標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心 [打印本頁]

作者: curious5354    時間: 2005-3-26 01:50 AM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

小弟一生酷愛宿營,香港教育制度下,每逄小學六年級也會有一次所謂的「教育營」。當年我便到西貢戶外康樂中心宿營。
那裏是一個山頭,花草樹木,鳥語花香,的確是渡假的好地方。但仔細一看,真是要用英文說一句「What the Fxxk!!」原因?仔細觀察下,這個營地是與山頭相連,而山頭上亦有好幾個墳墓。我心想︰「還好,他們座落於遠方的山頭,好讓我不會看見他們的尊容。」於是,心情回復平靜,前往briefing。
於前往briefing中途,不幸的事發生了,原來營地裏也有墳墓!在路邊的草地上有一個,我也不以為意,只是望了一眼,便去了briefing。那天晚上,非常平靜,沒什麼事發生。翌日早上,大家都說睡得很好,於是便衝往canteen共進早餐。再一次說那句英語!因為我坐著的位置(窗口)一望出去,便是一個墳墓,而且感覺陰森,被草,木所「掩謢」,同學們亦爭相起哄,說三道四,有同學更揚言要把他拆掉。
就在當天晚上,怪事發生了。由於校方安排十時後必須關掉所有燈光,於是我們房便關上,並睡覺。我睡得正甜,什麼也不知道,但其中一位同學突然大叫了起來,望著門口位置(我正睡在大門側…),從窗外微弱燈光看來,他是十分驚慌的。眾人也許知道發生了什麼事,衝上前安慰該同學,並盡快入睡。
明早,大家也許被作晚的事嚇壞了,神情呆滯的。而一些女同學更談及晚上的經?,有些更哭了起來。因為她們一些說晚上小解時聽見有女孩於廁所隔壁唱歌,十分悽慘。又有一些女同學說從被窩裏倫看到有一長髮女子站於房長床旁,亦有同學聽見晚上操場的步操聲。大家仿佛生活在惶恐中。我當時也是十分沒膽的,當天晚上,由於突然「急」起上來,我在睡夢中驚醒,剛好另外兩位同學也有此需要,故一同起往,房間與washroom有一定的距離,大家心中亦感覺到有東西尾隨,但又沒看到什麼。於是便盡快「解決」回房間,途中聽見一些東西掉下的聲音,大家也估計這是營地工友開始工作,但看看牆上的鐘,那時只是二時多,接近三時。而且地方空曠,根本沒有什麼地方可供人躲藏,及工友們正在睡覺。於是我們三人便跑回房間。
回房間後,我記起婆婆的教訓,三時左右是一天中陰氣最重的時份,異界朋友會四處活動,而且是最活躍的,於是我告知他們,大家都立即衝進被窩睡覺。至翌日早上,大家再絕口不提昨晚的怪事。然而,女士們仍然成為「異界朋友」騷擾的對象,有些女孩頸飾突然斷開,有些的頭飾則不翼而飛,連老師也因為感到有「東西」進了房間而睡得不好。結果,大家決定一同祈禱,並承諾剩下的日子裏對怪事,山墳絕口不提,事件才得到平息。
當時的我,還未有信仰,對民間的驅鬼方法深信不疑,如「五雷神令」,以猙獰面目大叫「媽的」等等,也許是我的愚蠢,令自己每晚受苦。所以,朋友們,千萬別對山墳亂說話,口不擇言絕對是大忌唷!
作者: phantasia    時間: 2005-3-26 01:59 AM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

唔知係唔係就係北潭涌果個?如果係,我都聽過有個傳聞,係外面草場箭靶場,曾經有人話在半夜見到有人練箭!
作者: curious5354    時間: 2005-3-26 02:04 AM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

唔係北潭涌~ 北潭涌好和平架~ 我去果個係另一個...不過都係?西貢... 西貢戶外康樂中心~~ 可以check下!!! 夜晚練靶都唔奇...要睇時間喇... 如果深夜?...sorry...我唔知當事人見到d乜... ^^" 西貢戶外康樂中心真係爆猛!!! 我到依家有信仰都唔敢去...太驚嚇... >.<
作者: McDonald    時間: 2005-3-26 02:20 AM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

西貢戶外康樂中心??
我都有去過wo~3曰2夜
不過平安冇事wo,玩到夜晚3:00-4:00都未睡,
一d事都冇...............
作者: 100仔    時間: 2005-3-26 03:10 AM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

死啦.....我下星期去camp就係去你講果度...仲係要6日5夜...點算好....?????
作者: angefan    時間: 2005-3-26 09:47 AM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

只要沒有做錯事,怕什麼?
這個營我也去過,也沒有發生過什麼。可能是樓上的朋友說錯話得罪人吧!沒事的。
作者: mayro605    時間: 2005-3-26 10:27 AM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

