標題: help!我隻龜唔食野 [打印本頁]

作者: quester    時間: 2005-8-4 07:43 PM     標題: help!我隻龜唔食野

各位大佬,我隻龜3日無食野la,姐係由我買番黎果日到宜家...餵佢食佢又縮...
佢表面上又無咩唔妥wo....不過好鍾意訓覺..有時隻眼又好似打唔開咁...有咩方法ar?
help!!!我驚佢餓死ar....
作者: sky-520    時間: 2005-8-4 09:52 PM     標題: help!我隻龜唔食野

佢隻眼係咪好似腫?咁 ?個殼又軟 ?
請問是甚麼龜種 ?陸龜/水龜 ?
作者: 野原•新之助    時間: 2005-8-5 12:26 AM     標題: help!我隻龜唔食野

隻眼腫左就去金魚鋪買隻比龜滴眼既藥,幾日就好ga啦,10幾20蚊左右.
你不如搵個盆,裝d水唔好太比,過左頭就得ga啦.跟住如果......
大龜買魚仔比佢食啦,金魚鋪果d,幾蚊包. 唔洗搞死d魚再喂,就咁放落去就得~
細龜去金魚鋪買蝦仔,都係2,3蚊包,要搞左蝦頭隻角先好喂.
記得半個月一換水,一個月幫佢清一清龜殼,搵個牙刷,刷鞋刷幫佢刷下d邊呀,抵呀!果d.....

作者: 野原•新之助    時間: 2005-8-5 12:28 AM     標題: help!我隻龜唔食野

唔記得加多句~~細龜唔食野,成日訓覺,宿埋d手腳,係正常~
作者: quester    時間: 2005-8-5 12:34 AM     標題: help!我隻龜唔食野

好!!唔該曬!!等我試下先
佢應該係陸龜,細龜黎ga
作者: 羅偉成    時間: 2005-8-5 08:27 AM     標題: help!我隻龜唔食野

你放龜的地方要有適量的陽光!
否則龜會因為吸收不足陽光而死。
作者: 野原•新之助    時間: 2005-8-5 04:21 PM     標題: help!我隻龜唔食野

下面引用由羅偉成2005/08/05 08:27am 發表的內容:
你放龜的地方要有適量的陽光!
否則龜會因為吸收不足陽光而死。
係呀~唔記得講埋!
作者: quester    時間: 2005-8-5 06:36 PM     標題: help!我隻龜唔食野

我屋企西"邪"ga
下畫勁曬...唔洗擔心
作者: quester    時間: 2005-8-5 06:47 PM     標題: help!我隻龜唔食野

我發覺佢對眼好腫ar,所以可能先打唔開對眼....
比d相你地睇
作者: 我是人    時間: 2005-8-5 09:16 PM     標題: help!我隻龜唔食野

我以前買隻龜都係好似咁,可能佢未適應係你那的視物
作者: 不是你    時間: 2005-8-5 11:28 PM     標題: help!我隻龜唔食野

應該係有病
我諗遲d有機起水泡
到時就麻煩d
亦都可能係缺乏左一d維他命(可以放d維他命溶係d水到
儘早拎去金魚舖問下人點做
作者: sky-520    時間: 2005-8-6 03:15 PM     標題: help!我隻龜唔食野

係澤龜 ,要盡快醫 ,幼龜抵抗力弱 ,唔好拖..!!
另外 ,佢個殼係咪有事 ?紅色的一塊的甲...還是偶看錯@@"?

作者: 野原•新之助    時間: 2005-8-7 03:05 PM     標題: help!我隻龜唔食野

去買滴眼藥啦!隻藥唔係正醫眼ga!醫埋龜殼脫皮果d野ga~
作者: quester    時間: 2005-8-7 06:42 PM     標題: help!我隻龜唔食野

我係其他論壇都有問過人,佢地話買龜xx果隻ar ma,就咁滴落去等15-20min,緊住沉水洗佢,啱唔啱?我都試左一日la,好似好左d,起碼曬太平既時候會打開眼,同咪佢一曬太陽就勁生猛..不過都係唔食野,聞幾下又係咁狂爬...一無太陽就好似死左咁....要係咁搞佢先開眼...++"
作者: NoBody-Here    時間: 2005-8-24 08:47 PM     標題: help!我隻龜唔食野

