標題: 你會唔會報警? [打印本頁]

作者: alicebunny    時間: 2005-6-3 03:10 PM     標題: 你會唔會報警?

曾經聽過,有一個有潔癖的賊半夜潛入去一個好凌亂的家,在偷東西的過程中因為受不了所以動手整理一直到天亮而屋主起床的時候發現了他…
如果你是那個屋主你會唔會報警?
[hidepoll]
作者: pentacle    時間: 2005-6-3 04:13 PM     標題: 你會唔會報警?

...幫他求情...XD他有幫忙做家務嘛...
作者: ezratse    時間: 2005-6-3 04:20 PM     標題: 你會唔會報警?

會,但好給他$$ 當作收拾屋企的費用。
作者: catlee0217    時間: 2005-6-3 10:29 PM     標題: 你會唔會報警?

係賊就係賊﹗佢有潔癖啫﹗邊個叫佢咁多事, 自作自受﹗
無得救﹗幫佢等於害佢, 等佢返差館想想自己衰咩仲好啦﹗
作者: joe198663    時間: 2005-6-4 01:00 AM     標題: 你會唔會報警?

不會,仲會幫忙找份工,因為覺得佢壞唔哂。
Actually I won't call the police...
At least he didn't steal any thing & didn't hurt me any more...
He just cleared my room all night...
And I am grateful that he help me a lot...
It seems that he has a kind heart too...
Since her is so nice to clear my dirty room...

Apart from that I must give him a choice to correct himself...
I am willing to find a suitable job for him...
So he doesn't need to steal any thing from the other people's home again...
Since he can earns his living as a right job...

Even so what happen, I must give a choice for everyone first...
In fact sometimes we make terrible mistakes too
And then while we come to overlook a little like onlookers...
Actually we need the other people's forgiveness at that moment...
And we need somebody's understanding

Try to warm up the other people's life with our LOVE...
Try to forgive the other people with our LOVE...
And our life will be more meaningful...
作者: janethugo    時間: 2005-6-4 01:11 AM     標題: 你會唔會報警?

會報警,唔會幫佢求情...
雖然佢幫我汁屋,
但呢d係佢個人ge事,
放過佢今次,唔擔保佢無下次wo..
佢今次無偷野,無傷人..
唔代表佢下次唔會咁做...
唔可以話我自私,
因為我都無保障自己安全je...
作者: 小絲絲    時間: 2005-6-4 11:08 PM     標題: 你會唔會報警?

咁爽......如果係就好lu.....
因自問我屋企真係好亂....
而且又無乜野偷tim.....
(以上只係講笑o者^^)
首先我發現有賊入屋偷野...我會好驚....
再者......發現那個賊唔單止偷野....
仲會執屋....我更驚....
因我絕對唔係坐低慢慢了解........
點解又要偷我d野又要幚過我執屋...
當然係第一時間報警la.....
所以我唔會知道o個賊係有"潔癖"既習慣....
我一定以為佢痴線.....
其實做賊偷野既行為同佢有潔癖唔可以相提並論....
偷竊係犯法.....
而有"潔癖"只係一種個人行為....
太離普既"潔癖"我反而覺得多鬼餘@討厭tim.......
更何況......單單只係發現呢個賊有潔癖亦唔代表佢係一個好人....
如果因為佢幚過我執屋而唔追究....咁仲得了....

作者: slayer    時間: 2005-6-5 09:12 AM     標題: 你會唔會報警?

Just imagine your house is all clean and neat when the stupid thief come in and try to steal from you... would he stop? No! cuz your house is all nice and neat. Therefore, I will definitly call the cop on his ass and get him arested.
作者: 車伯母    時間: 2005-6-15 03:11 AM     標題: 你會唔會報警?

我唔會啦~
我可能會嗌佢即刻走,
拎左既野嗌佢比返我,
唔比我都冇計,
但我可能會足住佢了解了解....
可能我屋企未試過掛,
而加既都係想像出來,
可能會不合情理。
作者: CHUNG1219    時間: 2005-6-15 03:17 AM     標題: 你會唔會報警?

下面引用由alicebunny2005/06/03 03:10pm 發表的內容:
曾經聽過,有一個有潔癖的賊半夜潛入去一個好凌亂的家,在偷東西的過程中因為受不了所以動手整理一直到天亮而屋主起床的時候發現了他…
如果你是那個屋主你會唔會報警?
我會先估計自己可否將佢制服 , 如果可以刑時再諗下一步點處置佢。
作者: 闇空使者    時間: 2005-6-25 04:35 PM     標題: 你會唔會報警?

一定會
佢入我屋企的出發點就是要偷竊
不論佢點幫我打掃
犯了罪就要受罰

作者: cyber709394    時間: 2005-6-28 07:20 PM     標題: 你會唔會報警?

會,
拒幫妳抹屋唔係出於好心
而係因爲拒有潔癖
唔代表拒壞唔曬
作者: vling2884    時間: 2005-7-2 03:37 AM     標題: 你會唔會報警?

不會,只要佢交番所偷的東西出來~
覺得佢本質唔差喎..
仲會幫受害事主執拾、做家務..
但我又唔會"痴"到幫佢揾工既..
至可以唔報警..
當件事冇發生過咯..

作者: celiaw    時間: 2005-7-7 11:38 AM     標題: 你會唔會報警?

不會,覺得他本質不壞。
我會與他對話,希望知道他做賊的原因。提意他盡快找工作。
但如果覺得人生安全有問題,我便會報警。
作者: winkie    時間: 2005-7-8 09:18 AM     標題: 你會唔會報警?