隨便啦!!!! 你只要和我大聲叫說阿魯八幫或是享格好笑的繞口令就好了啦
作者: timkaifong    時間: 2005-3-26 12:40 PM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

我有個同學都試過ar~
佢有次跟學校團去做義工,去到某地方(我都唔記得邊到),佢去執垃圾,突然見到個山墳,講左d唔係幾好o既說話,佢哥晚就又痾又嘔,最後入左醫院=-=
作者: curious5354    時間: 2005-3-26 01:58 PM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

我諗都係睇彩數...
冇事可能係因為你好運...
亦都可能係因為你冇得罪佢地...
唔好運?...好似我咁...
都應該係亂講野先致喇...
將要去camp?朋友...
我諗我你應該唔好咁擔心...
我去過咁多個camp...
都吸收到d經驗...
總之見到乜都好!!!
不論死物...非實物...怪事...
都唔好亂講野...當冇事...
連同朋友?眼神交流都唔好有...
總之唔好比「佢地」知你見到「佢地」...
咁就包保你乜事都冇喇~~~
最忌...口不擇言!!
作者: chloektt    時間: 2005-3-26 07:52 PM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

西貢係勁猛~∼
d人見到係我隔離
但我係5知
g後嚇到喊呀∼
因為我踩到墳墓∼
好彩佢大人有大量,
冇跟我走咋∼
作者: curious5354    時間: 2005-3-26 08:52 PM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

你住西貢架~?~?
除左camping之外...
我入過西貢幾次...
其實都冇乜野丫...
可能我去?只係市區...
郊區我真係未去過...
不過入西貢果條山路我就驚囉...
超爆陰森...又一架車都冇喎... =.="
作者: nakamura    時間: 2005-8-27 06:10 PM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

沒關係啦!!你有你玩,他們有他們玩,但千萬不好和他們一起玩,那就行啦!!
作者: 口木之人    時間: 2005-8-28 02:28 AM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

我剛才先在西貢戶外康樂中心宿營回來
咩事都冇
因為我們上百人由早到晚不停地起哄和玩
根本冇訓過
仲要係度講鬼故
而且冇見有墳啊.........
作者: dante    時間: 2005-8-28 06:34 AM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

說起西貢戶外康樂中心小弟也有過經歷
東時小弟是中一去迎新camp,當我到了那裡已感到很重陰氣,但心想一定不會是我,秉以不以為然,當天既上我和同學剛洗完澡回房時,看見有一個女子經過我們面前,我和數十名同學都看到,共中有個同學是有陰陽眼的,那個女子面容睇唔清楚,身穿紅衣,以飄的方式過來,我們看好經過後即回房中睡眠,到了第二朝知道只有我同班的同學見到那女鬼!
作者: kkkso04010    時間: 2005-8-28 04:20 PM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

西貢戶外康樂中心
我都有去過2曰1夜
當晚玩到夜晚4:00-5:00都未睡
仲要係山頭上遊樂場到吹水
但一D事都冇  

作者: 菲鼠    時間: 2005-8-30 02:02 PM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

我小六都係去西貢戶外康樂中心ar...
勁多山墳!!有個仲o係垃圾筒後面tim!!
記得有一晚有個男同學搵電筒照果個墳
不過好彩都無咩事發生
作者: frances0210    時間: 2005-9-17 02:15 PM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

我都令過野ga~!!!!
舊年ja~!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: 鬼仲    時間: 2005-9-17 06:01 PM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

我想請問,,係咪x理浩夫人度假村個度呀?

作者: cheungfish    時間: 2005-9-19 03:22 AM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

下面引用由鬼仲2005/09/17 06:01pm 發表的內容:
我想請問,,係咪x理浩夫人度假村個度呀?
唔係呀
西貢戶外康樂係另一個黎架
作者: dorothy    時間: 2005-9-30 11:32 PM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

我都有去過西貢戶外康樂中心,係小學六年級畢業旅行
果時我都有遇過一件怪事,發生係午夜時間,我記得果時
十一點左右就會熄晒所有燈訓覺,六-八個女仔(太耐唔
記得幾多個)係埋一間房入面,熄晒燈又唔訓覺就緊係講
下鬼故啦,講講下,有同學話想去厠所,於是有四個女仔一
齊去包括埋我,出到去走廊,突然離遠見到一個長頭髮全
身紅色衫的人形物體,手上面仲抱住一團白色物體,當時
我仲好迷糊唔知係咪自己眼花,想問其他同學時,佢地
已經大叫大喊咁跑返房啦,我跑返房時其他同學話佢地
都見到,之前留無出去的同學再出去看時已經見唔到啦..

