標題: 獅虎 [打印本頁]

作者: Ecstazy    時間: 2004-6-24 02:21 AM     標題: 獅虎

岩岩係animal planet睇到個節目介紹 tiglon....即係Tiger + Lion....好過"引"...全world得12隻......
佢地都好似 A S S 咁(donkey + horse) 一樣....終生不育......睇下幅想, 好得意!!
作者: 芋頭    時間: 2004-6-24 06:20 AM     標題: 獅虎

我也有在discovery 頻道看過喔,但是樣子不太相同o牠身長約2M(據說會長這麼大是因為沒有限制生長的DNA)無鬃,毛皮呈金黃色,身上的黑條紋比老虎細,臉部長相較接近獅子,這種混血品種叫做”彪”!模樣不同不曉得是因為性別或父母組合(公獅母虎or公虎母獅)........
作者: wakakaka    時間: 2004-6-24 12:18 PM     標題: 獅虎

我之前係網度睇到一隻係黑斑.白身的~
我睇到的應該是剛剛出世的~因為很細隻
作者: troilusI    時間: 2004-6-30 12:02 PM     標題: 獅虎

一種熱帶魚叫[血鸚鵡].
是台灣開發出來的觀賞熱帶魚.
就是紅魔鬼X紫紅火口

雜交出來的魚.
可產卵但不能孵化.
一些南美西非的短鯛雜交後也有這種情形.

作者: 化學物件    時間: 2004-7-19 12:42 AM     標題: 獅虎

樣貌是獅子,身體是老虎的生物,是基因改造吧∼
作者: death1234    時間: 2004-11-25 10:26 AM     標題: 獅虎

我想並不是基因改造,因為到韓國旅遊的時候,確實見過,以及聽過那些野生動物園有獅子和老虎混種。
作者: chanyuwing    時間: 2004-11-26 07:08 PM     標題: 獅虎

牠們很可憐,天生不能生育,人類真是自私。如果換了是你自己也不肯吧。
作者: crazyemil    時間: 2005-1-28 05:22 PM     標題: 獅虎

我在韓國時也見過,係真架,父親一定要係獅子,而母親一定要係老虎,咁先有雄獅個頭老虎身,都幾型架.....
作者: ckg719    時間: 2005-1-28 06:09 PM     標題: 獅虎

after i see this,
i frightened one day will become human and animal!!
just like a movie!!
作者: angefan    時間: 2005-3-26 10:30 AM     標題: 獅虎

其實做牠出來的目的是什麼呢?會不會覺得很殘忍?因為老虎不覺得牠是自己同伴,獅子又不會覺得。發情的時候又怎麼辦?
作者: HimCheng    時間: 2005-3-29 10:30 PM     標題: 獅虎

點解佢地會終生不育??
又點解無端端會獅子搭上左老虎??
作者: kichow617    時間: 2005-4-17 12:18 AM     標題: 獅虎

呢隻野係咪人類配種出黎架?
如果係咁.....咁咪違反左大自然規則?
作者: chan1    時間: 2005-5-14 07:12 AM     標題: 獅虎

獅虎是自然生出的,至於不可生仔,就是DNA影響下不生仔
作者: shan04    時間: 2005-5-14 02:07 PM     標題: 獅虎

同一屬 ~ 但係不同種 ge 動物雜交生出o黎 ge 動物 ~ 係不育 ga ~
例如馬同埋驢雜交生出o黎 ge 騾都係不育 ga ~
作者: NoBody-Here    時間: 2005-8-24 08:58 PM     標題: 獅虎

下面引用由kichow6172005/04/17 00:18am 發表的內容:
呢隻野係咪人類配種出黎架?
如果係咁.....咁咪違反左大自然規則?
一個好似好不雅但係現實既問題
女性要戴胸圍,算唔算係違反大自然定律?
作者: 23411432    時間: 2005-10-31 01:13 PM     標題: 獅虎

唔算
唔戴唔通比你看嗎
作者: 23411432    時間: 2005-12-15 04:21 PM     標題: 獅虎

下面引用由NoBody-Here2005/08/24 08:58pm 發表的內容:
一個好似好不雅但係現實既問題
唔算
唔戴唔通比你看嗎

作者: Blue20    時間: 2005-12-16 01:42 AM     標題: 獅虎

多謝樓主的分享^.^"
初時還以為是一幅"合成照"呢~
後來看下去才知道原來「真有其物」的...
我算是孤陋寡聞了。
但總覺得獅虎很可憐,
牠們這麼稀有,全世界只得那十幾隻,
如果一間動物園得一隻獅虎住,
沒有同類,它未免會感到太孤獨了吧??
唉,無辜地成為人類炫耀科技進步的犧牲品...

作者: 解鈴人    時間: 2005-12-16 10:49 AM     標題: 獅虎

下面引用由Ecstazy2004/06/24 02:21am 發表的內容:
岩岩係animal planet睇到個節目介紹 tiglon....即係Tiger + Lion....好過"引"...全world得12隻......
佢地都好似 A S S 咁(donkey + horse) 一樣....終生不育......睇下幅想, 好得意!!
(animals.timd...
好像很多人都發表過了

作者: yuchunying80    時間: 2006-4-17 11:13 AM     標題: 獅虎

管理員按:無意義回覆。

作者: KIMBERLY0616    時間: 2006-4-21 05:14 PM     標題: 獅虎

我係韓國見過!!!!!!!!!~~~佢地好得意........不過我覺我人類係唔可以搞亂大自然既定規

作者: 大雪球    時間: 2006-4-26 01:44 AM     標題: 獅虎

獅子+老虎
我會覺得雜交是違反大自然的法則,
不同的品種有必要這樣嗎?
會是牠們自然發生嗎?
如果是自然,那麼無可奈何..

作者: shayuu    時間: 2006-4-27 07:09 PM     標題: 獅虎

上面明明都講左"彪"係自然生產的,
點解仲會有咁多人話佢係人造之物??

作者: bb2008    時間: 2008-1-31 06:40 PM     標題: 獅虎

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0