐怖。持续数分钟后可自行消失或在外界刺激下消失。有些患者可借助反复努力移动肢体或强有力的眼部运动中断睡瘫症的过程。患者在第一次发作后,常因对发作过程的害怕体验而心情焦虑,担心会不会再次发作或在下次发作时会不会产生什么严重的不良后果。随着发作次数的增多,在知道整个发作过程短暂且无不良反应时,焦虑情绪可消失。由于该病发作频率较低,大部分患者一生中仅发作1∼2次,且没有明显不良反应,因此,不一定要治疗。为预防发作,应避免过度劳累及仰卧睡姿等。发作频繁者,可在医生指导下适当应用药物。

作者: yiyantam    時間: 2006-5-13 01:23 AM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

之前有好多次都係自己聽歌聽得好多大聲既時候個晚訓覺就會有郁唔到既情況,又或者係發到好怪既夢就會郁唔到,但而家就無定.
每次我郁唔到既時候神志真係清醒,只有雙眼可以郁到,但有時郁到得黎睇野既時候都會係無咩力個隻,每次我都會用力郁手腳同叫,通常都係叫幾下就可以叫出聲而回復正常.
其實我覺得以上情況都唔會好驚,而且從來都未見到任何怪景,但有個奇怪係有5成係以上既情況下我會聽到怪聲,而我肯定呢d怪聲並非係屋企傳黎,而係係心度發出,呢個情況我就會好驚.
唔知係自己心理作用定係同靈界有關.
而家諗返起都幾驚下.文字
作者: 臭bi    時間: 2006-5-13 08:04 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

我未呀 ,,但我BABA就試過 ,,
佢仲講左D菲律賓話T!M ,,
最MAIN P0INT系我呀BA根本吾識講菲律賓話架囉
作者: vitating    時間: 2006-5-19 06:12 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

我亦有試過瞓到郁唔到,次次都係當我0係淩晨2-3點瞓的時候發生,大腦清晰的知道自己瞓緊覺,好似發夢gum見到自己在床上,不過點都郁唔到仲feel到張被好似被人拎起,好恐怖。。。 仲試過想唔理繼續瞓但好似感覺到自己好輕會浮起身gum,即刻念經,過佐一陣先醒番。。。
作者: wfyfnia    時間: 2006-5-19 09:40 PM     標題: 有冇試過睡覺時成身都移動唔到??

與樓主類似的經歷也曾發生在我身上,那時發生的事情,至今回想起來仍令我不寒而慄,試想接連幾個晚上都讓壓著動不了,床前隱約見著一位紅衛兵穿著的人影,不時還讓其拉扯著要把我扯下床來,這樣恐怖的情景,是夢非夢,是真非真,但我知道自己當時是極為清醒的,只不過眼睛是閉著而已,此事後來請了一位高人來才解決掉,但我從此對神鬼卻甚為敬畏了。

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0