下面引用由quester2005/08/05 00:34am 發表的內容:
好!!唔該曬!!等我試下先
佢應該係陸龜,細龜黎ga
巴西龜點會係陸龜呀?水龜黎架!
如果成日都唔郁又有病的話,九成買番黎之前有病,死亡率好高
如果發現佢身上有地方潰爛或起斑點,死得仲快!
作者: NoBody-Here    時間: 2005-8-24 08:49 PM     標題: help!我隻龜唔食野

下面引用由quester2005/08/07 06:42pm 發表的內容:
我係其他論壇都有問過人,佢地話買龜xx果隻ar ma,就咁滴落去等15-20min,緊住沉水洗佢,?唔??我都試左一日la,好似好左d,起碼曬太平既時候會打開眼,同咪佢一曬太陽就勁生猛..不過都係唔食野,聞幾下又...
浸水過龜殼既一半高度就夠,唔好太多水,除非佢可以爬上岸,咁就可以o的水高到過晒龜殼
作者: looseman    時間: 2006-4-29 03:03 AM     標題: help!我隻龜唔食野

可能D水有問題, 千其不要用"新水"
自來水有很多化學野,對人冇乜害,但對龜龜(和魚)..就如毒藥
1.換水前先存起D自來水..等二三日先換落去,
2. 如果好一點就把水煮一次
3. 去金魚舖買D "Tap water conditioner", 它可以把氯和氯胺中和&淨化D"唔唔"
4.如果佢重係咁..最後就快快放佢落養開金魚(不是食人魚..)的魚缸裏和D魚一齊, 生命力強的就會自自然生龍活虎,記得放D會浮o既野俾佢休息..如真/假水草
5.千其唔好成日換水,龜龜唔怕水舊..最怕水太新
PS:龜龜死亡率極高..買多幾隻一齊養會好D~
作者: sgrlto    時間: 2006-4-29 08:46 AM     標題: help!我隻龜唔食野

下面引用由quester2005/08/05 06:47pm 發表的內容:
我發覺佢對眼好腫ar,所以可能先打唔開對眼....
比d相你地睇
哈哈,好得意既巴西龜呀...
我以前都有養,太耐唔記得點養了,因為我只係俾食物佢...
打理就我阿爸媽,之後養到好大隻∼俾左俾幼稚園了!
上兩年都養左兩隻,之後俾我爸拋左入廁所沖左...佢話死左- -”
其實都唔知係唔係既∼
所以養龜以加野,一定要問清楚呀!!唔係死左都唔知咩事
仲有點解你唔養多一兩隻既呢??
作者: baycn2    時間: 2006-10-23 08:49 PM     標題: help!我隻龜唔食野

唔好晒只龟呀,  长时候晒会晒死咖, 尤其西斜呀,
要放阴凉但地方,
你只龟怕人, 所有你睇住, 它就不食嘢啦,
细细只最好先放D虾仔喂没有就用鱼肉,大力直接放鱼苗(反正尽量比手指小的鱼),间中给点水草或菜等素食,一般龟吃饱后可以1个月不吃东西,(龟底凹下,表示龟饿了很多天来,凹的越深饿得越多天,
浴缸要用碎石或珊瑚碎或沙来垫底, 最好方几个田螺在里面,天冷要放多D水, 开保温, 26-28 ℃ (放满1缸水都唔怕的,
新买龟但时候,最好选只你拿起的时候,它会伸头去咬你的, 生猛的, 看看龟壳有没有腐烂,
作者: lonelymoon    時間: 2006-11-18 01:56 AM     標題: help!我隻龜唔食野

我之前都養過兩隻好似你所養的品種,
很不幸,牠們已先後一起過身.......
可能我沒有好好照顧牠們,亦不懂照顧牠們,只懂每日換水同餵龜糧...
最後其中一隻因眼腫而死...
一隻被傳染,慢慢不肯食野而餓死.......嗚
作者: easka    時間: 2006-11-24 08:30 PM     標題: help!我隻龜唔食野

我養過......6年啦.....水到殼邊....有石...
細龜多數食紅蟲.......都唔好用新水...
龜係冷血動物佢唔會怕凍.....不過冬天就到啦..佢一家要佢食野....之後你要係佢活動範圍內整一個乾身o既地方....放一d紙巾..樹葉...等等o既野..比佢冬眠
作者: bb2008    時間: 2008-1-31 06:36 PM     標題: help!我隻龜唔食野

龜唔食野,成日訓覺,宿埋d手腳,係正常~

歡迎光臨 Cyber X-files (http://cyberxfiles.com/cyberx/) Powered by Discuz! 7.0.0