唔會,
仲會請佢做屋企家傭~哈哈
作者: sshksdu    時間: 2005-7-8 09:57 AM     標題: 你會唔會報警?

會,因為他始終都係個賊。
報警就真係可以幫佢啦
作者: youmiki    時間: 2005-7-8 12:45 PM     標題: 你會唔會報警?

有潔癖又點可以做賊呢, 如果佢係第一次做賊, 我就唔會報警, 比一次機會佢, 叫佢找一份清潔工作, 如果唔係第一次, 就一定報警.
作者: jack0927    時間: 2005-7-21 11:25 PM     標題: 你會唔會報警?

唔會~~~
仲幫佢搵工~~~
佢都衰唔晒!!~
何況佢咁點做賊呀!?~
作者: rosybaby    時間: 2005-7-22 05:49 PM     標題: 你會唔會報警?

做錯了就是做錯了,我的角色是受害人,所以一定要報警.
作者: 野原•新之助    時間: 2005-7-23 04:13 PM     標題: 你會唔會報警?

[sound]http://\Documents and Settings\chenlong\My Documents\My Music\LMF[/sound]
我係受害者我一定會
作者: foxmagic    時間: 2005-8-3 08:52 PM     標題: 你會唔會報警?

會報警,但會幫佢求情...
佢幫我執屋,咁下次咁CLEAN佢唔會執GA LA,咁下次未會偷野!!
保障自己安全好D...  

報警係=幫佢,等佢了解今次唔ARM

作者: powerbook    時間: 2005-8-5 08:43 PM     標題: 你會唔會報警?

I would consider his mental state
Actually the 2 things can be related
作者: powerbook    時間: 2005-8-5 08:47 PM     標題: 你會唔會報警?

I forgot to tell you that he can be suffering from obcessive compulsive disorder
作者: lemonweed    時間: 2005-8-12 04:26 PM     標題: 你會唔會報警?

我肯定报警,因为佢係贼,佢帮我又唔係出自真心,係佢有个洁癖病先会甘
作者: 跳繩皇帝    時間: 2005-8-19 07:19 PM     標題: 你會唔會報警?

不會,只要佢交番所偷的東西出來。
因為「佢既心都係善良既...」
作者: 顛貓∼*    時間: 2005-12-18 07:05 PM     標題: 你會唔會報警?

我又唔係好想拉佢~
既然有個唔拉佢又唔洗佢繼續做賊既方法(幫佢搵野做)
咁就緊係最好啦?~
呵~~"
作者: likin    時間: 2005-12-18 08:22 PM     標題: 你會唔會報警?

我會報警~佢有絜癖就幫你汁屋~咁如果佢沒呢~未偷曬d野走~如果佢心地好就唔會偷野la~
作者: JessicaHsuan    時間: 2005-12-24 11:37 PM     標題: 你會唔會報警?

管理員按:無意義回覆
作者: sandra    時間: 2006-4-19 03:33 PM     標題: 你會唔會報警?

講佢聽,話佢好有潛質做家務,
叫佢改過自身.
叫佢去搵E類咖工做,      
掙錢養自己,
養埋屋K人...                              
作者: sgrlto    時間: 2006-4-20 06:23 PM     標題: 你會唔會報警?

賊還是賊,無論有潔癖冇潔癖都是賊∼
如果佢沒有潔癖呢?你當然會報警啦...
無理由有潔癖就不報警架!!
有點婦人之仁啊!不果我都有可能會幫他求情既,因為始終佢都幫我打理過家居!
作者: avrileva8911    時間: 2006-12-10 08:15 PM     標題: 你會唔會報警?

我選了其他
因為他會這樣做本身不會太壞吧.....可能他有什麼不得而的原因才作賊而已@@"
作者: lonelymoon    時間: 2006-12-12 12:51 PM     標題: 你會唔會報警?

首先同佢傾下計.....
問佢:「既然你咁鐘意執屋,不如我請你做傭工,又或者幫你搵份清潔,
             再唔係可以同我一齊做義工,幫下人麻!」
賊: 「妳當我傻架!!」
我: 「既然大家冇計傾.....咁算啦! 本來我想打比勞工處,現在都係打報警求助熱線好了
。」
賊: 「我..只不過想做家務助理...」@0@
呵呵....那..幫你問問!!

作者: ∼章魚∼    時間: 2006-12-12 04:54 PM     標題: 你會唔會報警?

會,因為他始終都係個賊。
潔癖
係一個病
佢有潔癖同佢係唔係一個好人係冇關係架!
至於幫唔幫佢求請
我就會睇下佢點解要做賊
同佢有冇病係冇關係o既
作者: ling0604    時間: 2006-12-17 12:49 AM     標題: 你會唔會報警?

會報警,佢幫手執屋,系因為佢有潔癖,唔系因為佢系好人。再講,如果你真系覺得佢有得救,就更加要報警。我覺得要令到佢明白事情ge重要性= =我覺得
作者: hoilday    時間: 2007-5-16 05:35 PM     標題: 你會唔會報警?

我覺得賊始終都係賊~
如果佢唔係有潔癖 & 我屋企凌亂~
我屋企d野一早畀佢偷晒~
潔癖係一種病態 偷野可分病態 or 本質問題~
如果我放過佢 佢去到整潔的家偷野~
那我便成了間接的幫兇~
我報警都係想幫佢 頂多同佢求下情~
作者: wongkai    時間: 2007-6-17 02:23 PM     標題: 你會唔會報警?

會...
因為呢次係因為間屋凌亂...
而佢又有潔癖...
所以佢先會幫你執間屋ja...(出於本身忍受唔到)
而如果間屋企係好整齊乾淨既話...
佢會照樣偷東西的...

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0