作者: 寧彩臣    時間: 2005-9-30 11:55 PM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

五雷神令
我估我知係咩黎GA~~
據我所知LE~~係有一道付 好似 係寫住~~5雷4正爆~~
定唔知要講5雷4正爆    都唔記得啦~~不過一定有LE句野啦~~
搵道付 令住  對住隻LOW 小小 LV. 鬼叫句野出黎~講完之後   隻鬼就會唔黎攪你GA啦~~唔知係咪LE???定係我講緊第二樣野~~
作者: chan1    時間: 2005-10-1 06:30 AM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

下面引用由curious53542005/03/26 02:04am 發表的內容:
唔係北潭涌~ 北潭涌好和平架~
我去果個係另一個...不過都係?西貢...
西貢戶外康樂中心~~ 可以check下!!!
夜晚練靶都唔奇...要睇時間喇...
...
是呀
是好和平沒鬼
因為我去個
作者: chan1    時間: 2005-10-1 06:39 AM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

西貢戶外康樂中心,聽說西貢好猛
聽人說,在他們上山時,見一個無頭鬼找人頭,嚇到他們走,當時是6時,奇怪嗎
作者: curious5354    時間: 2005-10-2 06:42 PM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

西貢的而且確十分「熱鬧」
時常吸引靈界朋友聚集…
我有數個朋友都曾在這個營地遇上怪事唷
我想年紀比我大的朋友…若有到該處…
或會遇上同樣,或類似的怪事呢…
話說回頭,最討厭都是飯堂對面的那個,
對著飯堂,的確吃得不安… =.="
作者: leeyhyuki    時間: 2006-3-15 11:32 AM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

西貢戶外康樂中心???
我去過n咁多次la...
咩事都冇發生過lor...
作者: 絕對白痴    時間: 2006-3-19 03:32 PM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

你所講既西貢戶外康樂中心我未去過..
我反而去過麥理浩夫人度假村..
我從小來說..
我也不知道我有沒有看過"他們"
可是我的耳朵卻十分靈敏..
那一次我到那裡..
因為我們(女)也十分害怕"他們"
所以從網什麼也看過(camp的注意事項)

可能因為這令我們安全了一點..
帶了一點保護自己的東西吧!
而我媽媽就給了一個玉佩給我..
叫我小心點..
那天晚上..
我們全在一間房間內玩..
什麼也沒有管..
在玩的途中..
因為我們關了門..
所以在廳做什麼也會聽到回音..
我聽到廳外有人在走..
我叫他們..
"停..聽一聽"
我聽到的聲音就更大..
可是他們卻疑惑地望著我..
問"什麼事?"
我又回他們一個疑惑的見光..
"你們聽不到嗎?"
不過..
我聽到的聲音卻沒有阻礙我們玩..
我也叫他們停過幾次了..
事情一樣..
大約4時..
聲音不再出現..
那時候大家也鬆了口氣..
也想去一去洗手間..
我就尾隨一個女同學..
她一開門..
就立刻關上門來..
然後跑回房間..
我看她的面一下刷了白..
所以就問她什麼事..
之後她說..
"我也不知道..一開門..就感到一種力量拉我進去.."
我們全都嚇壞了..
但我真是忍不住了(我要尿尿啊!!)..
先開了燈..
看看有沒有開了些什麼..
可是一看..
卻是一個密室!!!
應該連風也沒有的密室!!!
我那管什麼密..
用了最快的速度去了..
第2天..
因為我們"宿舍"的有2間房間..
而其中一間就是我們昨晚用的地方..
第2間就給我們關了..
而有同學拿回他們的東西的時候..
竟然發現了一隻有手掌般大的蜘蛛..
我就懷著一個勇字入去..
但我卻什麼也看不見..
我叫他們進來.
他們也說
"也訐他躲起來了.."
然後就馬上拿回他的東西..

作者: curious5354    時間: 2006-3-19 11:30 PM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

下面引用由leeyhyuki2006/03/15 11:32am 發表的內容:
西貢戶外康樂中心???
我去過n咁多次la...
咩事都冇發生過lor...
每個人對靈界感應都唔同
今次感應到唔代表次次有
要視乎你同佢地ge磁場同唔同~
又或者本身你ge靈力水平底...
下面引用由絕對白痴2006/03/19 03:32pm 發表的內容:
你所講既西貢戶外康樂中心我未去過..
我反而去過麥理浩夫人度假村..
我從小來說..
我也不知道我有沒有看過"他們"
...
同上面所講ge一樣啦
我都去過麥理浩...
但係覺得果度冇乜野...
feel到有咩特別...好和平~
可能我同佢地冇綠啦...~
作者: fancle    時間: 2006-4-18 04:41 PM     標題: 小弟小時親身經驗 - 西貢戶外康樂中心

管理員按: 無意義回覆

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0